Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-10 13:55

Fredagsmys: Butiker, krogar, båtar och norrmän i coronakrisens semester-Bohuslän

Dags för lite fredagsmys och en insiderrapport om hur det går för turistorterna i Bohuslän under coronatiderna. Mycket är annorlunda, och det finns vinnare och förlorare, men brist på folk är det inte. Utom norrmän.
Färjan över till Marstrandsön.
Jag har en god vän som har några kommersiella fastigheter på turistorter i Bohuslän, med en hel del verksamheter inom de sk besöksnäringarna. Läget är kanske inte som befarat, även om mycket är annorlunda. Inga foton i blogginlägget är från i år, flera av dem är pga anledningar tagna utanför högsäsong.
Fjällbacka.
Till en början så är det färre båtar än vanligt, vilket kanske är kontraintuitivt ur hemester och svemesterperspektiv. Segling torde vara en väldigt coronasäker semestersyssla.

Men orsaken är att det saknas norrmän. Norrmännen brukar nämligen stå för ungefär 50% av alla båtar i gästhamnarna i Bohuslän, men eftersom Norge fram till idag har stängt gränsen så har dessa uteblivit. Och norrmän har mer pengar (inklusive till båt) än svenskar. Så gott om plats i hamnarna för svenska båtar.

Men annars är det fullt med folk. Seglande besökare står nämligen bara för runt 10% av besökssiffrorna i Bohusläns kustorter, medan de flesta kommer landvägen. 

Och landvägen brukar norrmännen bara stå för runt 10%, vilket kompenseras av att svenskar nu stannar hemma i Sverige.
Klassiska krogen Skäret på Smögen.

Så det är full rulle bland besökare - både sommargäster och tillfälliga besökare på dagsutflykter eller övernattning.
Gästhamnen Svanesund, Orust.
Men det finns ändå förlorare.

Besökarna vill nämligen inte gå in i butiker  om det finns folk där.

Så butikerna har det tufft.

Däremot har folk inget problem att gå på restaurang eller krogen på kvällen, då de köttsliga lustarna tydligen gör att man är redo att ignorera det faktum att det är fullt i den coronautglesade lokalerna. Mat, alkohol och ragg är man beredd att riskera den sociala distanseringen för, men inte för diskretionär shopping.
Bohuslän. 
Således är det inte alls säkert att läget är så illa för besöksnäringen som man kan förledas att tro, om man inte räknar in de butiker som är beroende av penningstinna turister.

En annan förklaring till färre i butikerna kan också vara just frånvaron av norrmän, med sina stora kreditkort. Och kanske har e-handeln bitit sig fast, så det är mindre intressant att börja handla i butik igen.
Björkö
Detta är förstås bara anekdoter, men från en person jag känner och som har yrkesmässig insyn. För gränshandelsorterna är det säkert riktigt surt dock, men blir bättre ju närmare Göteborg eller Trestad och längre bort från Norge man kommer.

Samtidigt ska Norge idag lämnat beskedet att man öppnar upp gränsen mot södra Sverige, så nu kan både gränshandeln och turismen dra igång. Det kan således rent av bli trångt när norrmännen tar sig över gränsen igen.

På nedsidan rapporteras på anekdotnivå om hur personal i butiker och restauranger nu börjat bli sjuka, smittade av storstadsborna. Och i nästa steg har stora delar av Bohuslän en äldre befolkning, i egenskap av avfolkningsbygd där sommargäster bitvis kan vara vanligare än lokalbefolkning. Och närmaste akutsjukhus ligger timmar bort i form av Näl i Trollhättan.
Marstrand
Så ha ett fortsatt underbart fredagsmys. Allt verkar inte helt hopplöst, åtminstone inte för semesterorterna i Strömstad.

15 kommentarer:

 1. En personlig notis som jag gjort är att det är ett fruktansvärt gnäll över hamnavgifterna på sociala medier och där hamnarnas servicenivå får ganska så svidande kritik. Detta verkar ha fört med sig att fler och fler väljer att ta en naturhamn när det är lämpligt, en bild som också bekräftas om man åker runt i skärgården eller tar en titt på Marinetraffic.

  SvaraRadera
 2. Segelbåten med blått skrov mitt i artikeln var fin. Vad var det för någon modell?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Lena och jag seglade Bavaria 38:an som ligger längs med på andra sidan.

   Radera
  2. Skulle nästan kunna sätta en slant på att det är en Tarac 33

   Radera
  3. Ser korrekt ut. Kollar jag originalbilden som har högre upplösning står det Tarac på sidan av ruffen.

   Radera
  4. Den såg väldigt trevlig ut. Lägger en bevakning på blocket.

   Radera
 3. Trots den rådande vinterkylan ser jag fram emot den kommande båtsemestern utan alla norrmän som tar upp vårt lebensraum under semestern som vi så väl förtjänat. Förr hade dom vett att komma i små snipor som inte tog någon plats, men sen blev tydligen alla miljonärer över en natt och köpte båtar som är minst lika breda som långa. Inte håller dom sig till sin egna kust heller trots att dom prompt skulle lämna unionen...

  SvaraRadera
 4. Mycket bra av dig att blurra ansiktena på bilden, det visar på respekt och hyfs. Mycket bra, där växte du i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar göra det sedan GDPR klubbades. Inte alltid det syns, men nu var ansikten så nära att det behövdes. Ibland räcker det att sänka upplösningen på bilden, annars försöker jag ta foton utan att ansikten syns.

   Radera
 5. Ser trevligt ut. Tråkigt bara att man måste ha en segelbåt för att passa in. Ungefär lika modernt som järnväg och tåg.

  SvaraRadera
 6. Pga rådande krav och regler tvingas restaurangbranschen till ca 30 % färre sittplatser dvs även om det är fullt tappat vi 30% av omsättningen. Det har även blivit i stort sett krav på bordsservering fullt ut vilket leder till högre personalkostnader. Så det är tufft i testaurangbranschen.

  SvaraRadera
 7. I brist på norrmän i norra Bohuslän har vissa restauranger fått överge sina "norskepriser" för att locka in svenska turister. Skall bli intressant att se hur snabbt priserna ökar igen till det "normala" när Norge tillåter resor till Bohuslän.
  Kanske ett tips för krögare i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Släng på 100-150 sek extra per huvudrätt om norrmännen börjar vallfärda. Funkar ju i norra Bohuslän normalt...

  SvaraRadera
 8. Låter bra att Norrmän får stanna hemma, jag förstår inte varför man tvunget måste resa just denna sommar. Deras R-tal är nu farligt nära ett, vi får hoppas de slipper en andra våg.

  SvaraRadera
 9. Besökte Fjällbacka, Hamburgsund och Hunnebostrand i veckan och har gjort samma reflektioner. Fullt med folk på (de utglesade) restaurangerna men lediga platser i gästhamnarna. Första tanken var att 70-plussarna inte är ute med båten i år men fem sekunder senare insåg även jag frånvaron av norrmän. På dessa ställen är ju en normal sommar varannan bil en tystgående, lätt vinande, sak från Norge. Nu kanske max 5 % (Så några norrmän har ju vågat sig hit)!
  Knappt en käft i klädbutikerna trots skyltar med text ”Outlet”, ”30-50%”, ”Fynd” etc.
  Och prisnivån denna sommar är helt ändrad! Fick en utmärkt bit lax till lunch i Hunnebostrand till det facila priset av 110 pix. Lyxölen Stensson QPA som kostar 46 kr på bolaget och byter ägare för blott 96 på uteserveringen fem meter från vattnet!
  Fan, det är ju en helt surrealistiskt upplevelse.
  Bättre förr, någon?
  Ge mig nu fem grader varmare också så blir det en sommar att minnas...:-)

  SvaraRadera
 10. Nyss hemkommen från två nätter (vi hyrde hus) i Fjällbacka. Fullt med svenskar där och i Grebbestad. Var där med småbarn så tog inte del av nattlivet, men tyckte distansieringen fungerade väl dagtid.

  SvaraRadera