Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-08 15:56

Pagrotsky: EU:s coronapaket är till för att rädda euron och EMU

Leif Pagrotsky, Lars Arnell och Lotta Fogde har i en debattartikel hos Expressen gjort analysen att EU:S coronapaket, som Sverige än så länge sagt nej till, inte är till för att stödja coronadrabbade länder, utan är till för att återigen rädda fiaskot EMU och euron från de obalanser som råder inom valutaunionen. Pengar ska gå från rika länder till de fattiga i eurozonen, oavsett behovet på grund av coronakrisen.
Leif Pagrotsky säger hej.
Debattörerna konstaterar att Sverige bör fortsätta säga nej till EU:s coronapaket. Räddningspaketet handlar om att stödja de länder som lider på grund av eurosamarbetet, istället för att ha egna valutor som kan balansera de problem frånvaron av egen växelkurs innebär.

Man konstaterar för det första att det inte finns någon koppling till coronakrisen för stödpaketet. De som betlaar mest är den rika gruppen oavsett hur hårt drabbade de är av coronakrisen, och pengarna går till de fattigaste oavsett om de är drabbade.

För det andra kommer inte pengarna vara på plats förrän framåt 2022 och blir alltså inte någon kickstart av ekonomin. Man konstaterar att för att krisåtgärder ska fungera måste de sättas in tidigt, och nu har ekonomin redan börjat vända så 2022 är alldeles för sent för att ha någon effekt på krisen.

För det tredje missgynnas svensk export, och det är inte alls som vissa lobbyister hävdar att det är svenska exportkunder som räddas. De som betalar mest till stödet är Sveriges exportländer, som därmed får mindre pengar att importera varor och tjänster från Sverige med.

För det fjärde går de högsta relativa bidragen till de mest korrumperade länderna och kommer därmed gå ner i kleptokraternas fickor istället för att bidra till någon ekonomisk återhämtning.

Debattörerna avslutar med "genom att rösta nej gör Sverige unionen en tjänst" och konstaterar att den inre marknaden inte hotas av coronakrisen, utan av obalanserna som euron innebär.

Icke-länk till debattartikeln i Expressen: www.expressen.se/debatt/eus-coronastod-en-dimrida-for-att-radda-euron/. På grund av den ännu okända svenska implementeringen av EU:s länkskatt kan jag inte länka till bidragsmedia, då det retroaktivt kan göra att jag måste betala Expressen pengar för länken.

Vi får väl se. Sverige vill ju "inte förlora inflytande" genom att vara motvalls. Istället ger vi upp allt inflytande och biter i kudden och Sveriges regering kommer väl till slut ge med sig att ge pengar till de som inte drabbats av coronakrisen, samt se till att våra exportmarknader också gör detta.

20 kommentarer:

 1. Svenska politiker är som bäst när dom slutat vara politiker.

  SvaraRadera
 2. Det spelar liten roll att vi inte ger pengar med ena handen när vi strax kommer ge pengar med andra handen.

  EU tigger pengar med den ena orsaken efter den andra och plötsligt så träffar de rätt med något behjärtansvärt skäl och vi ger pengar. Lika raskt byter de till nästa tiggaridé och någon annan nappar.

  Det är helt absurt hur EU varje gång ett nytt land ansluter sig ökar sin budget just pga det och när sedan ett land lämnar är det inte skäl att minska budgeten. Det är ett byråkratiskt och politiskt rövarpack. Det ligger förvisso i politikers natur att vara rövarpack.

  SvaraRadera
 3. Länder som inte är med i eurozonen borde hakas av direkt.

  Tråkigt för Österrike och Nederländerna att få kämpa emot detta själva, men i nån mening får de nu betala priset för deras politiker inte förstod bättre, En gemensam penningpolitik fungerar inte utan en gemensam finanspolitik.

  SvaraRadera
 4. Kan ju iofs tycka att EU skulle kunna omfördela lite av kostnader för corona men då blir det ju vara baserat på några objektiva mätvärden. Tycker kanske att en del av de som nog får stöd nu drabbas hårdare än övriga, mycket pga av ren högre andel turism.. jag skulle inte tro det är business as usual inom turism på länge.. och utan att kolla på siffror så finns det i varje fall områden i södra EU som nog drabbas hårt lite olika öar i Medelhavet kommer nog inte ha det muntert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, så eftersom vi inte reser till de vanliga turistmålen och spenderar pengar så bör vi betala för det som om vi hade åkt dit oavsett. Det låter rimligt.

   Radera
 5. Löfven: "Vi ska ha fasta mål som är rörliga", blir säkert så att vi betalar mest av alla i EU. Alla problem och dåliga kompromisser kan sammanfattas med en bokstav S.

  SvaraRadera
 6. En mindre i båten när England klev av, tyvärr så hörde England till länderna som pumpade den läckande skutan mer än vad dom tyngde ner den, Tysklands ryggsäck börjar se besvärande tung ut.

  SvaraRadera
 7. Sverige är inte ens med i eurosamarbetet............
  så detta borde hållas inom eurogruppen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ombeds alltså att "rädda" Euron genom att betala med Svenska kronor... känns vettigt...not

   Rykterna säger ju att Sverige kommer införa € senast 2025...

   Radera
  2. Blev uppringd av SIFO eller liknande för ett tag sen för att svara på frågor om Euron. Flera frågor var formulerade som "när Sverige inför Euron" inte "om Sverige inför Euron". Så nån kanske redan bestämt sig och nu ska bara populasen övertygas.

   Radera
  3. I USA är det vanligt att man ringer och gör opinionsundersökningar med avsikt att påverka. Tanken är att om man kan få en person att svara på ett visst sätt, så är sannolikheten större att person kommer rösta så också.

   Radera
  4. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-lacka-sverige-maste-anta-euron-2025

   Formula det så här istället...med kraschad kronkurs,kommer Sverige ha något annat val än att fullgöra införandet av den montetära unionen?

   Herr Soros lyckas igen..intressant att se vad som kommer hända med allas bostadslån (i SEK) skulle tippa på att lönesänkningen inom många sektorer kommer bli märkbar...för dom som nu är lyckliga nog att ha en fast inkomst kvar efter kron-viruset (pun intended)

   Radera
  5. Och huuur gammal är den då?

   Radera
  6. @Kongo Vi har inget undantag i avtalet med EU om att inte gå med i EMU. Så frågan är korrekt ställd,dvs när och inte om. Vi har bara varit duktiga på att föhala i detta fall.

   Radera
  7. Att länka en tre år gammal artikel som påstår att det går ett rykte om att EU-kommissionen ska lägga fram ett förslag istället för att länka en artikel som handlar om att EU-kommissionen lade fram nämnda förslag måste väl ändå vara en varningsklocka...

   Radera
  8. Sverige besitter inget undantag från att byta valuta däremot kan ingen tvinga oss så om vi uppfyller kriterierna för att få gå med så får vi ha bra anledningar att inte byta valuta.

   "Today (2017), 9 out of 28 EU member states have not adopted the euro. While Denmark and the UK enjoy permanent derogations, at this stage six member states do not fulfil the so called convergence criteria. Only Sweden has the ability to become a full member of the Economic and Monetary Union (EMU) in a fairly short time span, should it choose to do so. As a matter of fact, Sweden is obliged to join, as all member states have committed themselves to enter the euro area once they meet the convergence criteria."

   Radera
 8. "kan jag inte länka till bidragsmedia"

  Bidragstagare har alltså en artikel som beskriver olämplighet med bidrag.

  SvaraRadera
 9. Det borde vara ett val innan de ger bort pengarna. För allt är ett bidrag oavsett vad som sägs. Inga pengar kommer betalas tillbaka. En regering ska inte kunna ge bort pengar utomlands efter eget godtycke men tydligen finns det ingen lag som förhindrar det. Ingen trodde väl det skulle bli aktuellt när lagarna stiftades.

  SvaraRadera
 10. Det borde vara ett val innan de ger bort pengarna. För allt är ett bidrag oavsett vad som sägs. Inga pengar kommer betalas tillbaka. En regering ska inte kunna ge bort pengar utomlands efter eget godtycke men tydligen finns det ingen lag som förhindrar det. Ingen trodde väl det skulle bli aktuellt när lagarna stiftades.

  SvaraRadera