Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2020-07-30 09:38

Försvarsmaktens Pride-deltagande 2020

Försvarsmakten kan ju inte delta på Pride-veckan i år, eftersom festivalen är inställd. Så det får väl för stunden räcka med Försvarsmakten på Instagram. Överbefälhavare Micael Bydén förklarar här Försvarsmaktens syn.

Dags att rensa upp lite i vitlistan för bloggens kommentarsfält känner jag, så välj vilken kulle du vill dö på. Försvarsmaktens personal är oavsett beredd att dö för dig, såväl som alla andra svenskar, för vår frihet, vår demokrati och vårt nationella oberoende.

Det betyder inte att du kommer få vara kvar på kommentarsfältets vitlista.

Vad gäller Försvarsmaktens personal har jag flera bekanta eller vänner inom försvaret som är HBTQ-personer, och känner till ännu fler framstående dito i sociala medier. Att dessa en gång om året, eller om man så vill en vecka av 52, får lite extra uppbackning från arbetsgivaren är fullt rimligt, särskilt som det inte kostar något utan sker med befintlig avlönad personal.

Dessa personer har riskerat och riskerar än idag sitt liv för din frihets skull. Du ska tacka dem och skita i vad de har för sexuell läggning, för operativ effekt sitter inte i deras sexualitet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Kunde ju valt lite lite mer taktiskt nagellack kan man tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju alltid hetat att enighet ger styrka. På vad sätt ger mångfald styrka? Mångfald går ju att koppla till olika åsikter och till splittring. Eller? Nåt är lurt här.

   Radera
  2. Det är ju elementärt, olika erfarenheter ger större möjlighet att möta en situation på korrekt sätt.

   Radera
 2. Väl rutet! Dags för alla svärjisar och andra konservativa att hålla truten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvarsmaktens reklamkampanj är smart och elegant utformad. Bra val av reklambyrå och utmärkt att man markerar mot intolerans och att det handlar om att man bokstavligen försvarar alla.

   Personligen tycker jag att uttrycket allas lika värde (felöversatt yada yada) är diffust och används slentrianmässigt. "Rätten att leva som vi själva väljer" är bättre och det är inte alla försvarsmakter i världen som skriver under på...

   Sedan är det inte oproblematiskt att Pride har tagit avstånd från ett riksdagsparti (el tom 2 om man går längre tillbaka?) och att tex statliga myndigheter som ska vara politiskt neutrala backar upp Pride till 100%. Men om man blir kränkt av det så kanske det är en nyttig övning i att tillhöra en minoritet. Nog om det.

   Radera
 3. Bra skrivet, såg någon tomte på Twitter som ondgjorde sig över detta.

  SvaraRadera
 4. Fattar inte grejen med att reta sig på sånt. Det ena handlar om sak, det andra om person, varför envisas (allt för) många med att blanda ihop dessa? Det verkar vara en allmän sjuka i många sammanhang att inte kunna hålla isär vad nån gör och vad den tycker eller hur den ser ut. Märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Garanterat så att dessa som uttrycker sig nedlåtande eller kränkande mot HBTQ+ är fruktansvärt osäkra i sitt eget känsloliv och drivs av rädsla. Irrationell rädsla och osäkerhet. Personligen tycker jag olika är kul och stimulerande. Vansinnigt tråkig värld om alla följde svärjisarnas mall för "hur man ska vara".

   Radera
  2. Ja, HBTQ smittar inte. Så dessa personer kan rimligtvis bara vara rädda för att de själva förtrycker den egna sexualiteten och att den kan riskera få blomma ut. Eller så är de bara dumma i huvudet.

   Radera
  3. Jag jobbade en gång med en gubbe som gick in i rabiat extas så fort han fick syn på en manlig gothare. Efter en sån syn blev inget gjort på 20 minuter för han måste stå och ondgöra sig över personen. Försökte få honom att förklara varför det var så hemskt, det jag fick som nån slags svar var osammanhängande aggressivt svammel om att det såg för djävligt ut. Fattar fortfarande inte grejen med det, eller annat som folk retar upp sig på.

   Radera
  4. mpjens, instämmer. Har man tagit på sig en uppgift är det viktiga att man kan utföra den, inte vad man har för religiös, politisk, eller sexuell åskådning, eller för den delen medfödda fysiska attribut.

   Radera
  5. Svinto. Precis exakt så, komptens är överställ allt. men det gäller även övriga i organisationen att ha tillräkligt förstånd/ intelligens att behandla/acceptera/respektera individen.

   Radera
 5. Det finns dock inte generell frihet för alla att "leva som vi väljer". Ett villkor för fungerande civilisationer är att alla riktar sina krafter mot gemensamma mål, vilket förhoppningsvis sker oftare genom morot än piska. Samhället är fullt av osynliga normer, lagar och gamla seder och det mesta självregleras.

  I nutid är det pragmatiskt att släppa "heteronormer", varför det är oproblematiskt att gå ut så här. Det finns dock inget "hat" bakom heteronormer. Gissningsvis är det pragmatiska ursprunget ett behov av att så många män som möjligt blev försörjande familjefäder, särskilt när det saknades preventivmedel och många män försvann i krig, olyckor och på resor.

  Exempelvis, att två vuxna män bildar familj samtidigt som ensamma kvinnor tvingas lämna barn på barnhem kan ses som problematiskt, även om männen själva inte bär ansvaret för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förbjuda homosexualitet gör inte att homosexuella män blir heterosexuella och bildar familj. Det samma gäller kvinnliga homosexuella. Så förtryck är inte en lösning.

   Känner du att det är många kvinnor i Sverige som lämnar sina barn på barnhem?

   Radera
  2. Heteronormen har ju ett historiskt ursrpung och det var antagligen pragmatiskt snarare än "hatiskt".

   Antagligen brydde man sig inte om huruvida män var homosexuella (om ordet ens användes). Det viktiga var att de blev försörjande familjefäder och därmed ökade antalet trygga hem för barn och minskade belastningen på samhället. Vem som var barnens verkliga fäder spelade ingen roll.

   Lagar och normer kring otrohet och äktenskap har snarlika syften.

   Preventivmedel och sociala skyddsnät ändrade hela spelplanen.

   Radera
  3. @väldigt intressant resonemang, har inte själv tänkt på det du tar upp. Som sagt, intressant.

   På temat homosexualitet och försvarsmakten så; när undertecknad gjorde sin (värn)plikt i en helt annan tid så var det mycket "bögjävel hit och dit"-jargong. Tills en fänrik med pondus som en General gjorde klart för hela plutonen att "man först och främst är soldat och resten är av ringa betydelse" det tycker jag var bra sagt:)

   Diskussionen om "oberoende" myndigheter och pride eller andra "politiska rörelser " har jag ledsnat på... jag ser problematiken men det finns mycket större problem när det kommer till våra "oberoende" myndigheter

   Radera
 6. Vet inte varför jag egentligen kommenterar detta men det känns på något sätt viktigt just idag, i min ungdom var jag väl i stort en produkt av den tidens strömmar. En ung osäker pojke starkt mottaglig för yttre påverkan, väldigt aktiv i ishockey på relativt hög nivå och när det blev dags för militärtjänst så var det bara de "hårda tjänsterna" som gällde. Inte helt oväntat var det som gällde,då på den tiden, i dom grupperna jag rörde mig kopplade till en stark heterosexuell norm och med, inte sällan, ett direkt förakt för allt annat. Konformitet och starka gruppnormer präglade mig som ung. Detta bidrog inte minst till en nedvärderande syn av bl.a. homosexuella (tror inte ens HBTQ var ett begrepp då, i vart fall hade jag inte vett nog att ta det till mig om det fanns).

  Tack och lov gick det aldrig så långt att jag fysisk skadade någon men visst har man vid ett flertal tillfällen kallat någon "b*gjävel" och annat värre. Många gånger till de som inte var homosexuella men tyvärr också till dem som är det. Ovetandes om vilka sår detta måste rivit upp tog man sedan tacksamt emot kamraternas belöning i form av gemensamma asgarv, high-fives, fist bumps mm medans man lämande offret att sopa upp resterna efter sig själv.

  Min "räddning" blev en allvarlig fysisk skada vilket gjorde att jag inte bara fick lämna min militärtjänsgöring utan också sluta helt med ishockeyn. Helt plötsligt rycktes hela min identitet bort och jag lämnades ensam utan den dagliga dosen av gruppåverkan och där någonstans började jag nog, opåverkad, för första gången använda hjärnan självständigt, jag började läsa böcker, fundera på livet mm. Tack och lov var jag, i vart fall på ett kognitivt plan, inte "dum i huvudet" utan hade betyg att ta mig in på ett universitet och där möttes, i vart fall jag, av en helt annan flora av åsikter, vyer och idéer. Jag har nu sedan länge försökt arbeta efter principen att en männsika ska bedömas efter sina handlingar mot andra människor och inget annat. Finns det homosexuella som är vedervärdiga mot sina medmänniskor? Absolut, men inte på grund av sin sexuella läggning utan av precis samma orsak som det finns hetersexuella som är dito, dom är helt enkelt taskiga människor och det är på den grunden man bör möta och värdera en människa tycker jag.

  Önskar jag att man kunde åka tillbaka och ta tillbaka en del av det man sagt, jajamensann, men det är sällan lönt att ångra sig. Man kan bara göra bättre framåt, som Hemingway skrev “Today is only one day in all the days that will ever be. But what will happen in all the other days that ever come can depend on what you do today.” (Ursäkta engelskan men Hemingway gör sig bäst på originalspråket).

  Jag tror också att många av dom idag som yttrar nedsättande kommentarer om människor baserat på sexuell läggning, hudfärg, religion mm är lika mycket offer för extern påverkan och önskan om tillhörighet till en grupp som jag var i min ungdom. Därav bör man möta dom med viss förståelse och ta diskussionen med dem......sen finns det förvisso dom som bara är genuint elaka människor men jag vill tro att det är fåtalet.

  Tack för ordet!

  PS. ett eventuellt nytt inlägg från mig kommer högst sannolikt handla om mer inköpsrelaterade delar, konsultmarknad etc så slipper ni sådana här utsvävningar igen DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Brasklapp för en bra text.

   Radera
  2. Jag tror det är många som passar in på din text.
   Jag har äldre kolleger som säger att de var homofober på 80-90 talet, "man var det bara". men de vet bättre nu.
   Kanske en del iaf är en generationsfråga.
   Samtidigt vittnar frugans syrra om nedsättande komentarer när hon är ute med sin tjej.

   Radera
  3. Japp, vi utvecklas som personer. Jag vet själv att jag utvecklats rejält de senaste 10-15 åren, så utvecklingen fortsätter gå åt rätt håll. Fan vad man skäms över en del man sagt eller gjort genom åren.

   Radera
  4. Bra, Brasklapp! Mycket öppet och moget skrivet.

   F ö hade jag genom hela yrkeslivet en kollega som var öppet homosexuell och aktiv i rörelsen, och han noterade det lustiga med dubbeltydigheten i just ordet "bras-klapp" :D

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Suicidförsök är vanligare bland unga HBTQ-personer. Fruktansvärt att det ska behöva gå så långt. Då förstår man att det gäller liv eller död, en fråga som handlar om djupt existentiella spörsmål.

  SvaraRadera
 9. Visst, homofobi ner du er oseker po din egna leggning. Tenk individ o problemet er borta. Var och soker sin lycka och sitt liv, punkt!

  SvaraRadera
 10. Lars, är det verkligen tillåtet med åteljakt?

  SvaraRadera
 11. Vi kan minnas herulerna, ett fantastiskt krigarband som bl a var kända för att månlösa nätter måla sig kolsvarta och smyga in i fiendelägret, de beskrevs av Prokopios som att de "hade relationer mot Guds avsikter" dvs låg med varann. Eller en dansk stam i Tacitus "Germania" (vars namn jag inte minns) som höll sig med manliga präster i kvinnokläder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar kanske den katolska kyrkan?

   Radera
  2. Tänkt rysk-ortodoxa kyrkan annars.

   Radera
  3. Hehehe... En favorit ur Germania är annars Chatti. De tillät inte en ung man att raka sig förrän han dödat sin första fiende, och de vägrade springa mot fienden eftersom det var värdigare och modigare att avancera långsamt. Romarna lyckades aldrig kuva dem efter slaget vid Teutoburgerskogen utan de uppgick så småningom istället i frankerriket. Deras namn går igen i moderna tyska ortsnamn, bl a Hesse och Kassel.

   Radera
 12. Rekommenderar ÖB’s sommarprat. Man känner en stark trygghet i vem som styr våra styrkor efter det programmet.

  SvaraRadera
 13. Eller varför inte T E Lawrence, som ledde araberna till att ta Damaskus från ottomanerna under första världskriget. Han var antagligen bög själv, men framför allt skrev han i sina dagböcker om att manlig kärlek förekom bland de arabiska rekryterna.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du falla på det här berget, eller gå vidare istället?

   Radera
  2. Ber så hemskt om ursäkt om jag trampade på fel tå där.

   Menade bara att inte allt som kallar sig regnbågar är på riktigt, liksom, och våld hör inte hemma INOM försvarsmakten tycker jag. Stryk den som ej önskas.

   Radera
  3. twitter.com/VictoriaPeckham/status/1289244060016873474
   Citat (KODOR: what is WOMAN?)
   @CNN
   Individuals with a cervix are now recommended to start cervical cancers screening at 25 and continue through age 65, with HPV testing every five years as the preferred method of testing, according to a new guideline released by the American Cancer Society https://cnn.it/2XdboNl

   Radera
  4. Bara ett exempel till, sen kanske jag slutar tjata:
   twitter.com/worriedmumofone/status/1289538251699572737
   "Rosie Duffield is trending because of this. I am so sad to see the calls for her to be removed. The many examples of abuse directed at her. The demands for her head on a plate. Labour has switched up a gear over this one tweet. Antisemitism & misogyny don’t have this effect."

   Och vad twittrar Rosie (Member of Parliament)?
   "I'm a 'transphobe' for knowing that only women have a cervix....?!"

   En annan utvecklar:
   "Labour MP Rosie Duffield has locked her Twitter account as she is facing abuse and official complaints because she said that only women have a cervix (something that's a biological fact)"

   Så, hur många nyanser har den flaggan?

   Radera
 15. Mr Cool har många tänkvärda textrader på hbtqtemat. Rekomenderar starkt att lyssna igenom hans katalog.

  SvaraRadera
 16. Sånt här är nyttigt . Bra för blodomloppet ditt är min stående kommentar när jag hör någon som upprört försöker agitera mot folks sexualitet om den råkar avvika från den upprördes norm.

  SvaraRadera
 17. Min åsikt är att alla får göka med vem dom vill, så länge det är helt frivilligt från båda parter.
  Det är de här paraderna jag har lite svårt för. De är ingenting för minderåriga. Gasmasker, suspar, slavar i kedjor m.m.
  Att skattepengar skall gå till sådant här visar bara det stora förfallet av samhället.

  SvaraRadera
 18. Finns ju ingen anledning idag att gå ut med att du stödjer hbtq eller BLM eller liknande.. Försvaret ska inte ha en egen politisk åsikt de ska göra det riksdagen ger dem i uppdrag att göra och inget annat.

  Det sticker lite i ögonen med att _allt_ ska politiseras, även saker som inte ska politiseras för allt är inte politik (om du inte är marxist eller intersektionalist(typ samma sak) för då är just allt politik och makt). Har inget med HBTQ speciellt att göra, utan snarare att försvaret håller på och bli uttalat politiskt åt ett håll.

  Jag har inga problem med att företag gör samma sak eller att individuella partier i riksdagen gör samma sak, det har med yttrandefriheten att göra, personligen så väljer jag dock i den mån det går att inte stödja organisationer som går ut med politiska uttalanden om de inte sysslar med politik som affärsidé.

  Försöker nyansera lite så att ni som ogillar att folk ogillar att försvaret går ut med sådant här...

  Dessutom.. Idag, 2020, så är HBTQ ingen större grej, är väl egentligen bara T som är en issue hos vissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker nyansera lite så att ni som ogillar att folk ogillar att försvaret går ut med sådant här förstår att allt inte har med HBTQ hat eller liknande.

   Radera
  2. Ja, många tycker att nyanser är bra.

   Jag med. En nyans som jag sätter stort värde på är när man inte okritiskt sväljer allt som säljs med "rätt" kodord.

   Regnbågsflaggan har sju nyanser (?). Somliga försöker lägga till några som egentligen inte hör till ett humant, liberalt rättssamhälle.

   Man väljer sitt sällskap och sina lekkamrater.

   För mig är det helt okej att förverkliga sig själv och realisera sin verkliga identitet -- MEN BARA OM DET INTE DRABBAR ANDRA!!11! Där drar jag gränsen. Den som trampar över får inte leka med mig.

   Förlåt, Nkari, att jag hakar på ditt resonemang men det resonerade ;-)

   Radera