Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-13 17:34

Gästinlägg: Den stora maskeraden: maskanvändande på utlandsresor

Nedanstående är ett gästinlägg från den professinella äventyraren Lena Wilderäng, bloggarens fru, som annars hittas på adrenalena.se eller Instagram. Alla foton är tagna av Lena.
*Det inte är många som flyger utomlands nu, då de flesta avstår från onödigt resande. Tack alla som bidrar till att spridningen minskar.*
Jag själv har fått avboka ett flertal äventyrsresor under det här halvåret. Nu när gränserna har öppnats har jag kunnat genomföra ett guideuppdrag som var inbokat sedan innan, och det är väldigt skönt att få tillbaka aktivitet i företaget. Jag har annars jobbat för samhället lokalt i vår, genom att bl.a förstärka lokala räddningstjänsten, köra brådskande projektledning samt förstärka kommunens krisstab när det behövts.

Nedan följer observationerna från olika flygplatser, samt mina egna upplevelser gällande regler vid resor. I Sverige har vi inte blivit lika vana vid masker som många andra länder, så det kan vara intressant för läsare att få lite perspektiv.
Ombord.
Redan i flygbolagets utskick finns det information om masktvång på flyget, för alla vuxna och barn över 6 år. Det står dock inte vad för slags masker som avses, bara att de ska bytas var fjärde timme. Det inbjuder förstås till en massa spex, men å andra sidan vill jag ju inte riskera att inte komma med på flygturen, inte efter alla avbokningar och ombokningar som SAS hittills har stått för. 

Det har varit omöjligt att få tag på masker genom vanlig handel eller online sedan i våras. Jag reste därför hemifrån med det enda som jag kunde ordna fram - dammskydd som jag hade i snickarboden. Tyvärr var det helt olämpligt för långtidsanvändning. De sticks och kliar, ventilerar dåligt, det blir alldeles för varmt. Rekommenderas inte.

Väl på flygplatsen visade det sig att det går att köpa kirurgmasker på 10-pack på Pressbyrån. En förpackning kostar 154 kr, och butikerna verkar välförsedda. Motsvarande mängder kostar ca 100-270 kr på andra europeiska flygplatser, så priset verkar vara någorlunda marknadsmässigt.
Kirurgmasker till salu.
Kirurgmasken funkar väldigt bra på alla punkter, men ska egentligen kompletteras med några gemmar eller liknande för att koppla ihop snoddarna och slippa skavsår bakom öronen. Skavsåren uppkommer även om man gör som flygpersonalen och vrider banden ett halvt varv så de löper hela vägen runt örat. Det kanske är en vanesak? Nog blir elefanthud bakom öronen till en tidsmarkör.
Priser i CHF. 
På svenska flygplatser är masken en "rekommendation". Det resulterar i att ungefär 10% av folk på Arlanda (både land-side och air-side) är utan mask. När jag tillfrågade personalen fick jag svar att de i allmänhet inte kollar eller säger till gällande mask, iaf fram till ombordsstigning. Då är det upp till flygbolaget att sköta regelefterlevnaden. 
Inte rusning på Arlanda direkt.
Enligt uppgift från SAS-anställd på ARN kan flygpersonalen dela ut extramasker vid boarding om någon verkligen saknar en (trasig, tappad osv) men skyltar ogärna med att det finns gratismasker att tillgå. En del personal tvekar när de är tillfrågade om reglerna, och skyndar att vända sig till en annan kollega. Mer om kompetensnivån senare.

Vid entréerna på Arlanda bildas små köer där folk går mot ingången, sedan stannar till ungefär två meter bakom föregående person, tar av sig väskan, rotar i väskan, tar fram masken, petar på den lite klumpigt och fortsätter vidare pillandes på masken.
Arlanda

Det syns verkligen att svenskar inte är vana vid masker - folk fattar inte hur de ska användas. Vissa glömmer att dra upp den över näsan. Andra pillar sig ständigt i ansiktet, eller drar masken av och på igen, ner till hakan och upp, petar i ansiktet under masken, osv. Någon spatserar förbi med en hemmagjord mask baserad på en rutig handduk. Det uppkommer fler och fler hemmasydda masker ju längre in i Europa jag kommer.
Välkommen ombord!
Vid ombordsstigning delar SAS ut små paket med spritgelé och rengörande servetter. Det är ingen servering på flyget. De obligatoriska informationsutropen har kompletterats med påminnelser om att behålla masken på sig under hela flighten. Även övrig säkerhetsinformation har uppdaterats - det är uppenbarligen viktigt att upplysa passagerarna att det gäller att ta av sig munskyddet innan syremasken ska på, vid tryckförlust i kabinen.
Kuvert med rengörande servetter och en förpackning med handsprit.

Ytterligare en observation: personalen på Arlanda var märkbart oerfaren och otrevlig. Det kan bero på sommarjobbare, men även på att personalen måste jobba mot kunder som saknar ansiktsuttryck pga masker. I säkerhetskontrollen skrek tex en kontrolant på oss som om vi vore boskap. Det var inte ens särskilt mycket folk, så det var knappast stress, press eller tidsbrist som orsakade tonläget. Antar att skyddsmasken avhumaniserar så mycket att kommunikationen och medkänslan blir lidande.

Säkerhetspersonalen på flygplatsen hade själva inte masker. Flygplatspersonal och flygpersonal hade däremot det. I Köpenhamn hade flygplatspersonal genomskinliga skärmar, mycket mer personligt. Passkontroll på CPH sker utan mask, poliserna sitter bakom glasvägg och bär inte skyddsutrustning (inte ens handskar) och resenärer får ta av masken för kontroll.

På Kastrup i Danmark verkar folk vara mer rutinerade gällande användning av skyddsmasker. Det är dessutom en regel, inte rekommendation, att använda mask på flygplatsen. De enda som inte har mask är folk som äter eller dricker, sedan åker masken på igen. Utrop med påminnelser sker reglebundet.
Kastrup. Inga masker på de i baren.

Det verkar som att flygplatserna passar på att bygga om nu när det är mindre tryck - alla som jag passerat bygger om. Väldigt många butiker air-side är stängda. De stora taxfree-butikerna har nu öppnats upp.
Ombyggnation pågår.

Beroende på vilket land resan går till så kan det finnas lokala bestämmelser gällande masker. De kan behövas i butiker, hotellreceptionen och andra ställen inomhus där mycket folk finns på liten yta. På de ställen jag var på verkade de flesta strunta i det eller följa det halvslarvigt.

Jag märker dock nu efter att ha kommit tillbaka till Sverige att jag sträcker mig efter masken när jag ska in och köpa kaffe på Pressbyrån.

För att säkerställa att masken ger det tänkta skyddet gäller följande:

- Ansiktet och händerna ska vara rena när masken tas på
- Ansiktet ska inte vidröras, annat än med rena händer.
- Masken ska bytas efter ca 4 timmar. För en mer hållbar lösning, använd flergångsmasker som tvättas emellan.
- Masken ska inte vidröras, rubbas eller flyttas. Tar du av masken så ska ansiktet och händerna rengöras och en ny mask tas på.

Nu när jag är tillbaka i Sverige så märker jag att jag har blivit maskvan på endast 4 dagar, och sträcker mig efter den när jag ska in på 7-11 bland folk och köpa kaffe. Å andra sidan tycker jag att det är rimligt att det inte finns masktvång i Sverige. Med tanke på hur många som använder dem fel så är det en bättre idé att iaktta strikt social distansering med samma effekt. De som är för användning av masker kan ju med fördel använda dem frivilligt. Det är inte ovanligt att se det nära tågstationer eller ute i kollektivtrafiken. Sedan upplever vissa pollenallergiker mildare symptom när de använder masker, och behöver inte gå runt och Corona-nysa. Win-win!

/Lena Wilderäng, adrenalena.se, Instagram

29 kommentarer:

 1. "vrider banden ett halvt varv så de löper hela vägen runt örat"
  - vad jag har förstått så handlar det mer om att masken då slutar bättre än mot hagen då underkanten dras uppåt.

  "det är rimligt att det inte finns masktvång i Sverige. Med tanke på hur många som använder dem fel"
  - jag vet inte om det är svårare att lära svenskarna hur maskar används än övriga världen. Och även om inte alla gör rätt så finns det en effekt på smittspridningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en jättebra Youtube film(förvisso med Sydkoreanska 4åringar som målgrupp) sin visar hur man använder mask på lämpligt sätt. Att svenskens inkompetens är det om skulle avgöra FHM rekommendation gällande masker, tror jag inte på. Men varför rekommendationen ser ut som den gör kan jag med min ringa kunskap inom smittskydd inte spekulera i, med hedern i behåll.

   Radera
  2. Mask ökar smittspridningen.

   Om masken används helt korrekt kan den ge ett litet skydd men eftersom _ingen_ använder mask korrekt då det är mer eller mindre omöjligt. Så blir det mer smittspridning.

   Virus smittar till nära 100% på grund av att man tagit i någon annan person eller tar i något som någon annan sjuk person tagit i med saliv/hosta på händerna.
   Det är ytterst få som blir smittade på andra sätt än via kontakt av "slem" från sjuk person. Att hosta smittan på andra gör man normalt inte, så oförskämda är man inte och det krävs en rejäl dusch för att bli smittad.

   Problemet med mask är just att ingen klarar av att låta bli masken med fingrarna och koncentrationen slem (med virus) på mask blir mycket hög. Så fort personen lägger masken på något eller tar på masken och sedan tar på något annat så har man slem med hög koncentration virus som smittar jättebra.

   Radera
  3. Nä mask verkar helt meningslöst, såvida man själv inte är sjuk. Och få bör man hålla sig hemma o definitivt inte flyga. Nu avser jag den masken som avses i flygplanet.

   Radera
  4. @dopad . Är detta något du har belägg för eller sitter du och killgissar? Alltså att användandet av mask (på korrekt sätt) skulle öka smittspridning.

   De stater son hittills lyckats bäst med minst antal döda/sjuka införda alla tidigt rekommendation/krav på mask, se exempelvis Taiwan och Hong Kong .
   Men som sagt du år gärna dela med dig av dina källor som visar på ökad smittspridning pga mask :)

   Radera
  5. @Rickard L

   Killgissar inte. Har läst på och har även äldre anhöriga som jag hjälper i isoleringen. Och om du frågade en expert innan covid om mask hjälper så hade du fått samma svar av alla, då hade alla sagt att mask inte hjälper.

   Så hur kommer det sig att så många nu påstår att mask hjälper?

   För att förstå det måste man förstå hur politiker tänker och tänka på det klassiska politiska uttrycket never waste a good crisis.

   Politiker togs säkert lite på sängen när folk började skrika på mask och där såg man möjligheter. Man passar på att införa lagstiftning mm eftersom covid möjliggjort det. Lagstiftning som kan vara bra att ha. Om man inte fattat det tidigare så politiker älskar lagar och kontroll.

   Det finns massor som granskat masker, här är ett exempel på en som går igenom om masken fungerar och vad som händer när någon har på sig mask.
   Face Masks - Helpful or Hoax?

   Radera
  6. @Rickard L

   Angående det du nämner om de som "lyckats bäst" så är det cherry picking att påstå att det är masken. Det är massor som påverkar hur väl man "lyckas". Om Sverige hade haft bra kvalitet på äldrevården hade vi också lyckats mycket bra.

   Om jag gör en killgissning angående vad som påverkar allra mest är mängden äldre och kvaliteten på äldrevården. Och framförallt om man varit förberedd eller inte.

   i Sverige har vi dålig kvalitet och stora äldreboenden. Många som jobbar där har problem med språket och det är ett låglöneyrke så gissningsvis bor en del som jobbar där i "utsatta" områden. I Sverige fick vi snabbt stor spridning på äldreboenden och i utsatta områden, de som jobbade där blev superspridare. De smittade även ner sina äldre anhöriga där hemma.

   Radera
  7. Men det handlar ju om lägen där okända är nära, handhygien är j vikttigt det med, alla måste vara med på tåget i kollektivtrafiken, i trånga affärer etc. Annars är mask kontraproduktivt. Det hade kunnat vara bra på barer och restauranger men jag tror inte mask och alkohol funkar alls, då blir det som det fruktas här.

   Radera
  8. Mask hjälper mot att sprida smitta. Och FHM tycker att om du har symptom som hosta ska du vara hemma inte ute med mask, det är största anledningen och de har sagt det vid upprepade tillfällen. Tror även de har sagt att det kan vara bra att använda hemma för att minska risken för andra i hushållet, kan varit någon annan. Mask ger rätt försumbart skydd att bli smittad om inte man iaktar rätt rutiner. Iofs borde alla lite äldre män ha utbildning bör vara samma som korrekt användning av skyddsmask

   Radera
 2. Mask kanske är effektiv i trängda situationer, så den bör inte underskattas som en liten del i försvaret. I petriskålen tunnelbana kan de mycket väl fylla en funktion, men knappast på Biltema eller Bauhaus gigantiska köplador där man lätt håller avståndet.

  Förövrigt verkar ju den nuvarande strategin fungera alldeles ypperligt. Så varför ändra ett vinnande koncept.

  Maskbärare i Sverige är väldigt få, däremot kan man notera att en del använder plasthandskar eller vantar när de handliar på ICA Maxi. Själv håller jag koll på när jag är kontaminerad eller inte, och agerar därefter med handsprit och handtvätt. Har inte fått Covid än, vad jag vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja klarar man inte social distansieringen så klarar man säkert inte lära sig att använda mask korrekt. Ja strategin känns rimlig, sen är det förstås trist vi fick in så mycket smitta i ett tidigt skede. Men Svenskar reser väldigt mycket och Stockholmare etc var i stor utsträckning lediga just då till skillnad mot våra grannländer.

   Radera
  2. Jag handlar på ICA Maxi strax efter kl 9 när de öppnar på morgonen och luften och ytorna är rena från virus. Jag använder engångshandskar, men numera slänger jag dem inte, utan tar hem dem och lägger åt sidan. Jag använder dem sedan till städning efter några dagar.

   Radera
 3. Sen verkar det finnas en del som har mask när det är totalt omotiverat. Senast igår när jag var ute och motionerade så ser jag en kvinna som sitter stick själv på en bänk bredvid cykelbanan med en hemmagjord mask för mun och näsa. Liksom, varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man ta av sig och på sig den stup i ett? Sen kanske hon inte ville att andra skulle sätt sig bredvid henne?

   Radera
  2. Hon väntade på att någon skulle stanna och kyssa henne, eller?

   Radera
  3. Mest omotiverat mask användande jag sett var en man som har mask och väntar på bussen väl på så åker den av..

   Radera
 4. Jag trodde det var allmänt känt att masker inte skyddar dig själv (i någon större omfattning) utan andra om du skulle vara sjuk.

  I Japan där det varit vanligt med mask länge så är det sjuka som bär masker för att förhindra att smitta andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, varför missförstår så många det?

   Radera
  2. "I Japan där det varit vanligt med mask länge så är det sjuka som bär masker"

   Det där låter som en ren lögn. Har du någon substans bakom ditt påstående?

   Radera
  3. Aldrig varit i Japan, men i Sydkorea är fenomenet vanligt förekommande och jag har frågat olika personer jag känner närheten jag varit där och alla har svarat samma sak. Det är för att inte utsätta andra för smitta när man känner sig lite krasslig och/eller för att minska mängden luftföroreningar i form av partiklar man har väldigt gott om när det blåser från Kina...

   Huruvida detta räcker som bevis eller ej vet jag inte, men så är det, Svinto. Har svårt att tro att folk tänker annorlunda i t.ex. Japan.

   Radera
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Surgical_mask

   Radera
 5. Tack Lena för bra beskrivning. Har funderat hur flygandet ser ut nu när det börjar igen. Hur var det på planet? Fullt? Sitter man som förr eller har man tomma säten emellan? Hoppas du kommer iväg på lite mer äventyr snart igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så få som reser just nu så har vart mitten-sätet tomt (resta senast i Mars).

   Hur det ser ut i framtiden? Antingen så återkommer inte resandet och då ökar biljettpriserna och man håller mittplatsen öppen, alternativt så får vi leva med masker och fulla plan så att de tråkiga flygresorna blir än värre :)

   Radera
  2. Tack! Det var rätt små plan som gick, 2+2 säten per rad. Halvfullt. Många avbokade turer, jag fick pussla som tusan för att komma iväg. De verkar sätta folk som förr, nog anser de att maskerna hjälper.

   Jag tippar på att resandet återkommer, men priserna studsar tillbaka några decennier. Maskerna däremot kan få leva rätt länge framöver.

   Radera
 6. Inandning av CO2 under en längre tid är inte direkt hälsosamt. Arbetsmiljöverket i Danmark rekommenderar max 3 timmars maskanvändning på en hel dag, med frekventa pauser.

  SvaraRadera
 7. Kan förklara en del irrationellt beteende bland maskbärare:
  https://www.jyi.org/2007-november/2007/11/10/new-insight-into-panic-attacks-carbon-dioxide-is-the-culprit

  SvaraRadera
 8. Från och med den 24 juli måste britter bära munskydd när de går in i butiker. Det kan annars bli 100 pund i böter (00.50). Rätt surt att behöva betala det, speciellt om man missar munskydd ofta ...

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

  SvaraRadera
 9. Så det hjälper alltså delvis mot pollen med mask.

  Känns ju tryggt...
  https://i.redd.it/1qbgfkc3vop41.jpg

  SvaraRadera
 10. Och appropå marknadspris, då kostar väl sådan enkla masker 30 öre st, att köpa i bulk. Så bra påslag, sen i vilket led det är nog större marginaler än vanligt i flera led nu..

  SvaraRadera