Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-15 12:34

Stängde efter fjorton år av pipet från dismaskinen - hur gamla är era vitvaror?

"Fin diskmaskin du har där, det vore synd om något skulle hända med den."
På grund av långvarigt besök av nära släkt med små barn avslutade jag 14 år av hat och stängde faktiskt av pipet från diskmaskinen. Tydligen är fjorton år länge för en diskmaskin, men den visar sig vara en av de yngre vitvarorna i huset.
Så stänger man av färdig-pipet på denna Siemens. Håll nere tredje knappen (35-grader), slå på maskinen. Stega sedan med 35-gradersknappen mellan de olika pipljuden. Stäng av maskinen när önskat pipljud hittats.
I fjorton år har diskmaskinen pipit när den är klar. Vilket brukar inträffa cirka fem minuter efter man somnat. Med åren har jag insett att pipljud från såväl torktumlare som tvättmaskiner mfl vitvaror faktiskt kan gå att stänga av. För gamla hederliga maskiner utan LCD-displayer och menyer brukar detta innefatta blodblot vid fullmåne, eldritualer och hedniska danser, samt kombinationer av tryckanden på knappar med  med normalt andra funktioner i vissa mönster och tidskombinationer.

På vår fjorton år gamla Siemens inbyggda diskmaskin sker det enligt ovan. Eftersom typbeteckningen tagits fallit bort genom åren gick det inte ens att googla fram manualen, utan jag fick bege mig ut i snickarbodens dokumentationsskåp och gräva bland alla sparade manualer, där jag till slut hittade manualen. På norska. Lena har dock bott tre år i Oslo och talar norska flytande som ett av fyra språk (plus ytterligare 4-5 hjälpligt), så den gick att avkoda och ritualen hittas ovan.

Blev informerad på Twitter om att fjorton år för en diskmaskin tydligen är långvarigt.

Det här är en Siemens aquaStop, i övrigt okänd modellbeteckning. Den inköptes vid renovering av köket 2006 och är alltså fjorton år. Den är dock relativt ung för att vara en vitvara. Det enda som är yngre är tvättmaskinen, som dog femton år gammal 2016. Den ersattes med en motsvarande nyare Miele utan wifi och utan LCD.

Annars är förstås spis och ugn också från 2006. Men kyl och frys är två Electrolux från 2001, dvs 19 år gamla. Frysen i ladan är en ElektroHelios från 2001, som stått i ouppvärmd lokal och fått genomlida ner till -20 i rumstemperatur, fukt etc som man upplever i en lada. Tortumlaren är också en Miele från 2001. Dess värmesäkring har fått bytas några gånger, men annars tuggar den på som vanligt, och sedan den ekonomiska darwinismen lärt mig hur man gör rent alla sjuttioelva filter korrekt så har jag inte behövt betala för omrsorg av den på sju år. Varmvattenberedaren är från 1999. Vinkylen är från tidigt 90-tal, inköpt begagnat på blocket. Nej, vi har ingen micro (sagt med samma tonfall som man säger vi ser inte på teve).

Antingen är vitvarorna i huset valda som kvalitetsprodukter, eller så är de köpta på en tid när planerat åldrande ännu inte var en så stor grej. Eller så är det något skumt med elen och vattnet i Stora Staden (tm), som får alla andras prylar att gå sönder. 

Legendariska sista ord. Med kärt barnfamiljbesök mfl så går just nu diskmaskinen 3-4 gånger om dagen. Den är åtminstone tyst nu, men snart är det väl permanent?

Jag har trots hemautomatiseringsträsket ännu inte köpt några uppkopplade vitvaror, utan det räcker generellt att ha uppkopplade strömbrytare på dessa. Med avprogrammeringen av diskmaskinens pip blir det en strömbrytare som kan användas till annat - har använts för att stänga av pipljudet när man lagt sig och väcks. Tortumlaren har fortfarande en brytare, så den i egenskap av brandrisk stängs av automatiskt när man lämnar hemmet.

Så hur gamla är era vitvaror? Vad kan man vänta sig? Jag har räknat på runt tio års livslängd i avsättningarna till bostadens underhålls- och reparationsfond, vilket än så länge verkar vara en skattning åt rätt håll. Fonden är för övrigt på 2500:- SEK per månad, vilket stämmer någorlunda med behovet av underhåll över tiden än så länge - en kostnad man brukar inte låtsas om när man ska låna pengar och räkna på vad det kostar att bo. Fonden har buffert stor nog att kunna ta oplanerade utgifter som inte är försäkringsärenden  direkt, dvs ett vitvaruhaveri blir inte en ekonomisk påfrestning men tar förstås tid man inte har.

49 kommentarer:

 1. Disk-/Tvätt-/Tumlare cirka 30 års livslängd och har i alla tider kört Miele så det har inte blivit så många.
  Kyl/Frys/Spis cirka 25 års livslängd svenskbyggt Electrolux eller ElectroHelios så det har inte blivit så många av dessa heller.

  p.s. Nu ser jag fram emot en laptop med samma livslängd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle du köpt en IBM thinkpad, på 90-talet. De går ännu, men en och annan har nog behövt byta disk. IBM är f.ö. grymma på reservdelar till gamla grejer. 25-30 år låter optimistiskt för standardmaskiner och jag undrar om inte byte till moderna maskiner kan spara in sitt (nu lägre) nypris pga minskad energiförbrukning i vissa fall. Sedan gå ju ibland plastdetaljer, luckor mm och liknande gå sönder innan den tekniska livslängden går ut. Särskilt om man har barn...

   Radera
  2. Joakim: Varför inte dra till med en ABC80 medans vi ändå är på hugget! :-)

   Radera
  3. Eller kanske tyska Z3 från 1941 ...

   Radera
  4. @Chief 25-30 år är saftigt. Men min första laptop som, var svindyr (1999), fungerade i närmare 20 år innan den gav upp.

   Radera
  5. Hört av en ex-kollega som nu mer kör vitvaruservice att Miele är tveklöst bäst.

   Radera
  6. Ja, de håller ungefär dubbelt så länge för tre gånger priset :)
   Nej, men de är hållbarare. Och väsentligt dyrare.

   Men, och här är poängen, när de väl kraschar går de att laga för en resonabel summa så för konsumenten får i slutändan en lägre dygnskostnad.
   Och miljön behöver bara belastas med en vitvara+reservdel istf två vitvaror.

   Radera
 2. Tips: Även en gammal vitvara täcks ofta i vart fall delvis av hemförsäkringen vid haveri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det ens värt att försöka använda hemförsäkringen? En billig ny tvättmaskin får du för 5000-6000 kr, och hemförsäkringen har ofta en självrisk på 1500 - 2000 kr

   Radera
  2. Och en ny begagnad får man för runt 1000 kr.

   Radera
  3. Betala 1500 kr självrisk och få 3000kr i näven att lägga på en ny? Okej. Skit it då...?

   Radera
  4. Att utnyttja hemförsäkring kan ev sudda ut upparbetade bonusår som man ev inte vill.

   Radera
 3. Har en ärvd microvågsugn, Electro Helius men tillverkad i USA från början av 80 talet som används mer eller mindre dagligen, kastade ut den för 15 år sedan då det hade börjat lukta bränd "el", upptäckte sedan att någon stjärna använd "sockerbit" för att koppla in eluttaget från en lampa på diskbänken, den håller nog en generation till..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kör också med en ärvd micro. Whirlpool från 1900-talet med lucka som är underkantshängd. Varför är inte alla luckordluckor

   Radera
 4. Jag har i min lägenhet kyl, frys och spis (Electrolux) som lär vara runt 20 år, och de funkar (peppar,peppar) fortfarande utan problem. Och vad jag förstår så byter bostadsbolaget ut kyl/frys/spis "gratis" om något skulle strula (de bytte kranen i köket för ett tag sedan "gratis").

  SvaraRadera
 5. Har en Miele torktumlare från 71 när huset byggdes. Helt sjukt att den funkar men av säkerhetsskäl kanske det är dags att byta snart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rengöring är nog viktigt för torktumlarens livslängd.

   Radera
  2. Hos en bekant i en lyxlägenhet i Solsidan började torktumlaren brinna mitt i natten och familjen lyckades rädda sig ut i sista stund. Lägenheten fick totalrenoveras. Torktumlaren var placerad luftigt i ett mycket rymligt grovkök.

   Radera
  3. Ärvde en gammal torktumlare när grabben var liten, jag studerade och plånboken var tom. Den hade en delvis kass tätlist runt trumman och luckan vilket gjorde att innanmätet mellan trumma och hölje var till hälften fylld av ludd. Helt otroligt att den inte tagit eld. Men efter seriös rengöring gjorde den tjänst i flera år innan den blev utbytt.

   Radera
  4. Jag gissar att marginalerna är större på gamla "oeffektiva" tumlare.
   Men ned mycket ludd i rensluckan och i elementen i maskinen så går den varm och om låga uppstår, aggerar luddet "explosivt" bränsle och branden är ett faktum

   Radera
 6. Ska man slå på den, eller "slå på den"? Man kan inte så noga veta med äldre grejer! ;)

  För egen del så åkte jag på att byta kyl/frys relativt nyligen då kylen från e-lux (gissar på att den var ca 10 år) gick hädan. Då de står placerade tillsammans så är det liksom nästan tvunget att byta båda samtidigt av estetiska skäl. Även om det kändes lite segt.

  SvaraRadera
 7. Hyra. Det mesta är Electrolux från ca 2005. Fick iaf ny kyl/frys samt diskmaskin häromåret då de gamla gav upp. Ingen micro här heller pga platsbrist. Tv-tittandet begränsat till Netflix nån gång i veckan. 😁

  SvaraRadera
 8. Mina föräldrar köpte en Electrolux frysbox runt 1962-63 när byns andelsfrys slutade fungera, den åkte ut 1998 när min far gick bort och då fungerade den fortfarande. Den var säkert inte särskilt strömsnål med dagens mått.

  SvaraRadera
 9. Diskmaskinen är nybytt då den gamla inte ville diska rent längre trots alla förnämliga diskmaskinsrensarmedel som finns. Micro i ålder med övergången mellan Jura och Krita...
  Kyl och frys 3 år gamla då layouten i köket gjordes om. Den gamla kombihistorian står i källaren som extra kyl. Frysboxen i källaren är från 98.
  De två(!) tvättmaskinerna är från 2004 resp 2019. Den äldsta från 95 dog förra året. Mekaniska programverk blir lynniga efter 20 år.
  Två tvättmaskiner och 33m torklina i tvättstugan gör frun glad och i förlängningen även mig glad. Torktumlaren är från 98 men används nästan aldrig pga de 33m lina. Har även en billig avfuktare (säkert 10år) i tvättstugan så tvätten är torr morgonen efter den tvättades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två diskmaskiner tillbaka ca 2010 var diskmaskinen från 1995. På den tiden gillade jag att laga prylar, och plockade isär den. Vattenpumpens plastimpeller var halvt upplöst och föll sönder om man tryckte på den. Fick reda på att maskindiskmedlen ändrats genom åren, och vissa äldre maskiners plastdetaljer tål inte nya diskmedel. Således bör man inte ha för gamla grejer, då det kan börja läcka om man har otur. köpte förstås en ny.

   Radera
 10. Mina äldsta vitvaror är 35 år gamla, mikrovågsugnen fungerar än, trots att fläkten och lampan har slutat fungera och den har därför rostat en hel del invändigt. Enligt kompisen Jar-Jar Binks ser den ut som om någon hade kräkts in i den. Kyl och frys är från Gram, 30 år gamla. Varmvattenberedaren Metro har bytts ut många gånger, den första fungerade i 23 år (på den tiden emaljerades de i 9 lager på insidan), nästa 5.5 år och nästa nåt liknande. Sedan sattes en elektriskt driven offeranod av titan i den och den har hållit, trots att Jar-Jar ständigt kopplar bort starkströmmen till titan-anoden. "Aggressivt vatten", sa rörmokaren förut om brunnsvattnet, 5 ggr gränsvärdet för teknisk och estetisk anmärkning för både järn och mangan, fast nu är det kommunalt VA här. Tryckkärlen sprang också läck med några års mellanrum och byttes ut likaså och nu behövs de inte längre. Bänkdiskmaskinen är min storfavorit och den har bytts ut många gånger. Jag fyller den till max och klipper diskmedelstabletterna till hälften med sax och sparar den andra halvan till nästa disk (pulver dammar och då nyser jag).

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Flyttade in och totalrenoverade -94, satte in ny kyl, frys och spis.
  Allt är från Cylinda och fungerar än i dag, mikrovågsugnen Samsung är ännu äldre.

  /KH

  SvaraRadera
 13. På jobbet hade vi en vattensifon som gav kallt vatten eller bubblat kallt vatten. kopplad direkt till kallvattnet men en slang som hade en vattenavstängningsfunktion.
  Denna apparat fick för sig att läcka för 2 veckor sen. Säkert en halv kubikmeter vatten rann ut innan vattenavstängarmojängen tyckte det var dags att stänga av vattnet. Så nu är 200m2 parkettgolv uppbrutet och alla mellanväggar har små korta VP-rör instoppade i borrhål. Sedan är alla dessa rör kopplade till en avfuktarblåsmojäng som skickar in torr luft i väggarna. Så skall det stå i 4 veckor.
  Vi hyrde vattensifonen och grabben som kom och hämtade den i all röra hade det mest ledsna ansikte jag sett, inte ens tecknade hunden Droopy ser så lessen ut.
  Så kontentan är, stäng av alla kranar till alla maskiner som är direktkopplade till vatten, såsom diskmaskiner, ismaskiner, vattensifoner, kaffemaskiner etc.
  Undrar om en magnetventil på ingående vatten som bryter när man larmar på är en bra idé eller om man bara krånglar till der.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbade för ett antal år sedan för en rörfirma. Ägaren hade sett så mycket vattenskador att han hade hemma magnetventil på inkommande vatten som bröt via larmet. Tydligen bra idé.

   Radera
  2. Jag har en elektronisk avstängade på min diskmaskin. Den slår på vattnet i några timmar när det är dags att diska. Mycket bättre än en kran som man ska komma ihåg att vrida på.

   Radera
  3. Magnetventil ger ofta tryckstötar som i värsta fall kan få rören att hoppa isär.
   Bättre att använda en motorventil som stänger av och sätter på vattnet "mjukare".

   Radera
 14. Med tanke på hur strömslukande äldre vitvaror (särskilt frysboxar) är så kanske man inte BÖR ha allt för gamla vitvaror. Men visst är det imponerande hur länge gamla trotjänare håller.

  Själv sitter jag i lyxboende (hyresrätt) och slipper tänka på sådant. Men det jag har noterat är att hyresvärdar väljer Miele alternativt Bosch och de borde ju ha tillförlitlig data på haverier per märke.

  SvaraRadera
 15. Blev erbjuden när vu köpte huset för 3 år sedan att överta en frysbox. Samma modell som mina föräldrar köpte kring 1975. Den funkade fortfarande. Vi avböjde.

  Frysar och kylskåp i ouppvärmda uthus skall man se upp med. Moderna köldmedium tål inte kyla så bra så kompressorn får arbeta hårdare.

  SvaraRadera
 16. På jobbet har vi en cirkulationspump från 50-talet. På sommarnöjet en tvättmaskin från 70-talet. Båda går förträffligt.

  SvaraRadera
 17. köksmaskiner 1 år gamla, bytte hela köket förra sommaren. Äldsta maskinen är nog tvättmaskinen som kan vara 4 år. Bytte torktumlare förra sommaren också sedan trumman lossnade. Har man hemförsäkring av rätt sort får man dock lite ersättning för sånt om de inte är för gamla.

  SvaraRadera
 18. Tumla inte så varar kläderna längre istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tumlaren är dock underbar att ha i en liten sommarstuga om det är en regnsommar...

   Radera
 19. Renoverade köket 2010 och bytte då ut vitvaror från 1986. Efter det föll elräkningen till 1/3, förmodligen pga den nya kyl/frysen.

  SvaraRadera
 20. Jag vet inte riktigt hur gamla mina diskmaskiner är då jag nyligen köpte två begagnade Miele G7855 som nog har nötts på dagis, tror den ena är ca 5 år och reservdelsmaskinen ca 10 år.

  Så nu kan jag ägna mig åt att lyxkonsumera el, den diskar på 12-20 minuter med en knapp kW diskpump och 9 kW värme. Jag fick byta från varmvattenmatning till kallvatten så den saktades ner lite då jag ännu saknar diskmedelspump för flytande restaurangdiskmedel.

  Beg maskiner och att uppgradera eluttaget till 16A trefas kostade som en ny diskmaskin men jag tror de här halvslitna överlever två-tre nya konsumentmaskiner eller mer.

  SvaraRadera
 21. Kyl, frys,tumlare, disk och tvättmaskin är ca. 15 år. Bytte allt samma år. Spisen är äldre.
  Sparkade ut kärringen för ca. 10 år sedan, så vitvarorna behöver inte gå så hårt trots 2 barn.

  SvaraRadera
 22. Diskmaskinerna, den ena mikron, kylskåpet, frysarna, gasspisen och spisfläkten är 17 år gamla. Tvätt, tork, ugn och vattenkokare är betydligt yngre. Avfuktaren i källaren är också 17 år, och den är igång non-stop sedan den köptes.

  SvaraRadera
 23. Ingen som har en Electrolux karuselldisk med genomströmmande varmvatten? Man satte på den och lät vattnet rinna tills disken såg ren ut. Ingen automatik där inte. Och inga pip.

  SvaraRadera
 24. Min tvättmaskin av märket Electrolux gick precis sönder. Då jag känner säljaren av mitt hus så ringde jag och hörde hur gammal torktumlaren var utifall jag skulle passa på att byta båda maskinerna. Till min förvåning fick jag höra att torktumlaren var 27 år och tvättmaskinen var några år nyare. Anledningen till att han visste hur gammal torktumlaren var berodde på att dom bytte den i samband men deras sons födsel. Min erfarenhet av dagens maskiner är att man ska vara glad om dom ens håller i 10 år vilket för övrigt var garantin på mina nya maskiner som fick bli av märket Bosch.

  SvaraRadera
 25. Disk och tvättmaskiner är nuförtiden rätt tysta, så där kan jag förstå att en glad truddelutt kan vara användbart för att påkalla ens uppmärksamhet på att de är klara. Vad jag däremot inte begriper är varför micron måste pipa när den är klar. Ungefär som att ett reaplan skulle börja pipa för att det slagit av motorn. Ingen människa med normal hörsel kan undgå att notera att den slagits av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jätte skönt att de nya maskinerna är tysta i sitt arbete. Men av vilken anledning måste jag uppmärksammas av att disken är klar med ett/flera irriterande pip.
   Jag kunde inte bry mig mindre om att disken är klar.

   Radera
 26. Micro och spishäll från Gaggenau. Fyller 32 år i år.

  SvaraRadera
 27. Samsung tvättmaskin: luktar elektronikbränt var 30:e tvätt och läcker vatten var 20:e tvätt. Började efter 3 år, inne på 6:e året nu men skrotas nog snart. Om den inte börjar brinna är jag väl rätt nöjd ändå, billig maskin som går hyfsat tyst.

  Elexctrolux torktumlare med 5 års garanti - inne på 6:e året nu, funkar kanon. Kunde inte varit mer nöjd.

  Cylinda diskmaskin av billigare slaget: värmeenheten la av efter 2 år och 2 månader, ingen garanti från Cylinda. Kreditkortets vitvaru-garanti täckte reparation (fel inom 3 år). Reparationen kostade 2/3 av inköpspriset men betalade inget alls. Nu efter 4 år har pinnarna i överkorgen börjat rosta, 1 cm av toppen på hälften av pinnarna är borta. Har rätt saltinställningar och normalt vatten. Ren skit mao, skrotas nu när vi ska bygga om köket.

  Nästa generation av vitvaror blir av det dyrare slaget med minst 5 års garanti. Elextrolux, Miele, Siemens står högt på listan av kandidater.

  SvaraRadera