Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2020-07-28 09:34

Negativ börsöppning trots stigande börser globalt - valutan spökar?

Stockholmsbörsen inleder dagensvagt negativt trots positiva börser i USA, Asien och nu Europa. Man kan fundera kring om det är den starka kronan som spökar.
Dagschart OMXSPI.
Den svenska kronan stärks nämligen, och tittar man på utvecklingen justerat för valutan ser det annorlunda ut.

OMXSPI är i skrivande stund -0.10%, medan husse S&P-500 gick +0.74% i USA. 

Men hur ser det ut med valutorna? USD är -0.83%, och justerar man således för valutan får man 1.0074*(1-0.0083)=0.9990, eller -0.10% och exakt vad Stockholmsbörsen står i. Vi går justerat för valutan i skrivande stund exakt likadant som S&P-500 stängde.

Ungefär motsvarande blir det om man räknar med euron. Euronext 100 är +0.20%, EURSEK är -0.21%, och stockholmsbörsen går justerat för valutan inom en tiondels procent från det mestadels fransk-nederländska indexet.

Utvecklingen med svag börs i Sverige är inte heller orimligt med tanke på att de svenska exportbolag nu blöder med den starka kronan, relativt i våras. Vi får se hur långvarig svensk ekonomisk återhämtning blir om den svenska kronan förblir allt starkare.

I övrigt noterade guldpriset nytt prisrekord på 1976 USD i natt, även om det föll tillbaka något sedan. Inte omöjligt att den siffermagiska gränsen 2000 USD åker snart. I svenska kronor är nu priset 546:- SEK per gram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Vad måste Riskbanken göra nu för att åstadkomma en försvagning av SEK?

    SvaraRadera
  2. Intressant läge. Kronan är en liten skvalpvaluta jämfört med €,$ och £ så den kan lätt dra till sig spekulation. Speciellt med tanke på alla stödprogram som nu drastiskt ökar mängden €,$ och £ som finns tillgängliga för spekulation. Med tanke på handelsvolymerna skulle Piraya-klubben rent av kunna blåsa upp en liten tulip-mania i SEK. Det vore verkligen en Black Swan och århundradets spekulationsläge!

    SvaraRadera