Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-03 07:18

Shanghaibörsen tillbaka på årshögsta

Börserna fortsatte att stiga igår och under morgonen tog sig Shanghaibörsen tillbaka till årshögsta från januari. Sedan diktaturlagarna infördes i Hong Kong har börserna i Kina rusat, drivet av positiva makrosiffror.
Folkrepubliken Kinas flagga.
I princip alla börser är på svart, undantaget Australiens ASX 200 som ligger på -0.12% just nu. OMXSPI gick +1.60% igår, S&P-500 +0.45%, Nasdaq Composite +0.52% och nu på morgonen är i skrivande stund SSE Composite i Shanghai upp med +1.04% och vid årshögsta från januari. Tidigare på morgonen gjorde man nytt börsrekord för året, även om börsindex sedan föll tillbaka. I Hong Kong är Hang Seng +0.84%. Drivande ska vara positiva makrosiffror i Kina, som numera låtsas att man inte har något coronavirus, men den som tror på att 127 000 personer har dött i Covid-19 i  USA, men endast 4 600 i ett Kina med fyra gånger så stor befolkningen, mycket mer tätbefolkat och ingen offentlig sjukvård och välfärd, är helt enkelt mer naiv än en socialdemokratisk statsminister.
Dagschart SSE Composite.

Men i en diktatur spelar inte verkligheten någon roll, utan regimens berättelse, och resultatet ser man på ekonomin när man helt enkelt låter folk dö i drivor och sätter upp det som något annat än Covid-19, t ex lunginflammation.

Så börserna är upp i alla fall. Man får väl se hur mycket av uppgången i västvärlden som beror på att Kina köper in sig i västs bolag över den fria marknaden.

För övrigt har ju Kina fortsatt skicka ut turister över hela världen under hela krisen och tidvis har kinesiska flygbolag varit de enda som flugit. Igår greps rent av en kinesisk medborgare vid Drotttningholm för att ha flugit drönare över skyddsobjektet.

Små valutarörelser och rörelser i guldpriset för oss svenskar under morgonen, och inget särskilt att uppmärksamma på den fronten.

2 kommentarer:

  1. Man ska nog inte utesluta att kommunistregimen stödköper. Skulle inte se bra ut med en börskrasch.

    SvaraRadera
  2. Nu gäller det att vara kall och inte dras med. När halvårsrapporterna kommer om några veckor med läskigare resultat och prognoser framåt än man vågat anta så lär luften gå ut helt i marknaden (logiskt sett).

    Om det trots troligen läskiga Q2 rapporter och tillhörande prognoser framåt ger en fortsatt stark börs, ja då kan man nog skippa koppling mellan fakta och kurs. Bara att kolla mängden navelludd i naveln och köra på det istället som indikator.

    SvaraRadera