Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-07-10 11:22

Ingen dröjsmålsränta på Swedbanks penningtvättböter från Finansinspektionen

Penningtvättbanken Swedbank har ingen dröjsmålsränta på fakturan om 4 GSEK de fått från Finansinspektionen (FI) som sanktion för att ha tvättat ryska pengar. Förmodligen kommer inte heller SEB få någon dröjsmålsränta. Detta innebär att bankerna i princip kan skita i att betala och bara bokföra böterna som en skuld. Hela fakturan nedan.
Dröjsmålsränta 0%. Offentlig handling, handläggare hos FI har maskats av bloggen.

Utan dröjsmålsränta kan alltså Swedbank och framöver även SEB egentligen strunta i sina sanktionsavgifter för penningtvätten. Det kostar inget extra (utom möjligen 450:- SEK i påminnelseavgift, vilket i sammanhanget nog kan ignoreras) att inte betala skulden.

Istället kan man bokföra den som en skuld till staten i balansräkningen och i övrigt fortsätta som vanligt. Sedan får annars FI gå till fogden och begära handräckning. För övrigt kan man se på hela fakturan nedan att Finansinspektionen själva använder Danske Bank, som också är indragen i penningtvätten av ryska pengar, om än främst i just Danmark. Ironin går inte förlorad.
Hela fakturan. Fyra miljarder är inte något man ser på en faktura varje dag. Utan moms.
Sedan kanske man betalar ändå, då den negativa påverkan på balansräkningen eventuellt kan påverka kapitalkraven. Sedan är också frågan om banktillståndet kan påverkas av att man inte betalar sina böter. 

Men likväl är det minst sagt underligt att man inte sätter dröjsmålsränta på sådant här, oavsett vad statsllåneräntan eller riksbanksräntan är för tillfället.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Detta är väl ett allmänt mål (A-mål), dvs en fastslagen skuld till staten.

  Om inte Swedbank betalar innan förfallodagen kan FI bara gå till KFM och så kommer de börja driva in skulden.

  Sen är jag osäker på om att det ens går att undvika dröjsmålsräntan i såna här fall.

  Vet att när det gäller näringsidkare - näringsidkare så går det inte att förhandla bort dröjsmålsräntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av ren nyfikenhet, hur menar du med att det inte går att förhandla bort dröjsmålsräntan mellan näringsidkare? När jag skickar fakturor till mina kunder (andra företag) så står det att jag tar en dröjsmålsränta på 8 % vid försenad betalning, men på 10 år har jag aldrig någonsin krävt in den räntan på försenade betalningar.
   Eller menade du att det är ett krav på själva fakturan att det ska stå med dröjsmålsränta?

   Radera
  2. Nästa steg är att begära konkurs. Om de inte gör det så är en JO-anmälan på sin plats för att myndigheten inte ser till statens bästa och särbehandlar aktörer vilket är olagligt.

   Radera
 2. Tror alla statliga myndigheter som inte har särskilda krav nyttjar Danske Bank för in och utbetalningar för tillfället. Antagligen Kammarkollegiets ramavtal man avtoppar bara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatteverket använder sig ironiskt nog av Swedbank...

   Radera
 3. Man brukar inte begära ränta av kompisar.

  SvaraRadera
 4. Eller så kan de få värre problem än dröjsmålsränta om de inte betalar. Det är ju inte en bilverkstad de bråkar med. Vet däremot inte vad exakta straffet blir, det kanske någon kan hjälpa med?

  SvaraRadera
 5. Jag, som lekman, undrar om vad som händer om bankkunder som har lånat från banken och inte betalar tillbaka i tid, vid eventuell tvist, tar upp det här fallet som prejudikat, och kräver att även de ska få 0% dröjsmålsränta?

  SvaraRadera