Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-07-08 09:00

Regeringen lämnar utökat uppdrag på Försvarsmakten - utan extra pengar - slutet på yrkesförsvaret?

Regeringen lämnade igår ett utökat uppdrag på Försvarsmakten, långt över det försvaret sagt att de kan leverera med anslagna medel. Enda sättet att finansiera detta kommer vara att reducera yrkesförsvaret och ersätta det med ett värnpliktsförsvar som inte övar, men ser fint ut på pappret. Bland annat ska två nya regementen etableras som glesbygdspoltiik fast Försvarsmakten sagt att man inte har pengar till detta. Annars hade de ökade pappersambitionerna varit attraktiva, men de åtföljs alltså inte av medel, så Socialdemokraterna kan hävda att de rustar upp, utan att betala för det hela. Man ger myndigheten två veckor mitt i semestern att trolla med knäna.
Infarten till gamla artilleriregementet i Kristinehamn, som ska återupprättas för att utbilda endast en bataljon tillsammans med Villingsberg i Karlskoga.
Regeringen ger alltså Försvarsmakten ett utökat uppdrag att komma in med kompletterande budgetunderlag, på en lång rad punkter som tidigare var strukna då försvaret saknade pengar., men annars fanns med i regeringens egen försvarsberedning Värnkraft.

Försvarsmakten - där den ekonomiske generaldirektören just skickats sidledes till en landshövdingetjänst - får lite drygt två veckor mitt i semestern på sig att leverera det kompletterande budgetunderlaget, som inkluderar två till fyra nya regementsorter, en division, nytt stridsflyg efter Gripen E och utökad värnplikt. Ett antal reduceringar är också strukna.

Kort sagt ett i princip omöjligt uppdrag, som är designat för att misslyckas, så regeringen

1) Kan säga vi ville minsann rusta upp
2) Kan säga Försvarsmakten klarade inte av det
3) Kan säga Försvarsmakten visade sig lämnat ett värdelöst budgetunderlag som inte höll i verkligheten

Några krav på yrkesförsvar med hög utbildningsnivå, hög tränings- och övningsnivå och hög beredskap nämns inte. Däremot att man ska grundutbilda 8000 värnpliktiga om året.

Och där hittas kanske ledtråden till hur detta ska fungera. Man vill avveckla den höga beredskapens och höga kompetensens stående GSS/K-försvar. Sannolikt behåller man de billigare GSS/T, men övar inte dessa, så kan man hävda att man fortfarande har ett yrkesförsvar. Gökungen värnplikten tränger ut faktisk operativ förmåga och verkan i anfallsmålet till fördel för siffror om värnpliktsutbildade och regementsorter.

Bland annat ska den divisionsartilleribataljon som Försvarsmakten inte ansåg sig ha råd med utifrån budgetanslagen uppföras och förläggas till Kristinehamn och Villingsberg redan från nästa år. Man ska även etablera ett nytt regemente i Östersund, som ska utbilda två lokalförsvarsskyttebataljoner för att se till att amerikanska marinkåren kan transportera sig från Tröndelagen till Gävle hamn. Utöver det vill man bedriva ytterligare glesbygdspolitik och ha underlag för ytterligare två små infanteriregementen som sak utbilda 200 soldater om året från år 2022 och framåt. Totalt pratar vi i så fall om fyra nya regementen, varifrån man nu ska trolla fram officerarna till detta. Och pengarna.

Man ska också påbörja arbete med nästa generations stridsflyg, dvs en ersättare för nya Gripen E. Projektet ska nu inte enbart gå till Saab, utan ske i samarbete med "en eller flerinternationella partner".

Nedrustningen ("reduceringar") av marinen avbryts också och två nya ytstridsfartyg ska tas fram, och Kosterklassen och Spårö/Sturkö ska livstidsförlängas respektive halvtidsmodifieras.

Men var är pengarna? Det blir mestadels ett senare problem då de stora kostnaderna kommer efter valet 2022, så fram tills dess kan socialdemokraterna hävda att de rustar upp och "är det mest försvarsvänliga partiet". Sedan får nästa regering fixa fram pengarna när yrkesförsvaret redan är nedlagt och med det möjligheten för Sverige att möta en angripare på de moderna slagfälten.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Vad gör man om man vill stötta försvaret på bästa sätt enligt bloggen? Vem röstar man på etc?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå med i hemvärnet ?

   Radera
  2. Ta anställning som GSST, gå med i hemvärnet eller någon frivillig försvarsorganisation som motsvarar ditt fritidsintresse. (Bilar, skytte, båtar, flygning, teknik osv.)

   Radera
 2. Tja, förra veckan beslutade man att ge Palestina 1.5 miljarder. Ingen upprördes över det,lagar antas i närtid som ökar andra utgiftsområden samt den stora felräkningen på plastpåseskatten som man trodde skulle ge 2.1 miljarders årligen. Det är helt uppenbart att den sammanhållande styrningen av landet har brakat ihop och MPs luftballonger tillåts sväva fritt.

  SvaraRadera
 3. Finns det en enda som röstar på sossarna för de "rustar upp försvaret"? Nej, skulle inte tro det och som det maktparti de är så skiter de därför i det. Varje krona de kan komma åt som de istället kan använda för att köpa röster hos sina väljargrupper (bidragstagare) kommer de att roffa åt sig. Den enda försvarspolitik de har är att minimera kostnaden.

  SvaraRadera
 4. En sak förstår jag inte, kan någon svara på det ?
  Vad är det för skillnad på "vanligt" artilleri och divisionsartilleri ?
  Jag har gogglat men inte hittat svaret !
  Är det en annan typ än archer eller vad ?

  SvaraRadera
 5. Tack för härlig bild i artikeln: väcker minnen från tiden då jag gick den förberedande plutonchefsskolan där 1971 - dagslönen för en värnpliktig var då 6 kr per dag ... Men utmärkta befäl, som vi avtackade med några flaskor whisky, vilka vi lyckats smuggla in genom vakten.

  SvaraRadera
 6. Mjaee, är väl kompensation för Statsbudgeten så okade försvarsanslag från Statsbudgeten inte ska drabba Statsbudgeten.
  Ett övertagande av a-kasseutgifter, då jag gissar att anställd som gör lumpen ersätts och till slut så har varje en som gör lumpen minskat a-lösa med . . säg 0,75 personer 0,25 är rationalisering, säg a-kassan =150-tusen, kommun&Landsting får säg . . 30-tusen av det, vilket dom tappar då den personen gör lumpen, men Statens kostnader för a-kassan minskar med förmodligen inte full antalet som gör lumpen.
  Vad kostar en 'lumpare' i lumpen ?
  Lumpen är ju ett fiffigt sätt att minska a-lös-statistiken, se FAS3

  SvaraRadera