Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-25 15:50

Skyddsvakt på FRA/Lovön öppnade eld mot bil

Igår öppnade en skyddsvakt eld i självförsvar mot en bil på skyddsobjektet Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Samtidigt pågår en rysk massiv beredskapskontroll längs hela Rysslands västra gräns, från Finland till Georgien, och vi hatar alla slumpen.
Skylt från museet Aeroseum.
Försvarets Radioanstalt är tillsammans med den militära underrättelsetjänsten MUST och de förband, fartyg och flygfarkoster som bistår med insamling av signalspaningsdata och underrättelser Sveriges första försvarslinje. Underrättelsetjänsten ska kunna ge oss förvarning om ett förestående angrepp, så att vi hinner vidta åtgärder och kanske rent av hinner avstyra ett angrepp så att det aldrig ens inleds, likt när vi skickade trupp i förtid till Gotland 2016. Metoderna för inhämtning är alltifrån försvarsattachéer på ambassader, till okulär spaning, bevakning av identifierade militärer på socialal medier, personbaserad inhämtning ("spioneri") och kanske allra viktigast signalspaning.

Då Ryssland just nu genomför en massiv beredskapskontroll längs västra gränsen så är alla ögon och öron öppna i väst, där demokratierna inklusive Sverige också byter underrättelser med varandra. En beredskapskontroll eller annan övning kan användas som täckmantel för att bygga upp trupp inför ett faktiskt angrepp, och därtill ges möjligheter att bygga en bild av Rysslands kommunikation och signalbild vid sådana här lägen, så att man om inte annat inför ett skarpt angrepp kan se skillnaderna i förväg.

Det betyder att det knappast är semester hos FRA, och då inte bara på Lovön, utan också på deras övriga stationer runt landet.

Något - exakt vad framgår inte - hände igår på anläggningen vid Lovön. En skyddsvakt - oklart om militär eller civil, befogenheterna är de samma - kände sig vid 14-tiden tvungen att i självförsvar öppna eld och skjuta varningsskott mot en bil på området. Föraren ska ha avvikit från platsen. Huruvida bilen lämnades kvar är oklart.

Det finns garanterat kameraövervakning som fångat det hela på film, inklusive bilens registreringsnummer om bilen försvann med föraren. Om inte bilen var stulen så kan det gå att spåra den tillbaka till föraren.

Man kan bara hata slumpen att detta sker under den stora ryska beredskapskontrollen. FRA jobbar sannolikt för högvarv nu, och även om man inte kan se vad de jobbar med kan man se vilka som är på plats, genom att t ex inventera registreringsnummer på personalparkeringarna. Att det är semestertider gör dessutom att det är sannolikare att den personal som är inne nu är operativa relaterade till bevakningen av den ryska beredskapskontrollen, och inte administrativ personal. Dessutom är ju rekommendationen att undvika kollektivtrafik i den mån det alls går någon till anläggningen på lovön. Bruset av mindre intressant personal bör vara lägre nu. Därmed kan man bygga en lista över vilka personer som kan vara intressanta att  med ollika metoder hindra från att komma till jobbet inför ett skarpt angrepp, så att signalspaningen inte fungerar.

Ryssland har personal utomlands, inklusive illegalister som inte uppträder som rysk militär personal. Att dessa också utsätts för beredskapskontroller är inte osannolikt, eller så var detta en skarp insats för att kartlägga aktiviteten på FRA. För ingen normal kriminell är så korkad att vederbörande ger sig på ett av Sveriges allra viktigaste skyddsobjekt komplett med beväpnade vakter och massivt tekniskt skydd. Om man nu inte får en slant av en uppdragsgivare för att testa beredskapen och skyddet av anläggningen...

Återstår att se om någon grips, eller om svensk säkerhetstjänst istället väljer att bevaka personen om denne identifieras. Det kan vara värdefullare än ett åtal i tingsrätten. Allt är inte alltid så enkelt i ett kallt krig.

Men kom ihåg att Sverige inte existerar döva och blinda, utan dygnet runt har ögon och öron öppna åt öster. Ska man överraskande kunna slå mot Sverige måste ögonen och öronen stängas först. Helst vill man få dem att somna och inte användas alls. Men underrättelsetjänsten och signalspaningen är inte allt - det krävs makthavare och beslutsfattare som vågar agera på analysen av underrättelserna, likt under den ryska mobiliseringen och beredskapskontrollen augusti - september 2016, när Sverige svarade med att skicka trupp permanent tilll Gotland.

Facit på vad som egentligen hände 2016 får vi om inte annat om 66 år.

Inte konstigt att de finns de som vill baktala Försvarsmakten och Sveriges ÖB, trots allt är en stark och beslutsam militär svensk ledare det sista Kreml vill ha.

15 kommentarer:

 1. Jäklar... Det händer grejer.

  SvaraRadera
 2. Ja, det händer en del, även till sjöss ...

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ubat-siktad-vid-oresund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg det där och tänkte att ryska ubåtar går väl genom Öresund titt som tätt när de skall fram och tillbaka till Kaliningrad med flera ställen. Om den blev upptäckt berodde det förmodligen på att den ville bli sedd eller helt enkelt inte brydde sig. Skulle gärna slippa dem men internationellt vatten är internationellt vatten.

   Radera
  2. Ubåtar får passera Öresund och Bälten endast i ytläge, och följer ryssen den traktaten vet de att de blir observerade och identifierade.

   Radera
  3. Det var tydligen helt odramatiskt - en icke-händelse. Jag fick först inte det intrycket (på informationen från media), utan intrycket var att något oegentligt möjligen hade inträffat. Sydsvenskan och nyhetstorka?

   Radera
 3. Tyckte det var konstigt att försvarsmakten övade idag en lördag på semestern när det kom något stridsplan över Bjärehalvön.

  SvaraRadera
 4. Det där imponerar inte på ryssen eller andra. Skjut sönder däcken slit ut föraren och förhör. Menar man allvar så krävs mer än ta reg numret.

  SvaraRadera
 5. Och vad hoppas man att den feministiska regeringen skall företa sig när informationen börjar rulla in?

  Sätta sig i säkerhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis i en bunker någonstans där de inte kan göra någon större skada och lämna försvaret av riket till de som verkligen kan det och dessutom bryr sig. Jo, våra politiker bryr sig naturligtvis också men jag tvekar om att de har samma prioriteringar som FM.

   Radera
  2. Företa sig, tror inte den feministiska regeringen förstår frågan,

   Gränserna ska väl vara öppna.

   Radera
 6. Utan offentliga bevis är det "En främmande ubåt".

  SvaraRadera
 7. Nuvarande ÖB en stark och beslutsam ledare? Så länge han lägger så stort fokus på att flamsa runt på Pride-festivaler och prioritera HBTQ-frågor tillåter jag mig att starkt betvivla detta.
  Traäffade en gång Stig Synnergren - där kunde man inte tvivla på styrkan och beslutsamheten vill jag lova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det verkligen där hans fokus ligger?

   Radera
  2. Gör det du, vi som ser saker lite längre än näsan räcker kan med nöje visa våran ÖB det stöd och den respekt han är värd...Vad gör du Palle?

   Radera
 8. Den ÖB vi nu har, är sannolikt den bäst skickade att lösa uppgifterna, i den miljö som nu råder. ÖB visar bara militär anpassningsförmåga, och sätter uppgiften han är satt att sköta främst. Väldigt bra blogginlägg och kommentarer i övrigt, med fokus på det som görs, och är positivt. Heja Cornu!

  SvaraRadera