Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-07-28 14:28

Spaning: 2020 - året då hipstertrenden slutligen dog

Det ser ut som att 2020 blev året då hipstertrenden slutligen dog, vilket stämmer väl överens med att trender av den typen varar i ungefär tio år. Spaning med tre empiriska exempel nedan.
Frulle vid Hipstercentralen Nytorget på Södermalm.

Trender varar generellt i cirka tio år. Den moderna hipstertrenden tog fart efter finanskrisen 2008 - 2009, när amerikanska trender inom hur man skulle leva på mindre pengar under krisen plockades upp, blev inne och gick från ett sätt att överleva fattigdom, till ett mycket dyrt sätt för den välbeställda intellektuella medelklassen att imitera fattigt utseende. Man gjorde pulled pork för att det var inne, inte för att enda sättet att kunna äta det usla kött man hade råd med var att koka sönder det.

Men nu har det gått tio år, och empirin visar också att hipstern nu är ute.

Bevis ett. Antal artiklar i nyhetssökning hos Google i juni månad respektive år, som innehåller ordet hipster. Omnämningarna har kraschat på allvar och är nu tillbaka på 2013 års nivåer. Att det inte når noll kan bero på historiska reflektioner, lite som att omnämningar av Berlinmuren inte försvann bara för att muren revs. 
Antal svenska nyheter med ordet hipster i juni månad enligt Google.

Bevis två. Google Trends är stabilt fallande för söknignar på hipster och i princip tillbaka på nivån före 2010 och hipsterns genombrott som sökning på svenska. Som damunderkläder fanns begreppet förstås även innan. Före fenomenet exploderade i sökningar i Sverige i juli 2010 låg vikten i Google trends på 17 i juni 2010. I juni nu år 2020 låg vikten i Google Trends på 19. Trenden är helt enkelt över.
Sökningar efter Hipster enligt Google Trends.

Spaning tre är förstås konkurser hos hipsterföretag. Detta maskeras natutrligtvis av coronakrisen, men hade antagligen skett ändå. T ex gick hipstermatbutiken Paradiset i slutligen konkurs trots att dagligvaruhandeln (matbutikerna) har varit coronakrisens stora vinnare. 
Paradiset 2017.

Det finns förstås fler konkurser av hipsterföretag, kanske till och med skägginoljningsinrättningar, men exempelvis restaurangkonkurser maskeras av coronakrisen. Paradiset som dagligvaruhandel är dock ett solklart fall för denna spaning. Var det inte längre intressant att köpa sin ekologiska rättvisemärkta mat, så är hipstern helt enkelt död. Eller har vuxit upp och gått vidare i livet, om man hellre vill. Det kan bli dubbelt tufft för många butiker och serviceinrättningar på Södermalm nu - både coronakrisen och hipsterns död samtidigt.

Nu blir istället den stora frågan vad nästa trend blir för storstadens intellektuella medelklass. Där finns pengar att tjäna för den som hänger på tidigt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Vad gör man om man äntligen lyckats bli en riktig hipster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågar åt en vän

   Radera
  2. Kontrollfrågor. Hur långt har du till ditt surdegsdagis på Södermalm? Vilken färg har din yogamatta?

   Radera
  3. Han har ett eget surdegsdagis på skånska västkusten, yogamattan är grön..

   Radera
  4. Du verkar vara en fullfjädrad hipster!

   Radera
 2. Jag la in min egenodlade chili förra veckan och jag röker revben ungefär en gång i månaden. Är det hipster eller inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du är ingen hipsyer pga revbenen. Hade däremot imporyerat några mystiska bönor (med flyg) odlade på gammal regnskogsmark och samtidigt varit aktiv med hur mycket illa du tycker om kött, då hipster/vegan

   Radera
  2. Det finns både kött hipsters och veganhipsters. Kött hipsters röker gärna revben.

   Radera
  3. *kötthipsters. Jag skyller på autokorrekt

   Radera
 3. Kan det vara dags för yuppien att komma tillbaka? Det kommer heta något annat och det blir först efter coronakrisen är över och börsen kraschat.

  Nyuppien är materialistisk och inriktad på att tjäna pengar. Den har Appleglasögon för 100 000:- och istället för att skrika order i nallen, så gestikulerar nyuppien med händerna i luften när den exekverar köp- och säljorder.

  I slutet av årtiondet kommer neurden.

  En teknikintresserad person som har ett neuralt implantat kopplat till en AI för att sköta sitt liv mycket mer effektivt. De är bokstavligen som ett levande uppslagsverk. De kan allt som står på Wikipedia och kan förstå alla språk. De kan on the fly författa dikter som Karin Boye och har inga problem att laga mat som en stjärnkock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hipster är inte pengakåt?
   Det enda de snackar om är hur mycket deras innerstadsbreffar ökat och så beställer de en till sur stark öl för 100 kr flaskan.

   Radera
 4. Intressant jämförelse till damunderkläder. Lite hmm..oväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hipster är en typ av trosa...

   Radera
 5. Skönt att hipstertrenden är över iaf.

  SvaraRadera
 6. Yeaaaaah!

  Nuke from orbit, only way to be certain.

  SvaraRadera
 7. Nästa trend tror jag blir små exklusivare kaféer med bardisk att hänga vid med fullt utbud av naturviner. Fast det kanske var en del av hipstertrenden som nu är på väg bort? Jag är nog hopplöst ute.

  SvaraRadera
 8. Nya trenden är ”äventyrare” Man skall vara nära naturen, alltid ha en vattenflaska med sig gjort i något recyclat material. Bära svindyra fjällrävenplagg och köra crosscountry-bil gärna med takräcket permanent monterat. Man skall ge bilden av att alltid vara på äventyr och upptäcka det stora i det lilla. IG flödet är fullt med solnedgångar som bevis på att du väljer outdoorlivet framför stadslivet och en mer disconnectad livsstil fastän verkligheten är precis tvärtom! Dessa ”äventyrare” kryllar det av överallt och marknaden verkar hänga på (iaf i sitt reklammaterial). Har inte kollat upp ordet än och om det trendar, det lämnas som en övning till den nyfikne. Trevlig tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, var inte det i början 2000-talet folk skidade till Nordpolen och tog ohemult betalt för att berätta för personer i ledande ställning hur det att frysa om arschlet när man tvingas göra sina behov utomhus (eftersom det var i den vevan allmän värnplikt föll bort förklarar det behovet).

   Radera
  2. Det ligger nog mycket i vad du säger. Men en viktig detalj är att bilen givetvis måste vara en fullfjädrad BEV, helst Tesla.

   Radera
  3. Så med andra ord helt OK att dyka upp i sina dyraste fritidskläder på jobbet?
   Fast har det inte varit så en längre tid ändå?

   Radera
 9. Preppern är framtiden.

  Nästa trend som blir mainstream efter en elnätkollaps denna eller nästa vinter och Ygeman bli partiledare för S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toapapperspreppers! De som köpte papper under våren var bevisligen inte preppers men kanske vaknade intresset i och med tomma hyllor.

   Radera
  2. Varje förtappad själ som omvänds innebär en färre förtappad som bankar på myndigheternas dörr och gapar "mata mig, mata mig, jag har minsann betalat restskatten"...

   Radera
  3. Jag gissar på prepping och flera varianter av självhushåll.
   Nytt "buzzword" inom lantbruk blir regenerativt jordbruk.

   Radera
 10. Fasiken, min tröja och sotarmössa blev ju precis färdig stickad.

  SvaraRadera
 11. På något sätt kan man vara glad att hippstertrenden håller på och försvinna. Men det kommer antagligen vara något ännu värre som tar dess plats.

  SvaraRadera
 12. Hipstertrenden är inte död, den bara luktar så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underskattad kommentar. Mycket skoj.

   Radera
 13. Altyernativ observation:

  Hipsters har uppgått i värdegrundsfolket.

  Ni vet alla dom där som är för allt gott och emot allt ont utan en tillstymmelse till konsekvensanalys.

  En helt ordinär M&A.

  SvaraRadera
 14. Vi har alla blivit hipsters. Istället för specifika butiker där man kan köpa ekologisk mat så finns det i alla matbutiker.

  SvaraRadera
 15. Hipster är mer osynligt nu för nästan alla är hipsters. Skinny-jeans, skägg, vintage-inspirerat mode och mat-snobberi är det normala. El-scootrarna är typiska hipster-prylar som blivit en del av bakgrundsbruset.

  Om det kommmer en ny normbildande trend så bestäms även den av en minoritet bland 20-åringarna. Dagens 20-åringar är präglade av att ha avverkat tonåren med social media och tinder. Det har påverkat dem på ett sätt väldigt få begriper.

  En komponent kan bli fitness/gym/kostillskott/preparat och athletic-fit kläder, men den kan aldrig bli normbildande eftersom det kräver en individuell insats. Det blir iaf ännu mer ytligt och kroppsfixerat i framtiden.

  SvaraRadera
 16. Svar
  1. Har svårt att se det som någon längre trend. Mer som en FAD. Det vi ser nu är inget 60-talsbarrikarierande utan kommer att dö ut inom kort.

   Radera
 17. Nya trenden i USA kommer nog bli Boogaloo trenden i allafall, likadant som att meme:a så har de börjat med boogaloo, ofta tillsammans. Sverige kan inte härma fullt ut för vi är inte lika fria, men tänk om...

  SvaraRadera