Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-07-21 08:21

Euron rasar på överenskommelse - Sverige ska betala 148 miljarder, plus 6 miljarder om året, plus nya EU-skatter

I natt nåddes en överenskommelse om EU:s långtidsbudget och så kallade räddningsprogram för coronakrisen, Next Generation EU, efter att den svage och veke statsministern Stefan Löfven (S) backat hela vägen från 0:- EUR i U-landsbistånd till EU-länder till 390 GEUR i bistånd. Euron rasar på överenskommelsen, medan Sverige enligt Jonas Sjöstedt (V) ska betala  148 miljarder kronor plus ytterligare 6 miljarder om året, och Sveriges rabatt på vidareskickningen av moms till EU slopas. EU får nu beskattningsrättt för att ta ut 750 GEUR i skatt av medlemmarna, vilket ska ske bland annat via en platsskatt ovanpå de svenska plastskatterna, och föreslaget även på finansiella transaktioner, men även andra EU-skatter kan komma att införas.
Degen ska ut.
Euron faller till sin lägsta nivå mot svenska kronan sedan årsskiftet 2018 - 2019, nivåer som  även sågs i början av 2018. Marknaden verkar inte direkt hylla att EU nu får "egna tillgångar" och beskattningsrätt. Initialt ska 750 GEUR lånas upp och delvis till 390 GEUR betalas ut som U-landsbistånd till sökkande EU-länder, medan övriga 360 GEUR ska lånas ut till icke-marknadsmässiga räntor och i praktiken endast till de länder som missköter sin ekonomi.
Veckochart EURSEK.

Jonas Sjöstedt (V) uppger på Twitter att regeringen meddelat honom att Sverige ska betala 148 miljarder SEK till räddningsfonden, något som inte skrivs ut någon annanstans. Därtill höjs Sveriges EU-medlemsavgift med ca 6 GSEK om året, vilket i media framförs som en ökad rabatt på medlemsavgiften. Men det är alltså en årlig höjning. 

Reuters skriver att Sverige, Tyskland och Nederländerna blir av med sin rabatt på momsen man skickar vidare till EU idag.

I övrigt innebär avtalet att EU får beskattningsrätt av medlemsländerna. Detta ska betala tillbaka de 750 miljarder eurona i räddningsfonden. Överenskomna skatter på medlemmarna blir en plastskatt och det finns förslag på en skatt på finansiella transaktioner (t ex är ett kortköp i butik en finansiell transaktion). Andra förslag är skatt på flyg (ovanpå svensk flygskatt alltså) och sjöfart. Detta är dock bara förslag, och det finns egentligen inget som begränsar vad för skatter EU framöver kan ta ut. De måste dock beslutas om i nya förhandlingar och förstås godkännas av EU-parlamentet.
Jonas Sjöstedt i Almedalen.

Som enda partiledare med lite ryggrad och integritet kritiserar Jonas Sjöstedt (V) överenskommelsen. Formuleringarna om rättstatens principer ska ha strukits och regeringen informerade inte EU-nämnden om detta, så riksdagen har preliminärt godkänt en överenskommelse på felaktiga grunder. V överväger nu att KU-anmäla, men vill tydligen inte fälla regeringen utan nöjer sig med helt sanktionsfria utfrågningar i konstitutionsutskottet. Till SVT säger Sjöstedt nu att V kommer KU-anmäla och att de 148 miljarderna kommer tas från den svenska statsbudgeten.

Och Stefan Löfven (S) går själv antagligen snart i pension. Statsrådspension, dvs inte den folkliga allmänna pension som du får som skattebetalare. Men man får väl förvänta sig att han nu får något toppjobb inom EU för att "visat förhandlingsvilja" som de mottagande länderna kallar det när man lägger sig platt och dessutom bryter mot mandatet från EU-nämnden. För övrigt ville regeringen att ökade klimatsatsningar skulle ske. I överenskommelsen har nu klimatsatsningarna dragits ner istället, frågan är om någon berättade det för Miljöpartiet. Bland annat slopas också kraven på att alla EU-länder ska vara klimatneutrala till år 2050, utan nu ska det istället gälla EU som helhet, dvs några länder måste vara bäst i klassen och ta de ekonomiska kostnaderna. Ni kan väl gissa vilket land som kommer vilja vara bäst i klassen och göra grupparbetet åt de andra, så de också får höga betyg för gött jobbat?

Allt snack om att regeringen saknade pengar till t ex vård, skola, omsorg, försvar och rättsväsende faller nu platt givet Sjöstedts besked om 148 miljarder kronor. Uppenbarligen fanns det pengar att ge som U-landsbistånd till EU-länder, t ex Italien där italienarna kan få 500 EUR från staten i semesterbonus till sin semester.

Klockan elva håller regeringen presskonferens, och det ska bli roande att se hur kassa svenska journalister kommer vara på att ställa regeringen mot väggen, samt hur regeringen presenterar detta som en svensk seger.

Ha en fortsatt trevlig semester! God morgon! 

50 kommentarer:

 1. Vet du vad.
  Jag tror att de flesta av de sk "rysstrollen" finns bland politiker som dessa, om än inte frivilligt. De ryggradslösa. De som inte arbetar för sitt respektive folks bästa. De skadr förtroendet för systemen långt mer än något troll vore kapabelt till. Varken duterte, trump eller putin känns vidare sympatiska, men de framstår som om de arbetar för sina respektive länders bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump och Putin jobbar givetvis för sitt eget/sin krets bästa. Skillnaden är väl att detta trummas ut i media dagligen. Att vår egna makthavare inte är så mycket bättre är det dock bara vi "ryss-troll" som ibland vågar yttra...

   Radera
  2. "men de framstår som om de arbetar för sina respektive länders bästa"

   Haha, där var du lustig... Duterte kanske (vet för lite om den situationen) men en bättre mening för att passa in på de andra två hade varit: "men de framstår som om de arbetar för sina respektive vänners bästa."

   Radera
  3. @Rickard L

   Det är väl ingen hemlighet för oss normalbegåvade att korruption finns överallt, men där är ju skillnad på vilken grad av korruption vi pratar om. Vi svenskar har en av de bästa levnadsstandarderna i världen trots "all" vår korruption.

   Ska vi sluta att sträva efter att bli bättre? Självklart inte, men man får ju ändå sätta saker i lite perspektiv. Och kliv ner från den höga hästen är du snäll, det finns gott om artiklar, undersökningar och annan journalistik kring korruption i Sverige. Det är verkligen inte bara "vi "ryss-troll" som ibland vågar yttra".

   Radera
  4. Jag tror snarare att systemet är riggat så endast ryggradslösa ja-sägare kan komma fram i det politiska systemet. Folk som är riktiga ledare, tar risker och kanske har lite i bagaget sorteras bort. Då har Sverige inte en chans ute världen när vargarna får syn på lilla Rödluvan Sverige.

   Radera
  5. Rickard. Jag är sannerligen inget rysstroll.
   Mattias. "framstår som" innebär att jag inte tycker att så är fallet. Jag vet inte. Därav mitt intresse. Det sätt på vilket ditt tillrop förmedlades säger att du inte heller har någon koll utan tycker saker som någon sagt åt dig är rätt eller fel att tycka.
   Sjunkbomben. Jag tror du har rätt, men jag tror inte de har sorterats bort. De gillar nog inte systemets uppbyggnad och ägnar sig åt konkreta uppgifter där tyckande, signalerade och chans(förväxla ej med risk, vilken har kalkylerad positiv utgång) lämnas därhän.

   Radera
 2. Blir ju inte så dyrt om SEK fortsätter stärkas, närmar vi oss 9 sek för 1 Euro är det ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vi ska vara glada att vi blev rånade på lite mindre än vi först trodde?

   Radera
  2. Ska man inte alltid det SniffmeisteR?

   Radera
  3. Jag föredrar att inte bli rånad alls...

   Radera
 3. Jag blir så jävla arg...

  SvaraRadera
 4. Italienska maffian har enligt seriösa analytiker och media gjort stora framsteg under pandemin. De kommer nu att ha bra möjligheter att ta del av dessa bidrag, när lånen de gett till företagare och privatpersoner skall betalas tillbaka...

  SvaraRadera
 5. Tack för bra krönika - så var det med den superförhandlaren. När hans lojalitet inte tillhör svenska folket kan man inte förvånas över att resultatet blir destruktivt för vårt land. Hela spektaklet handlar i grunden om att dels försöka upprätthålla ett i grunden ohållbart Euro-system, dels att ge Bryssel mer makt på bekostnad av de enskilda EU-ländernas.

  SvaraRadera
 6. "And we didn’t just manage to get a big package of money but we defended the pride of our nations.” - Viktor Orbán (enligt Politico)

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.politico.eu/article/eu-european-council-summit-live-blog-mff-budget-coronavirus-recovery/

   Radera
 7. De företagsstöd (Socialbidrag) som redan betalts ut till företag, artister och konstnärer i Sverige till följd av Coronakrisen bör vi ju kunna söka kompensation för ur nu framförhandlad bidragsdel av EU!

  För vår skattkista ska väl inte bekosta två socialbidragssystem, förts vårat eget och sen EU,s gemensamma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är exakt så det är. Vi ska bekosta både våra egna och EUs.

   Radera
  2. Du glömde biståndet.

   Radera
 8. Och lik förbannat är folk i gemen positiva till EU. Frihandel är toppen resten av det EU gör är uselt. Det är bara att gå ur och lägga ner, eventuellt börja om. Jag röstade till och med JA till euron 2003, enda rösten jag lagt som jag skäms för idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi passa på och ta den där omröstningen avseende Euron som man pratat så mycket om för ett tag sen. Varför inte nu på en gång?

   Så är vi av med frågan sen.

   Radera
 9. Suck. Han är verkligen en allroundsopa.

  SvaraRadera
 10. Stora skillnaden är att Tyskland och Frankrike har stor export till bidragsmottagarländerna vilket innebär att deras industri kommer nu att få ordrar från mottagarländerna, skulle inte förvåna mig och om Tyskland med flera förhandlar med mottagarländerna om återköp på stora belopp från exp Tyskindustri. Sverige får stå utanför och se på som vanligt och betala.
  Det kostar att leka med de stora pojkarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, vi säljer mycket toalettpapper till Tyskland. Och kanske fortfarande lite järnmalm ibland.

   Radera
  2. Ja, Cornu har ju tidigare visat på, vilken förlustaffär handeln mot EU är för Sveriges del. -222 miljarder enligt det senaste inlägget jag hittade.
   https://cornucopia.cornubot.se/2018/01/222-miljarder-kronor-sveriges.html

   Radera
 11. Eftersom det inte finns ett sk*t att göra åt saken är det bästa för den enskilde att helt enkelt sluta tänka på saken. Eller ännu bättre - tänka positivt!

  Vetenskapen har tydligt visat att oro och ilska förkortar livet så bloggen skulle kunna göra en stor insats genom att lära ut några bra KBT-övningar till läsarna. Kanske tom förhandla fram rabatt hos någon KBT-terapeut.

  Det finns flera litterära förebilder som kan tjäna som ideal; Odysseus i cyklopens håla. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Hamburg vintern 1946, etc.

  Själv tänker jag njuta av det som är kvar av sommaren och bygga klart en förrådsbod.

  EU-budgeten handlar trots allt inte om riktiga pengar utan om någon abstrakt parameter som kan göras till vad som helst när någon vidrör ett tangentbord. Ungefär som med IPCC och klimatet.

  SvaraRadera
 12. De tror att de gör EU starkare men egentligen gör de EU svagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket möjligt detta blir en Pyrrhusseger.

   Att de skulle reformera sig själva synes otroligt, historien får väl krascha ut dem..

   Radera
 13. Det där med att både rättsstatens principer och klimatsatsningarna sträka respektive vattnades ur är riktigt illa.
  Men sen är det såklart en risk att eventuella nya skatter kommer ju inte strykas bara för att skälet de kom dit på försvunnit.

  SvaraRadera
 14. Bara V och SD är emot detta i EU-nämnden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. M går som vanligt i S koppel så fort det blir allvar.

   Radera
  2. Jonas och Jimmie har och har alltid haft rakast ryggrad i svensk politik.

   Radera
 15. Dags att dra igång en semesterbojkott mot Spanien, Italien och Frankrike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öhh... såvitt jag förstått så pågår det en närmast total sån bojkott just nu...

   Radera
  2. Har nog ingen som helst verkan, nu får de ju våra semesterpengar utan att behöva erbjuda något tillbaka.

   Radera
 16. Vi som har sagt ganska länge nu att EU är en ostoppbar gigant som kommer att implodera av sin egen tyngd är inte förvånade.

  SvaraRadera
 17. Intressant affärsidé ändå: har inte kunderna pengar så får man ge dem så de kan handla. Hädanefter ska jag erbjuda smslån i mitt namn som betalningsalternativ. Kommer säkert att kunna blåsa upp omsättningen till en nivå där ytterligare räddningspaket kommer sjösättas för att rädda den koloss på lerfötter jag släppt loss.

  Bill Burrs bsade det fint ändå: "no matter if the guy in office is wearing a red or blue tie, you still gotta put the sandwich in the fridge all by yourself."

  Bara att bita ihop o fortsätta knega.

  SvaraRadera
 18. Fick just en skymt av det finstilta. Det verkar krävas en hel del admin innan några pengar faktiskt betalas ut. Första utbetalningarna tidigast 2021 - om pappren är rätt ifyllda och klarar kommissionen granskning. "Det viktigaste är att mottagarna vet att pengarna kommer. I framtiden nån gång."

  De är knepiga de där romarna!

  SvaraRadera
 19. Verkar vara något liknande upplägg i Danmark
  https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-07-21-mette-frederiksen-efter-historisk-aftale-vi-skaaler-ikke-i-champagne-men-i-juice

  "Danmark i alt får 377 millioner euro i rabat på indbetalingerne til EU-bidraget. Det svarer til godt 2,8 milliarder kroner. "
  "Trods rabatten stiger Danmarks samlede regning til EU-samarbejdet med omkring 4,5 milliarder kroner om året gennem de næste syv år"

  SvaraRadera
 20. Ponera att de nordiska länderna skulle kunna komma överens om en ekonomisk Union, och unisont valde att lämna EU?

  Vad skulle det innebära för EU?

  I vilken form skulle det ske?

  Hur skulle det framtida samarbetet med EU ske?

  EU idag består av de norra länderna, Visegrad, de latinska/frankiska och Sydeuropa, och i mitten Tyskland. Alla kultursfärerna överlappar grannarna i viss mån men det är tydligt att ju längre isär, desto mindre överlapp.

  Så kanske Nexit inte är en dum idee, såtillvida vi kan komma överens internt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ingen poäng med en nordisk union.

   Försvar hanteras bäst av NATO. Frihandelsavtal skulle vi ju få även om vi går ur. Vi hade det redan innan vi gick med i EU. Schengen kan man vara med utan att vara EU medlem.

   Jag tycker Sverige mfl. skulle kunna bilda en ny frihandelsklubb med UK. Regelverket skulle vara mycket enkelt. Alla länder i världen får gå med, men bara om de slopar alla sina importtullar. Får en vara säljas i det egna landet, så får man även importera den tullfritt.

   Exportsubventioner, copyright, miljöbestämmelser, inhemska subventioner, arbetares rättigheter, investeringsskydd etc. etc. är helt fritt ha som man vill (då det aldrig går att komma överens där).

   Det handlar bara om importtullar.

   Radera
  2. Fel, det handlar också om harmoniserade regler. Product Compliance kostar pengar. Mycket pengar.

   Radera
 21. Hög tid att vi lämnar. 15 000:- per svensk. Vad får vi för det som vi ändå inte skulle ha fått om vi haft ett avtal som Schweiz, Norge eller UK?

  Jag röstar inte på SD, men det jag gillat mest med dem är att de vill ha en folkomröstning om EU.

  Om jag tänker riktning för landet de närmsta 20 åren, så vill jag att Sverige går mer år Norge, Schweiz och Storbritanniens håll än Portugal, Frankrike och Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, liksom om NATO. F-n vad jag ångrar att jag röstade JA, vilket jag gjorde både 94 och 03.

   Radera
 22. Ibland (ofta) så tror jag att britterna var på rätt spår...

  SvaraRadera
 23. Varför vek Löfven ner sig?

  SvaraRadera
 24. EU är tyvärr en enorm arbetsgivare och en fungerar som en mycket välbetald belöning/sluttjänst för många (fd) politiker. Så hur mycket kan Löfvén sätta sig på tvären? Bråkar man för mycket så får man inte vara med när kakburken senare ska fördelas. Det finns säkert många av de svenska politikerna som ser sina framtida tjänster hotas om L går i tvärläge mot EU.
  Det värsta i EU-soppan är att Storbrittaniens Brexit inte tycks ha lett till några djupare analyser om unionens framtida roll. Brist på självkritik är aldrig något bra tecken.
  Som medborgare kan jag inte förstå varför Sveriges polis, rättsväsende och försvar kan vara så underfinansierat när man samtidigt kan lova bort denna enorma summa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte förstå? Du skrev precis svaret ovan. Majoriteten är opportunister. Nackdelen med demokrati.

   Radera
 25. Hur mycket av de pengarna kommer tillbaka till Sverige från EU i form av bidrag ???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, det är ju nettot som är intressant, inte bruttot.

   Radera
 26. Varför gick han med på detta? Jag har inte hittat orsaken.

  SvaraRadera