Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-07-29 14:48

Fejkvalet i Vitryssland: Lukashenko hävdar att Kreml skickat in Wagner-legosoldater

Exakt vad som är sant kan man alltid diskutera, men inför det fejkade valet av president i diktaturen Vitryssland hävdar nu regimen och diktatorn Lukashenko att man gripit 32 legosoldater från den Kreml-regimens favoriter Wagner i Minsk. Ytterligare 200 "militanter" påstås ha påträffats i Minsk, med syfte att underminera Lukashenkos återval. Samtidigt har vi den där ryska beredskapskontrollen på Kremls sida om gränsen till den lågt hängande frukten Vitryssland.
Mer bilder från Suwalkikorridorens pansarterräng hittar ni här.
Även om det förstås skulle bli internationella protester om Kreml klampar in i Vitryssland kommer ingen lyfta ett finger för att försvara diktaturen i Minsk och diktatorn Lukashenko. Däremot kommer ett maktövertagande från Moskva att helt rubba den militära balansen efter att Kreml kommer öppna direkta gränser mot såväl Litauen som Polen. Man har gräns via exklaven i Köningsberg, men skulle om man tar över Vitryssland även få en gräns direkt kopplat till moderlandets markbaserade logistikkedjor. Och bara några mil över Suwalkikorridoren till Königsberg, med möjlighet att spärra av Estland, Lettland och Litauen. I min roman Höstsol (2017), som utspelar sig 2021 - 2022 så hade för övrigt Ryssland tagit över och annekterat Vitryssland. Man kommer också bara ha några mil från gränsen till Ukrainas huvudstad Kyiv, även om terrängen kanske inte är särskilt förlåtande.

Regimen i Mink och diktatorn Lukashenko hävdar att man gripit 32 legosoldater från Kremls favoritkrigshundar Wagner, och att det ska finnas ytterligare 200 militanter i Minsk. Syftet ska vara att störa och underminera Lukashenkos annars garanterade så kallade återval. Menar Lukashenko.

Huruvida det alls egentligen påträffats eller än mindre gripits några krigshundar från Wagner finns inga bevis för, men vi får se utvecklingen an. Det kan vara på riktigt, det kan vara propaganda, eller det kan vara både och. Legosoldaterna kanske rent av var ditskickade av Kreml för att säkra Lukashenko mot eventuell opposition?

Annars kan man väl konstatera att Kreml tröttnat på inkompetenta GRU enhet 29155 efter fiaskona med statskuppsförsöket i Montenegro eller massförstörelsevapeninsatsen i Salisbury, och nu köper in kompetensen istället. Inte för att de verkar kommit undan med det den här gången heller, om det hela nu inte är ett påhitt.

Frågan med de två diktaturerna i Kreml och Minsk är vem som ljuger mest, och varför.

Sedan är väl fortfarande den ryska beredskapskontrollen längs bland annat gränsen Ryssland-Vitryssland igång, så Kreml har trupp på plats och redo att korsa gränsen för att lugna ner situationen ...

Här är den vitryska regimens officiella påståenden om 32 gripna. Ytterligare en ska nu vara gripen påstås det. Namnen kan dock hämtats online, och några sådana personer behöver inte vara gripna i verkligheten. Tillägg: Nu text på engelska också. Bland det misstänkta beteendet fanns att de inte som ryska turister söp.

Tillägg: En prorysk sajt hävdar att de gripna legosoldaterna var på väg till Afrika, och greps under transfer på flygpaltsen i Minsk. Minsk används som ett sätt att komma in och ut ur Ryssland och runda coronarestriktionerna. Oavsett vem som har rätt så skulle den proryska sajtens påståenden bekräfta gripandena, även om det inte skulle handla om en aktion mot diktaturen i Minsk.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Hade ju fått för mig att Lukashenko och Putin umgicks på ett, dem emellan, vänligt och förtroligt sätt. Finner det väl mer sannolikt att Kreml gärna ser att Lukashenko förblir vid makten i Vitryssland än tvärtom och det kan förklara närvaron av ryska trupper vid gränsen, redo att skrida till verket vid en högst osannolik valförlust för Lukashenko.

  SvaraRadera
 2. Vad är wadner soldater och vad är skillnaden mellan GRU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Gruppa_Vagnera

   Radera
 3. Logiskt.
  Det var väl ryssar också bland de värsta gula västarna i Paris om jag minns rätt.....

  SvaraRadera
 4. Enligt den engelska nyhetssidan greps de av A-team. Jag älskar när en plan går i lås.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Lukashenko är inte poppis i Kreml.

  Väst kritiserade Lukashenkos regim i många år och denne fick stöd i Kreml. Lukashenko är dock inte intresserad av ett "anschluss hem till riket". När Ukraina attakerades tog Lukashenko en medlarroll. Försvarsinstallationer österut mot RF har förstärkts. Väst har fattat att Lukashenko är det som gör att RF inte har kommit för sig att annektera ännu. Finns ju inte så högljudd kritik längre jämfört med pre 2014. Sök vidare kring hur Minsk har förhandlat kring naturgas.

  Lukashenko är en räv. Han är "superkompis" med Kreml och lallar med där det inte innebär så mycket uppoffring, men Kreml kommer ingenstans kring unionen de har på pappret. Lukashenko vet att det enda riktiga hotet kommer från Kreml när de tröttnat, vilket om uppgifterna stämmer verkar vara i närtid. Lukashenko outar nu Kreml. Han har dragit i det röda snöret. Det torde därmed vara ett läge som kan ses som allvarligt att Minsk bränner relationen med Kreml. Vad händer sen eller är det abort och tystnad? Begär Lukashenko i tysthet hjälp av väst att hänga kvar som garant att inte Putin sitter vid Suwalki?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju mycket väl vara så att de arresterade gossarna var på väg till eller från typ Sudan som indikerats i olika media eller? Vad är sanning och vad är Maskirovka? Hursom Lukashenko bränner just nu broar till Kreml big time. Värt att notera. USA har numera ambassadör på plats efter Mike Pompeos visit i Minsk hos Lukashenko tidigare. Samtidigt som Kreml inte kommer nånstans med sin låtsas-union med Minsk och som sagt Lukashenko bränner broarna big time till Kreml.

   Radera