Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-07-24 09:00

Tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000:- per anställd

Sedan den första juni gäller en tillfällig skattefrihet om 1000:- SEK per anställd för gåvor från arbetsgivaren, utöver de skattefria gåvor som fanns sedan tidigare, t ex julgåva. Gåvan är avdragsgill för arbetsgivaren. Det betyder att det inte blir någon skatt om någon i vården och blåljusmyndigheterrna får någon av de över 400 böcker som skicakts iväg nu i gåva av arbetsgivaren.
Packning pågår.
"Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Beslutet träder i kraft 1 juni och gäller för gåvor som lämnas från 1 juni till och med 31 december 2020. Om gåvan är värd mer än 1 000 kronor så beskattas den del som överstiger 1 000 kronor. Arbetsgivaren får göra avdrag för utgiften för gåvorna som en personalkostnad."
Arbetsgivare kan alltså just nu visa extra uppskattning för sina anställda, utan att dessa behöver betala skatt för detta, samtidigt som arbetsgivaren får dra av gåvan som personalkostnad. Detta är utöver julgåvans tillåtna värde om 450:- SEK inklusive moms. Skatteverket har dock glömt att ange om de nu aktuella extra gåvåvärdet på 1000:- SEK är exklusive eller inklusive moms. För arbetsgivaren är ju värdena exklusive moms.

Sedan är ju frågan huruvida arbetsgivaren - särskilt inom den offentliga vården - har råd att ge gåvor till anställda just nu, eller någonsin. Oavsett om de förtjänar det.

Oavsett ska inte någon anställd som från arbetsgivaren får en av de över 400 böcker jag skickat ut behöva betala skatt för detta. Vad exakt värdet på mina inbundna böcker är kan diskuteras. I handeln till fullpris hade de kostat runt 200:- SEK styck online och 250:- SEK i butik. Om arbetsgivaren inte har någon kostnad för böckerna, är värdet på gåvan då noll?

Som vanligt gäller detta om man är anställd, dvs den som driver en enskild firma får inte ge någon gåva till sig själv, vilket dock den som är anställd av sitt eget aktiebolag får göra. Som vanligt, även om diskrimineringen av enskild firma eskalerat under coronakrisen, när många av stödåtgärderna bara gäller aktiebolag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Nice thing to do. Såna här små initiativ brukar trigga Karma till trevligheter.

  SvaraRadera
 2. Skulle man inte kunna se det som att det är författaren som ger gåvan och arbetsgivaren bara förmedlar den?

  SvaraRadera
 3. Det utökade gåvobeloppet kanske är för att skatteverket i ren självbevarelsedrift skall slippa bråka om gratis parkering och all mat som levererats till exempelvis sjukvårdens personal, men som förmodligen kan tolkas som en gåva till arbetsgivaren som sedan ger till sin personal.

  Tydligen går det att vara lite pragmatisk och ändra reglerna när det behövs. Borde även gå att justera reglerna för hemarbete (schablonersättning av arbetsgivare för lokal, mm, samt att inte betrakta utrustning som en löneförmån).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skillnad om arbetsgivaren ger en gåva jmf att som offentliganställd ta emot en gåva för privat bruk, där finns inga fribelopp eller så.

   Radera
 4. Om böckerna inte går att sälja samt kostar pengar i form av förvaring.. eller frakt / tändvätska för att bli av med... är inte värdet på gåvan då negativt? Skatteavdrag?

  SvaraRadera
 5. åt andra hållet då? Finns det inte en risk att masen kommer med krav på författarna för ”uttag av vara/tjänst”

  SvaraRadera
 6. Utmärkt påminnelse. Undrar vad ABt skall få ge mig i corona-present...

  SvaraRadera
 7. Jag har genom åren haft 100% framgång med deklarationen "Varuprov utan värde".

  SvaraRadera
 8. Myndigheternas krav om klarspråk ger att Skatteverket följer tidigare räknesätt vilket blir inkl. moms. 450 + 1000 kr inkl. moms.

  Skattefritt gåva till anställda 2020 är 1 450 kr inkl. moms. 1 160 kr exkl. 25 % moms.

  SvaraRadera