Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-07-01 08:04

Kraftiga uppgångar i USA - blandat i Asien - nya börsrekord för Tesla

Börserna steg kraftigt i USA under gårdagen, medan börsen var svag i Stockholm. Bland annat slog Tesla nytt börsrekord på spekulationer om inkludering i indexet S&P-500. I Asien är börsutvecklingen blandad under morgonen.
Teslor på laddning vid Supercharger Arboga.
Stockholmsbörsen stängde med -0.43% för storbolagsindexet OMXS30 och runt nollan med -0.07% för OMXSPI. I USA var det dock hausse med Nasdaq Composite på +1.87%, Nasdaq-100 på +1.96% och S&P-500 på +1.54%.

Tesla rusade +6.98% sedan ett internt mail från VD:n Elon Musk läckt ut, där det stod att man hade chans att leverera så många bilar att man skulle få positivt resultat andra kvartalet, trots coronakrisen. Detta möjliggör i så fall att Tesla förs in i indexet S&P-500, där man måste visat positivt resultat fyra kvartal på raken, vilket fick aktien att rusa. Tanken är att om man kommer in i indexet så måste massor med indexfonder köpa aktien, vilket kommer driva upp kursen. Missar man kvartalet så är det minst ett år tills nästa möjlighet. Aktien är nu upp 158% sedan årsskiftet och 383% på tolv månader. På ett aktieägarmöte den 15:e september väntas Tesla också presentera ny batteriteknik baserad på det uppköpta Maxwells teknik, som ska revolutionera räckvidd, pris och livslängd på batterierna, vilket också skulle vara förklaringen till det låga priset på Tesla CyberTruck. Man talar om en miljon amerikanska mil, eller 160 000 svenska mil, i livslängd på batterierna, dvs långt längre än de flesta fossilbilars livslängd innan skroten, men än så länge är det bara rykten.
Dagschart Tesla.

Aktien är dock hopplöst övervärderad, men så är också hela börsen, så allt är väl normalt får man förmoda.

I Asien var det blandat under morgonen. I Australien gick ASX 200 -0.78%, Hang Seng steg i Hong Kong där diktaturlagar nu slutligen införts med livstidsstraff för såväl invånare som utländska beesökare om man verkar för Hong Kongs frihet eller ens autonomi och börsen gick +0.52%. I Japan föll Nikkei och gick -0.89%. I Singapore gick Strais Times +0.55% och i Shanghai gick SSE Composite +0.91%, en relativt stor rörelse för att vara Kina på sistone.

Kronan är ner, guldpriset är upp och kostar drygt 535:- SEK per gram.

14 kommentarer:

 1. Har inte mycket att säga om inlägget i sak utan vill bara framföra min uppskattning för dessa nästan dagliga uppdateringar. En snabb orientering för stundande börsmorgon.

  SvaraRadera
 2. Snygg bubbelformation fram till mars 2020 sen tog det fart uppåt igen.

  SvaraRadera
 3. Cornu, du som brukar skriva om alla nyheter om Tesla, du har glömt att nämna detta:

  https://www.nyteknik.se/fordon/bilarna-med-flest-fel-tesla-ar-varst-och-kia-bast-6997786

  Blev personligen extremt förvånad över Dodges plats på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rapporten finns att ladda ner här:
   https://www.jdpower.com/sites/default/files/file/2020-06/2020070%20U.S.%20IQS.pdf

   Tyvärr särskiljer de ju inte problem och problem, dvs havererad motor eller trög mugghållare blir samma sak i statistiken.


   Här tror jag både Volvo och Tesla åker dit duktigt:
   "
   Infotainment is most problematic category: Almost one-fourth of all problems cited by new-vehicle
   owners relate to infotainment. Top complaints include built-in voice recognition; Android
   Auto/Apple CarPlay connectivity; touchscreens; built-in navigation systems; and Bluetooth®
   connectivity.
   "

   Radera
  2. Jag brukar använda röststyrningen till bugrapporter varenda gång jag kör med autopilot och den dummar sig. Har nog lämnat in 100+ felanmälningar personligen. Vet inte om det säger så mycket om kvaliteten på Tesla direkt.

   Radera
  3. Går ju inte att anmäla fel på autopiloten om man inte har en autopilot, liksom.

   Radera
  4. För övrigt återkallade Volvo just 2.1 miljoner bilar, varav 400 000 i Sverige. Verkar vara skillnad på fel och fel.

   Radera
  5. Heinrich: Ja, infotainment är ju en grej som på sin höjd är irriterande, men inte farligt om det buggar ut, men även om man tar bort den kategorin för alla bilar så är ändå Tesla i botten. Model S verkar okej, men jag har ofta tyckt att Model X verkar extremt dåligt byggd, inte sett en enda bil av den modellen där handtagen tex är i linje med varandra. Synd, har dreglat lite över den tidigare.

   Cornu: Ja, ju mer utrustning desto mer grejer som kan gå sönder, verkar inte som listan tar hänsyn till det. Kia kanske inte extrautrustas lika ofta? Och Audi som kanske extrautrustas en hel del ligger också lågt ner.

   Radera
  6. Tror jag väntar med elbil några år till...
   https://polisen.se/aktuellt/handelser/2020/juli/1/01-juli-1923-brand-solna/

   Radera
  7. Står inget om elbil på den länken?

   Radera
  8. Sabba nu inte Turboprops världsbild.

   Radera
  9. Liten branch. Jag har pratat med dem som var där...
   De som kan solna vet vilket bilföretag det gäller.

   Radera