Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-11 16:19

General Ben Hodges: Förutsättningarna finns för rysk invasion av Ukraina i september

I en intervju hos InformNapalm säger den pensionerade generaen Ben Hodges, tidigare befälhavare för USA:s styrkor i Europa, att förutsättningarna för en rysk invasion av Ukraina i september finns på plats. Grunden ligger i en desinformationskampanj om en humanitär katastrof på Krim på grund av avsaknad av vatten, och angreppet kommer i så fall ske i samband med övningen Kaukasus-202 och angreppet kommer ske för att ta Kahkovka-dammen, som dämmer upp floden Dnepr, samt ett försök att ta hela Ukrainas kust mot Svarta Havet.
Ben Hodges i Almedalen 2017.
Hodges menar att det finns en risk att Ryssland passar på under de demokratiska västmakternas problem med coronapandemin och den amerikanska valrörelsen, och drar igång en invasion av främst södra Ukraina. Som ursäkt håller Kreml på att sprida bilden av en humanitär katastrof på Krim, som på grund av sommarens torka ska lida brist på färskvatten (att sedan var femte ryss saknar rinnande vatten alls ska vi bortse från, nu pratar vi Krim, dvs Ukraina).

Västs oförmåga att reagera på den ryska aggressionen och kapningen av Ukrainska fartyg i Azovsjön har också gett Kreml en bekräftelse på att man inte kommer få några skarpa reaktioner om man esklerar ytterligare.

Hodges ser också hur de ryska trupperna i ockuperade Transnistrien i Moldavien kan anfalla från väst och i princip kommer Ukraina därmed bara ha kvar en liten kuststräcka vid Odessa.

Avgörande blir underrättelsetjänst och signalspaning om uppladdning inför angreppet, som dock kommer kunna döljas genom övningen Kaukasus-2020.

Inledande angrepp kan ske med omfattande cyberangrepp mot ukrainsk infrastruktur, kombinerat med desinformationskampanjer och en fullständig blockad av Azovsjön, samt av underrättelsetjänsten skapade protester i Ukraina, innan man väl anfaller menar Hodges.

Hodges hoppas att han har fel, men menar att risken är betydande för ett angrepp i september. Väst har i princip inga intressen i området och kommer inte dra en linje i sanden vid ett angrepp, då såväl kärnvapenmakterna Frankrike som Storbritannien än så länge visat undfallenhet i frågan om Ukraina, och USA är för upptaget med interna motsättningar och presidentvalet. Man kan således fundera på om Kreml via olika vägar in i bägge sidor uppmuntrat de interna motsättningarna i USA som en förberedelse och för att få handlingsfrihet längs Ukrainas Svarta Havskust.

Intervjun hos InformNapalm finns översatt till svenska här. Ha lite tålamod med att artikeln inte är översatt av en svensk, och har därmed några mindre språkliga brister. Som svensk bör man förstå vad som avses i de fallen.

39 kommentarer:

 1. Jag misstänker att det är ett rätt bra tillfälle.. "a window of opportunity" antar att det finns starka geopolitiskt orsaker till att skära av Ukraina från Svarta havet.

  SvaraRadera
 2. Så vad kan göras för att hjälpa Ukraina. Skeppa över 500 STRIX som närmar sig bäst före datum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge Ukrainian pengar för varje ryss som är dödad, med de pengarna får de köpa Svenskt materiell

   Radera
  2. Jag skulle hellre ge dem pengar för varje rysk krigsfånge mot att de har det fysiskt bättre än på sitt förband och får ringa mamma. Jag har igen biff med ryssarna.

   Radera
  3. Då kanske ryssen t.o.m. bytar sida.

   Radera
 3. Mafiosos vill alltid utöka sin sfär att suga ut. capo di tutti capi Putin och hans underhuggare är inte annorlunda. Det är ljuset av det som man skall förstå deras agerande. Annars, om de inte hade varit mafiosos hade de ju samarbetat och nått en win-win situation, precis som alla andra normala och moderna stater emellan.

  SvaraRadera
 4. Tack för länken till att var femte ryss saknar rinnande vatten - skrämmande läsning.
  En annan aspekt på Ryssland: i Fjärran Östern-delen av detta till ytan enorma land, sker en gradvis avfolkning (flytt västerut, endast ursprungsbefolkningen därstädes stannar). Samtidigt gradvis inflyttning av kineser i detta område - notera att Ryssland har ca 10% av Kinas befolkning, och att den ryska demografiska trenden är fortsatt minskning (ca 20 miljoner färre till år 2050).
  Annars kan jag konstatera att de ryska medarbetare, som jag träffade på under mitt yrkesliv genomgående var trevliga och duktiga människor. Själv är jag stor beundrare av ryskt och tidigare sovjetiskt schack, och har mängder av ryska böcker inom det specialområdet. Som Alexander Solsjenitsyn var inne på, är det extra tragiskt att ett så fint folk skulle hamna under diktatur (först kommunistisk och nu en annan variant - före allt det tsarväldet, endast ett knappt år under 1917 fanns ett embryo till demokratisk utveckling,som dock tog ett snabbt slut i och med Lenins oktoberkupp).

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100 miljoner kineser i Ryssland?

   Rysland har alltid varit styrt av despoter och är hårt präglat av det och kommer därför fortsätta så. Vid varje större maktskifte dök det alltid upp någon som skulle säkra sin position till varje pris och hårt slå ner allt motstånd. Eftersom det inte fanns/finns något sätt att klättra i samhället och förbättra sin livssituation har kulturen blivit sådan. Sedan ville de ta ut sin frustration i största allmänhet.

   Radera
 5. För övrigt så är det gammalt Svenskt territorium från Vikingatiden, Rurik från Sveariket blev Kung i Kiev, och byggde sen upp det Ryska riket. https://sv.wikipedia.org/wiki/Rurik

  SvaraRadera
 6. Det hela handlar om oavslutade konflikter sen kalla kriget och Sovjetkollapsen. Ryssland har i princip oändliga mängder naturgas. Ingen har lyckats uppskatta den totala mängden, inte ens de själva. Stora delar av Sibirien är inte ens ordentligt prospekterade. Nu sitter Ukraina med infrastruktur från Sovjet-tiden där de transiterar rysk gas till stora delar av Europa, speciellt Italien, Österrike, Ungern och Tjeckien. De här områdena skulle frysa röven av sig utan rysk gas så det uppstår gärna konflikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha naturgas att sälja är inte en konflikt.

   Radera
  2. Nej, men det är en rätt bra förhandlingsposition om någon är beroende av det man levererar, och man potentiellt kan avsluta leveransen omgående... Putin fingrar förstrött på gaskranen medan han förhandlar med Merkel om något han vill ha.

   Radera
  3. Om vi tittar på historien är det bara en enda sak som fått Putte & co att fingra på gaskranen, nämligen obetalda räkningar. De gillar verkligen US$ och allt de kan köpa med dem och får de inga $ så håller de på gasen. Ungefär som Statoil och Eon och alla andra som säljer gas.

   Radera
 7. Trump börjar framstå som en nyttig idiot. NATO utan USA är tandlöst. Om USA drar sig ur är vi prisgivna i väst. NATO kanske ska börja stå på egna ben? Sverige kanske har visat vägen i Covid19. Vi är beredda att offra en del av befolkningen för att upprätthålla nånting men övriga Europa förfasas. Här visas att vi tycker ändamålen helgar medlen. Integration är viktigare än dödsfall bland äldre. Under kalla kriget dog många stridspiloter för att uppehålla försvarsförmågan mot angrepp. Så fungerar krig. Det gäller bara att acceptera det då först blir försvar trovärdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump är en psykedelisk idiot som bara främjar sitt eget rus.

   Radera
  2. Synd för oss att vi är beroende av honom.

   Radera
  3. Fast usa har väll en poäng i att länder skiter i sina försvarsbudgetar och litar på att usa ska rädda dem ifall något händer. Jag är inte kunnig på området, men det känns ju klart ohållbart.

   Radera
  4. Ja det finns logik i Trump oavsett vad belackarna säger. Europa måste börja försvara sig själva och inte förlita sig på andra. Det skulle känna sig mindre förnedrande, tryggare också att kunna stå på egna ben.

   Radera
 8. Lars.
  Borde inte väst ha intressen där då det är fiendens enda isfria hamn och Nato tappar greppet om Turkiet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Ukraina är en bättre kompis än Turkiet.

   Radera
 9. Jag tror inte Putin kommer att angripa Ukraina pga av vattenbristen. Ryssland vill att sanktionerna ska hävas, så det vore inte ett steg i rätt riktning för att uppnå det. Putin har visat sig mycket skicklig i att hantera krig och konflikter så ett angrepp i september är högst osannolikt. Att det över huvud taget spekuleras om ett angrepp visar snarare hur dåligt omvärlden förstår hur Ryssland agerar och tänker. Väst börjar sakta förstå att Ryssland aldrig kommer att lämna ifrån sig Krim. Även detta är mycket märkligt, att det ska ta sådan tid att förstå det. Ryssland kommer ALDRIG att lämna från sig Krim. Om omvärlden tar till våld för att det ska ske kommer Ryssland tveklöst att svara med alla medel de har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det snarare som att sanktionerna kvarstår och därför så kan Ryssland lika väl fullfölja sina geostrategiska mål. Trump bidrog inte till att lyfta sanktionerna.
   Putin behöver få ett slut på den lågintensiva konflikten och bästa är nog att helt enkelt ta det man vill ha och sedan vänta 15-20 år tills väst har förlåtit.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Visst kan Kreml hitta på lite vad som. Just nu har Kreml fokus att bli av med ultranationalisterna och har arresterat guvernören i Chabarovsk (där Enade Ryssland förlorade mot ultranationalisterna tidigare i val). Handlar om mordanklagelser. Putin väntade bara in omröstningen om den nya konstitutionen. Kan han bli av med team Zhirnovskij (som blev apsur för arresteringen och marscherade ut ur Duman med sina kompisar) så har Kreml undanröjt det största hotet mot sin maktbas.

  Hursom om det brakar löst i Ukraina i höst så blir det ju total isolering av RF. Lockdown big time. Om kineserna ändå förser RF med varor då får Trump anledning att strypa ner Kina helt och tom stöd för det av demokrater och hela Västvärlden.

  Finland kommer att se det kokta fläsket som stekt och söka snabbspår till NATO. Sverige kommer att vela men när finnarna bestämt sig jamsar vi efter.

  Tyskland avbryter allt Nordstreamsamarbete. Turkiet får bekänna färg. Bosporen och Bält stänger för ryska marina fartyg. Allt civilt flyg till RF stängs ner. Gränsövergångarna stängs. RF slängs ut ur det internationella betalningssytemet SWIFT. Alla ryska tillgångar i väst fryser inne. Kattmaten till fattigpensionärerna i Jekaterinenburg tar även den slut.

  Hursom det leder även till snabbt organiserade militära samövningar i Finland och Sverige med amerikanska förband. Amerikanska fallskärmsjägare i övning på Gotland igen och i finska skärgården. Även med US Navy i Östersjön samt samordningsövningar med EU grannarna och Norge.

  I grund kan Ukraina blockera en rysk invasion genom att ordna en samövning i höst med amerikanska, brittiska, kanadensiska etc. förband som de gjort tidigare. RF kommer inte riskera att hamna i direkt konfrontation med NATO-förband när de RF kommer som anfallare.

  RF kan bara skapa en riktigt, riktigt dålig sits för sig själva i detta sceanriot. Finns ingen uppsida för RF, bara djupare förfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då stänger Ryssland gasen och Tyskland får frysa.

   Radera
  2. En bra lösning på problemet är antagligen som Abbe säger. En gemensam utbildningsòvning i Ukraina för Usa, Storbritannien och Frankrike samtidigt som Kaukasus-2020 genomförs. Då blir tröskeln genast högre.

   Radera
  3. Undrar vad den bästa motreaktioner på sådan utpressning är? När den är igång kan den upprepas när som helst. Det är kanske lika bra att i en sådan situation spränga den egna mottagningsstationen för Nordstream och sedan improvisera inom vad marknaden kan få fram medan de ekonomiska dominobrickorna faller över utpressaren.

   Radera
  4. Mike Pompeo har ju försökt kränga amerikansk naturgas (fartygslastad) till Tyskland, även Norge. Det blir mastodontyryck på Berlin från Washington, London, Paris och Bryssel. Tyskarna kommer att ersätta de som går med icke rysk gas. Det blir en rännil kvar från Björkö.

   Radera
  5. Putin&co är extremt beroende av US$ och € för att köpa lojalitet på hemmaplan. Det är tveksamt om de kan hålla lojalitetspyramiden igång mer än några månader utan exportinkomster.

   Radera
  6. Gasexporten har tidigare strypts från ryska leverantörer, men om jag inte missminner mig så har det aldrig varit pga politiska skäl utan pga av utebliven betalning från i första hand mellanhänder i Ukraina.

   Rätta mig gärna om jag har fel

   Radera
  7. Jag är inte övertygad att Västvärlden – med undantag för Finland – kommer agera vid en större invasion av Ukraina. Man är fortfarande i förnekelse och har inte nyktrat till efter lyckoruset från murens och järnridåns fall. Alla ska vara snälla och fina, inget bråk, och man får absolut inte möta våld med våld.

   Militärövningar i Ukraina, särskilt samtidigt som Ryssland, är annars en lysande idé.

   Radera
 12. Jag har för mig att du Lars sagt att du inte är så mycket för konspirationsteorier. Med det sagt är väl frågan varför vi ska bry oss? Om det här nu skulle inträffa är det väl främst Ukraina som kan tänkas bry sig. Kan de inte finansiera ett försvar som kan stå emot så får de väl be om hjälp från allierade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukraina hade egna kärnvapen till 1994 när de avhände sig dessa till Ryssland med Ryssland, USA och UK som garanter för Ukrainas territoriella integritet. Inte mycket värt idag. Ukraina lär ha ångrat detta många gånger sedan dess..

   Radera
  2. Ja, det var väl deras största enskilda misstag, när de lämnade över sina kärnvapen till Kreml. Har sagt det förr och säger det igen. Ett löfte eller ett avtal betyder ingenting för Putin. Han ljuger när han vinner på det och ser inget konstigt i det. Man kan inte lita på honom eller hans entourage för fem öre. Maktspråk är det enda han förstår och han ser ner på de som inte visar stake när det hettar till. Det finns bara ett sätt att hålla honom på mattan och det är hårda nypor när han börjar jävlas, annars tar han det som en inbjudan.

   Radera
  3. Inspirerad av The sum of all fears som gick på TV igår borde man ju smuggla lite kärnvapen till Ukraina. }:‑)

   Vad hindrar dem egentligen från att anskaffa kärnvapen igen?

   Radera
  4. Säger tyvärr ganska mycket om US och OK's garantier........ tomma löften, ingen handling när Ryssland som första land i Europa efter andra världskriget innvarderade och annekterade delar av ett grannland.....

   Radera
 13. En smula off-topic (men bara lite):
  apnews.com/07dc9cff9d42047cfcf28799112eb59d?utm_source=Twitter&utm_campaign=SocialFlow&utm_medium=AP

  ASHINGTON (AP) — U.S. officials say the Trump administration is poised to escalate its actions against China by stepping squarely into one of the most sensitive regional issues dividing them and rejecting outright nearly all of Beijing’s significant maritime claims in the South China Sea.

  In a move the officials say is expected as early as Monday, the administration will present the decision as an attempt to curb China’s increasing assertiveness in the region with a commitment to recognizing international law. But it will almost certainly have the more immediate effect of further infuriating the Chinese, who are already retaliating against numerous U.S. sanctions and other penalties on other matters.

  SvaraRadera
 14. Hur svårt kan det vara att likvidera spänne-snubben i öst? En välriktad robot som döljs av all möjlig flådig störningsteknik som väst kan uppbåda borde ju göra saken kort? Ryssland är ett u-land - vad skall dom göra? Det är knappast troligt att någon slumpad general kommer att gå på hela världen framför att direkt försöka gripa makten?

  SvaraRadera
 15. Putin beordrar stor militärövning i "sydväst":
  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/putin-beordrar-stor-militarovning

  SvaraRadera