Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2020-07-10 08:29

Guldpriset vänder ner från 1800 USD-nivån - breda börsnedgångar och vinsthemtagningar

Guldpriset var i dagarna uppe och nosade över den viktiga 1800 USD-nivån, men faller tillbaka ner idag tillsammans med börserna i Asien såväl som USA och resten av världen. Antagligen kommer fredagen präglas av vinsthemtagningar.
Investeringsguldtackor.
Det var alltså breda börsnedgångar i går, med t ex OMXSPI -0.86%, Euronext 100 -0.96% och S&P-500 -0.56%. Nasdaqbörsen steg dock förstås med sina teknikaktier och den tyska DAX stängde runt nollan.

I Asien fortsätter nedgångarna med ett fall i Kina och SSE Composite går -1.19% och Hang Seng -1.92%. I Australien går ASX 200 -0.70% och i Japan är Nikkei 225 -0.81%.

Dollarn stärks när flödena går mot den inbillade tryggheten i den amerikanska världsvalutan, och den svenska småvalutan faller även mot euron och rent av mot Brexit-pundet. Guldpriset i svenska kronor är upp och ett gram guld kostar nu cirka 536:- SEK.
Guldpriset i USD sedan 2010. Källa: Liberty Silver, återpublicerad med tillstånd
För traders och analytiker är dock priset i USD mer intressant, där man var under onsdagen och trosdagen var uppe över 1800 USD, en nivå där guldpriset vände flera gånger under skuldkrisen 2011 - 2012 och som man inte sett sedan dess.

Det är alltså inte ett prisrekord i USD, utan en nivå där det gjorts mycket vinsthemtagningar tidigare. Dagens rekyl är tillsammans med att det är fredag kanske inte särskilt underlig, och det återstår att se om kraften i guldpriset orkar med att knäcka 1800 USD framöver. Trenden var redan upp innan coronakrisen.

Förväntningarna är att om 1800 faller så ska guldpriset upp till nytt rekord mätt i USD.

För oss svenskar med utgifter och inkomster i SEK spelar det dock mindre roll, där är priset i SEK det intressanta. Och där har vi de senaste månaderna sett de högsta priserna någonsin, med god marginal mot prisrekorden från skuldkrisen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Verkar väl ändå bli en skaplig fredag, för aktierna i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Guldet gjorde bara lite morgongymnastik.

  Förr hade jag motsvarande ca. 2,5 ggr. hävstång med mina guldrelaterade papper och den var mycket mer polärt motsatt övriga marknader.
  Idag har jag typ "förlorat kontrollen", d.v.s. min inbillade koll.

  Jag får känslan av att guldet nu köps löpande med stigande vanliga marknader. Som en direkt riskbalanserad vinsthemtagning, på mycket bred front. För att alla vet att det är nytryckta pengar som driver ekonomierna.

  Är jag ute och snedseglar helt och hållet???

  SvaraRadera