Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-07-09 11:03

Succé för plastpåseskatten - drog endast in 13% av beräknat - världshaven nu räddade

Miljöpartiets plastpåseskatt, som infördes i maj, är en stor succé då den endast drog in 13% av beräknat i maj och försäljningen av plastpåsar alltså totalt kraschat. Därmed är världshaven räddade från så kallade mikroplaster och den ljusnande framtid är vår.
Räddat!
Världshaven är alltså räddade nu när svenskarna slutat köpa plastpåsar. Plastpåseskatten har floppat och drog i maj in endast lite drygt 22 MSEK, mot en prognosticerad takt på över 160 MSEK eller två miljarder om året. Den drog alltså bara in cirka 13% av beräknat. Svenskarna klarar sig alltså utan beskattade plastpåsar.

Men degen måste in, så frågan blir nu vad för skatter regeringen vill införa istället för att fylla på hålet i statsbudgeten, nu när det visar sig att svenskarna om det är möjligt inte alls har lust att betala skatt.

En mer balanserad syn på det hela kan vara att man i maj fortfarande hade plastpåsar ute i butikerna, som var tillverkade innan skatten infördes, och att det därför inte går att säga ett dugg om effekterna utifrån maj månad. Dessutom är det inte svenska plastpåsar som hamnar i världshaven - de hamnar i kommunernas fjärrvärmeanläggningar genom den svenska sopförbränningen. Så nu måste man ersätta den energiförlusten genom att t ex skövla lite skog någonstans, eller så får miljöpartisterna frysa under vintern.

TRIGGER WARNING: Texten ovan kan innehålla inslag av satir och sarkasm.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Fick mig ett gott skratt av denna artikel. Gillar sarkasmen :).

  SvaraRadera
 2. Jag tror man ersätter energiförlusten med att pumpa in olja i förbränningen. Olja som inte först gjort nytta som en plastpåse...

  För att undvika dioxin bildning under sopförbränning så är det kritiskt att temperaturen är väl reglerad. Innehåller soporna för lite energi/för mycket vatten injeceras olja automatiskt under förbränningen för att öka temperaturen och undvika dioxinbildning. Åtminstone tills miljöpartiet kommer på att förbjuda det....

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer ju att förbjuda dels den oljan, och dessutom förbjuda dioxinbildning med! Och så är även detta problem borta!
   Vidare tycker jag vi förbjuder effektbrist och problem med överföringskapacitet på elnätet, så blir heller inte det ett problem ;)

   Radera
  2. Eller oss som individer, enkelt och snabbt!

   Radera
  3. Jag tror det fanns nån inringare på P1 förra år som har jobbat inom kraftvärme och beskrvit at om plast försvinner behövs även saltsyra som tilskott för rökgasrening.
   Måste googla nu om det finns nånting vettig med det.

   Radera
 3. Eller så är det en succé, om nu syftet var att minska påskonsumtionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket också är rubriken på ditt inlägg såg jag nu :)

   Radera
  2. Hur mycket har papperspåsar gått upp i försäljning?
   Hur mycket värre är papperspåsar än plastpåsar?

   Radera
 4. Nästa blir väl plastskatt på alla plastförpackningar som mat och dryck säljs i. När det införs kommer de säkert göra det även för PET-flaskor (nu har många saft- och juiceflaskor pant också).

  Själv har jag alltid en ryggsäck och 1-2 IKEA-påsar (stor tror jag) med mig. Jag tror jag aldrig sett någon annan ta med en IKEA-påse. Konstigt när det är vanligt i tvättstugan. Visst, om man spontanhandlar är det väl svårt att ha med sig IKEA-påse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har numera också Ikea påsar i bilen för inhandling. Började med det på den tiden Lidl kassorna inte hade något tråg, eftersom de var kopierade från de tyska butikerna, som jag förstår hade packare som stuvade ner varorna direkt åt kunden. Ikeapåsarna var utmärkta att bara vräka ner varorna i och det är de fortfarande. Ibland glömmer jag dock att ta med dem när jag går in i butiken. Då plockar jag tillbaka varorna direkt i kundkorg efter att de är betalda och drar korgen till bilen för omlastning där. Spontanhandlar jag, köper jag en papperskasse, trots att dessa tydligen ska vara väldigt dåliga för miljön.

   Radera
  2. Det finns inga packare i de tyska livsmedelsbutikerna. Folk vräker ned varorna allteftersom kassapersonalen skyfflar över varorna och ve den som inte packar undan snabbt nog. Onda blickar.

   IKEA-kassarna är på tok för stora för matköpen, fel form, enligt mina preferenser.

   Dessutom tror jag att de flesta helt enkelt tycker det är praktiskt att ha sådär lagom mycket återanvändning. Det är bra att en papperskasse eller plastkasse går att återanvända några gånger men samtidigt är billig nog att man inte behöver börja vara försiktig med att göra sönder dem. Jämför t ex godspallar i transportindustrin där återanvändbara EUR-pallar är så dyra att man tvingas lägga mycket tid på att hålla reda på dem medan engångspallar är billiga nog att fylla sitt syfte 1-2 gånger och sedan kan värmeåtervinnas.

   Radera
 5. Var det inte fallospartiet liberalerna som är upphovsmän till skatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, stämmer bra det. Men det är inget de vill stoltsera med nu :-D

   Radera
  2. KD var också med i plastpåseklubben. Men det låtsas förstås alla som att det aldrig har hänt. Skönare att vara bitter och kasta skit på MP istället.

   Radera
 6. Tänk om man i stället kunde elda upp MP:s partiprogram. Usel miljöpolitik som bara skadar landet liksom usel migrationspolitik som gör detsamma. Men tyvärr är programmet så dåligt så det brinner inte ens.

  SvaraRadera
 7. Köper numera plastpåsar för köksavfall på rulle. Faktiskt bättre än bärkassarna som ofta har hål i sig och läcker. Men det slinker fortfarande med en plastpåse från affären då och då vid oplanerade köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har gått upp till större avfalllskärl i köket och kör nu 60-liters svarta sopsäckar på rulle, så slipper man springa så ofta till soptunnan.

   Radera
  2. Ah, kompostkärl för matavfall, så det är ett mindre problem, dessutom ett kärl som sluter tätt i locket.

   Radera
  3. Ja, plastpåsar är verkligen en suverän produkt.

   Radera
 8. Skatten kommer nog dra in lite mer pengar när folks förråd av påsar under diskbänken är slut.

  Men man kan sammanfatta:
  Miljöpartiets skatt drar inte in några pengar, komplicerar folks vardag och gör ingenting för miljön. Bra politik.
  Troligen negativt för klimatet. Obeskattat pris på en fri marknad ljuger inte, avspeglar resursförbrukning väldigt väl.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker man skulle öka på drivet hos företag att ta fram mer naturligt nedbrytbart material på produkter som riskerar att hamna i naturen som exp Mac Donalds förpackningsmaterial längst med vägarna.

  SvaraRadera
 10. Var de verkligen så korkade att de inte förstod att försäljningen skulle rasa? Vem köper en plastpåse för 7 kr när en i papper kostar 2-3 kr? Många butiker har t.o.m. tagit bort plastpåsarna och erbjuder bara papperspåsar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du svaret, en generell hemtransportskatt 10 kr/kg på livsmedel. Då får MP in de skattesmitare som bär hem maten i säckväv och orsakar budgethålen.

   Radera
  2. Samtidigt försvinner de geniala tetrapacken i helkartong och ersätts i rasande takt med diverse plastkombinerade förpackningar. Logiskt är det då verkligen inte.

   Radera
 11. Avfallspåsar är livet för att undvika betala MP-skatten, så andelen plast torde vara densamma, det slår bara mot tidigare producenter av plastpåsar och de gamla intäkterna de hade på dem.

  MP-Resenärerna har inget konsekvens-eller logiktänk.

  Dessutom kan folk som fortfarande köper påsarna i affären ju nu med gott samvete lämna ev påse i naturen, man har ju betalat för det-liksom.

  SvaraRadera
 12. Det handlar om politik, inte logik.

  Inget vunnet förutom ett ökat politikerförakt och allmänt motstånd mot miljöpolitik inklusive den miljöpolitik som innehåller vettigt motiverade miljöåtgärder.

  SvaraRadera
 13. 13% bara. Vi kunde ju haft så mycket mer konstgräs på Södermalm. Konstgräs är det nya gröna

  SvaraRadera
 14. Signalpolitik istället för realpolitik.

  SvaraRadera
 15. Bra att plastkonsumtionen går ner även i Sverige. Enkelt att ha med en flergångskasse när man handlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att miljöpåverkan ökar i och med övergång till flergångskasse.

   Radera
  2. @Mudden Fritt ur minnet, har jag för mig, att energiåtgången för att producera en papperspåse, är 40ggr högre, vilket är det som de flesta kommer att ersätta plastpåsen med.

   Radera
  3. Antingen det eller med flergångspåsar. Sen behöver man komplettera med inköp av plastpåsar till hushållssopor. Som en liten tvist på (killgissning) så kanske rent av man behöver tillsätta mer olja vid förbränningen av soporna p g a färre andel plast i denne. Kan vi få mindre plast i naturen så ju det bra iaf

   Radera
  4. Killgissa på du världsmästaren men det där med att tillföra fossila bränslen vid förbränning av avfall är känt sen evigheter.

   Radera
 16. Låter ändå son en framgång ifall den låga skatteintäkter beror på minskat användande. Nu kanske det blir lite mindre plast i våra sjöar, även om det säkert skulle ha större effekt att ge sig på vägtrafik och konstgräs.

  SvaraRadera
 17. Vad fyndigt av dig :), att världshaven nu är räddade.
  Tänker att miljöpolitiken inte känns genuin, då de ska lägga ockerpriser på plastpåsar, regeringen gör bara vara våra liv mer besvärligt. Att spåntanhandla skapar irritation, då man inte alltid har med sig en kasse. Förhoppningsvis är detta ett sätt för sossarna och migrationspartiet att självsanera sig bort från makten. Papperskassepriset är väl också höjt men märks inte pga grund av den höjningen på butikernas reklam(plast)kassar. Lars Wilderäng, kan du göra en artikel på all pappersreklam och annonsblad som man tvingas ta emot även om man underbett reklam och annonser, hade Miljöpartiet verkligen velat skapa bättre förutsättningar för miljön så är det väl alla ton pappersreklam som alla måste ta emot. Jag gör som de flesta andra, rensar ur kuvert och slänger omgående rösten i pappersåtervinningen. Vad tar dessa för resurser på vår miljö? Avverkning av skog, tryckeri, transport, brevbärare delar ut till folk, gå med dessa till sopor, sopor hämtas och fraktas m.m.

  SvaraRadera
 18. Någonting är fel på miljötänket när man kan få en liter bensin för nästan samma pris som två plastkassar. Fel åt vilket håll kan man ju själv välja.

  SvaraRadera
 19. För ordningens skull, bör det väl nämnas, att det är ett förslag från det andra lilleputtpartiet Liberalerna, som Mp hög blixtsnabbt på. Och att få med sossarna på en skattehöjning, brukar ju inte vara så svårt.

  SvaraRadera
 20. "Analysens huvudsakliga slutsats är att vanliga plastpåsar av LDPE-plast, tänk matbutik, som är polyeten med låg densitet, ger den överlägset lägsta miljöpåverkan sett till de flesta miljöindikatorer."

  "Störst miljöpåverkan hade tygkassen av ekologisk bomull som behövde användas minst 149 gånger för att bli kvitt dess påverkan på klimatet och minst 20 000 gånger sett till samtliga miljöindikatorer. Inte heller papperspåsen föll i god jord då den behöver återanvändas 43 gånger om hela dess miljöpåverkan ska raderas."

  Från den här artikeln som inte länkas nedan, eller hur det nu är du brukar skriva, Lars.
  https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/plast/vanliga-plastpasar-har-lagst-miljopaverkan/

  SvaraRadera
 21. Förbjud varmvattenkranar i byggnader så kommer vi få stor positiv mijöpåverkan.

  SvaraRadera
 22. Vi använder lika mycket plastpåsar ändå. Nu köper vi plastpåsar på rulle,tidigare använde vi ICA-kassar. Flergångspåsar till frukt och grönt använde vi sen tidigare. ICA-påsar använde vi till smutsiga skor och smutstvätt då man var på resande fot, nu blir det vanliga soppåsar.

  SvaraRadera
 23. Var får dom alla tokig idéer från?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kille i Belgien som säljer via postorder. Bra service, levererar ofta via fax. Kan rekommendera honom stark!

   Radera
 24. Vad blir momstappet på de plastpåsar som inte såldes?

  SvaraRadera