Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2020-07-29 13:19

SEB reviderar upp sin BNP-gissning för Sverige 2020 med en procentenhet

Storbanken SEB reviderar upp sin BNP-gissning för helåret 2020 med en procentenhet till -5% enligt ett dagsfärsk prognos.
SEB
SEB tror på -8.0% nedgång i BNP under andra kvartalet och -7.7% på fyra kvartal, men höjer prognosen för helåret från -6% till -5%.

Man anger att många ekonomier kommer börja återhämta sig under innevarande tredje kvartalet och hamnar alltså i V-facket. Ekonomin ska vara tillbaka på nivåerna från 2019 till år 2022, så återhämtningen tar fortfarande en stund att fullfölja. Sverige klarar sig bättre än både USA och Eurozonen gissar SEB, med lägre nedgång och tidigare datum för full återhämtning. Sämst av de tre blir det för Eurozonen.

Gissningen finns som PDF här och gäller förstås tills den inte gäller längre. Notera att osäkerheten gör att man anger endast hela procent utan decimaler för helåret, istället för att tro att man kan gissa rätt på en tiondels procentenhet. För stunden är man alltså inte fullt så negativa som man var tidigare i våras, när krisen var som värst och den psykologiska påverkan på inblandade analytiker var som störst. SEB påtalar dock att -5% i BNP är det värsta raset sedan man började med sin tidsserie 1980, och eventuellt det största raset någonsin.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Är det inte när alla börjar bli positiva som man ska börja bli orolig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, tack vare Sveriges corona strategi (jmf Norge o deras arbetslöshet)

   Radera
 2. Alla kriser blir bara ett hack i kurvan hitills. Börsen tuffar på bättre efter en kris än innan. Staten går in för att stötta företagen dvs börsen och förhindra arbetslöshet. Företagen är politikers bästa vän i det sammanhanget. Alla vet att ingen kris kan stoppa uppgången. Inget stoppar börsen nu. Uppåt utan stopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alla kriser blir ju bara ett hack, ser det inte ut så bara zooma ut kurvan..

   Radera