Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-14 09:46

Konsumentprisinflationen tillbaka till före coronakrisen - V eller W?

Konsumentprisinfllationen steg kraftigt i juni och är nu tillbaka till nivåer från innan coronakrisen slog mot Sverige i mars. Ännu en indikator som talar för återgång till normalläge i än så länge en V-form, so förstås fortfarande kan bli ett W.
Underliggande inflation på 12 månader enligt KPIF. Data: SCB
KPIF var i juni +0.7% i 12-månaderstakt och KPI var det samma.

SCB uppger att det framför allt priser på el och transporter som drog upp priserna i juni, medan livsmedel och alkoholhaltiga drycker blev billigare. Sett till helåret var det dock tvärt om, dvs att det var livsmedlen som bidrog mest till prisökningarna. 

Siffrorna får dock anses osäkra på grund av ändrade konsumtionsmönster och att man inte har kunnat ta fram siffror för priserna på flyg, idrottstävlingar och teater.

Det intressanta är att ännu en indikator visar på en V-fomad återgång till det normala (huruvida att värdet och köpkraften på dina pengar minskar är önskvärt är en annan fråga). Inflationen är nu högre än den var i mars, när coronakrisen kan sägas slog mot Sverige på allvar. Detta innebär förstås inte att allt är över. 

Ett W ser till en början ut som ett V.

14 kommentarer:

 1. kommer inte se vackert ut på bostadsmarknaden om vi får inflation och räntor i detta läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SBAB har nu reviderat sina kalkylkrav för bostadslån och kan erbjuda högre låneutrymme p.g.a. att dom låga räntorna är här för att stanna. Just saying.

   Radera
  2. Du kan binda på 10 år för under 2%. Så skulle inte vara orolig för räntor i närtid.

   Radera
  3. Hur många har bundit i 10 år? Borde finnas statistik på.

   Radera
  4. På SBAB kan kan binda 10 år till 1.84%. Nästa alla andra bindningstider är på 1.34%

   Radera
  5. Blir väl som vanligt, tillgångsinflationen fortsätter. Föreningslånen i vår BRF har en snittränta på 0,85% eller 1000kr/månad/100kvm i extra avgift. Inte konstigt BRF boende är relativt billigt kontra HR

   Radera
  6. @Goofy, och slår man i taket med SBABs kalkylränta på 6% så går den runda med ett 30 årigt lån hos Danske med 2,89% ränta

   Radera
  7. @Niklas: Nu har jag inte läst in mig på DanskeBanks 30 årserbjudande men jag har hört att detta kräver att man betalar av lånet inom 30 år också samt att man får låna max 2 miljoner så kredittaket med Danske är redan givet.

   Radera
  8. @Goofy, osäker ifall amortering krävs. Står så här "Vad gäller amortering för lånet så sker det enligt de vanliga amorteringsreglerna." Jag tolkar att man kan ligga kvar amorteringsfritt och ränteskillnadsersättning inte gäller.

   Radera
  9. @Niklas: OK. Har som sagt inte satt mig in i villkoren. Något för dig? Det är absolut intressant som en hedge mot eventuell inflation.

   Radera
  10. @Goofy, nä inget för mig. Skulle innebära dubbla räntekostnaden drygt (jag tror låga räntor stannar ett bra tag, bostäder lär fortsätta upp tills kostnader närmar sig hyrt boende). Jag sparar dock mellanskillnaden för att 2022 kunna köpa mig en första omgångens kvalitetstesla för de två värdeökningsåren fram tills 2022 (10% upp). Vi pratar då Teslas första premium model. Y byggda utanför Berlin alltså.

   Radera
  11. @Multiple Miggs, bara för nyfikenhetens skull och att slippa bias. Hur ser din boendeform ut idag? Jag gissar på HR eller att du lite äldre i ägt boende. Jag brukar ha rätt.

   Radera
  12. @Niklas: Ca. 800 kr mer per lånad miljon m.a.o. med risken för att räntan stiger lite och deltat minskar.

   Radera
 2. "Ett W ser till en början ut som ett V."

  Hear hear. En nedgång börjar alltid med en uppgång.

  SvaraRadera