Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-07-31 20:41

Fredagsmys: Pool?

Dags för lite fredagsmys igen, hade tydligen missat detta obligatoriska inslag. En läsare skrev att alla i hans villaområde hade pool, och en kort inventering visar på att det onekligen är allt vanligare i olika former i nybyggda området. Gör inte så stor skillnad på de mångmiljonlån som redan tas för en ny villa idag, så hur ser det ut i ditt område?
Saba, Nederländerna.

Utifrån Google Maps är det inte nödvändigtvis så enkelt att inventera antalet pooler, då det finns en tendens att man täcker över dem i vårt klimat när man inte använder dem, för att spara på uppvärmningen och hålla insekterna borta.

Men räknar man även in sk spabad så är i själva verket pool rätt vanligt. Av sju permanentbostäder på min vägförening har numera åtminstone fyra pool medräknkat spabad, och då handlar det inte ens om nybyggda hus.

I nybyggda områden är det kanske ännu vanligare. Ska man ändå låna sex miljoner så kan man lägga på hundratusen eller något, och få en pool också.

Så hur ser det ut hos dig om du är villaägare?

Ha ett fortsatt härligt fredagsmys. I poolen.
Takpool i Barcelona.

62 kommentarer:

 1. Nej, bor på en gård på landet. Här är vi många som istället har en damm. Den används primärt för bevattning torra perioder, men även för att hålla sig med ankor eller ägna sig åt kräftfiske. Vintertid kan man även använda dammen som skridskobana.

  SvaraRadera
 2. Anekdot: Jobbar för en leverantör av fabriksbetong, och kan utan att överdriva säga att pool är årets grej. Vi har alltid kunna titta på Ernst vad som ska bli årets grej (han gjuter nåt varje år), men detta hemmaarbetets år är det pool som gäller. Företagen har fullt upp flera månader framåt, hela villakvarter har gått ihop och gjutit flera pooler samtidigt, och privatkunder accepterar nästan vilken prislapp som helst.

  Med det sagt är våran gamla pool guld värd i år.

  SvaraRadera
 3. Nybyggt villa område, 30-40 nya hus. 0 pooler, 4 mindre spa. Husen ligger runt 3.8-4.5 miljoner.

  SvaraRadera
 4. Växt upp med det. Mset arbete och på den tiden värmdes det sällan upp, på slutet började dukarna dyka upp.
  Sjukt överskattat i vilket fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl mest barn i tioårsåldern som tycker att det är roligt att bada i pool.

   Radera
  2. Ja och som husägare med barn i den åldern vill man ju mest ha lugn och ro.
   Ingen av parterna i villaägandet tenderar heller att göra sig bäst i badkläder i den åldern när pengarna tenderar att finnas till bygge av dito.

   Radera
 5. Endast 1 pool på gatan. Men det kan bero på att det är rätt bergigt på ena halvan av gatan och andra halvan har sjötomt med bastu, brygga, etc.

  SvaraRadera
 6. Pool hemma för barnen verkar vara prisvärt högst några år (beroende på antal barn och deras ålder naturligtvis). I övrigt gäller ju att man skall ha ork och lust att underhålla ytterligare en grej, året runt, alla år.

  SvaraRadera
 7. Bodde tidigare i ett medelklassområde där utbildningsnivån ligger bra mycket över snittet, priser runt 6M plus. Som simpel civilingenjör och lite andra strökurser så sågs jag inte ens som akademiker. Hursomhelst, flugan där i år är pool. Ska man har en riktig pool så räcker väl 100 tusen till locket ungefär (ifall man är en poolägare så finns där en del juridik att ta hänsyn till). En nedgrävd pool med uppvärmning, lock och reningsverk etc, landar nog snarare från 400K. Sen blir man ju badvakt till grannungarna på köpet. Sen jämförelsen/dominoeffekten i nybyggda områden är inte att förringa, där nu corona ångesten ligger som ett blött täcke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du förtroende för grannarna som badvakter finns det ju pickadoller att spara här. Om du är immun mot statuskapplöpning. Om du inte vill ha det själv men allt vad det innebär.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Jaha nu är niklas nedsättande igen, som vanligt dum förklara andra viftandes med någon mensatillhörighet.som du själv besitter.
   Niklas vad är ditt komplex? Går du runt och känner dig efterbliven ?
   Är det inte jobbigt att ha behov av att vara nedsättande mot andra ?

   Radera
  4. Turboprop, ha lite överseende med Niklas, han har mensavärk.

   Radera
  5. Sorry Turbo ifall du blev kränkt, topic var ju trots allt "trams". Lika bra jag raderar då.

   Radera
 8. På min gata har 3 av min 5 närmaste grannar pool, två har även badbalja utöver poolen. Mitt hus hade både inomhuspool och badbalja när jag köpte det. Baljan var trasig så den fraktades bort och inomhuspoolen var riven ner till betongen pga vattenskada. Såg inte poängen med att lägga en halv miljon på att återskapa två dödsfällor för mina småbarn. Två av mina grannars pooler är inomhuspooler, en hade stora problem med fukt innertaket i poolrummet, fick byta allt och ny ventilation. De använder poolen flitigt.
  Andra grannen med inomhuspool fick hela bottenvåningen totalrenoverad av försäkringsbolaget när poolen översvämmade hela huset pga de av misstag började fylla poolen innan de åkte bort några dagar. Nästa granne har utomhuspool och balja. Används sporadiskt men det klagades mycket på den höga kostnaden för att bygga poolen på deras bergstomt.....
  Slutsats 1, var beredd med stora plånboken om du bygger inomhuspool och ha försäkringsbolaget på speed dial.
  Slutsats 2, bygg inte pool på bergstomt.
  Slutsats 3, bygg inte pool om du har små barn och då är det väl ändå ingen mening eftersom den oftast byggs för barnens nöjes skull......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ni gjort något annat kul av er betonggrop istället?

   Kan instämma med slutsats 1 och kan som jag skrev i mitt inlägg också tillägga att se till att hemförsäkringen inte i det finstilta har begränsningar runt vissa aspekter av just pool... I vårt fall kom vi undan med att det bara var insidan av poolen som fick rivas när det läckte (vattenivån i ”gropen” var konstant, bara på fel sida linern) men det hade inte varit kul om mer av huset också drabbats av detta. Å andra sidan var de iaf mycket bra att ha att göra med när sparbadet slogs ut av blixten förra sommaren vilket också blev en rätt kostsam historia att åtgärda med flera vändor (inkl 7+7 mil resa och restid för teknikerna varje gång).

   Instämmer även med slutsats 3, och har en helt annan uppskattning av våra fina skattefinansierade badfaciliteter nu efter att jag provade att ha inomhuspool ett par år ;)

   Radera
  2. Gropen fick ett golv över sig med golvlucka och trappa ner och blev ett fint tempererat förråd med hyllor, skulle funka fint för en preppers förråd. Den är nedsprängd i berggrunden så temperaturen håller sig stabil. Skulle funka fint att lagra vin mm där nere.

   Radera
 9. Bor i en liten brukshåla och köpte för 3 miljoner för ett par år sedan ett lite knepigt hus på en fd gräddhylla, som bl a hade 70-talsstatussymbolen inomhuspool under garaget. Även om hela investeringen i själva bygget redan var gjord så märkte vi fort hur mycket det kostar att driva den (kemikalier är inte billigt och maskineriet drog ca 500 kWh/mån) och vad dyrt det blev när även nåt litet (t ex luftningsskruven på filtret) gick sönder, bara framkörningen från närmaste poolbutik brukade gå på 3k... Eftersom vi har små barn inkl en med epilepsi blev varje bad ett projekt, dvs sällan mer än något enstaka bad i månaden och alltså rejält dyra bad.
  Så det var inte med så jättestor sorg jag tömde den i vintras när vi pga läckage i ett rör fick riva ut liner + isolering i ”gropen”. Försäkringsbolaget ersätter tydligen bara själva det trasiga röret, men inte det som revs bort för att åtgärda felet. Som tur är bestämde vi oss redan vid köpet att vi gav poolen en chans men inte köpte huset för poolen i källaren utan trots den, särskilt med tanke på att förra ägaren också installerat ett spabad på altanen.
  Därför kommer vi nu istället bygga ett golv över gropen och få ett lekrum/träningsrum för grabben med funktionshinder(/tonårsrum senare?) och ha betydligt mer nytta av detta rymliga men allt som oftast låsta rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återstår också att åtgärda problemet att vi nu inte har kapacitet att ta emot all solvärme varma dagar utan att riskera för hög temperatur för värmepumpen (som behövs molniga dagar...), när ”den stora ackumulatortanken” på 42 m3 inte längre finns tillgänglig. Denna konstiga hemmasittande vår och sommar har vi kunnat parera det utan att behöva täcka över paneler genom att värma souterrängvåningen onödigt mycket och använda liberalt med varmvatten mitt på dagen, men till nästa vår/sommar hade jag nog velat ha minst 500 l acktank till (har 750 l idag).

   Radera
  2. När du bygger golvet ska du tänka på att ha avluftning för gropen. Troligen bör du sätta in en konstant fläkt av typen som används för att vädra ut husgrunder eller vindar. Jag ser ett fint lager av vitt oidentifierat mögel eller annat organiskt material i ett hörn. Har behandlat med mögelmedel för ett par år sedan men det är också allt som hänt på sju år. Min pool var ganska djup så jag har ca 180 cm ståhöjd trots bjälklaget som bygger ner ca 25 cm

   Radera
  3. Vilken preppinggrotta!

   Dold lucka i golvet, så kommer det se ut som vilken gillestuga som helst. Ingen som anar att det finns en cache med allt man behöver för att rida in Apokalypsens
   Fyra ryttare!

   Blyinfattar du bjälklaget och förstärker det kan man ju tom ta en nära träff av ryskt taktiskt kärnvapen, lite beroende på hur nära du bor kan det ju gå mer eller mindre bra :)

   Och fogar du skarvarna väl, kan den där avluftningsfläkten med rätt filter klara er genom första kritiska veckorna med radioaktivt nerfall, om du nu råkar bo i vindriktningen.

   Det enda är om ni är långa kommer ni få shelternacke, aka gamnacke, aka paddnacke av att gå neråtböjda hela tiden.

   Radera
  4. Tack för tipsen! Prepperförrådspotentialen hade inte undgått mig men potentialen till fullfjädrat skyddsrumsbygge hade jag inte haft fantasi nog för ;)

   Har funderat mycket på problemet att det kan börja mögla där nere, men har inte riktigt blivit klok på om man borde sätta in mekanisk ventilation (med risk att dra ner fuktig inomhusluft som kondenserar?) eller försöka täta hjälpligt och ställa ner en luftavfuktare (dock svårt med utloppet).
   Vill också gärna bygga det med så liten åverkan som möjligt på anläggningen, om en kommande ägare vill återställa den till sitt ursprungliga syfte.

   Har typ 2,2 m djupt i ena änden resp 1,2 m i den andra, med en backe däremellan i den mittersta tredjedelen. Men eftersom takhöjden inne i poolrummet är något begränsad och det finns en sarg som sticker upp funderar jag på att bygga golvet en bit lägre t ex så att pingisbollar inte lika lätt tar i taket och kanten skulle funka som innebandysarg/bänk.

   @Nicklas: Skulle du har lust att dela med dig av bilder/ritning på din lösning? ([email protected])

   Radera
  5. Hur stor solfångaryta har du?

   Radera
 10. Kåk på landet. Långt till grannar. En pool inom en mils radie vad jag vet. Sjö närmare. Hade en ovanjordspool (säck på ställning) när barnen var lagom gamla. Nu är den borta, har bastu istället, den används mycket.

  SvaraRadera
 11. Här är det inte så otroligt vanligt och beror på hur man tittar på det, i vår ruta med fyra hus finns det två pooler, utökar man till intilliggande ruta med ytterligare fyra nybyggda hus blir det endast ytterligare en, sen kommer en ruta utan pool och nästa har ännu en. Så på 16 nybyggda hus finns det 4 pooler. Vi bor nära havet och har alltid resonerat att vi kan bada gratis där när vi vill.

  SvaraRadera
 12. Har nyligen köpt hus halverst på landet(utkanten av liten stad) där pool och spabad ingick. Poolen är kanon. Livar upp trädgården som inget annat. Barnen älskar den. Skötseln är inget ett gnälla om. Kem kan köpas på Biltema för några hundralappar. Elkostnaden har jag inte järnkoll på ännu, blir en del helt klart men det känns än så länge lätt värt det. Spabadet är jag mer tveksam till. Får se om det används i vinter eller om jag ska försöka sälja det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som långvarig läsare av Cornucopia(över 10 år?) så är jag en riktig permabear vad gäller bostadsmarknaden och mitt avvaktande har förmodligen varit det som hållit bubblan intakt. Nu när jag gett upp och köpt så står kraschen för dörren. Märk mina ord.

   Radera
  2. Jag köper klor för en tusenlapp per säsong (vecko-puckar, chockpulver och dagtabletter som jag gillar bäst pga ingen plast att pilla av och kliar inte i näsan) på Biltema eller Rusta. Pumpen är på 500 W och är på mellan kl. 10-20 dvs 10 timmar per dag men inte om det är mulet eller regn. Pool-värmepumpen på 1.7 kW går igång om pumpen är igång och flödet är tillräckligt, den brukar slå på och av då och då (skräp i pumpkorgen eller för låg vattennivå i poolen eller behov av backspolning av sandfiltret). Den är inställd på 35 C. Pool-kemi bryr jag mig inte om i övrigt, kollar aldrig pH eller klorhalt och varken höjer eller sänker pHn med pulver, fast jag har de tabletterna resp. pulverflaskorna också. Varje gång jag har kollat så har kemin varit OK.

   Radera
 13. Bor i Långedrag. Tre av mina "närmsta" grannar (typ 20 hus) har pool, varav en inomhus.

  SvaraRadera
 14. Om man bara ser till funktionen av en pool så kommer man såklart fram till att det är billigare att gå på badhus. På samma sätt som tapet är billigare än tavlor.

  Pool är lyxkonsumtion men sedd som sådan så tycker jag(än så länge) att det är värt mödan och pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är klart, en pool kostar ju 500kSEK i inköp om man kör COTS-lösningar och inte gör en massa jobb själv. Det hade varit svårt att motivera om det inte var så att poolen följde med huset i det här fallet.

   Inser att jag argumenterar med mig själv men det är ju trots allt fredagsmys?

   Radera
  2. Flera kunder som har besökt det kommunala badhuset i min närhet har blivit bestulna på sina kläder i omklädningsrummet, inkl. plånboken och bilnycklarna, trots eget bygellås på klädskåpet. Personalen har fått låna ut frottéhanddukar och skjutsat hem kunder efter sådana stölder. Tjuven har kört iväg med deras bilar också.

   Radera
  3. Problemet är ju att det är svårt att få plats med den där 25 metersbassängen på dagens löjligt små villatomter, inte ens om man nöjer sig med två banor får den plats.

   Jag funderar på jetström, men det är ännu en sak som kommer att gå sönder.

   Radera
 15. Vi kikar mycket på pool som stealth för regnvattensamling. Med en optimerad smideskonstruktion bör det gå att få 75-100 cm odlingsjord ovanpå poolen och 15-20 kbm regnvatten i baljan som är kvar i backen. Mycket billigare än en knippa IBC och framför allt helt osynligt.

  Inomhuspool är ubercool men tyvärr långt bortom vår budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunalt vatten kostar runt Sthlm 22kr/m3, i vilket även ingår avlopp och andra avgifter. Själva vattnet kostar 7kr/m3, men det tillkommer som sagt diverse. Poängen är att vatten på många ställen är nästan gratis, och då är det är väldigt svårt att räkna hem kostnaden för regnvatteninstallationer. Men har man inte tillgång till billigt och ymnigt med vatten så kan det förstås vara en bra idé.

   Radera
  2. Vi har en samfällighet på fem hus för vatten (de som byggde en gång i tiden ville snåla in och dela på anslutningsavgiften). Sist jag fick en räkning var det för tre års förbrukning och kostade det 11000kr. Han som håller i vattnet väntar tills bufferten börjar sina, då skickar han ut räkningarna, vilket blir typ vart tredje år.

   Radera
  3. Hur kan det vara billigare än ett gäng IBC, de kostar ju typ 500 kr/st begagnade (oljefria) och en tusenlapp nya?

   Som Svinto säger kostar vatten 20-25kr/kbm, men räkna med att den kostnaden dubblera inom 10 år.

   Fast det är omöjligt att spara vatten för att vattna gräsmattan. 20mm/vecka gör 4 kbm/vecka för en liten gräsmatta på 200 kvm för att få en golfgreen

   För att klara av bevattningsbehovet i Skåne en torrsommar med 50% mindre nederbörd än normalt krävs att 10-15% av odlingsarealen sätts av och grävs ut till 4m dammdjup.

   Radera
  4. Det är bevattningsförbuden som ställer till det här. I år har vi klarat oss men förra året kom det redan i maj. Gräsmattan var väl struntsamma men vi har rätt mycket odlingar. Det mesta går på droppbevattning så 4 kubik räcker minst 6 veckor. De säger att det främst är poolerna som belastar vattenverket på vårarna och orsakar bevattningsförbud.

   Radera
 16. Inomhuspool. Bättre i vårt klimat, men man tröttnar ändå till slut. Å andra sidan fick vi det på köpet med huset.

  SvaraRadera
 17. Bor på landet och har pool sedan 20år och ett nyinstallerat större spabad. Underhållet är beskedligt, både i pengar och tid. Handlar som allt annat om rutin. Stora fördelen är att alla tre barn blev vattenvana och simkunniga rekordsnabbt. Fick uppleva två av dem 'utslängda' ur den kommunala simskolan efter ett par lektioner, då vår kommun tydligen inte subventionerar de som redan lärt sig/snart lärde sig simma. Allt tack vare pool.

  SvaraRadera
 18. Förstår inte det där med pool i sverige. Vi har inte den värmen och som tidigare nämnt är den livsfarlig för småbarn.

  Däremot spabad som kan vara på året runt kan jag förstå.

  Generellt sätt är ju folk som bävrar, bygger och bygger. Nya projekt varje sommar. Gubben kan inte sitta still och njuta av förra årets projekt. Nej, varför inte belåna huset lite till, en pool kanske kan få familjen att umgås mer.

  SvaraRadera
 19. Har riktig, byggd pool i altanen (alltså ej fristående plaskdamm även om dessa börjar bli väldigt populära på ICA) som följde med huset vid köpet. Det är ju rätt mycket meck med detta, speciellt om den läcker eller skötsel av pumpar, filter etc. Ibland har man ju funderat på varför man har en då säsongen är kort och man bor 500m från havet, samtidigt älskar barnen den och lär sig simma snabbare. Vi lär ha den tills problemen tar överhanden eller barnen flyttar ut är min gissning.
  Inom 50m radie har 3 av 6 grannar pool. Bor i förort norr om Sthlm.

  SvaraRadera
 20. Jag bor på landet, här är det större dammar i anslutning till trägården.
  som gäller.
  För att en damm ska vara lättskött bör d3n vara ganska rejäl.
  50×50 meter är lagom.
  Med praktkarp och vettig fontän i en större damm så får vattnet en ganska hyfsad badkvalitet.

  Den egentliga skötseln man behöver göra då är att muddra dammen en till två gånger per decennium.

  Ungefär hälften av gårdarna här har damm i anslutning till trädgården.
  Det är fler på gång, så det är väl en liten statusjakt kan man väl säga.

  Spabad är det däremot bara en som har.
  Sen har vi en som satte två vanliga badkar utomhus där han och frugan brukar bada.
  Vad ska vi kalla en sådan lösning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, med en blir det väl karbad. Med två parbad? :D

   Radera
 21. Jag är uppväxt med pool. Ett jäkla meck med krånglande rörligt poolskydd, sprickande plaströr, liner som fick revor... Nya ägarna fyllde igen den. Nä, pool ser snyggt ut på bild men är inte värt merarbetet, särskilt inte om det inte finns barn i yngre tonåren i hushållet som faktiskt använder den.
  Numer bor jag i Sveriges Flint, föråldrat vattenverk gör att vi har permanent bevattningsförbud och därmed förbud att fylla pooler.

  SvaraRadera
 22. Jag är pool-fanatiker och bor i skärgården, där många grannar har pool och min ovanmarkspool är redan 27 år gammal och har hållit bra. Jag fick både poolen och bastun som present av mina föräldrar.

  Man har ett stort ansvar pga andras barn som kan trilla i och drunkna och man kan få upp till 2 års fängelse om man inte har monterat ordentliga skydd mot det, sägs det. Jag hade en säkerhetsstege, där den yttre halvan kunde fällas upp och numera är hela tomten inhägnad med grindar mot vägen, även om de egentligen ska hållas låsta om de ska hindra barn att ta sig in. En gång när poolen var alldeles sprillans ny, satt jag inne i huset och såg en liten pojke typ 3 år gammal att springa mot poolen, när grannen hade ett stort möte i sin trädgård. Jag rusade ut och pojken hade hunnit klättra upp till den översta avsatsen, när jag fick tag i honom, precis när han böjde sina knän för att ta sats och hoppa i vattnet. Hans pappa hade inte märkt att sonen hade stuckit iväg. Min dåvarande man såg det också, så just då hade vi tur. Man kan även inhägna poolen eller enbart stegen. Nu är lite större ungar påhittiga och kan hämta en trädgårdsstol i plast och ställa mot pool-väggen för att ta sig upp på kanten.

  Jag badar upp till 10 timmar om dagen på sommaren, när det är minst 25 C i vattnet. Jag har 15 kvm solfångar-paneler och en 1.7 kW pool-värmepump. Häromdagen var det 32 C i vattnet. Då blir det världens träningsvärk nästa dag, jag får käka värktabletter för att överhuvudtaget kunna gå. Vatten är ett bra motstånd!

  Ett problem är att poolen är grund, vattennivån är bara 110 cm, så det blir mycket vattenjoggning, vattengympa, simma typ "små grodorna" med ett flytbälte att sitta på. Jag har ofta fleecejacka på mig när jag springer i vattnet (typ i slow motion), särskilt när det är blåsigt och kallt, men den skyddar även mot bromsar och sol på axlarna. Ibland har jag t o m två fleecejackor ovanpå varandra och alltid en lång T-shirt under. Ingen baddräkt, eftersom kloret käkar upp Lycran och det blir hängbak.

  Jag sköter själv poolen och byter ut trasiga komponenter, som jag köper på nätet. Kloret köper ja på Biltema i närheten. Vi har även en pool-firma i grannskapet om man behöver delar.

  SvaraRadera
 23. Blir man inte kompis med alla barnfamiljer i området om man har pool?
  Som kuriosa som säkert alla redan känner till så behövs varken bygglov eller marklov för en vanlig pool så länge det är en "grop".

  SvaraRadera
  Svar
  1. I början var det ett elände när grannarnas ungar inom 1 km radie ville komma och bada. Eftersom en vuxen ska övervaka badande barn, bad jag att ungarnas föräldrar skulle komma och sitta i solstolen i närheten, men de "hade inte tid". Men det har jag inte heller svarade jag, ungarna kan ju hålla på i flera timmar i poolen, och vattnet blir sedan för grisigt för mig att bada i.

   Sedan började de vrida på diverse ventiler, som in- och utloppet är anslutna till. Spott-kriget i poolen uppskattade jag INTE. Rycka av varandras baddräkter var nåt unga tjejer hittade på. Men de badande barnen lydde inte, när de inte fick dyka i vattnet från stegen huvudet före och inte gå på kanterna (och eventuellt halka ner och slå huvudet i sargen).

   Sedan kom det flera pooler till området och min pool fick vara i fred. Ända tills vi monterade solfångarpaneler intill poolen. Varm-pool! Ryktet gick fort i området och det kom nya badsugna barn. Och visst fick de bada, men blev utslängda varje gång de misskötte sig. Numera har de flesta pool-ägare på området skaffat sig stora pool-värmepumpar, så jag får vara ifred i min varma pool.

   Jag planerar mitt pool-badande flera dagar framåt med SMHIs prognoser som hjälp och tackar nej till alla andra aktiviteter.

   Nej, jag blev inte kompis med några barnfamiljer i området när jag har pool, kanske pga att jag inte har några egna barn. Jag tycker om barn ändå, men de får inte missköta sig eller pissa i min pool.

   Om poolen är under 120 cm så är det fritt fram, men då måste övertäckningen vara låg, t ex ett skjutbart tak på skenor, som jag inte har. Jag har ett bubbelplast-täcke på rulle, som jag drar över. Det håller värmen och kloret kvar i vattnet och insekterna borta.

   Radera
  2. Jag bor 1 500 m från havet och har två fina badsjöar 500 m från bostaden. Men egen pool, varmt vatten, med möjlighet till upp till 10 timmars motion per dag, är toppen.

   Den enda gången min pool har varit i fara att skadas, var när en badsugen älg stod framför den under några minuter och såg ut att fundera på att hoppa över kanten i vattnet. Bubbelplasten var dock på och den avger en plastig lukt som älgen kanske tyckte verkade skum. Samma ilskna älg sparkade mig i överarmen tidigare under våren.

   Sedan är det bra ur brandsläcknings-synpunkt att ha en vattenvolym nära till hands för brandkåren. Det har under åren brunnit lite överallt i grannskapet under mina 32 här ute, mest pga människors "bristande kännedom om fysikens lagar". Brandkårens tankbil tar 7 kubik vatten och min pool (med 5.5 m diameter och 110 cm vattenhöjd) rymmer 26 kubik. Det skulle betyda fyra vändor för tankbilen. Plus att jag bor intill en stor skog, som brinner lite då och då, pga blixtnedslag eller fimpar som slängs ner i terrängen.

   Åskan slog nyligen ner på tre ställen på min fastighet och antände flera hus i närheten eller orsakade rykande elcentraler (blixten slog alldeles bredvid min granne och jag såg starkt lysande guldslingor hängande i luften bakom henne, så jag slog av min huvudströmbrytare i elcentralen, plus blixtnedslag i min TV-antenn och telefonkabel). Min 5 m breda infart är den enda fungerande vägen för brandkåren till flera av mina grannar, med bra bärighet och plats för flera brandbilar.

   Radera
  3. En målande beskrivning, du får ta inträde 100 kr så blir grannars ett mer attraktivt alternativ.

   Radera
  4. Tack! Jag tror att min pool syns ganska lite till vägen numera, med väldigt många träd och buskar som har vuxit upp genom åren. Jag har dock inte börjat nakenbada - ännu!

   Radera
  5. På besök hos en skolkamrat (AB) för något sekel sen såg jag ett fint litet anslag på WC: "We don't swim in your toilet, please don't pee in our pool!" :D Minns det än.

   Radera
 24. Pool börjar vara meningsfullt två till trehundra mil söder om Sverige, som på bilderna.

  SvaraRadera
 25. Jag planerar ett nytt pool-projekt, med en 3 kubiks glasfiber-pool, fabriks-isolerad med polyuretan-skum (från Koriks), placerad i ett litet uterum, som byggs på sydsidan av huvudbyggnaden, mot den höga Leca-grundmuren. Det blev några skjutbara glaspartier (Santex 1-glas) över från renovering av gäststugan, så jag tänkte använda dem och ha ett kanalplast-tak över. Det är nära till trädgårdskranen också.

  Grunden blir en betongsula på berg + murade Leca-block. Man kan göra det som ett spa, men jag vill typ vattenjogga på stället, utan några sittplatser. Min nya mini-pool tänkte jag använda som för- och eftersäsongs-pool, från typ april till oktober, istället för juni-augusti med det nuvarande systemet. Den hamnar också nära bastun, som min pappa har byggt och gett mig som gåva.

  Min pappa var bastu-galen, byggde ett dussin bastur i tre olika länder (bl a i Grekland, där min syster bodde förut). Han byggde också två tältbastur, som vi hade med oss i båten till olika öar i skärgården. Bastun var 2 x 2 x 2 m och det senare tältet var byggt av galon och försett med ett robust blixtlås och två vinylfönster att titta ut genom, vilket minskade den klaustrofoba känslan, som jag först led av.

  Tältet värmdes upp under 30 min. med en stor gasoltub och blåslampa, som hängdes i en ögla i en hopsvetsad korg av armeringsjärn, som stenarna hade placerats över, inuti en plåttunna. Efter uppvärmningen av stenhögen fick man slå lite vatten över stenarna, för att bli av med den irriterande lukten från förbränningen av gasol. Man fick två rejäla omgångar plus eftervärme, så man hann hoppa i havet två ggr och tvätta håret resp. tvåla in kroppen, och havet kändes inte alls kallt.

  Pappa letade efter mörka stenar på varje ö, men på slutet var vi på samma ö varje sommar och pappa fick bada bastu upp till tre ggr per dag som mest, när nyfikna människor undrade vad det var för en "kub". Onödigt att säga att det förtärdes en massa sprit och öl i samband med tält-bastubadandet. Kanske något för en Prepper också, en DIY bastu att ta fram vid behov? De går att köpa kommersiellt numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastisk beskrivning - detta måste vara Finland!

   Radera
  2. Pappa var en krigsflykting från Karelska näset (finska sidan). Jag är från Helsingfors.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 26. Jag vill faktiskt ha en pool, fast inte i Sverige, och den ska va 4x minst 25 meter lång, helst 50, annars kan det kvitta. Och nån som sköter om den såklart.

  SvaraRadera
 27. Vilket poppis inlägg.

  Jo, har pool sedan 10 år tillbaka. Vi har fler stränder på gångavstånd och båt i hamnen. Men pool är perfekt när man inte orkar trassla och bara vill slappa. Som idag nyss hemkommen från en längre bilresa dagen innan.

  Hursom i området är det typ 20% pooler i villorna runtom. Badtunnor räknar jag inte då det ju inte är pooler men det finns mer av dessa.

  SvaraRadera
 28. Köpte huset för 1 år sedan. Fyllde in poolen och ytan använder vi som köksträdgården.
  Poolen är mycket överskattad. Grannen bygger nu pool. Härligt för honom.

  SvaraRadera
 29. Häri består den svenska bobubblan. Hemmaspa, nya kök (trots att köket var nytt när man flyttade in...), stora altaner, utegrillar, ny bil, ny båt, pool med poolhus...allt detta är delförklaring till varför svenskar är världens mest belånade hushåll. I våra kvarter i Lärkstan i Sthlm är det hantverkarbilar ÖVERALLT, varje dag. Svenska husbubblan består inte bara av uppumpade priser pga nollränta, utan till stor del även av "überrenoveringar"!

  SvaraRadera