Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-07-11 08:30

Färre konkurser per capita i Sverige än Norge och Danmark under coronavåren

Svenska Dagbladet rapporterar att statistik från Bisnode visar på färre konkurser per capita i Sverige än i Norge och Danmark under coronakrisen. För att få klick och delningar från coronahaveristerrna rubriksatte man dock det hela till att det skulle vara fler konkurser i Sverige, utan att ta hänsyn till storleken på länderna.
Fler konkurser per capita, trots oljan och vattenkraften.
För coronahaveristerna är exakt allting Sverige gör eller inte gör dåligt, men det handlar ofta inte egentligen om coronapandemin, dessa utgör i många fall exakt samma personer som klagade på allt Sverige gjordeoch inte gjorde redan innan. Inte alla av dem, men många. Och dessa kommer klaga på allt vi gör eller inte gör när coronapandemin är över. Det är enklare än att ta något eget ansvar. Gruppen är tacksam om man vill ha klick och spridning av artiklar i sociala medier, precis som vissa andra ämnen spreds av gruppen innan och därför var populära att skriva om i media.

Således var gårdagens stora klick- och spridningsbete att Sverige skulle ha flest konkurser i Norden. Kanske inte så konstigt, då Sverige (alla befolkningssiffror från engelskspråkiga Wikipedia) uppges ha 10 343 403 invånare, medan Norge sägs ha 5 367 580 och Danmark 5 824 857 invånare. Sverige är därtill inte bara folkrikast utan har också större ekonomi. IMF (enligt Wikipedia) uppger att Sverige hade 528 929 GUSD i BNP 2019, Norge med sin olja 417 627 GUSD och Danmark 347 176 GUSD. Större befolkning och större ekonomi innebär också fler företag.

Antalet konkurser i Sverige var under coronavårens sex månader 3 786 stycken. I Norge var de 2 865 och i Danmark 2 820. Sett till storleken på länderna är förhållandena inget konstigt alls - större land, fler företag, fler konkurser. 

Justerat per capita är detta 36.6 konkurser per 100 000 invånare för svensk del, 53.4 för Norges del och 48.4 för Danmark. De danska konkurserna minskade faktiskt, men det beror på hur kris- och permitteringsreglerna i landet har tillämpats, vilket gör att bolag som skulle kursat även utan coronakrisen nu tillfälligt överlever ett tag till. Till viss del gäller det nog i alla länder nu - coronakrispengar till företag går även till företag som inte skulle klarat sig ändå, och som kommer gå omkull när krisen och stöden är över. Eller om man så vill, slöseri med skattebetalarnas pengar. Balanserat kan man dock säga att det mildrar krisen, så helt bortkastat är det kanske inte.

Nu är det dock ingen tävling, utan mer en fråga om dålig journalistik från SvD:s sida. Eller bra, om nu syftet var att få coronahaveristerna att dela artikeln så mycket som möjligt och understryka dessas frånvaro av analys av siffror för att sätta dem i ett sammanhang.

Man kan även titta på konkurser per BNP där det blir 8.1 per miljarder USD för Danmark, 7.2 för Sverige och 6.9 för Norge. Norges BNP dras dock upp av oljan och när man jämför med andra länder brukar man tala om fastlands-BNP för Norges del, vilket skulle göra att antalet konkurser per fastlands-BNP är högre i Norge än i Sverige.

Men ska man använda SvD:s "flest antal konkurser under coronakrisen", så kan vi garanterat skriva att Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Italien mfl länder hade fler konkurser än Sverige. För att inte tala om Kina, USA, Ryssland, Brasilien, Indien mfl. Som världens 91:a land i befolkningsstorleksordning har vi knappast flest konkurser.

Bäst i Norden var dock Finland, oavsett BNP eller per capita. Verkar nästan inte existera konkurser i Finland, möjligt att de har någon annan sorts konstruktion, eller så är det skitsvårt att starta företag i den fd östra rikshalvan. För det är en annan aspekt - i länder där det är enkelt att starta företag och försöka skapa jobb kommer konkurserna helt enkelt vara fler. Så man kan vrida det åt andra hållet - färre konkurser per capita i Sverige talar för att det är för svårt att starta företag. Sedan kan det också bero på företagsstrukturen i landet - är man bra på att driva småföretag, ellr är istället företagen större i snitt?

Och Island fick inte längre tillhöra Norden enligt SvD:s tolkning.

19 kommentarer:

 1. Jag älskar din nya stil! Först den bekanta hårdvinklade, och sedan, efter nyckelordet "Balanserat" kommer det vuxna; 'kan man dock säga att det mildrar krisen, så helt bortkastat är det kanske inte.'

  Mycket bra!

  SvaraRadera
 2. Finns det en norsk ekonomi utanför oljan?

  Jag minns mina gamla skolböcker från den tiden då Alexander Kielland kantrade och då pratade man om aluminium tillverkning tack vare billig el pga mycket vattenkraft. Det skulle ju vara helt oberoende.

  De har lax idag. Och så Beforeigners.

  Vacker natur som lockar en del turister.
  Kan tänka mig den drabbats rätt hårt.

  De covid 19 smittade laxarna I Kina kanske bidrar, Lax priset i affären har ialla fall minskat.

  Danskarnas ekonomi måste ta stryk. Eftersom vi inte längre tar i hand kan dansken inte längre lura av dig fingrarna så det har väl viss påverkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta av intäkterna hamnar väl hos staten via Equinor/Statoil. Oljeindustrin sysselsätter många norrmänn men långt ifrån alla och samtidigt är skattetrycket i nivå med Sverige och kostnadsläget är högre.
   Så hur trillar välståndet ner till medelklassen jmf. Sverige?

   Radera
  2. Jag vet inte, något måste de ju leva på?

   Radera
  3. Norska staten satsar 600Mkr på statliga IT-projekt för att få igång IT-industrin i Norge, lönerna ligger i genomsnitt på 60k. Svenskar står högt i kurs...

   Radera
  4. Laxarna var väl inte smittade, var bara kinesisk propaganda.

   Radera
 3. Glädjande siffror. Undrar om de 5600 som har dött glädjer sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär lika mkt som dom 40000 som normalt dör under denna period glädjer sig.

   Radera
  2. Ja, okänsligt att skita i de övriga 10000-tals döda i Sverige och deras anhöriga.

   Radera
  3. Nu rapporterar ju Sverige om de som dött hade Covid också. Således, alla som dött med Covid dog inte av Covid. Den s.k. överdödligheten som nu är på normala nivåer visar att många som dött skulle ha gjort det ändå. Men det är ju lätt att dra slutsatser från data utan att bekymra sig om någon analys alls.

   Radera
  4. Nu är inte heller överdödlighet ett perfekt mått. T.ex. kommer cancerpatienter som inte opereras idag inte dö på operationsbordet imorgon, men de missar också chansen att överleva i 20 år till.

   Radera
  5. Precis, dödandet kommer att fortgå av sekundära orsaker.

   Radera
 4. En sak som skiljer Finland från Sverige är att arbetsgivare inte betalar någon lön alls för personal som är permitterad 100%. https://www.yrittajat.fi/foretagens-abc/arbetsgivarinfo/permittering-316234

  SvaraRadera
 5. Intressant att inte bara Norge utan även Danmark har avsevärt högre BNP per capita än Sverige. De är väl i första hand en handelsnation och inte en industrination.

  BNP per capita och antalet konkurser per capita verkar korrelera.

  Även antalet varsel och uppsägningar per capita hade varit intressant. Det är ju bättre om 10 frisörer konkar än att Pelles Mekaniska med 500 anställda gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden i BNP per capita beror främst på den norska och danska oljan och gasen.

   Radera
  2. Varvid kan noteras att Sveriges den gången socialdemokratiska regering gjorde en missbedömning 1959 i att inte starkare hävda Genevekonventionen vid uppdelning av territorialvattensocklarna som kom att innebära att Danskar, Norrmän och Skottar delade upp gas- och oljeförande Nordsjöbottnar i vilka även Sverige kunde principiellt hävda del.

   Radera
  3. p.s. Faen ... jag skrev Skottar ... jag menade Britter!

   Radera
 6. Tvärt om - det är väldigt lätt att starta aktiebolag i finkland, du behöver bara ha noll (!) euro i aktiekapital...
  https://fondanalys.se/2019/02/25/finland-avskaffar-aktiekapital/

  SvaraRadera
 7. Gött! Då funkar flockimmunitetsstrategin! Eller vad det nu är för strategi vi har. Det kanske dör en och annan gamling men vi har färre konkurser än Norge!

  SvaraRadera