Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-07-29 10:14

Nu ska e-handelsbolaget Amazon etablera sig i Sverige i år igen

Enligt mediauppgifter ska e-handelsbolaget Amazon etablera sig i år igen, och denna gång är det likt tidigare år bekräftat, fast inte av Amazon. Kanske blir det rätt i år, men varje sommar de senaste tio åren har just detta sagts, kanske på grund av brist på nyheter för media att skriva om.
Ooops, fel bild.
Varje år sedan urminnes tider har media skrivit att Amazon ska öppna i Sverige enligt "källor", som "bekräftar" det hela.

Och kanske blir det i år. Men kanske bara Amazons molntjänster..

Att själva e-handelskedjan fysiskt skulle etablera sig i Sverige skulle nog vara svårt att dölja, då det kräver rätt stora anläggningar, sk logistikcentrum. Däremot ska ju Amazon tittat på och rent av köpt mark för sina standardiserade serverhallar i Eskilstuna och Västerås, vilket leder till elnätbrist och stopp för etableringen av anläggningar som faktiskt skulle ge jobb likt Northvolt, och inte bara några vaktmästartjänster för att byta saker som går sönder. Tillägg: Tydligen håller Amazons tyska partner på etablera ett logistikcentrum utanför Eskilstuna, vilket inte osannolikt kan vara Amazon.

De första åren Amazon skulle "komma till Sverige i höst" så var det förstås bokbranschen som skakade av oro eller upphetsning, men Amazon handlar inte om böcker, utan är mer att betrakta som ett konglomerat, som sysslar med det som är lönsamt och inne, t ex strömningstjänster. Annars erbjuder man även butik-i-butiken, och likt CDON att andra leverantörer kan sälja sina prylar via Amazon.

Jag säger dock som jag alltid sagt - Sverige är en mogen etablerad Internetmarknad, och "Amazon kommer till Sverige" kommer vara totalt odramatiskt i verkligheten. De som handlar på Amazon gör det redan idag från Tyskland eller Storbritannien. De som använder Amazons molntjänster gör det redan idag. Och de som ser på Prime gör det redan idag. Det är inte så att molntjänster, e-handel eller strömningstjänster är något nytt och okänt i Sverige. De bolag som kommer gå i konkurs efter Amazons inträde hade gjort det ändå, även om det är bekvämt att skylla på Amazon eftersom storkapitalet måste vara ondskefullt, och att det kursade bolaget inte hade en bärkraftig affärsidé kan det inte vara frågan om...

Men vi får se. Kanske kommer Amazon, kanske inte. Frågan landar i hur man definierar kommer. Strömningstjänsten Amazon Prime finns redan i Sverige, så Amazon är redan här!

Och nej, Amazon kommer inte pressa priserna på böcker i Sverige och kräva rabatter som slår ut lönsamheten för förlag och författare. Alla återförsäljare får redan rabatter i Sverige, och Amazon kommer få det samma. Det blir alltså ingen skillnad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Jag fattar inte poängen med att flytta hit.
  Min handel går mot .de och .uk, och det finns inget att klaga på.
  Väntar gärna en dag extra för att slippa betala Svensk moms.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amazon måste ha större försäljning till Sverige än att de kan undvika svensk moms, är väl bara något hundratusen per år?

   Radera
  2. Tyskland har sänkt momsen kraftigt fram till 23/12 som en del i Coronastödet så det är väldigt mycket billigare just nu.

   Radera
  3. Ryktet säger att det blir en svensk sida men alla leveranser kommer ske från Tyskland så enda nya är väl för de som inte kan engelska...

   Radera
  4. Fel av mig, Amazon.de verkar tillämpa svensk moms på leveranser till Sverige.

   Radera
  5. Det var enkelt att svara på: det handlar om att bygga upp en egen effektiv distibution. Den som får vänta för länge köper inte mer på nätet. PostNord hänger inte med alls. Jag köper ganska mycket på nätet och om PostNord står för distributionen drar jag en djup suck av obehag, för det blir alltid strul på något nytt sätt. Varför köper jag då på nätet? Jag slipper köra fem-tio mil varje gång jag behöver något. Bra för miljön och min ekonomi. Och jag får exakt det jag vill ha till rätt pris. Tunga saker hemkörda och inburna!

   Radera
  6. Om man kryssar i rutan "endast fraktfritt till Sverige" som kommer upp när man skaffat konto och loggat in (annars vet de ju inte var du bor) så är nästan allt fraktfritt över €29 med några inskränkningar från de e-handlare som inte vill skicka till Sverige, som inte vill bjuda på frakten, eller som inte får sälja vissa varor till Sverige för sina leverantörens internationella handelsavtal. Utbudet räcker till i alla fall och är svindlande mycket större än i Sverige.

   Radera
 2. Klädskatt, elektronikskatt, varför ska man se fram emot det, handlar helst från Amazon.de

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt fall så brukar 4/5 av de varor på Amazon.de som intresserar mig vara märkta med "levereras ej till Sverige".

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Betabox, prova andra intressen än alkohol om du har.

   Men ska erkännas, har köpt vin vid namn Dornfelder på amazon.de

   Radera
  4. I detta fallet var det It-prylar. Oklart varför de inte vill leverera till Sverige. Gissningsvis är det andra försäljare som använder Amazon som fronten, men som saknar stöd i sin egen backend för leverans till Sverige.

   Radera
 3. Har t o m beställt från amerikanska Amazon ngn gång då jag behövt en amerikansktillverkad liten portabel projektor. Minns att tullen var saftig. Synd och skam att Europa och USA inte fått till ett frihandelsavtal.

  Amazon.de fungerar ju annars utmärkt, speciellt då kronan är stärkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Om de kommer i höst så är det en svensk sajt de lanserar.. med leverans från Tyskland. Inte så dramatiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan också mycket väl bli så att svenska leverantörer säljer till Tyskland...

   Radera
 5. Amazons molntjänster finns redan i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://aws.amazon.com/local/nordics/stockholm/

   Radera
  2. Japp, färdigbyggda och i drift sedan länge (december 2018).

   Radera
 6. Är det bara jag som tycker att Amazon är rörig att leta och handla på? Blandade träffar, konstig sortering och skiftande leveranstider och villkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte bara du. Amazons design är som Microsoft vs Apple. Gammaldags, plottrigt, massa onödigt. Rent plågsamt användarmässigt och som sagt typ 90-talet mailade och ville ha tillbaka sin design.

   Radera
  2. När jag läser på olika forum får jag intrycket av att alla i USA beställer massor från Amazon hela tiden. För minsta pryl som t ex 6 st skruvar läggs en separat beställning, alltså saker man normalt sett inte handlar via nätet här hemma.

   Amazon där verkar ha väldigt bra leveransvillkor och returpolicy. För de har väl samma röriga handelsplattform?

   Radera
 7. Engelska/amerikanska böcker är ju inte sällan billigare i de svenska näthandlarna redan idag konstigt nog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte min uppfattning. Jag upplever Adlibris och Bokus som dyrare samt så har de inte alla böcker. Deras leveranstider är också rejält försämrad jämfört med ett antal år sedan. Gäller särskilt Adlibris som jag anser att blivit mycket sämre jämfört med tidigare.

   Radera
  2. Försökte jämföra priser, men Amazons websajt är så sjukt dålig att det inte gick att få reda på fraktpriset från Tyskland förrän när man väl genomför betalningen - betalningssidan skrev inte ens ut summan man skulle betala.

   Jag TROR att många svenskar skulle bli vansinniga på hur kass Amazons websajt är jämfört med moderna e-handelssajter.

   Radera
  3. Sajten bokfynd.nu gör ju jämförelser även med utländska sajter. Och jag håller med ovanstående, det brukar ofta vara billigare att köpa inifrån Sverige. Annat var det förr. Köpte ett gäng böcker hos Amazon US tidigt 2000-tal. Trots att jag åkte på tull och pålaggd svensk moms, så var det halva priset mot att köpa i Sverige.

   Radera
  4. Prova abebooks.com.
   Har fungerat klockrent i tjugo år för mig.

   Radera
 8. Har kollat på Amazon. Amazon är helt ointressant. Varför handla där? Låt säga att du ska köpa en TV eller elpryl. Då finns det många företag i Sverige som har fysisk försäljning i butik, kvalitetssäkring, bytesrätt, kontakt med försäljare etc även vid postorder. Otroligt att det handlas där. En bluff om aldrig borde sett dagens ljus än mindre blivit etablerat. Det visar hur korkad människan är.

  SvaraRadera
 9. @Known ovan.
  Bor du i USA och har Prime betalar du en rimlig årlig engångskostnad för all frakt. Köp ett trägårdsmöblemang och resten av årets inköp har i realiteten gratis frakt. Så du gör enstaka beställningar av en kabel eller skruv för det blir inget extra. Utom för miljön, men amerikanerna har inte det tänket än.

  SvaraRadera