Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-10 13:04

Elpriset en klassfråga - konstigt att vänstern inte vill ha kärnkraft och nätinvesteringar

Elpriserna och bristen på el är en klassfråga, som främst kommer drabba låginkomsttagare och den så kallade arbetarklassen, medan tjänstemannaklassen, och medelklassen kommer ha råd och i lägre grad se sina jobb slås ut. Ur det perspektivet är det mycket underligt att vänstern inte vill ha mer kärnkraft, eftersom arbetarrklassens industrier bygger på billig och god tillgång till energi, och inte god vilja.
Untz, untz, untz! Även schyssta beats behöver energi.
De 280 000 jobb som hotas och den bostadsbrist med skyhöga bostadspriser som blir resultatet av elbristen i Sverige drabbar förstås de med lägre inkomster hårdast och blir alltså i allra högsta grad en klassfråga. Jobben som hotas hittas inom industrin och offentlig sektor, och till mycket mindre del inom medelklassens och öfvre medelklassens tjänstesektor (vi kan helt bortse från överklassen, som dels är så få att de inte spelar någon roll, och dels har sina egna problem ingen bryr sig om).

Medelklassen kan definitivt betala några tusenlappar extra i månaden före elen mot idag, men det kan knappast lågavlönad arbetarklass, personer med svag anknytning till arbetsmarknaden och de allt fler svenska fattigpensionärerna. Medelklassen kanske kommer knyta handen i fickan lite grann, men som man ser på bensinpriserna så kommer man betala oavsett vad det kostar.

Värre är det för den som redan idag inte har pengar.

Dock är det så att arbetarklassen förutom förlorade jobb kanske inte bor i egen villa eller radhus, och därmed har låga elkostnader. Men det kommer göra klivet att bryta sig loss från förorten och göra klassresan till villaidyllen ännu svårare - både på grund av att bostadspriserna kommer drivas upp av bristen som blir då man inte kan bygga nya bostadsområden på grund av att dessa inte kan försörjas med el, och för att man inte får trygga jobb, och för att driftskostnaden på det där radhuset skenar.

Så varför vill vänstern inte ha kärnkraftverk, eller utbyggda älvar? Varför vill man inte bygga stamnät trots sex år i regering? Varför avskyr man arbetarklassen men stödjer storstadens intellektuella elit? Tror man att samhället drivs på god vilja och högskolekurser, när verkligheten är energi? Tror man att höjd skatt för så kallat rika trollar fram energi och minskar klyftor? Å andra sidan har man ju höjt skatten på bensin och diesel och trott att någon annan än just landets fattigaste skulle drabbas. Medelklassen kör på som vanligt. Det har de nämligen råd med.

För ett riktigt arbetarparti borde energifrågan vara helt central. Till och med kommunisterna i gamla Sovjet visste och kommunisterna i Kina vet om detta, och drog sig aldrig för att genomföra massiva satsningar på energi.

Men istället ska vänstern trampa på arbetarklassen och förvägra samhället den energi som behövs för jobb, bostäder och välstånd. Kanske är det syftet? Att skapa polarisering, klyftor och missnöje, så man kan säkra sin plats vid köttgrytorna. För det största hotet mot vänstern politiskt är att folk får det bättre. Vänstern lever på klyftorna.

76 kommentarer:

 1. För att man inte begriper bättre. Aktivism står högre på dagordningen och avspeglar åldern sympatisörerna. Långsiktigt samhällsbyggnad, det är något som man hoppas de vuxna tar ansvar för om man överhuvudtaget reflekterat över det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har funderat på varför det ofta blir så konstigt. Vi hyllar ungdomen och ser de gamla som passé. Åtminstone tre av våra partiledare var bara 28 år när de valdes till partiordförande och vi har bara en handfull med pensionärer i riksdagen. Har kanske systemet varit för bra på att leverera under många år? Består vi av gamla sömniga katter som inte jagar möss utan låter de unga göra det istället?

   Radera
  2. Ja, kärnkraftsomröstningen och dess utfall är helt klart dagens ungas fel.

   Radera
  3. Alla röster är lika mycket värda så dagens unga borde tänka att en omröstning för nästan ett halvt århundrade sedan hör till en annan tid och fokusera på dagens problem istället.

   Radera
  4. Ska hälsa det till Ygeman och Sjöstedt nästa gång vi träffas på nationspubben, för de måste väl vara några av av dessa unga som du hänvisar till skulle vara ansvariga för denna politik?

   Radera
 2. Kanske skapar det dessutom en politisk möjlighet att införa ett el-bidrag för fattiga för att odla bilden av sig som ett parti som bryr sig om småfolket.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är märkligt. Men Svensk vänster driver fler frågor som borde vara kontraproduktiva för egna väljare. Bland annat en stor migration som i sin förlängning skapar ett överutbud på arbetskraft vilket i förlängningen pressar lönerna nedåt. Med svensk vänster menar jag V, MP och S. S har nog egentligen en förståelse för dessa mekanismer men låter sig styras av de välformulerade drömmande akademikerna i MP. Det här åsiktspaketet med kontraproduktiva idéer driver låginkomsttagare i gapet på bland annat SD vilket i förlängningen är obehagligt och inte gynnar dem själva. Svensk vänster behöver nyktra till annars blir det väldigt olustigt i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Kärnkraft är inte billigt. Det är en extremt stor investering. Se på olkiluoto 3 i Finland tänkt att kosta 30 miljarder, nu tror de att kostnaden blir minst 110 miljarder för verket som man tror kan öppna i mars 2021. Om det gör det är det så stort att det kommer att hjälpa till att balansera också svensk el. Men visst också detta ligger norr om dalälven....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pga norr hjälper det inte ett dugg.

   Radera
  2. Kärnkraft blir billigt när man seriebygger reaktorer, läs boken Klimatnyckeln som analyserar kärnkraftverksbyggena i Ontario, Frankrike och Sverige efter oljekrisen.

   Kärnkraft blir dyrt när man börjar bygga innan ritningarna är färdiga och tror att företag som aldrig har levererat kärnkraftverk eller inte gjort det på 20 år kan jobba lika snabbt och exakt som vant folk 1980.

   Radera
  3. Framför allt blir kärnkraft billig eftersom man bygger ett kärnkraftverk.

   Bygger man ett vindkraftverk (eller ganska många) för samma effekt måste man dessutom bygga ett kärnkraftverk när det inte blåser.

   Eller dämma upp varenda jävla älv/å/bäck i norra, mellersta, södra Sverige, och bygga sisådär 6-10000km stamnät till.

   Radera
  4. Kärnkraft är väl ett av de energiproducerare som har längst ställtider inget man startar när vinden mojnar. Olja är nog det rimligaste är ha som reserv

   Radera
 5. Partier till vänster har ett normativt synsätt och väldigt lite analys och konsekvenstänkande. De tror att det räcker med att vilja något så blir det så, helt utan konsekvenser. Venezuela är som alltid ett lysande paradexempel på hur illa det går om man låter vänsterkrafterna råda. Sverige har nu fått en släng av det, som av en mildare förkylning, men kommer förmodligen att repa sig med tiden. Och under tiden får våra grannar i väster bistå oss så länge de kan vad gäller el, skrattandes hela vägen till banken åt sina efterblivna kusiner från landet i öst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man få antikroppar mot vänstersjuka?

   Radera
  2. Definitivt. Många som insjuknat i ungdomen utvecklar med tiden antikroppar när de börjar tjäna lite mer pengar. Vet dock inte om det går att utveckla ett vaccin.

   Radera
  3. Svinto: Det behöver inte nödvändigtvis vara på det viset! ... Rent anekdotiskt att jag själv har tjänat en helvetes massa pengar under min tid men det har inte på något sätt förändrat min grundläggande samhällssyn ... i alla fall inte märkbart sedan 1968!

   Radera
  4. Många betyder förstås inte alla. Vissa blir kroniskt sjuka och återhämtar sig aldrig.

   Radera
  5. Många extremt intellektuella brukar vara på vänstersidan, jmf vår tids största fysiker t ex. Moderater brukar i regel klassas in som medelbegåvningar. SD-väljare presenterar sämre än medel.

   Radera
  6. Högersjukan har ju varit väldigt tydligt tydlig nu under våren. Typ rädda jobben med skattepengar fast vi knappt tjänade pengar innan. Utdelningar fast statliga bidrag.. tröttsamt verkligen

   Radera
  7. Problemet med att staten driver verksamheten är att det oftast görs med sämre resultat och till högre kostnader då ingen personligen känner ägarskap. Därför blir det ofta bättre med privata alternativ, men det kräver förstås reglering och övervakning (precis som för myndigheter).

   Radera
  8. Re. Niklas
   Varför kalla det "högersjukan" när det är socialism du beskriver?

   Radera
  9. Intellektuellt hederligt att avfärda sina politiska meningsmotståndare som kognitivt svaga och psykiskt sjuka...

   Radera
  10. Mopongo, det finns alltid flera perspektiv att se saker från. Just det här var en aning skämtsamt, som du tydligen missade.

   Radera
  11. Statistik är väl så hederligt det kan bli.

   Radera
 6. Tecknat två 1-års-elavtal som kickar in i sensommar/höst för 21- respektive 24 öre exklusive skatter. Det billigare avtalet är längre norrut, samma leverantör på båda. Sensmoralen är att det fortfarande går att teckna billiga avtal för de som vill köra safe och binda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä sensmoralen är att villor slukar energi. Inte hållbart i längden faktiskt. Jaja jag må alltid vara i opposition kan tyckas. Men villor är faktiskt inte miljösmarta tyvärr. Bättre att dela väggar/golv/tak. Så vet jag.

   Radera
  2. Tyvärr får du leva med att vissa individer föredrar att bo i villa medan andra föredrar att bo i hyreshus/brf. Vad gäller miljöavtrycket är det en helt annan och väldigt komplex diskussion.

   Radera
  3. Absolut jag lever bra med det. Jag tycker dock det vore bättre ifall Sv blir självförsörjande på mat än att rulla ut villamattor på åkermark. Sen bor vi i Sv väldigt generöst stort i jmf med övriga länder inom EU.

   Radera
 7. Jag tror att vänstern har övergett sin väljarbas "arbetarklassen". Det verkar ha förvandlats till ett parti för intellektuell akademisk elit vars vardag ligger långt ifrån vanligt folks vardag. Kulturarbetare, bibliotekarier, handläggare på länsstyrelsen , miljökontor mm. Kanske jag har fördomar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är bara att kolla valresultaten för de olika bostadsområdena, det nya arbetarpartiet hos de yngre är SD, de äldre håller nog fortfarande på S, dock har Voch MP stort genomslag p.g.a deras yrkesval som du nämner.

   Radera
  2. Ekonomen: Skulle också kunna formuleras som att "arbetarklassen" övergivit vänstern.

   Radera
  3. Nu är det ett antal år sedan jag jobbade (eget företag) och pratade med verklighetens folk och det har varit känt sedan länge att "arbetarna" har varit väldigt trötta på den förda politiken främst invandring och brottslighet och söker sig till SD.

   Radera
  4. Myter och önsketänkande. SD har en lika stor ställning bland företagare och jordbrukare som bland arbetare. De har också långt mycket större stöd bland de äldre än bland de unga.

   Radera
 8. Vi lever fotfarande i resultatet av folkomröstningen för 40 år sedan som inte var en omröstning om kärnkraft eller ej utan i egentlig mening endast en omröstning om hur snabbt kärnkraften skulle stängas ned.
  Själv var jag den gången anhängare av den åsikt som propagerades av den tidens vänster som förordade utbyggnad av kärnkraften men i samhällets regi och utan kapitalets intresen ... Samma åsikt som jag omfattar även idag 40 år senare.
  I brist på det alternativet vid omröstningen röstade jag den gången på Linje 2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad blir bättre när man bygger i"samhällets regi" när det gäller en så pass genomreglerad bransch?

   Verken byggdes med en massa statliga krediter osv i olika former. Placeringen bestämdes av SvK eller vad de hette då.

   Nej, bygger man statligt blir det garanterat dyrt och det blir inte bra.

   Radera
  2. Rickard Ohlin: Det är från min sida överhuvudtaget inget värderande om bättre eller sämre. Endast ett logiskt resultat av min grundläggande ståndpunkt att samhällelig infrastruktur bör hållas fri från privata vinstintressen och drivas i samhällelig regi för att möta ett samhälleligt behov.
   Me andra ord precis samma ståndpunkt som jag intar rörande Vård och Omsorg, Skola etc. etc.

   Radera
  3. Jag tycker det ska vara i statlig regi och dyrt är relativt, man får skilja på investering, drift och produktion. Man måste lyfta sig över att det är någon slags vänster/höger-fråga. Det handlar om tillgången på miljövänlig, billig energi till alla landets invånare. I Norrland passar vattenkraften bäst, i övriga delar kärnkraft kryddat med sol- och vindkraft.

   Radera
  4. Re Chief
   Om infrastruktur ska vara privat eller offentligt ägt är inte en vänster/höger-fråga. Självklart skall vi inte ha privata monopol, så är det opraktiskt/oekonomiskt med parallell infrastruktur (som det är för t.ex. elnät) så ska det självklart inte ägas privat. Det är här borgerligheten i Sverige gått vilse fullständigt.

   Radera
  5. Carmania: Eleganta formuleringar! Och därur eleganta slutsatser!

   Radera
 9. Sydvästlänken från Hallsberg til Hurva blir klar i Oktober. Den ökar kapasiteten med 25 % i Sydsverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sa de för 10 år sedan också. Snart 20 förseningar på det bygget så inget man kan hoppas på inom överskådlig framtid.

   Radera
 10. "Vänstern lever på klyftorna."

  Nu har högern lösningen hur vänstern skall bekämpas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. prins bertil: Wilderäng gör i det citatet en fullständigt korrekt analys. Utan klyftor i samhället finns inget behov en Vänster. ... Men därvid att bemärka att dessa klyftor stadigt ökat alltsedan 1970-talet och därför det fortfarande finns ett behov av en Vänster.

   Radera
 11. Kommunisternas våta dröm är det kapitalistiska samhällets kollaps , all deras politik går ut på att påskynda samhälles kollapsen så de kan ta över och införa diktatur .Sabotaget av elförsörjningen är en del av detta , invandrings politiken en annan .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars Karlsson: Svammel från Din sida. Det rör sig inte alls om någon "våt dröm" från vad Du kallar Kommunisternas sida. Det rör sig om en explicit uttalad ståndpunkt baserad i den analys man där gör om de drivande krafterna i samhället. Resterande av Din utläggning av texten endast att se som konspirationsteori fjärran från rådande verklighet.

   Radera
  2. Chief, slappna av lite. Det är ju fredagsmyz, och då får man ta ut svängarna lite extra.

   Radera
  3. Svinto: Här skall ta mig faen varken slappnas av eller myzas ... Svängar skola hållas inom hårt koppel och minimerad radie!

   Radera
  4. chief karlsson varje gång man hör någon från vänsterpartiet kommunisterna prata så fint och trevligt så skall man ha i åtanke kommunismens blodiga historia .

   Radera
  5. Lars Karlsson: Varför det? ... samt vänsterpartiet kommunisterna har inte existerat i det här landet på 30 år ... Och framför allt vilken då "kommunismens blodiga historia"?

   Radera
  6. Nu tolkar jag Lars Karlssons kommentar som mer satir än något som han faktiskt tror. Och satir är ju något som vänstern använder sig av i stort sett jämt, men då ofta i den naiva formen att förlöjliga sina motståndare, precis som överklassprodukten Olof Palme som inte drog sig för att förlöjliga alla han hyste agg mot, i talarstolen i riksdagen dessutom. Gissningsvis har Trump studerat Palme noga, extraherat och tagit essensen till sin politik därifrån, att polarisera och göra folk förbannade.

   Radera
  7. En annan form av satir är att ta motståndarens sida och argumentera in absurdum för att påvisa felen i ståndpunkten. Den förväxlas ofta med s.k. trollning.

   Radera
  8. Svinto: Låt oss då för enkelhets skull konstatera att vi är i olika åsikt om vad som är satir eller ej. På samma stt som med referens till tidigare inlägg vi är i olika åsikt om vad som är kronisk sjukdom eller ej. mvh

   Radera
  9. Är inte Chief karlssons förnekelse av kommunismens blodiga historia en form av förintelseförnekelse och därmed ett brott mot kommentarsreglerna?

   Radera
  10. Chief: Självklart är vi olika på många sätt, men samtidigt har vi nog mer likheter än olikheter. Det är bara ytliga skillnader som man inte bör förstora upp i onödan.

   Min approach är att utmana lite för att tvinga folk att tänka efter lite. Dock inte menat att vara nedsättande även om det kan tolkas så ibland.

   Just att raljera över vänster som en sjukdom är precis på samma nivå som vänstern själv ironiserar och raljerar över högerspöket. Man skall ta sånt med en klackspark och haka på själv med motargument på samma nivå, det gör det hela intellektuellt utmanande och roligt. Finns inget i livet som är så allvarligt att man inte kan skoja om det.

   Radera
  11. Svinto: ...-"Finns inget i livet etc..." ... Då har Du aldrig haft en monumental Krapula!

   Radera
  12. @Svinto
   Visst finns det mer likheter än olikheter.
   Ta till exempel Milton Friedman åsikter om hur staten ska sköta valutan och Karl Marx.
   Knappt någon skillnad alls.

   Du ser mer som förenar.

   Radera
  13. Säga vad man vill om högern och vänstern. En sak har de iaf som förenar och det är tomtarna på loftet.

   Radera
  14. Chief: Mina bakrus har gått från ungdomens rejäla kopparslagare till att bara nyktra till, tydligen en vanesak. Kollar dagen efter med alkometer om jag kan köra eller inte. Under 0.4 går det inte att avgöra utan mätare. Så alltid vid tveksamhet använder jag alkomätaren.

   Radera
  15. Svinto, det där är inget skryt. Du har problem. Sök hjälp.

   Radera
  16. @Ryden, Med likheter menar jag förstås av mänsklig natur, vilka jag har med dig också. Vi är inte speciellt olika med avseende på våra grundläggande behov.

   Att dra in dammiga filosofer vars bidrag, om något, till verkligheten har varit minimalt, är bara pinsamt. Om du vill säga något, så gör det med dina egna ord, och sluta att hänvisa till auktoriteter för din sak. Det imponerar inte, verkligen inte.

   Radera
  17. @Cornu, det är nog för sent.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Svenska politiker har väldigt liten makt att påverka klyftor. Det är Google, amazon, elon musk m.fl. globala bolag som styr världen idag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christer L: Defensiv ståndpunkt på gränsen till uppgivenhet! Exakt så som de av Dig nämnda intressena önskar sakernas tillstånd!

   Radera
 14. Signalpolitik är ingen heltäckande fungerande lösning. Det är i stora drag en blandning mellan att rida på okunnig opportunism och sin egen narcissism som ploitiker/parti.

  Idioti har aldrig hindrat en politisk karriär. De politiker som har samhällsbygge och realpolitik byggt på fakta och kompetens är akterseglade av uppmärksamhetsposörer i marginalpartier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abbe: Och vad då att säga om de som röstar på dem?

   Radera
 15. Hm, gynna en välbärgad urban medelklass?
  Den ursprungliga definitionen av den så kallade bourgeoisien.

  Ja, vad ska man säga?
  Det verkar inte vara så stor skillnad mellan de så kallade liberalerna och den nya vänstern.
  Neovänstern?

  Personligen tror jag de största klyftorna finns mellan de urbana och de rurala människorna.

  Nåja, subventionerade elbilar och solceller gynnar de på landsbyggden främst.
  Nu får vi hoppas på nedmonterade jordbruksstöd och avregleringar av gårdsförsäljning.

  Sagt med en viss vilja att provocera.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker man borde ha en linjär kostnad med hur mycket miljöavtryck man gör, så är det verkligen inte idag. Bor man i en äldre stor villa som förbrukar mycket så bör det kosta relativt mycket jmf med någon som tänker mer på miljön och bor mindre i en modern lägenhet t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste du titta på hela livscykelanalysen, och då är jag inte säker på att villor i trä är så mycket sämre än lägenheter i betong osv. Sedan måste ju hela fastighetens energi räknas in, och inte bara lägenheten,

   Radera
  2. Den stora nackdelen med villor tycker jag är oeffektiv mark användning. Vilket gör städer stora och sämre planerade vilket leder till mycket biltransporter

   Radera
  3. Re. Niklas
   Du verkar ha missat att kostnaden för el är just linjär.

   Radera
  4. Den är verkligen inte linjär.
   @Joakim, behövs inte Boverket har redan fixat det åt oss. Finns f ö flerfamiljshus i trä och villor i betong

   Radera
 17. @Cornu

  Du skulle skriva ett inlägg om Gravitricity och hur det skulle kunna mildra/lösa vind och solenergi-problematiken på nätterna och när det inte blåser.

  SvaraRadera
 18. Svaret finns i den här meningen:

  "Men det kommer göra klivet att bryta sig loss från förorten och göra klassresan till villaidyllen ännu svårare"

  Att binda in människor i misär och förtvivlan, troligen även bidragsberoende, är varje sann socialists våta dröm. Ju fler som är beroende av socialismens allmosor, desto lättare är de att styra. En tiggare håller dessutom käften om saker som frihet, orättvisor & förtryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ineldningsvis en synnerligen egendomlig konklusion baserad på Wilderängs i artikeltexten texten likaledes egendomliga implicita slutsatsen att klasstillhörighet skulle vara betingad av boendesituation.

   Resterande svammel om förekomsten av s.k. våta drömmar ungefär lika verklighetsanknutna som replikerats tidigare i denna tråd.

   Radera