Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-07-02 08:53

Ryska Federationen inför Tsar Putin - och territoriella krav på grannarna i sin grundlag

Som väntat har det offentliggjorts att den så kallade folkomröstningen om den Ryska Federationens författning resulterade i en grundlagsändring. Därmed kommer Putin sitta kvar som tsar i Ryssland till sin död, men i den mångkulturella och flerspråkiga Ryska Federationen slår också fast i grundlagen att de är Sovjetunionens arvtagare med stöd av Gud, med rätt till allt område behärskat av Sovjet, samt att ryska språket avgör var Rysslands gränser ska gå. Kort sagt står det nu i grundlagen att exempelvis Estland, Lettland och Litauen enligt Gud tillhör Kreml.
Moskva, Moskva och Kreml.
Det rådde aldrig någon tvekan om vad valresultatet skulle bli för den fejkade så kallade folkomröstningen om den ryska grundlagen. Det var rent av så att nyhetsbyrån TASS igår presenterade valresultatet långt innan vallokalerna stängde, när någon råkade klicka publicera på det färdigskrivna nyheten i förväg. Bara så ingen missförstår - folk kanske gått till valurnorna, men valresultatet har inget med hur folk röstade att göra, utan valet är bara ett skådespel för att nyttiga idioter och avlönade påverkansoperatörer ska kunna hävda att det var demokratiskt.

Mer intressant är vad grundlagsändringarna innebär.

Mest fokus har varit på att tsar Putin nu enligt lagen får sitta kvar som federationens president tills hans sannolika död av hög ålder, eftersom grundlagen nu nollställer hur många mandatperioder man får sitta som president.

Fast det finns ett antal andra kanske mer intressanta formuleringar i grundlagen.

Bland annat anges nu i författningen att Ryska Federationen är Sovjetunionens arvtagare och har anspråk på allt land som omfattades av Sovjetunionen. Särskilt de länder som fått något av Sovjet, vilket t ex är högst aktuellt med uttalanden tidigare i juni från ryska UD om hur mycket pengar som Sovjet pumpade in i Estland, Lettland och Litauen (medan man deporterade delar av befolkningen och ersatte med ryssar) för att använda dessa som anslagstavlor för kommunismens storhet. Alla platser där det talas ryska ska också tillhöra Ryska Federationen, om inte annat genom att Gud har bestämt detta utifrån den nya författningen. Vilket ju blir intressant för små delar av Nordnorge liksom Svalbard, men förstås även Baltstaterna, Vitryssland, alla Långbortfrånstan i Centralasien, Ukraina, Georgien, Armenien, Moldavien, Azerbadijan med flera länder. Och Finland var ju en del av Tsarryssland, som ju Sovjetunionen ärvde...

I ett mångkulturellt och långt ifrån homogent vare sig etniskt eller kulturellt Ryssland är det också intressant med den överhet som det ryska språket (via Gud, som nu är inskriven i författningen) ges. Man kan undra hur kul de 170 olika etniska grupperna med sina över 100 språk finner det att ryska  språket nu ges Guds välsignelse. Det är viktigt att komma ihåg att Ryska Federationen inte är ett ryskt folk.

Och med Gud i ryggen kan väl vad som allt mer ser ut som en fundamentalistiskt religiös regim nu börja eskalera sina anspråk på grannländerna. Fundamentalism handlar om att gå tillbaka till rötterna - till fundamenta - och det som man ansåg var bättre förr. Ofta ett bättre förr som aldrig existerade, men bryr sig inte fundamentalister så mycket om.

Men egentligen kanske det mest handlar om att kunna sitta kvar vid köttgrytorna och som fascistiska kleptokrater kunna fortsätta sno åt sig vinsterna av de tynande ändliga rikedomarna Gud givit de ryska folken, istället för att ge välstånd och välfärd till folket utanför Potemkinkulisserrna S:t Petersburg och Moskva. Då behöver man måla upp yttre fiender och måla upp en bild om omvärldens förtryck och de orättvisor Ryssland utsätts för, så att folket inte pekar fingret mot Kreml, utan mot grannarna och de avskyvärda demokratierna i Väst, med sin frihet, välstånd och välfärd. 

Dessvärre är det så att när man upprepar detta tillräckligt ofta så kommer till slut folket tro på det och inte nöja sig med ord, utan kräva handling.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Är Putin religiös på riktigt - eller har han bara approprierat den historiskt globalt framgångsrika modellen One Nation Under God?

  Jag hänger inte med i svängarna här vad syftet är bakom det religiösa motiverandet - var det kanske bara den minst dåliga minsta gemensamma nämnaren som kunde användas över territoriet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är utbildad KGBare under 60-70-80-talets sovjetiska system.
   Ateismen var ju statsreligion mer eller mindre. Religiös övertygelse var ju ett opium för folket...

   Vad tror du själv?

   Fast på gamla dar blir ju fan själv religiös, som det heter...

   Han lär sitta länge, han verkar sköta sin hälsa men akut blyflrgitning kan ju drabba vem som helst...

   Radera
 2. Men alltså, när man läser detta känns det ju sannerligen som att det VAR bättre förr, innan denna nya lag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det inte var bättre förr kan man med bestämdhet dra slutsatsen att det är värre nu.

   Radera
  2. Och värre blir det hela tiden även om det inte var bättre förr?

   Radera
 3. Skulle vara intressant att veta resultatet från en korrekt röstning. Vad tror ni Putin har för stöd för detta på riktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror (=saknar helt källa) han skulle vunnit utan fusk. Känslan är att han är det klockrent bästa alternativet för alla. Helt sjukt!

   Radera
  2. Putin kontrollerar alla media och kan mata folket med precis det som han vill. Hur svårt kan det vara att då få folket på sin sida då?

   Radera
 4. Bloggarens beskrivning påminner i delar om ett visst annat land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar naturligtvis vår andra arvsfiende, Danmark. Bra inflikat!

   Radera
 5. Inte för att ifrågasätta, men kan du lägga till en källhänvisning? Särskilt det med territorialkraven är intressant

  SvaraRadera
 6. Det verkar med andra ord som att Gilead ligger närmare än vi trodde...

  SvaraRadera
 7. Det bloggaren skriver om Finland, Sovjetunionen och Tsarryssland bör förtydligas.

  Finland var 1809 - 1917 ett självstyrande storfurstendöme under den ryske tsaren personligen och inte någon rysk provins (som t ex baltstaterna), lika litet som Norge skulle ha varit ett svenskt län 1814 - 1905. Däremot förelåg i båda fallen en personalunion med samma statsöverhuvud.

  Finlands självständighetsförklaring 6 dec 1917 godkändes av Sovjetunionen en månad senare (som en av de första), troligen i förväntningen att Finland skulle bli socialistiskt som en följd av det just inledda inbördeskriget. Landets slutliga gränser mot Sovjetunionen fastställdes i okt 1920 vid freden i Dorpat (Tartu). Således var Finland aldrig en del av Tsarryssland och därmed inte heller i succession någon del av Sovjetunionen (som aldrig framförde sådana anspråk).

  Vill det sig illa är detta faktum givetvis helt ovidkommande för Putin & Co.

  En sidoanekdot: Den sovjetiske ledaren Breznjev blev med tiden alltmer senil. Vid en mottagning i Kreml på 1970-talet var han dessutom något salongsintoxikerad och utbredde sig inför en grupp västerländska journalister och talade välvilligt om Finland som "vår goda provins".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang. Breznjev så sa Trump likadant nyligen d.v.s. att Finland är en del av Ryssland. Det framställdes som Trumps dåliga bildning men Trump kanske bara råkade försäga sig där Putin redan gjort upp vilka länder han ska återta.

   Radera
  2. Det är vad den sparkade säkerhetsrådgivaren John Bolton skriver i sin nyligen utgivna memoarbok, men det sades inte "nyligen". Putin och ev ny Ribbentrop-pakt är ditt antagande.

   Radera
  3. I så fall en Molotov-pakt då Trump är Putins knähund.

   Radera
 8. Det låter på ryssens retorik som att de snart kommer bjussa på ännu ett tillfälle för oss att ha varit naiva.

  SvaraRadera
 9. Ryssland utvecklas inte som andra länder har gjort. I varje fall inte till det bättre. Mentalt lever de kvar i 1600-talet då stormakter ville ha mer makt och land och gärna med krig. Putin tilltalar den ryska folksjälen som gillar hårda tag från statsmakten mot hot, inbillade såna. Men det räcker med att länder blivit självständiga det är tillräckligt provocerande tydligen. Emellanåt så behöver han visa att han menar allvar och då får grannländerna se upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent geo-politiskt finns det goda skäl till att Ryssland beter sig som det gör. Inte en ursäkt för beteendet men en förklaring till varför Ryssland till skillnad från USA tittar lystet på sina närmsta grannars territorium. Och en anledning till att Ryssland kommer att göra så oavsett vem som sitter på makten.

   Radera
  2. Sverige har ju också blivit vingklippt sedan man peakade för några hundra år sedan. Få svenskar som vill reclaima den ytan.

   Radera
 10. Ryssland är ett råvaruproducerande land med en liten industriell sektor och den sektorn är gammal och eftersatt, så vad skall de med mera land till och de problem som det medför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade inte räknat med sanktionerna och oljeprisfallet. Vidare var målet att få hela Ukraina, minimum de rysktalande typ 40% av landet, men det blev ett rostbälte längst ner i hörnet bara. Internt ett rent och totalt debacle.

   Radera
  2. idén med att ta över andra länder är ju att komma över just industriell kapacitet och marknad. Ukraina var ju i många drag mer utvecklat är Ryssland. Sovjets vapensmedja bland annat.

   Radera
 11. Grav feltolkning
  Du är kunnig och intelligent person så jag vet inte varför du gör denna uppenbara feltolkning.
  Du skriver: ”Bland annat anges nu i författningen att Ryska Federationen är Sovjetunionens arvtagare och har anspråk på allt land som omfattades av Sovjetunionen.”
  Det stämmer inte, men om man kör texten genom google översätt, kanske man kan tro det. Vad det handlar om är att Ryssland är efterträdare, på sitt eget territorium, dvs nuvarande Ryssland. Det säger inget om att de gör anspråk på andra nu självständiga länder. Om det vore som du tror skulle det ju förstås vara mycket upprörda känslor i dessa länder. Vilket det inte är eftersom texten inte handlar om det.
  Du skriver vidare: ” Alla platser där det talas ryska ska också tillhöra Ryska Federationen, om inte annat genom att Gud har bestämt detta utifrån den nya författningen”. Det stämmer inte heller, vad det handlar om är att rysktalande i andra länder kommer att värnas så att de kan bevara sitt språk och sin kultur. Det handlar inte om att dessa länder ska tillhöra Ryssland.
  Man har förstås rätt att hata Ryssland, men man får ändå vara nyanserad när det gäller förhållandet till fakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, men med just språkargumentet erövrades ju östra Ukraina, eller vad?

   Radera
 12. Uttrycket "rysktalande i andra länder kommer att värnas så att de kan bevara sitt språk och sin kultur" låter i alla fall för mig som hotfullt, i linje med en tidigare makthavares uttalande...
  Bloggisten har ju en rysktalande fru så Google translate behövs nog inte.
  Tyvärr finns inte mycket gott att säga om det ryska styret, det ryska folket däremot har jag inget dåligt att säga om, i alla fall inte mer än valfritt folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer också väl in på hur Ryssland har agerat i såväl centralasien som Ukraina.

   Radera
 13. Oavsett vilket, så kommer Putin en dag dö, så med tiden kommer någon annan.

  Fred och säkerhet i vår tid?, Jomenvisst om man har en duktigt stor klubba att hantera i beredskapläge, inte som vi har nu, en björkslana som böjer sig i vinden.

  SvaraRadera
 14. Von die Wladiwostok bis an die Memel,
  Russland, Russland über alles,
  über alles in der Welt.

  SvaraRadera
 15. Det kommer många duktiga ryssar och rika flyttar ut från Ryssland t.ex Schack mästare Kasaprov redan har flyttat ut från Ryssland.

  SvaraRadera
 16. Det är inte Putin vi skall frukta, istället de som skulle kunnat ta makten om han inte var på plats.

  Putin är nog mer realist än storrysk (även om det säkert finns med). En del aggressiv kaxighet och äventyrligheter kan vara för att blidka nationalistisk högerkant att sitta ner i båten.

  Tidigare förlorade Putins parti Enade Ryssland val i städer i östra delarna av Ryssland till högernationalister. Det gäller att hålla alla på plats. Inget helt lätt jobb.

  För Putin så har det inte egentligen gått hans väg. Ukraina ville i slutändan inte vara med och leka i Eurasiska Unionen, så tänket var att ta över a) Krim b) resten av Ukraina, åtminstone de ryskspråkiga delarna. Vilken pannkaka, fiasko i storstäderna Kharkiv och Odessa, miljoner rysktalande i Ukraina som nu avskyr Kreml. Man skall ha väldigt klart för sig att inte fått kontroll över Kharkiv, Odessa och några större rysktalande städer till är inget annat en ett jättefiasko av insatsen som gjordes 2014. Idag är Ukraina en nation som samlats i kampen mot Kreml. Putin byggde Ukrainas nationalism och enhet. 100% fel alltså.

  Kazachstan vill inte gå vidare och göra Eurasiska Unionen överstatligt (med Kina som back-up). Belarus hafsar med mest för att undvika anschluss Ukraina style.

  Sanktionerna och det sjunkande oljepriset biter och sparprogram körs. Tror Putin ångrar de schackdrag som gjorts.

  Hur länge orkar Ryssland hålla på i östra Ukraina? Begåvningsreserverna som styrt i "Novorossija" (dvs Östra Ukraina som de rysstyrda rebellerna kontrollerar) omkommer en efter en i olyckor när Moskva tröttnat på maffiagänget som snillar bort ryska medel. Vid fronten kör Ukraina lågnivåkonfontation med amerikanska drönare som avlivar rebellerna löpande i skyttegravarna. Nägra då och då hela tiden. Skjuter de ner en drönare så kommer två nya. Ryssland kan inte vinna, bara hålla ut. Det finns inte pengar och window of opportunity i Ukraina är sedan länge borta.

  Om Kazachstan drar sig undan mer och får stöd av Kina så är det väl en tidsfråga innan norra Kazachstan som har en rysktalande befolkning kommer hem till riket.


  SvaraRadera