Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2020-07-15 07:46

Positiva tongångar på börserna igen - utbrott för den allt starkare kronan

Börserna vände upp igen igår och uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Och svenska kronan bryter sig ut från dollarn.
Muu!
Börserna vände upp igen i USA under gårdagen och gick relativt sett lugnt men starkt. S&P-500 stängde med +1.34% och Nasdaqbörsens Composite-index gick +0.94% och vände därmed måndagens ras. I Stockholm stängde dock OMXSPI negativtoch med -0.41% och i Tyskland gick DAX -0.80%. Detta talar för positiv börs under morgonen, vilket stärks av att börserna i de asiatiska tidszonerna generellt stiger.

I Australein går ASX 200 +1.68%, i Japan går Nikke 225 +1.60% och i Singapore går Straits Times +1.29%. Hong Kong förlorade sitt särskilda handelsstatus med USA, efter införandet av diktaturlagarna (i Hong Kong) och Hang Seng går -0.32%. Shanghaibörsen faller den med och går -1.04%, men Kina lever sitt eget liv börsmässigt.

Den svenska kronan stärks mot samtliga valutor jag följer, och allra mest stärks hon mot USD, som faller 1.04% i skrivande stund. Därmed har kronan brutit sig loss från tidigare upprepade bottnar och är på sin starkaste nivå för 2020 och nästan även för hela 2019. Vi får gå tillbaka till januari 2019 för att hitta en lika stark svensk krona mot dollarn. I skrivande stund är det 9:09 USDSEK som gäller.

Guldet stiger något i amerikanska dollar och är återigen över 1800 USD, men är ner och kostar drygt 328:- SEK per gram i svenska kronor tack vare den starkare kronan, men det är inget man direkt gråter över.

Även mot EUR måste man tillbaka till början av 2019 för att hitta en så här stark svensk krona, och undantaget kraschen i våras har heller inte den svenska kronan varit så stark mot vår stora handelspartner Norge på över 15 år (så långt jag har data direkt tillgängligt).

Därmed kan man fundera på vad den starkaste svenska kronan på länge gör för Sveriges ekonomiska återhämtning framöver. Klagomål på Sveriges coronastrategi hörs ju skadeglatt både från de som avskyr Sverige såväl inom- som utom landet, men marknaderna älskar tydligen den svenska kronan ändå.

Snart kommer väl exportindustrin med krav på Riksbanken om en räntesänkning så Sverige med sina skyhöga löner och stenhårda regelverk kan stå sig i den internationella konkurrensen.

Vad beror då den starka svenska kronan på? Antagligen har det med den låga statsskulden och de relativt sett låga statliga utgifterna för att rädda ekonomin. Visserligen kanske vi pratar om uppåt 500 miljarder kronor, men relativt BNP och relativt andra länder, som redan satt på betydligt högre statsskulder, är det fickpengar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. USA kör ju enorma underskott och pengatryckande och om marknaden gör bedömningen att även EU gör detta mer än Sverige så bör vår valuta stärkas i relativa termer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som nämns så borde Sveriges låga statsskuld spela stor roll.

   Kan också signalera att marknaderna är risk on när en liten perifer valuta stärks.

   Radera
  2. Tror säkert att en kunnig ekonomisk bedömare även tar hänsyn till hur skuldsättningen ser ut bland hushållen där vi har en ensidig mycket hög skuldsättning mot fastigheter och bostäder.

   Radera
  3. Multiple Miggs: Så säges ofta vara fallet men jag undrar minst lika ofta om så verkligen är fallet ... sett till hushållens och företagens sammantaget likvida och ej likvida tillgångar.
   Och som ytterligare lök på denna lax att vi i diskussionen som helhet enligt min bedömning bör summera skulder hos Stat/Kommun/Region/Företag/Hushåll, för det är ju kombinationen av samtliga dessa som utgör Samhället, och ställa denna skuld i relation till dels summa tillgångar hos de aktuella samt till BNP. ... Först då kan vi, fortfarande enligt min mening, få en korrekt heltäckande bild av om Sverige är rikt eller fattigt!

   Radera
  4. p.s. Sedan om fördelningen av denna rikedom och fattigdom finns måhända en del att tillägga!

   Radera
  5. @Multiple Miggs, hushållens skuldsättning mot just fastigheter eller bostäder är nåt hyresfolk ofta kommer dragandes med. Problemet är förstås lån utan säkerhet som ökat lavinartad de senaste åren, och där finner vi ju tyvärr hyresfolk som riskerar att bli vräkta ifall de missar en enda hyresavi. Folk som äger sina bostäder har i större grad marginal.

   Radera
 2. Enda resultatet av kronförstärkningen blir att Ingves & Co kommer att återgå till negativ ränta. Och så är vi tillbaka på ruta ett.

  SvaraRadera