Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-19 19:24

(E)U-länder som vill ha coronastöd får söka U-landsbistånd

Sverige har redan allokerat en budget till korrumperade kleptokratiska länder med lägre skattesatser än Sverige. Det kallas U-landsbistånd. Vill de korrupta papiststaterna inom EU fortsätta underhålla sina kleptokratier med svenska skattemedel så får de väl vända sig till Sida. 
Vill korruptionstoppen ha pengar, så har Sidas växel telefonnummer 08-698 50 00.
Det finns ingen anledning för Sverige, världens tredje minst korrumperade land (nej, vi är inte perfekta) att  gå med på så kallat coronastöd med svenska skattepengar - vare sig de är lån eller bidrag - till EU:s korrumperade papistländer, inklusive kleptokratierna Ungern, Italien och Grekland. 

Dessa länder hittas på korruptionsindexet från Transparency International på plats #53 för Italien, #64 för Ungern och #67 för Grekland och ekonomierna kommer aldrig komma på fötter. Samtidigt som man har lägre skattetryck än Sverige, så ser man EU-stöden som direkta sätt för makthavarna att sko sina egna plånböcker och makt.

I fallet Ungern så skäms inte ens diktatorn Orban, utan har sagt att han kommer lägga veto mot alla överenskommelser om coronastöd som är villkorade med krav på demokrati eller att länder får ifrågasätta projekt för misstänkt korruption. Han erkänner alltså rakt av att pengarna kommer gå ner i Orbans och hans lierades egna fickor (bland annat för att stärka ägandet av landets medier), och att man inte uppfyller EU:s krav på demokrati.

Sverige har redan allokerat en del av statsbudgeten till bidrag för korrumperade lågskattekleptokratier. Det kallas U-landsbistånd och det mesta av den budgeten hanteras via Sida. Förslagsvis får de EU-länder som vill att Sverige ska betala dem för att rädda europrojektet höra av sig till Sida, och oavsett bör Sverige för att understryka poängen allokera eventuellt överenskommet coronastöd till biståndsbudgeten. I övrigt bör även EU-budgeten för svensk del överföras till biståndsbudgeten bokföringsmässigt, så kommer vi snyggt maxa som mest biståndsgivande landet i världen sett i förhållande till BNP. Vi kan också slå samman ministären biståndsminister och EU-minister.

Sverige har negativt handelsnetto - både tjänster och varor - med EU. Sveriges positiva handelspartners ligger utanför EU i form av Norge, Storbritannien och USA, och EU dränerar redan Sverige på kapital via EU-avgiften och handelsunderskottet. Nu vill EU även dränera Sverige via coronastöd. Papisterna får ju synda hur mycket de vill, till skillnad från ansvarsfulla lutheraner behöver de ju bara bikta sig så kommer de till himlen ändå...

Med negativt handelsnetto kommer inte pengarna komma tillbaka till Sverige, snarare kan handelsnettot stärkas när de pengar som inte försvinner i korruption ökar konkurrenskraften hos de länder som exporterar till Sverige och vi får ännu mer negativt handelsnetto.

Det finns exakt noll anledningar för Sverige att acceptera ytterligare dränage av svenska folkets skattepengar. Även om konflikträdde mästerförhandlaren Stefan Löfven (S) kommer böja sig, så får vi hoppas att Nederländerna och Österrike inte gör det. Det räcker med veto från ett land...

De enda länder som kan vara acceptabelt att ge coronastöd till är de med högre skattetryck och lägre korruption än Sverige. Inom EU innebär det att endast Danmark kan vara aktuellt. I övrigt så gör pengarna mer nytta i t ex Afrika. Orban mfl behöver inte fler miljarder i de egna fickorna.

28 kommentarer:

 1. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Om inte det kan veto:as, ta av sida-budgeten och slå två flugor i en smäll, minska utrymmet att kasta sida-pengar på andra onödiga poster och undvika att ytterligare medel förloras. Naturligtvis kommer inte detta att hända då det vore en bra sak (tm). Sådant sysslar vi inte med i Sverige under en S-märkt regering.

  SvaraRadera
 2. +1, tänkte i liknande banor idag när jag lyssnade på radion om förhandlingarna.

  SvaraRadera
 3. Ursäkta men jag förstår inte hur bloggaren ledde i bevis att Orban et al kommer lägga veto eftersom de inte kommer kunna roffa åt sig av bidragen med nuvarande skrivningar. Finns det tex bevis på att Orban et al tidigre personligen skott sig på EU-bidrag? Förklara gärna tydligare för en icke-mensan som jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vill alltså få BEVIS på att en person som styr i ett land som ligger på plats 64 i korruptionsindexet från Transparency International, numera har i princip obegränsad makt (https://www.svt.se/nyheter/utrikes/victor-orb-n-far-mer-makt-under-coronakrisen), för fullt håller på att avskaffa fri media, oberoende domstolar, opposition osv osv på ett eller annat sätt kommer att sko sig på dessa EU-pengar.

   Får man vara så oförsynt att fråga var du tänkt dig att dessa bevis skulle komma ifrån? Oberoende media inom landet? Kanske kritik från EU? (Där ju nämnde Orban, som redan nämnts i texten, sitter och motarbetar krav på transperens osv osv).

   Jag kan nog ändå tycka att bevisbördan i detta fall ligger på den som får eventuella pengarna, att DE kan bevisa att dessa pengar inte kommer att hamna i kleptokratiska wannabediktatorers fickor.

   Radera
  2. @OT, du verkar bli kränkt av att jag frågade hur bloggaren kommit fram till den slutsats denne framför. Jag kräver inte bevis, jag frågar om det finns bevis. Fakta trumfar åsikter. Med denna "bevisning" på ett matteprov hade blivit 0-0,5 poäng för svaret. Om jag läst nyheterna korrekt har Ungern upphävt undantagslagarna du syftar på (slutat av maj). Vilken regel använder du för att bestämma att bevisbrödan ligger på den anklagade? Slutligen, kom ens de åsyftade restriktioner/formuleringar med i den slutliga överenskommelsen?

   Radera
 4. I övrigt håller jag med.

  SvaraRadera
 5. Grekerna är inte papister.

  SvaraRadera
 6. Det är mycket spel för galleriet nu är de sitter i "hårda" förhandlingar. Miljarderna kommer rulla. Tror Sverige är i en mycket sämre position än vi förstått. Annars skulle Löfven lättat på lädret redan. Sverige behöver lån och trycka sedlar och att ha gett bort till andra kommer inte se bra ut när det händer. Svårare få lån högre räntor. Då faller hela EU projektet, vänta och se.

  SvaraRadera
 7. När vi hade kris i början av 90-talet så tog vi bort karensdagar, avskaffade första barnbidraget, slopade semesterdagar, höjde skatt på alkohol mm.

  Vad har Spanien & Co gjort?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm..sänkt skatterna och infört medborgarlön?

   Radera
  2. Inte säker på att jag skulle kalla ett ansökningsbart ekonomiskt bidrag till en liten del av befolkningen för "medborgarlön", men det kanske bara är jag som är petig.

   Radera
  3. Spanien har varit onödigt hårda med sina lockdowns. Man ger inte några konkreta besked gällande turism och stänger nu ner igen. Man får skylla sig själva helt enkelt. Skattebetalare från övriga EU ska inte stå för dessa fioler.

   Radera
  4. @ MattiasJ

   Exakt. Eftersom det täcker upp för den som "tjänar för lite" i Spanien utan några krav så fungerar den som sånt, kallatvadduvill.

   Blir alltid fascinerad över petiga som ska rätta detta, men i övrigt verkar superbekväma med att svenska skattebetalare finansierar spanska slackers. Ni kanske förtjänar ert 44% skattetryck och mer därtill.

   Fascinerande att Sydeuropa lyckas återinföra slaveriet för Nordmännen.

   Radera
 8. Mumlaren ska ha gett efter iaf på vissa delar enligt Nyhetsbyrån Direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 375 miljarder euro i bidrag är ju det senaste budet från de s k snåla länderna. Mindre belopp kommer det inte att bli. Men troligen kanske upp till 400 miljarder, som de "givmilda" har som minimum?

   Radera
  2. Ja, det är ju den barnlöse Macrons nedre gräns och då gäller det ju att lyda för Löfven.
   Men han har ju sitt på det torra och likt Merkel har han ju inga barn vars framtid han behöver tänka på när han skuldsätter nästa generation 🙂

   Radera
  3. Hört att även SVT översätter Frugal Four som "snåla fyra" vilket är pejorativt och självspäkande.

   Frugal=sparsam (snål=stingy).

   Radera
 9. Och så undrar folk varför det saknas pengar till vård, infrastruktur, försvar och allt annat som folk tycker är viktigt på riktigt. Finns det något parti som på allvar vill ta bort biståndet? I princip alla tycker att det är ok att slänga bort 50 miljarder om året på något som gång på gång visat sig vara helt kontraproduktivt. EU-avgiften är till 90% samma sak som biståndet. Finns bara till för att svenska politiker ska kunna få fina och välbetalda internationella uppdrag.

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte att ni riktigt begriper vad som ligger i potten. Alternativet till att dela ut pengarna är ekonomisk kollaps och det vill ingen ha. Det kan bli en liten skön stund för vissa gamla korpar som får kraxa "vad-var-det-jag-sa" men när verkligheten sätter in låter det annorlunda.

  Nu tror jag iofs att kollapsen inte går att hindra men jag uppskattar varje extra dag med relativ komfort och trygghet.

  Pengarna de tänker skjutsa ut är nyutgivna av ECB och det där med att "skuldsätta kommande generationer" har pågått sen 1694 (1668 för nationalisten) så det är inget att uppröras så mycket över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eu har ca 446 miljoner invånare. Stödet är, om jag förstått det hela rätt, ca 4000 miljarder SEK.

   Förklara gärna för en så obildad person som undertecknad vad "ekonomisk kollaps" innebär, varför detta skulle ske om ”coronafonden” inte blir av/minskar i storlek. Förklara också hur ovan nämnda summa i så fall skulle vara tillräcklig för att undvika ”ekonomisk kollaps” och varför.

   Du får också gärna förklara varför det mest effektiva sättet att förhindra "ekonomisk kollaps" skulle vara att ge stater som har svag ekonomi (bla pga låga skatter, tidig pensionsålder, korruption osv)
   nämnda summa. Det är ju inte som att pengarna använda i ”givarländerna” minskar den ekonomiska aktiviteten i dessa länder.

   Eller för att uttrycka det lite tillspetsat: Varför är det BÄTTRE för landet Sverige att ge pengar till Orban än att använda dem på ekonomiska stödåtgärder i Sverige, om det nu är en hotande ”ekonomisk kollaps” vi vill undvika?

   Som du så riktigt påpekar så förstår jag inte riktigt vad som "ligger i potten" och de större sammanhangen. Jag är (det skall villigt erkännas) lite trög och har svårt att förstå men nu är det ju så att det verkar vara ganska många som har svårt att se denna hotande ”ekonomiska kollaps” och det vore säkert värdefullt även för dessa om du kunde upplysa oss hur detta hänger ihop.

   Radera
  2. Nu måste jag låna ett uttryck från socialistminister Hallongren och påpeka att "nu håller du nog lite otrevlig ton här".

   Radera
  3. Har jag? Det är inte jag som kallar personer som inte vill skicka ytterligare pengar ner i EU:s svarta hål för ”kraxande gammal korpar”, faktum är att jag inte hittar ett enda nedsättande ord om någon annan än mig själv i ovanstående kommentar. Jag noterar vidare att du väljer att inte svara på min fråga. Om detta beror på min otrevliga ton ber jag givetvis tusen gånger om ursäkt, kärlek liv och hälsa önskar jag dig!

   Nu åter till sakfrågan: vad är det som gör att en ekonomisk kollaps är oundviklig om vi inte omedelbart skickar ytterligare stödmiljardet till EU?

   Radera
  4. Sorry, måste lämna walk-over. Du vinner. För mycket konfrontationsbait. Känns som att gräla med en bantande 16-årig flickvän med sömnbrist och PMS.

   För säkerhets skull så att det inte missuppfattas: DU vinner. JAG har fel. OK så?

   Radera
  5. Så för att sammanfatta denna lilla konversation:

   1. Sverige skall alltså skicka en bildlig "blank check" till länder som sakta men säkert håller på att avskaffa demokrati. Om så inte sker kommer en "ekonomisk kollaps" att ske. Hur eller varför denna kollaps kommer att ske är något som undertecknad inte begriper, men då det är så uppenbart för alla andra att kollapsen kommer att ske om vi inte öser pengar över Orban behövs ingen förklaring.
   2. Man behöver inte heller förklara varför kollapspreventionspengarna gör mest nytta i fickorna på Orban et al, det är helt uppenbart att så är fallet.
   3. Om man har en avvikande åsikt i frågan är man en kraxande gammal korp samtidigt som man är en 16-årig bantande sömndeprimerad tjej med PMS (varför just kön, ålder, PMS osv skulle utgöra en relevant bas för ett arguments validitet får uppenbarligen inte heller någon förklaring, det är väl bara ytterligare en sak som jag förväntas acceptera?)
   4. Den som kallar personer för ovanstående håller en ”god ton” i sin argumentation.

   Med detta sagt. Jag inser att du är ett troll och att jag matar dig. Jag är inte intresserad av att ”vinna” en diskussion på nätet, jag är väl medveten om att det inte går MEN det är min förhoppning att jag med detta inlägg får fler av de som läser kommentarerna att börja ifrågasätta vad våra politiker håller på med:

   Vi har i Sverige jämförelsevis höga dödstal/capita pga. corona, JUST NU. Det är visserligen för tidigt att utvärdera olika strategier men just i detta nu har vi möjligen ”räddat” vår ekonomi till priset av högre dödstal (om detta är en medveten strategi från vår regering eller en bieffekt av vald strategi tänker jag inte spekulera i).

   Är det i detta läge, med jämförelsevis höga dödstal i Sverige, rimligt att svenska medborgare, varav många är anhöriga till döda i Corona, skall stå för de ekonomiska konsekvenserna av andra länders nedstängning?

   Radera
  6. OT:

   1) Jag har aldrig varit med om att en nätkonversation med det här tonfallet slutar lyckligt och kommer därför inte att fortsätta i tråden.

   2) Det spelar ingen som helst #&***! roll vad vi anser eller inte anser om EU's politik i någon enda fråga - politiken kommer att genomföras ändå och ingen kommer att bry sig det minsta om vad vi skriver här. Det enda som kan hända om vi retar upp oss är att vi får dålig nattsömn.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Det är ju så enkelt, tyskland och frankrike har beredskap för 500Gsek i i bidrag, nu är vi nere till 350Gsek bidrag, det ska vara 450Gsek bidrag och 50Gsek rabatt för alla som tycker det är orimligt med höga EU-kostnader. Varför ska tyskland få fördel av 150Gsek mindre i bidrag Angela och Macron vill ju betala 5000GSEK!

  Enkelt, så kör vi.

  SvaraRadera