Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-19 14:12

Positiv avslutning på positiv börsvecka - Stockholmbörsen på plus sedan årsskiftet

Den positiva börsveckan stängde på plus och Stockholmsbörsens breda OMXSPI är nu på plus sedan årsskiftet efter veckans uppgång på +3.33%.
Veckochart OMXSPI tillbaka til 2016.
Fredagen levererade en stänging på +0.80% för OMXSPI, som alltså nu ligger +3.33% på en vecka, +1.40% sedan årsskiftet och +12.55% på tolvmånader. Till detta kommer utdelningar.

Även de amerikanska börserna orkade stänga på plus, om än marginellt med +0.28% för Nasdaq Composite såväl som S&P-500. Nasdaq-börsen lligger förstås sedan tidigare rejält på plus sedan årsskiftet, med smått absurda +17.06% och +28.32% på tolv månader, medan S&P-500 nu endast ligger -0.19% från årsskiftet.

Dollarn är dock ner med -1.88% mot kronan senaste veckan, -3.05% sedan årsskiftet och -3.48% på tolv månader, så Stockholmsbörsen framstår därmed som än ännu starkare vinnare för oss svenskar.

Nästa milstolpe blir väl att slå årshögstanivåerna från innan coronakraschen. Börserna tolkar än så länge in en V-formad återhämtning, rent av ett J i fallet Nasdaq, dvs starkare nu än innan coronakrisen började.

Man kan förstås diskutera i små grupper huruvida detta är vettigt.

2 kommentarer:

  1. Marknaden är dopad sen 2008. För att komma tillbaka behövs att riksbankerna låter allt falla. Eller att det gör sig själv i en gigantisk krasch. Börsen och fastighetsmarknaden är typ ett kedjebrev som underhålls med tryckta pengar. Alla vet att regeringarna gör allt för att uppehålla ekonomierna. Inte ens en Pandemi kan stoppa uppgången. Tvärtom det trycks mer pengar än nånsin nu, och de som gör det har största förtroendet. Köpa guld kan vara det bästa i det läget.

    SvaraRadera
  2. Svenska företag är för välskötta för att gå under. Nu får vi draghjälp av Kina som ser riktigt starka ut ekonomiskt och trots denna kris kan sluta nära nollan. Sverige skulle också fått katastrofal BNP men verkar inte bli så alls enbart arbetslöshet inom restaurang/turism. Blir nog en bra vinter på börsen och alltime high snart igen.

    SvaraRadera