Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-07-07 08:22

Nya börstoppar i Kina - befolkningen beordrade att köpa aktier

Börserna fortsätter uppåt i de asiatiska tidszonerna under morgonen och nya börstoppar noteras på de kinesiska börserna. Tydligen ska Beijing-diktaturen gått ut med i princip en order till kinesiska privatpersoner att vara goda patrioter och köpa aktier, vilket kan förklara de senaste dagarnas rörelser.
Dagschart SSE Composite.
Börserna rusar alltså vidare i Kina, även om morgonens uppgång på +1.47% är lite mer beskedlig. Regimen ska ha uppmanat befolkningen att som sanna patrioter köpa aktier, och man har förstås lytt denna uppmaning.

Stockholmsbörsen gick starkt igår med OMXSPI på +1.88% och OMXS30 på +2.10%. Husse i USA stängde på +1.59% och teknikbörsen Nasdaqs 100-index stängde på +2.54%.

Uppgången kom annars av sig i Asien, undantaget köpbefallningen i Kina. ASX 200 steg visserligen +0.24%, men i Hong Kong räckte inte överheten i Beijings befallning, utan Hang Seng gick -0.54%. Japanska Nikkei 225 gick -0.58% och Singapores Straits Times gick -0.50%.

Kronan stärks kraftigt mot dollarn, men är stabil mot euron så återigen handlar det om att dollarn faller. Guldpriset är i stort sett oförändrat på 531:- SEK per gram.

4 kommentarer:

 1. Vart kommer informationen ifrån om att Beijing beordrat att folket ska köpa aktier?

  SvaraRadera
 2. Tex.. https://www.cnbc.com/2020/07/06/china-stocks-lead-rally-after-beijing-tells-people-to-buy---we-have-the-fed-to-juice-bull-markets-china-has-its-state-media.html

  SvaraRadera
 3. Undrar vilka synergieffekter som kan uppstå när befolkningen på anmodan från staten stödköper börsen?
  I väst är vi vana att staterna/cebtralbankerna stödköper det som behövs(stimulanser,QE osv). Är Beijing kanske inne på nått nytt här?
  Istället för att som brukligt (inom vårat system) staten tar med hot om våld en del av din inkomst/kapital , och fördelar den sen på olika sätt , eller använder centralbanken på olika sätt för att behålla status qou.

  Den kinesiska regimen är säkerligen lika många om att bevara status qou som vilka andra makthavare som helst,men varför gå omvägen och inte bara göra som oss?
  Varför låta individerna/medborgarna vara en del i kedjan när man är tillräckligt auktoritär för att bara göra som man vill.

  Någon som har någon teori/förklaring?
  Missar jag något uppenbart?

  SvaraRadera
 4. Genom att göra medborgarna medskyldiga så har de inget egenintresse av att protestera...

  Det är lite som hur bankerna i t.ex. Sverige har lurat på massa folk dyra lån, så att ingen protesterar mot låga räntor (=låga pensioner) och alldeles för dyra huspriser.

  Ju fler som är med i båten, ju lugnare blir färden.

  Det finns en fantastisk bok om den ekonomiska historien i Franska Revolutionens första 10 år, vilken slutade i hyperinflation och hård reset. Läs gärna här:

  https://www.peakprosperity.com/wp-content/uploads/2020/03/Fiat-Money-Inflation-in-France-by-Andrew-Dickson-White.pdf

  SvaraRadera