Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-06 12:57

Med smal värnplikt blir värnpliktsutbildning en stark civil merit - och svårare att rekrytera till yrkesförsvaret

Kontraintuitivt leder värnpliktsutbildning till starkt en stark civil merit, och därmed relativt sett svårare att rekrytera till yrkesförsvaret än när militär utbildning var frivillig. Idag rekryteras nämligen inte frivilliga, utan bara den fysiska, intellektuella och psykiska gräddan av en ungdomskull, dessutom med klanderfritt förflutet. Värnpliktsutbildning blir facit på att du är en av de bästa ungdomarna i Sverige, och därmed blir det enklare att få ett mer välbetalt civilt jobb istället för yrkeskarriären inom Försvarsmakten.
Elit med fläckfritt brottsregister.
I det forna gamla invasionsförsvaret värnpliktsutbildades 40-45% av en manlig årskull, oavsett dessas meriter. I princip var det bara allvarligare fysiska och mentala handikapp som kunde hindra att man togs ut till värnpliktsutbildning - antingen militärt eller för vapenfri tjänst. Även personer med viss funktionspåverkan togs annars ut, om inte annat till delar av den grå arbetskraften depå- och bevakningsvärnpliktiga som bar upp det gamla systemet på sina axlar för 29:- kronor om dagen i lön. Notera att bara en liten del av de depå- och bevakningsvärnpliktiga hade personliga utmaningar - många av dem var och är mycket kompetenta, och som sagt - de bar upp försvaret på sina axlar och utförde riktiga jobb åt försvaret medan vi andra "lekte krig". Samma gällde de flesta inom vapenfri tjänst, t ex brandmän.

När yrkesförsvaret infördes gick man helt över till frivillig rekrytering. Därmed gavs detta ett lågt civilt värde, eftersom vem som helst kunde söka. Enda kravet var att man var svensk medborgare och inte förekom i brottsregistret, samt klarade vissa fysiska krav - detta var dock inte i konkurrens med 100 000 ungdomar från samma årskull. Även kravet på gymnasiegång togs bort, även om vissa tjänster därmed inte var tillgängliga.

Likväl var det svårt att rekrytera, trots massiva reklamkampanjer och till slut gav man upp och värnpliktsrekrytering med tvångsmönstring och tvångsuttag återinfördes. Behovet ligger på 4-8% av en årskull ungdomar, och nu gäller detta oavsett juridiskt kön. Uttaget sker i konkurrens med cirka 100 000 personer varje år.

Samtidigt innebär det låga uttaget att kraven är höga. Behöver man bara 4-8% kan man t ex välja bort alla med synfel oavsett tjänst. Man plockar de 4-8% som har en kombination av bäst fysik, bäst psyke (pannben) och förstås bäst allmänbegåvning (inklusive intelligens - jmf med att 2% definitionsmässigt ska klara kraven för att gå med i Mensa). Samtidigt ska dessa ha ett fläckfritt förflutet och sakna brottsregister. Glöm allt trams om "värnplikten gör män av pojkar, det var bättre förr, ungdomarna skulle behöva lära sig bädda bla bla bla" - de som gör värnpliktsutbildning idag är redan de bästa ungdomarna.

Kort sagt har idag ett uttag till värnpliktsutbildning och i ännu högre grad genomförd värnpliktsutbildning ett mycket högt civilt värde - du tillhör de kanske 6000 bästa av 100 000. Det är svart på vitt att du tillhör gräddan av svenska ungdomar, gräddan av en årskull. Således kan du med ditt muckarintyg och -betyg i hand gå ut i det högre avlönade civila arbetslivet och det blir relativt sett svårare att rekrytera dessa till låga löner inom Försvarsmakten.

Det är alltså ingalunda säkert att värnpliktsutbildning löser rekryteringsproblemen, och inte heller att det gör att rekryterad personal kommer stanna kvar som yrkespersonal. Snarare kan det vara tvärt om.

Det är inte som på den gamla goa gubbartiden när vem som helst gjorde värnplikten, och genomförd utbildning mest var ett bevis på att man var född med penis.

Till civila arbetsgivare är dock beskedet - har du en sökande som gjort värnplikten sedan 2018, kom ihåg att vederbörande tillhör eliten av en årskull. Kalla åtminstone till intervju.

16 kommentarer:

 1. Nåja. Med tanke på vad jag hör ifrån ungdomarna i min närhet, så verkar tvångsuttagen försvarstjänst mindre lockade. Därför delas tips på hur man skall svara på mönstringsenkäter så man slipper bli inkallad och kan därför gå direkt till den eftertraktade högskoleutbildningen.

  Så det är inte den intellektuella eliten som gör värnplikten, utan snarare gruppen strax under dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men nog många talanger som är "late blommers" som kommer ha mycket nytta av erfarenheten att ha ingåt i FM, när de senare i livet väljer rikting i livet.

   Radera
  2. Jag trodde att ungdomarna bara behövde avstå från att medge försvarsmakten rätten att göra kvalificerad registerslagning för att slippa bli uttagen till värnplikt

   Radera
  3. Lol, tragiskt nog vet jag inte om det är ett skämt eller allvar:) (registerkontrolls samtycke alltså)

   Radera
  4. Det gäller förstås också att kunna ta tillvara det intellektuella kapitalet. Det var något man inte var vidare bra på förr i tiden när tvång gällde.

   Radera
 2. Tack för den!
  "Det är inte som på den gamla goa gubbartiden när vem som helst gjorde värnplikten, och genomförd utbildning mest var ett bevis på att man var född med penis."

  SvaraRadera
 3. Jg tycker att de få som krigaplaceras betalar ett väldigt högt pris utan motprestation från övriga.

  SvaraRadera
 4. Har erfarenhet av det bloggaren skriver, har inte pojken eller tjejen fläckfri historia så blir du ratad, inte ens kallad till mönstring, och då pratar jag inte om något bråttsligt utan kan vara så att i 13-14 års åldern behövde lite extra stöd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så undvik den"hjälp" för dina barn som samhället erbjuder. Tror detta sprider sigctill fler arbetsgivare, och barn i tidig tonår redan då sållats ut

   Radera
  2. Tveksamt. Jag jobbar på en myndighet där vi alltid krävde att få se brottsregistret vid nyrekrytering.
   Men nu har HR bestämt att det är kränkande.

   Radera
  3. Det räcker att vara pollenallergisk för att bli ratad. Att rekryten har utmärkt fysik i övrigt, utmärkta skolbetyg OCH är både villig och intresserad, spelar ingen roll. Vpl/GMU-rekryteringen är ett skämt.

   Radera
 5. Jag tycker det borde införas någon form av belöning för de som gör sin värnplikt och sedan är krigsplacerad plus diverse repövningar.
  Finns olika exempel på vad för belöning man skulle kunna införa. Rätten att låna direkt från riksbanken till reporänta, exp max 1 miljon kronor.
  Betala lägre skatt får högre brytpunkter i de olika skattetabellerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Väldigt konstigt när så få ska befinna sig under pliktens tvång.
   Jag är krigsplacerad via mitt yrke.
   För mig och min familj är det bara ner sidor.

   Radera
 6. Det låter fint, som allt annat i denna förlovat kulturrevolutio...nej alltså, det låter ju jättebra.
  Att tillhöra gräddan av något ingen riktigt vet vad det är, verkar ju jättebra.
  Då vet man ju att alla tänkta löften för utfört arbete kommer infrias.
  Jätte jättebra.

  SvaraRadera
 7. Tror du har rätt i viss del och fel i viss del.... Ja, vi kan rekrytera en större del med hög förmåga, utbildning och motivation....
  Svårt dock att behålla dom som med sin utbildningsnivå kan läsa till ingeniör, läkare, mm...
  Ex. laddare GRK, Tross soldat.... mm. Man får det man betalar för... Betalar man soldater samma som att flippa burgare på mc donalds så får man det man betalar för...

  SvaraRadera