Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-07-28 09:34

Negativ börsöppning trots stigande börser globalt - valutan spökar?

Stockholmsbörsen inleder dagensvagt negativt trots positiva börser i USA, Asien och nu Europa. Man kan fundera kring om det är den starka kronan som spökar.
Dagschart OMXSPI.
Den svenska kronan stärks nämligen, och tittar man på utvecklingen justerat för valutan ser det annorlunda ut.

OMXSPI är i skrivande stund -0.10%, medan husse S&P-500 gick +0.74% i USA. 

Men hur ser det ut med valutorna? USD är -0.83%, och justerar man således för valutan får man 1.0074*(1-0.0083)=0.9990, eller -0.10% och exakt vad Stockholmsbörsen står i. Vi går justerat för valutan i skrivande stund exakt likadant som S&P-500 stängde.

Ungefär motsvarande blir det om man räknar med euron. Euronext 100 är +0.20%, EURSEK är -0.21%, och stockholmsbörsen går justerat för valutan inom en tiondels procent från det mestadels fransk-nederländska indexet.

Utvecklingen med svag börs i Sverige är inte heller orimligt med tanke på att de svenska exportbolag nu blöder med den starka kronan, relativt i våras. Vi får se hur långvarig svensk ekonomisk återhämtning blir om den svenska kronan förblir allt starkare.

I övrigt noterade guldpriset nytt prisrekord på 1976 USD i natt, även om det föll tillbaka något sedan. Inte omöjligt att den siffermagiska gränsen 2000 USD åker snart. I svenska kronor är nu priset 546:- SEK per gram.

2 kommentarer:

  1. Vad måste Riskbanken göra nu för att åstadkomma en försvagning av SEK?

    SvaraRadera
  2. Intressant läge. Kronan är en liten skvalpvaluta jämfört med €,$ och £ så den kan lätt dra till sig spekulation. Speciellt med tanke på alla stödprogram som nu drastiskt ökar mängden €,$ och £ som finns tillgängliga för spekulation. Med tanke på handelsvolymerna skulle Piraya-klubben rent av kunna blåsa upp en liten tulip-mania i SEK. Det vore verkligen en Black Swan och århundradets spekulationsläge!

    SvaraRadera