Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-16 09:03

Högsta antalet dödsfall per capita i Sverige sedan 2013

Med juni månads statistikk från SCB om dödsfallen i Sverige så har pandemiåret 2020 de högsta dödstalen per capita sedan den moderatledda regeringsåret 2013.
Antal döda per 100 000 invånare i Sverige januari - juni 1980 - 2020. Data: SCB
Regeringen Löfven är nu alltså lika dåliga på att hålla svenskarna vid liv som regeringen Reinfeldt var 2013, men fortfarande bättre än regeringarna Persson, Bildt1., Carlsson, Palme och Fälldin innan dess. 

Så var det med den saken. Låt den politiska pajkkastningen börja. 

Eller så har dödsfallen per capita inte med politik att göra. 

1. Och då avsågs inte regeringen Gillis Bildt, innan någon kalenderbitare undrar.

26 kommentarer:

 1. Du ska göra en relativ jämförelse med grannländerna. Norges och Finlands dödlighet är lägre än normalåret då äldre håller sig inne och inte drar på sig en influensa.

  Kan du inte lägga upp en artikel där du går igenom vad Sverige hade kunnat göra bättre så vi lär oss av våra misstag?

  SvaraRadera
 2. "Eller så har dödsfallen per capita inte med politik att göra."

  Nästan allting har med politik att göra, så det kan jag nog inte hålla med om. Men kvalitén på våra äldreboenden, som ju är fokalpunkten för dödsfallen, har ju varit, minst sagt, undermålig i många år och mandatperioder nu, så man kan ju knappast beskylla något specifikt parti för det. Det är helt enkelt så som vi svenskar vill ha det.

  Känner inte till hur våra grannländer sköter sina motsvarigheter men det verkar klarna mer varje dag att det är där den stora skillnaden i, de nuvarande, dödstalen uppstod.

  Men som jag har påpekat tidigare så är allt för tillfället bara spekulation. Utredningarna i framtiden får utvisa vad som gick fel och varför. Och vems Corona-strategi som var bäst i slutändan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker corona-strategin är skylla på de höga dödstalen, inte äldrevårdens kvalitet. En genomtänkt strategi borde såklart ha tagit hänsyn till möjligheten att isolera de äldre och de anställda inom omsorgen från resten av samhället, tillgänglighet till nödvändig skyddsutrustning och definierat vad som krävs där. Något som inte verkat ha skett. Regeringen är naturligtvis ytterst skyldig genom att inte ha granskat beslutsunderlagen och FHM grönt ljus att köra sitt race. Kanske är dumhet och okunskap att skylla.

   Radera
 3. Överdödligheten är väl i princip borta nu, juni bara ngt över normalt fram till misommar, sen dess ser den i stort sett normal ut, trots ovanligt många drunknade i juni.

  SvaraRadera
 4. Vilken pandemi hade vi 1985?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ett utbrott av difteri i Göteborg 1985, men det var väl typ bara tio pers som dog.

   Radera
 5. Färre döda 2020 än de flesta andra år? Vanlig influensa mao.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanlig influensa placerar inte tusentals svenskar på intensivvården inom loppet av några månader.

   Radera
  2. Och året är inte slut ännu...det kommer en höst också...

   Nulli secundus

   Radera
  3. Och vi lever fortfarande under restriktioner så dödstalen Hade varit ännu högre utan dessa.

   Och än värre hade det sett ut på alla äldreboendena utan restriktioner. Så nej det är ingen vanlig influensa,

   Radera
  4. Vill man bilda sig en uppfattning om Covid-19:s farlighet ska man inte se på det trubbiga måttet av dödstal för hela landet. Eftersom detta handlar om en klustersmitta, är det region för region (och ibland del av region), som ger svar på den frågan. Som påpekats av Trollkung jämför vi i staplarna olika förhållanden: år 2020 har vi levt under restriktioner, som vi inte varit i närheten av under tidigare år. Häpnadsväckande att vi efter ca 6 månader fortfarande kan träffa på människor, som betraktar Covid-19 som en influensa ...

   Radera
  5. Om nu restriktionerna hjälper vill säga.

   Radera
 6. Från SCB's siffror:

  * Totalt har Apr-Maj 2020 visat en "överdödlighet" på ca 4000 personer jämfört med trendlinje sen 1990.

  * Med hänsyn till 95% konfidensintervall för trendlinjen handlar det om 1000-7000 personer totalt i hela riket.

  * Trendlinjen för dödlighet per 100000 har minskat från ca 100 till 80 från 1990-2020. Vi har alltså haft en kontinuerlig underdödlighet i 30 år och den lilla uppgången i Apr-Maj 2020 har knappt mätbar påverkan på trendlinjen.

  (Yea, jag har inte tagit hänsyn till demografin mer än totala antalet innevånare. Den ambitiöse kan lätt hitta siffrorna och dela in dödligheten efter åldersgrupper)

  SvaraRadera
 7. USA har 4-5år mindre medelålder än sverige skulle det inte begränsa antal av corvid-19 döda eftersom de har redan mycket begränsat sin riskgrupp, USA är best at begränsa riskgrupper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är i USA i snitt mer överviktiga, har mer diabetes, har sämre folkhälsa, och många har ingen försäkring. Därför är medelåldern lägre, samt att många fler är i riskgrupper.

   Radera
 8. Vad är det för fel på folk på den här bloggen? 5500 svenskar är döda i C-19. Den enda politiska frågan är om regeringen skött pandemin bra eller dåligt. Allt annat är okänsligt fluff. Den här frågan om överdödlighet är fanimej bisarr och helt oväsentlig. Vad säger ni till den som förlorat en nära? ”Ja men hon skulle ju ändå dö”.

  Vad beträffar den politiska frågan förefaller det som att regeringen sköter pandemin på samma sätt som den sköter det mesta - transport, miljö, energi, utbildning, försvar, brottslighet, utrikespolitik, integration, sjukvård osv – inte särskilt imponerande.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir sådär när vi går omkring och inbillar oss att vi är odödliga. Jag måste upplysa om att så inte är fallet.

   Som övning kan du titta på siffrorna för dödlighet i Dec -93 eller Jan -96 eller för övrigt Jan i allmänhet. Vissa år har "överdödligheten" varit 3-4 gånger större i Dec-Jan än under Apr-Maj 2020. Varför håller du inte regeringarna ansvariga för dessa utbrott?

   Radera
  2. Och varför gör inte regeringen något åt den hemska överdödlighet som inträffar i januari jämfört med Juni. Snittet ligger runt 2000 pers FLER som dör i Januari än i Juni. VARJE år!

   Radera
  3. Anon: Du har säkert hört uttrycket "Ett dödsfall är en tragedi, etthundratusen är statistik". Man kan läsa befolkningsstatistik inkl mortalitet utan att vara känslokall och statistik kan vara en mycket bra indikator på olika förhållanden i samhället.

   Radera
  4. FransHerman: Vad är det för förhållanden du tycker den aktuella statisitken visar på? Vad är det som statisitken säger om C-19 mortaliteten i Sverige?

   Tulsa: Jag vet ingenting om överdödligheten 1993 eller 1996. Men jag vet att vi har en global epidemi just nu och att folk dör av C-19. Vad har överdödligheten år X med dagens C-19 dödsfall att göra överhuvudtaget? Vad är det du försöker säga med dina besynnerliga inlägg? Dom är helt obegripliga.

   Nulli secundus

   Radera
  5. Jag kan inte stava till statistik verkar det som...

   Nulli S

   Radera
  6. Nulli: Jag ber om ursäkt om det ser ut som jag retas med dig. Det märks att du är blockerad och har svårt att ta till dig statistik som beskriver verkligheten.

   Det jag försöker säga är: Lugna ner dig och lär dig att bli vän med döden. Förr eller senare blir vi tvugna att hantera döden och det blir lättare för de som tänkt igenom saker lite nogrannare. Ingen har sluppit undan hittills.

   Historiskt sett har det kommit svåra smittor vissa år som orsakat många förtida dödsfall. Det finns inte ett sk*t som någon regering kan göra åt den saken (speciellt inte de clowner som sitter nu). Det finns all anledning att tro att det kommer att komma framtida smittor som är mycket värre än den här.

   Extrauppgift: Fundera över om det kanske är sjukvårdens rutiner som direkt orsakat de flesta dödsfallen genom att rutinässigt ge morfin till coronasjuka gamlingar med andningsproblem. Det kommer att ta några år innan statistiken är i sån ordning att det går att utreda morfinfrågan, men tills dess kan vi fundera och diskutera.

   Radera
  7. Nulli: Vi har sedan många år bl a en månadsvis statistik på antalet avlidna i Sverige, oberoende av orsak. Särskilt april-maj i år har antalet avlidna varit klart större än samma månader tidigare år. Detta kallas "överdödlighet", och beror rimligen på det stora antalet avlidna i Covid-19, eftersom någon annan uppenbar orsak saknas. Se https://www.svt.se/datajournalistik/overdodlighet-under-corona/.

   Radera
  8. "Allt annat är okänsligt fluff." "Den här frågan om överdödlighet är fanimej bisarr och helt oväsentlig."

   Vadå okänsligt fluff och oväsentlig? Det är väl solklart att man måste betänka mer än bara de negativa konsekvenserna? Annars bör vi omedelbart förbjuda alla former av vattenaktiviteter i hav och sjö, för dessa orsakar död och lidande. Vi bör även stoppa all trafik för även detta orsakar död och lidande. Människor bör inte över huvud taget träffas någonsin, för detta orsakar död och lidande.

   Vad säger du till den som förlorat en nära till någon av dessa? "Sorry, men shit happens".

   Radera
 9. Bekant skulle in på sjukhus för en liten operation av hallux valgus, kom från sjukhuset med bortkapad fot på grund av resistenta bakterier på sjukhuset, finns andra problem än ett coronavirus,

  Främst äldre riskerar dö med COVID-19, men trots allt sällan av COVID-19.

  Själv var man förvånad när man för första gången betraktade pådraget kring en influensa, var svininfluensan en slags förövning av vad som komma skall.

  Om det kommer en ny influensa inom en kort tid stänger vi ner ytterligare en gång och skuldsätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att det gick att begränsa SARS mha. kraftig nedstängning, eller det var också bara en ny influensa?

   Radera