Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-05 19:39

Extremt lågt elpris idag

Söndag. Stängt. Storsemestern börjar. Ringhals 1 kör extra för att elnätet inte ska kollapsa pga  obalanser. Coronakrisen med massiva permitteringar. Och kraftig blåst sedan södra Sverige hamnat mellan ett lågtryck och ett högtryck. Svalt nog för att inte behöva AC. Då får man extremt lågt elpris, som dagtid toppade på 1:51 öre idag.
Dagens timpriser i ören. Källa: HomeAssistant/Nordpool
Annars har elpriset under dagen varit nere under en krona. Vid 16-tiden låg priset på 0:65 öre per kWh. I princip är det bara elskatten man betalar nu, plus momsen på skatten. Om man har timdebitering.

Nu är dagen ett extremt undantag - det är sällan det blåser så här mycket på sommaren och SMHI har rent av utfärdat en klass 1-varning på Bästkusten.

Tydligt är i alla fall att effekten av oblanserna som kärnkraftens nedläggning medför sommartid i södra Sverige gör att elpriset pendlar mellan hopp och förtvivlan. Men man får väl vara glad så länge inte obalanserna gör att elnätet måste stängas ner.

6 kommentarer:

 1. Och samtidigt mycket vindkraft i system idag, men tyskland har även haft -60€ per Mwh.
  Jag undrar hur det ska gå till i framtid, ett vätgas strategi behöver också baskraft, det är interessant om finland kan starta sin reaktor nästa år. Det är lite mer än Ringhals 1.
  Men elnät...

  SvaraRadera
 2. Vad är det bästa alternativet om man snart ska teckna ett nytt elavtal. Rörligt? 1år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror alldeles på vad du har för årsförbrukning. Jag skulle säga rörligt se till att få årsavgift rabatterat och påslag och utan bindningstid

   Radera
 3. När priset på en vara varierar med flera tusen procent på kort tid och korta fysiska avstånd (i Norge var priset 1,5 när det var 200 i södra Sverige) känns det som om marknadskrafterna inte kunnat verka. Visst finns det tekniska skäl till att det blir som det blir men situationen är ju ganska förutsägbar ändå görs lite för att förhindra att det sker igen. Politiska krafter hämmar produktion (MP) och byråkratiska hinder hämmar byggnad av transmissionskapacitet. Att vara elhandlare känns som ett svajigare jobb än att spela på casino ibland.

  SvaraRadera
 4. SvK kan tryggt utnämnas till Svenskt Inkompetenscentrum!

  Att låta underhållsplaneringen från 2019 ligga kvar oförändrad när de andra aktörerna tvingas förhålla sig corona-restriktioner visar på nonchalans och oförmåga värdigt ett statligt monopol.

  En knas skeppare som låter ankaret dragga i Oslofjorden skojar också till det...

  SvaraRadera
 5. https://www.nyteknik.se/opinion/karntekniker-nu-ar-elbristen-ett-faktum-6998071
  Galet inkompetent faktiskt.

  SvaraRadera