Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-07-04 19:02

Gott om danskar och tyskar i Göteborg

Dags för en liten coronaanekdot från Sveriges framsida Göteborg. Vid en lunch på paradgatan Avenyn idag kunde jag konstatera att de flesta av borden upptogs av tyskar och danskar. Länder vi svenskar inte får resa till, men vars medborgare tydligen mer än gärna får resa hit. Alla vet ju att svenskar bara smittar om de vistas i andra länder.
Tyska snubbar i 25-årsåldern dricker Corona till lunch. Faktiskt.
Tre bord på restaurangen upptogs av olika av varandra oberoende tyska sällskap. Ett bord var danskar. Två bord var svenskar, inklusive mitt eget. Ett av sällskapen var tyska snubbar i 25-årsåldern, utan kvinnligt sällskap, så man kan anta att de åtminstone hoppas på täta interaktioner med lokalbefolkningen, även om de bara var sköna snubbar som gjorde sköna grejer tillsammans. Och drack Corona.

En sväng förbi Tysklandsfärjan senare visade på långa rader av tyska bilar och husbilar i kön.

Tydligen åker både en och annan tysk på semester till Göteborg, samtidigt som svenskar inte får resa till Tyskland. Uppenbarligen är det ingen risk att tyskar på besök i Sverige smittas av corona, utan svenskar kan bara smitta tyskar i Tyskland. Motsvarande för danskar, men tyngdpunkten på restaurangen var alltså tyskar.

Sedan har jag ingen aning om det är mer eller mindre än vanligt så här års, men bojkottar Sverige gör man i alla fall inte.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Tyska få också gå i karantän för två veckor vid retur, men det är olika vid vissa delstaterna, jag tror NRW har ingen krav. Det finns ingen kontroll dock stora bötesrisk skulle det visa sig efter nån spridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.adac.de/news/quarantaene-einreise-deutschland/

   Radera
  2. Karantän å karantän. Det är väll bara att vara hemma i sitt hem när.man kommer tillbaka från Sverige semestern å det skulle man kanske ändå vara. Och sen i drar jag hur det följs upp egentligen, vem har koll på vilka som varit i Sverige och att dessa håller sig hemma och inte gör några vanliga bestyr. Antar att dom flesta typ tyskar räknar med att ingen har koll på dom när dom kommer tillbaka

   Radera
 2. Vilket vi ska vara tacksamma för. För min del får det gärna komma fler turister

  SvaraRadera
 3. Oavsett vad som framkommer när allt detta lagt sig, när reaktioner och åtgärder utvärderas, så kommer alla länder ändå tycka att de gjorde rätt. Man kommer inte lära sig ett dyft, historien upprepar sig alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag inte med om. I autokratier är det livsviktigt att regimen alltid ser ut att göra rätt ja, annars dör man. Det värsta som händer i demokratier är att man får vara i opposition i en mandatperiod och ev. skyffla om lite folk - sen är allt förlåtet igen. Man har råd med lite självrannsakan då.

   Radera
 4. Vad bra för vår haltande turist- restaurangbransch. Turister kan komma hit utifrån och vi i Sverige får stanna hemma.

  Det är bara att tacka våra grannländer och ta emot för denna riktade subsidie till den svenska serviceindustrin. Tack tack Tyskland, Tack Danmark, Tack övriga med Sverige solidariska stater som injicerar nytt hopp i vår ekonomi.

  SvaraRadera
 5. EU-Bidrag till länder som drabbas hårdast av corona, alla verkar vara överens at sverige är värst, sverige ska få mest bidrag som icke är lån, eller hur ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på, Sverige har klarat sig sämst sett till antalet dödsfall (efter UK, Spanien, Italien, Belgien) men bättre än de flesta länder rent ekonomiskt. Så av den anledningen tror jag inte vi får bidrag. Syftet är ju att kicka igång ekonomin, inte kompensera för antalet omkomna.

   Radera
 6. I småland förra veckan var det dåligt med utländska turister, helt tomt nästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hela Småland? Inte vad jag hört.

   Radera
 7. Tyska UD avråder dock fortfarande Tyskar från att resa till Sverige

  SvaraRadera
 8. Ironiskt verkar inte smittan funka så att det farligaste är turister som kommer in till ett land. Värre är egna medborgare som åker utomlands och tar med sig smitta hem.

  SvaraRadera
 9. OM 10 tyskar reser till Sverige så kan bara 10 smittade tyskar återvända, alla bör bli kända vid gränsövergången tillbaka.
  Jag vet inte hur mycket en 'storsmittare' innehåller i smittmängd, men säg att 1 svensk som åker till Tyskland kan smitta 10 icke identifierbara tyskar förrän dom blir sjuka som sen var o en smittar 1,5 nya som smittar . . . . , så Tyskland kan rätt så bra kunna styra smittvolymen om återvändare IDentifieras vid återinträdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det skulle vara till nytta kan de ju lika gärna spara Id på turister

   Radera
  2. Inte säkert det finns storsmittare så mycket som det finns storsmittartillfällen. Typ sjunga i kör.

   Radera
  3. Om dessa tyskar dessutom tältar eller på annat sätt undviker kontakt med folk i SVerige så är det en fördel för Tyskland att minska sin befolkning då det blir färre kontakttillfällen inne i Tyskland. Skulle de dessutom råka vara smittade så har Tyskland fördelen att de blir av med några smittspridare. Så slutsatsen är, skicka iväg befolkningen men ta inte emot några turister.

   Radera
 10. Svenskar får resa till Tyskland.

  SvaraRadera
 11. Hur blir det om det kommer 10 000 tyska bögar då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog ingen fara om de stannar i Göteborg.

   Radera
  2. Hur gick det med den tyska böginvasionen egentligen? Skulle det inte kunna komma uppåt 100000?

   Radera
  3. 100 000 var väl osannolikt, har för mig att de drog en gräns där.

   Radera
  4. 100.000 tyska bögar hade ju varit ett jättelyft för den svenska ekonomin, nu blev det ju något annat tyvärr.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom som det är skulle jag gissa, smittan har inte lyft ännu i Danmark som är ett bra studieexempel på ett land som lättade på restriktioner tidigt efter att först ha tryckt ner smittan. Men nog kan det komma en andra våg med nya restriktioner. Vi i Skåne får nog som vanligt avvakta och se...

   Radera
  2. som prof Björn Olsen många gånger försökt förklara för FHM så är det en klustersmitta och ingen "influensavågssmitta". Svenskarna kommer aldrig reda ut detta pga schabbel i början. Eftersom det är i kluster så inträder heller aldrig flockimmunitet. Alla Sveriges brister har avslöjats i denna pandemi.

   Radera
  3. Håller med om att Danmark lyckats till synes väl. Men det har vissa regioner i Sverige också. Vi får se hur väl det går för Tyskland o Danmark framöver.

   Radera
 13. Min granne hyr alltid ut sitt hus under sommaren, mest till Tyskar, Danskar, Schweizare och Österrikare. Nästa alla har avbokat i år.

  SvaraRadera
 14. Vi har onekligen fått det vi förtjänar.

  SvaraRadera
 15. OT. Nu när det är semestertider så är detta kanske något för den händige (lär nog behövas) som vill ha en aktiv semester. Det finns potential, som mäklaren säger:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/han-forsoker-salja-huset-i-soderbarke-som-saknar-allt-med-ovanlig-bostadsannons

  SvaraRadera
 16. Undra om dessa turister förstår att om de insjuknar så kommer de inte kunna lämna Sverige förrän de tillfrisknat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, enligt institutet för hälsa och välfärd är den:
   "Sjukdomens inkubationstid har uppskattats vara 1–14 dagar, i medeltal cirka 4–5 dagar."

   Radera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Ärligt talat så tycker jag det är skönt att vi är portade från Danmark, nu kan inte frugan övertala mig till en "mysig" dag i Helsingör eller Köpenhamn där lite röd korv till familjen går på 500 SEK och ölen är obetydligt billigare än hemma på bolaget. Så flera tusen att göra något roligare för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. T: Fem poäng för den kommentaren! ... I en skala på tre!

   Radera
 19. -Vet ni hur många tyskar som befinner sig i Göteborg?
  -Gör-many!

  -Hur ser man att de är tyskar?
  -Det German inte!

  SvaraRadera
 20. Så då kanske man kan åka till Göteborg och umgås med tyskar i stället för Berlin, detta är något som måste undersökas.

  SvaraRadera
 21. Är drygt 10000 tyskar som äger stugor i Sverige så antar att de måste hit för att se om dem nån gång under året oavsett. Har en tysk granne vid sommarstugan som brukar dyka upp ett par veckor i juli.

  SvaraRadera
 22. Det är en del danskar och tyskar i Skåne också. Även sett nån norskregistrerad bil.

  Åkte kollektivt med pågatågen för första gången på länge igår och Skånetrafiken kör en distanseringskampanj där man menar att de allra flesta underskattar hur långt två meter egentligen är och försöker sätta det i termer som folk kan förstå. Det gäller att tala med tyskar på tyskars vis:
  https://imgur.com/gallery/47Z77Yn

  SvaraRadera