Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-27 14:12

Rekord för arbetslösheten i juni - lika hög som under finanskrisen - över en halv miljon utan jobb - ungdomsarbetslösheten 32.3%

Sveriges svar på coronapandemin har gjort att landets regering är den bästa någonsin - den bästa på att få så hög arbetslöshet som möjlligt. I juni var hela 9.8% av befolkningen arbetslösa vilket är den största siffran så långt tidsserien sträcker sig och antagligen den högsta någonsin under efterkrigstiden, eller samma som i juni under finanskrisen.
Det ser mörkt ut på Rosenbad. Ljuset är inte tänt och ingen är hemma.
Sverige tog alltså arbetslöshetsrekord i juni, med 9.8% mot 7.2% i juni 2019 och 7.2% i juni 2018. Siffran är också den samma som i juni 2009 under finanskrisen, och som ytterst ansvarig är alltså sittande SMP-regering lika kass som Alliansen före dem. Man ska komma ihåg att S på den tiden skyllde arbetslösheten på grund av den internationella finanskrisen på regeringen, så med samma resonemang måste arbetslösheten under coronapandemin också vara regeringens fel.
ARbetslöshet per månad. Data: Ekonomifakta/SCB

Extra illa är ungdomsarbetslösheten, som nådde 32.3%, trots regeringens löften om att besegra den samma.

Antalet arbetslösa ökade med 150 000 kronor till faktiska (icke säsongsrensade) 557 000 rapporterar SCB. Säsongsrensat minskade antalet sysselsatta till under fem milljoner eller med 169 000 personer till en sysselsättningsgrad på 66.2%. 173 000 ungdomar saknar jobb.

Siffrorna hade förstås varit ännu värre utan permitteringsstödet, och vi får nu se efter semestern vad som händer med de som varslats eller permitterats, då stödet upphör. Regeringen har fortfarande chansen att bli bäst i den svenska historien och klå de 9.8% som Alliansen presterade. Dock är juni normalt den sämsta månaden på året, så det krävs en rejäl bedrift för att lyckas med det nu. Regeringen hade alltså chansen att slå rekord, men misslyckades. Inte ens det klarade man alltså av.

För övrigt ska man komma ihåg att konjunkturen vek redan innan coronapandemin, som nu överskuggar regeringens usla arbetsmarknadspolitik, där arbetslösheten redan var den högsta sedan valåret 2014 innan pandemin slog mot världen. Regeringen ska alltså passa sig att försöka glida ifrån ansvar och skylla på extraordinära omständigheter. Vi låg redan i EU-toppen vad gäller arbetslöshet innan, och frågan blir om regeringen lyckas behålla försprånget under krisen? Det är ju kul att Sverige kan vara bäst på något, eller åtminstone i toppskiktet!

15 kommentarer:

 1. Regeringen borde lära av senaste Pisaundersökninen och exkludera de som inte passar in för att uppnå önskat resultat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om man undantar alla arbetslösa från statistiken så når vi ju 100% sysselsättning. De enda som slår oss där är väl typ Nordkorea med 106,6% sysselsättning.

   Radera
 2. Nja, den höga arbetslösheten beror väl inte på politiken, utan frånvaro av politik, dvs att ge nyanlända svenskar en adekvat utbildning och färdigheter som efterfrågas.

  Eller en arbetsmarknad som anpassas utifrån detta, tex lönenivåer i klass med de länder de nyanlända kom ifrån.


  Notera att arbetslösheten före finanskrisen bottnade på en betydligt lägre nivå än före Coronakrisen.
  Skillnaden är en kraftig invandring av unga i arbetsför ålder.

  Den höga arbetslösheten kan inte enbart förklaras med att det är unga på diversrtjänstejobbsanställnignarpåtimbasis som blir uppsagda för cafeer/restauranger/affärer osv tappat kunder.

  Så det är komplext.

  SvaraRadera
 3. Under 90-talskrisen var arbetslösheten 13-14% om jag minns rätt.

  Även då var det sossarnas fel. Kjell-Olof Feldt har erkänt

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vmOj5V/s-tar-pa-sig-ansvar-for-90-talskrisen

  SvaraRadera
 4. Mycket informativ graf som jag personligen tolkar som institutionaliserad arbetslöshet i Sverige om 6-7%. Detta då helt i enlighet med den underliggande paradigmen om NAIRU. D.v.s. i realiteten för närvarande en arbetslöshet om 3-4%.

  Naturligtvis kan resonemangen utvecklas till att innehålla diskussioner om sysselsättningsgrad, långtidsarbetslöshet, arbetslöshet bland invandrare, prekariat och liknande finesser men det gör inte speciellt mycket till eller ifrån.

  Noterar fortfarande att NAIRU var ett ämne som bloggaren tämligen ofta diskuterade för cirka fem år sedan men som i stort sett därefter lyst med sin frånvaro i det publicerade.

  SvaraRadera
 5. Varför pratar vi fortfarande om arbetslinjen (full sysselsättning) samtidigt som vi pratar om att automation tar över och jobb försvinner? Det är inte logiskt konsekvent. Frågan är hur stor del av befolkningen som arbetar med icke-låtsas-jobb.

  Vore det inte rimligare med full (så mycket som möjligt) arbetsfrihet som mål om vi verkligen tror att "jobb" försvinner till robotar? Är vi fast i dåliga idéer? Är lönearbete peak civilisation?

  Är inte mycket du skriver om Lars symptom på mycket större problem? Är vi påväg mot global civilisationskollaps? Intressant snack för den som orkar lyssna: https://youtu.be/N5IgOS7Rg54

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samhället kan och vill sannolikt inte tillåta något annat än full sysselsättning då det skapar en mängd andra problem.

   Tex måste klyftorna tillåtas öka med väldigt stora summor. De som har yrken som faktiskt behövs kommer knappast att acceptera 160 timmars arbetsmånad medan andra jobbar 0 timmar och lyfter 80% av heltidsinkomsten. Det problemet finns redan idag då många som arbetar redan idag går back på det jämfört med att gå på bidrag, vilket leder till att man försöker göra det jobbigt att gå på bidrag med diverse närvarokrav, kurser och annat.

   Skulle man tillåta stora delar av arbetsstyrkan att inte jobba coh få någon slags basinkomst får man nog ställa sig in på att de som förväntas arbeta, uppskattningsvis, bör få kanske 4-500% av den icke arbetandes nettoinkomst i motsats till idag där a-kassan ligger på drygt 20 000 kr plus eventuella bostadsbidrag och medianlönen ligger på runt 27 000 kr.

   Och då har vi bara pratat om hur det kan tänkas behöva bli, hur det ska finansiera är något helt annat.

   Radera
 6. Vore intressant att se en jämnförelse mellan inflation & arbetslöshet i graf.
  Sedan så har man ju hela tiden myglat med arbetslöshet med diverse olika åtgärder för att snygga till siffrorna.....

  SvaraRadera
 7. Stödet för korttidspermittering upphör väl inte förrän efter nyår. Det är visserligen efter semestern, men inte direkt efter semestern.

  Blev lite orolig att jag måste börja jobba heltid igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt. Hur påverkas förresten pensionen av detta?

   Radera
 8. Var det inte Magdalena som i något sammanhang vände det hela till något positivt, att vi aldrig haft så många till förfogande för arbetsmarknaden..

  SvaraRadera
 9. Korttidspermitteringarna kommer förmodligen/sannolikt vid behov att förlängas. Svenska staten är lågt belånad relativt andra i Europa så kan andra länder låna sig ur krisen kan Sverige också det och längre än vad dom andra kan det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom kanske konsumtionen får stöd nu snart av stigande bostadspriser. Vi är världsmästare i ekonomi i det här landet. :)

   Radera
 10. Så det som sägs är alltså att arbetslösheten gått upp med 2,6% efter att världen drabbats av en global pandemi och lockdowns? Det kan jämföras med exempelvis USA vars arbetslöshet stigit ungefär 10%. Det kunde alltså ha varit betydligt värre...

  Sedan ger jag varken ris eller ros till regeringen för dessa siffror. Regeringen har trots allt bara marginellt ekonomiskt inflytande i ett land som i stort drivs av privat sektor.

  SvaraRadera