Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-07-18 10:33

Massiv rysk beredskapskontroll - 150 000 man längs hela västra gränsen

Som ett led i handlingsfriheten inför ett möjligt angrepp mot södra Ukraina i september inledde Kreml igår en oplanerad beredskapskontroll med 150 000 man från Finland hela vägen ner till Svarta Havet. Mönstret följer utvecklingen 2016, när det sannolikt var mycket nära fullskaligt krig, Polen var nära att mobilisera och Sverige flyttade trupp permanent till Gotland under täckmantel av en egen oplanerad beredskapskontroll.
Det ryska försvarsledningscentret på Frunzenskaja vid Moskva.
Stegen som behövs för att realisera general (ret) Ben Hodges varning om en förestående rysk invasion av södra Ukraina i september fortsätter att tas. Kreml och det ryska försvarsministeriet beordrade igår en oplanerad beredskapskontroll i västra och södra militärdistrikten, dvs från norra Finland hela vägen ner till Svarta Havet och Georgien. 149 755 man, 26 820 vapensystem och markfordon, 414 flygplan och 106 fartyg ska ingå i övningen enligt den ryska egna propagandan från försvarsministeriet. Även delar av norra och östra militärdistrikten berörs:
"In accordance with the decision of the Supreme Commander-in-Chief of the Armed Forces of the Russian Federation, a surprise inspection of the troops of the Southern and Western military districts, separate formations of the central subordination, airborne troops and marines of the Northern and Pacific fleets is being conducted."
Genom att kalla övningen för oplanerad beredskapskontroll anser man sig också slippa anmäla den i förväg och behöver därmed inte heller ta emot några observatörer.

I september ska övningen Kaukasus 2020 genomföras, vilken kan användas för att dölja uppladdningen av förband inför Hodges riskscenario och en invasion av södra Ukraina för att Kahkovka-dammen och Ukrainas Svarta Havskust. Ett sådant angrepp kan förstås sammanfalla med finter i andra riktningar för att dra bort uppmärksamheten och kommer oavsett att föregås av massiva påverkansoperationer. Det blir därför extra intressant att se hur de senare eskalerar fram till september.
Den avbrutna och saboterade radio- och tevemasten i Häglared. De skyldiga har ännu inte avslöjats.

Utvecklingen följer delvis hur det såg ut 2016, när det sannolikt var mycket nära krig, och Kreml hade sitt sista tidsfönster att invadera Baltikum med en chans att splittra Nato. Det var året när Häglaredsmasten föll utanför Borås, året då någon klippte kablar i svenska Rakel, en mystisk störning stängde svenskt luftrum och Ryssland genomförde en oplanerad beredskapskontroll den 17:e juni. I början av juli fattade Nato så beslut om Nato Enhanched Forward Presence, en snubbeltråd av en sammansatt Nato-bataljon i vardera av de tre baltstaterna och Polen, med personal från samtliga Natoländer. Därmed skulle ett angrepp mot Baltikum eller Polen inte kunna ske utan att dra in resten av Nato, och försök att få Nato att inte ingripa i sin ömsesidiga försvarsallians tillintetgjordes.
En svensk skyttegrupp har gått på en IED under övningen Bison Counter, och minröjare försöker hitta en säker väg fram för att kunna evakuera de sårade.

Men Nato-bataljonerna skulle inte vara på plats förrän året efter, och i augusti hettade det till på allvar. Övningen Bison Counter i svenska Skillingaryd utsattes för inhämtning ("spionage"), Ukraina förberedde sig på en fullskalig rysk invasion, Ryssland mobiliserade delar av reserven (dvs kallade in värnpliktiga) samt började genomföra en oanmält övning i form av en beredskapskontroll med full stridsberedskap lämngs gränserna mot Baltikum och Ukraina. I det här läget övervägde Polens högsta försvarsledning att mobilisera. USA:s vice president Biden gick ut och sade att Sverige var "okränktbart territorium", Sverige var nära att höja sin beredskap ("mobilisera") och när den officiella ryska övningen Kaukasus-2016 inleddes ovanpå beredskapskontrollen och mobiliseringen av reserven (som inte avrustats, utan stod kvar i stridsberedskap) och även den svenska Flygvapenövning 2016 utsattes för inhämtning så genomförde Sverige en oplanerad beredskapsövning och Wilska kompaniet från Skaraborgsregemente skickades tillsammans med bland annat luftvärn till Gotland, Tyskland skickade luftvärn till Litauen, samtidigt som det öppnades en ny tipslinje i Sverige för allmänheten och sedan beskedet kom att svensk trupp skulle stanna kvar permanent på Gotland. Först därefter backade Ryssland och skickade en vecka senare hem sina mobiliserade reserver. DN:s Mikael Holmström rapporterade att skickandet av svensk trupp till Gotland berodde på ett skarpt militärt hot mot Sverige och ön, och inte "det förändrade världsläget".
Lastbilar tillhörande Nato Enhanced Forward Presence utanför basen Rukla, Litauen.

Nu är Nato Enhanced Forward Presence på plats i Polen och Baltstaterna och agerar snubbeltråd. Men Ukraina är fortfarande fritt för Ryssland att angripa. Eller Vitryssland. Eller kanske Finland. Eller Georgien. Och förstås Sverige, även om tröskeln höjts rejält via trupp och numera även luftvärn på Gotland.
Minnesväggen i Kyiv över Ukrainas döda i det ryska anfallet och fortsatta kriget i sydöstra Ukraina

Så håll utkik efter nya beredskapskontroller inför Kaukasus-2020, och eventuell ny rysk mobilisering av reserven ("värnpliktiga förband"). Samordnat med ökande påverkanskampanjer, där man kan misstänka att två stora svenska nyhetskanaler numera är infiltrerade utifrån deras rapportering och publicering av Kreml-propaganda.

Kom dock ihåg att varken Sveriges eller övriga demokratiers militära underrättelsetjänst eller signalspaning är idioter och utvecklingen från ryskt håll hårdbevakas. Likt 2016 kan demokratiernas motåtgärder - kanske som exemplet svensk trupp på Gotland, vilket stoppade möjligheten att utan förluster skära av sjö- och luftvägen till Baltikum - förhindra ett krig.

Facit på det kanske vi får om 70 år.

Alla uppgifter ovan är från öppna källor i form av nyhetsartiklar och pressmeddelanden och är dels ett urval, och dels så finns det garanterat mer som aldrig nådde media.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. "Kom dock ihåg att varken Sveriges eller övriga demokratiers militära underrättelsetjänst eller signalspaning är idioter"
  - Sant, men tyvärr har politikerna ganska stort inflytande, och med dem är det tyvärr värre ställt med kompetensen tror jag bestämt ;)

  Således kommer underrättelsetjänst att peka på vad som behöver göras från svensk sida, men precis som andra gånger kommer mp sätta en ekologisk pinne i hjulen och istället vilja fokusera på import av kolkraft då elen inte räckte till för det slutade visst blåsa. Pengarna räckte visst inte till allt, och före detta språkröret Fridolin lär ha sagt att han tror på ett "icke-vålds försvar" ;)

  SvaraRadera
 2. Oroande.

  Möjligheten till en "strategisk kupp" direkt ur fredsgrupperingen torde dock ha försvunnit. Jokern i sammanhanget är president Trump och vilket agerande från USA:s sida han tror är gynnsammast för hans återvalschanser i november.

  SvaraRadera
 3. Hmm finns det ingen miljöpartiet i ryssland, tänk om miljö putin, även ett hotscenario producera mycket utsläpp :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska fredsrörelsen och övriga aktivister kommer gå man ur huse för att protestera mot det ryska vapenskramlandet, eller är det bara svenska försvaransträngningar som upprör?

   Radera
 4. Tack, Cornu för en mycket intressant artikel - uppskattar verkligen att få ta del av dina insikter.
  Denna typ av analyser av skeenden kopplade till agerandet från Putins Ryssland, ett agerande som är av avgörande betydelse för vårt lands säkerhet, efterlyser jag mera av i våra större media. Som kommentaren från FransHerman är inne på kan det vara ett kritiskt skede under hösten när den politiska ledningen i USA är upptagen med slutfasen av presidentvalskampanjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT skrev en kort notis om det här på undanskymd plats (www.svt.se/nyheter/snabbkollen/putin-beordrar-stor-militarovning)

   Går inte ens att hitta om man kollar på deras sida för utrikesnyheter (www.svt.se/nyheter/utrikes). Där hittar man däremot andra "viktiga" nyheter, såsom en katt som råkade vara med på ett liveströmmat möte och att danska forskare hittat varför tvätt hängd utomhus luktar gott.

   Radera
  2. Palle: "America first". Kiev är inte värt Kansas City. Inte ens Kalamazoo!

   Radera
 5. Alla behöver ju öva för att bli bättre på det man gör, inget konstigt. Borde Swe Försvaret oxå göra, plötsligt och oväntat och oplanerat, se vad som händer och dra lärdomar, lite som Corona, istället för att planera varje övning i detalj två år i förväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju trots allt 4 månader sen Sverige hade en beredskapsövning.

   Radera
 6. Ry anfaller Ukr, USA ges utrymme att "agera kraftfullt", så att Trump åter väljs? Nä, dåligt, Trump vill väl inte agera utomlands längre?

  SvaraRadera
 7. I skarpt läge kommer Regeringen Löfven agera som under Pandemin. Lämna alla avgöranden till experter. ÖB blir det väl då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perra: Optimist! Risken är tvärtom stor att vissa statsråd i sin blåögda okunnighet (eller värre) kommer att vilja ägna sig åt optimistisk micromanagement typ "Vi får inte provocera ryssen" = Eldförbud i det längsta. Låt oss hoppas på Hultquist och att han kan stoppas sådant.

   Radera
 8. Såg ett till tecken på att Illuminati redan vet om detta. I filmen My spy är de i Tjernobyl, och de säger "welcome to Russia"

  /S

  SvaraRadera
 9. Bra och skrämmande sammanfattning.

  Vilka är de komprometterade nyhetskanalerna?

  Fascinerande att Kreml kan lämna så många spår efter sig och ge tid till Europa att förbereda sig när Kreml rimligtvis vill hålla det hemligt och gå efter överraskningsmomentet. Jag ska i alla fall hålla utkik efter lokala Donbass-propagerare och liknande, de har varit märkligt overksamma senaste året.

  Hur väl står sig Sveriges militära förmåga idag?

  SvaraRadera
 10. Läser om Höstsol/Höstregn just nu och undrade i mitt stilla sinne när nästa "rapport" om det militära läget skulle dyka upp på bloggen. Inte för att jag tror att vi kommer att få några taktiska kärnvapen i skallen och i synnerhet inte av den anledning som beskrivs i Höstsol men läget känns instabilt och det är hög tid att inventera vad som finns i förråden, sköta om grönsakslandet och handla litet smått och gott på Biltema med flera ställen.
  För övrigt vill jag ha mer av Tor Keksvik och hans flickor.

  SvaraRadera
 11. Hur många underrättelsetjänster lyckades se sovjetkollapsen komma? Ingen såvitt jag vet. Kollapsen kom som en total överraskning för alla. Det var för all del gott om förklaringar _efteråt_ men det är en annan sak. Rätta mig gärna om jag har fel.

  Det finns ingen anledning att tro att underrättelsetjänsterna skulle lyckas bättre nuförtiden.

  För att citera John LeCarre: "Military intelligence is to intelligence as military music is to music."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora osäkerhetsfaktorn är den politiska ledningens förmåga/vilja att ta till sig underrättelseinformation och fatta obehagliga beslut. Historien överflödar av exempel på där underrättelsefunktionen presenterat korrekt information inklusive en hotvärdering, och ledningen (politisk som militär) försummat att agera. Dagens inhämtningsmöjligheter via t ex satelliter matchas inte av någon liknande utveckling av politikers beslutsförmåga.

   Radera
 12. En större gemensam försvarsövning med förband från flera olika länder i Ukraina rätt tajmat lär stoppa den ryska aptiten att invadera då alla scenarier där RF kan vinna blir som bortblåsta. Det kyler.

  SvaraRadera