Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-27 14:50

Dollarn rasar - och nytt prisrekord i guld

Dollarns ras fortsätter mot kronan, och de amerikanska börserna är inte längre särskilt positiva relativt Sverige på grund av valutaeffekten. Konkret under dagen har guldet slagit prisrekord i dollar och nytt intradagrekord är 1945 USD per troy ounce.
Snart priset på en chokladkaka i dolllar.
Det går inte att ducka effekterna av centralbankernas sedelpressande. Börserna kanske inte kraschar nominellt, men istället gör valutan det. Amerikanska S&P-500 är -0.47% sedan årsskiftet mätt i dollar, men för oss svenskar har dollarn i sin tur fallit hela -6.40%, så den amerikanska börsen ligger i svenska krkonor back rejält i jämförelse med OMXSPI på +0.73% sedan årsskiftet.

Guldet passerade 1945 USD under dagen och har nu slagit nytt prisrekord någonsin mätt i den internationella storvalutan. Det är fortfarande inte nytt prisrekord i SEK där guldet just nu kostar drygt 544:- SEK per gram.

Dollarn är nu tillbaka till sommaren 2018 och trenden för den svenska kronan är urstark.
Dagschart USDSEK.
Man ska nämligen komma ihåg att kronan även stärks kraftigt mot euron, om än inte lika kraftigt som mot dollarn. EURSEK är bara ner med -1.76% i år. Brittiska pundet är ner -8.20% mot svenska kronan, och norska kronan är ner med -9.18%.

Något görs korrekt i Sverige för tillfället, men frågan blir väl när Riksbanken tröttnar på en stark krona?

22 kommentarer:

 1. För oss som köper en hel del i både dollar, pund och euro är det förstås riktigt positivt då alla våra tjänstekunder (nåja, 95%) finns i Sverige. Bara hoppas Riksbanken håller sina klåfingriga tassar borta ett tag.

  SvaraRadera
 2. Tror inte det lika lite som dollar-fall. De vill ha en legre dollar o snackar ner den. Den kommer stiga (koep) tills denna karusell stannar!

  SvaraRadera
 3. Cornu aka Lars har helt rett! Grejen er att han er lite feg, har Lars barn? Om inte, koer po!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle någons avkomma hindra denne från att investera/spekulera?
   Jag har barn, ska jag inte köra(köpa?)?

   Radera
 4. Lite ansvar, satsa inte allt po svart!

  SvaraRadera
 5. Men inte som Lars, trokigt, longsamt med inflation som eter upp det mesta.

  SvaraRadera
 6. Rickard L. KOER! Dollar, U.S. bors och guld/silver! Utnyttja de instrument som finns (optioner, Eft etc), stay long dollar/guld men SELJ ner du dubblat, bra nog! Ner detta sker, byt till selj-optioner, bors, dollar, guld, det samma for her har du en bubbla som aldrig skodats! Ta vinst snabbt innan de loser transaktioner! Ja, efter, njut!

  SvaraRadera
 7. En final, skit i barnen!

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Kan så vara, jmf Norge och andra vågen i vissa andra EU länder i detta nu. Tegnell är forstås bara rådgivande, och representantar FHM. Men det visste du väl?

   Radera
 9. Stigande kronkurs är i princip en katastrof för hela exportindustrin, och de är supertunga lobbyister med direktnummer till både finansdepartement och riksbank.

  Det här kan vara den Black Swan som tvingar fram bytet till €. Intresanta tider!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt skulle jag säga. Efter förra veckans stöd till södra Europa finns det inga partier som kommer våga andas om något sådant. Helst vill man nu få svenskarna att glömma att EU finns.

   Radera
 10. Känns mer som att kronan är på väg mot en rimlig nivå efter ett par år av alltför låg värdering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du tycker känns som en "rimlig nivå" känner såväl ägare som ledning hos SCA, SSAB, LKAB, Scania och Volvo ungefär som en taggig vält som rullar över deras testiklar.

   Radera
  2. När kronan stiger kräver exportföretagen återhållsamhet från de anställda med sina löneanspråk med hänvisning till kronkursen. När kronan däremot sjunker hävdas det däremot att det inte finns någon koppling mellan kronkursen och rimliga löneanspråk.

   Radera
 11. Kan det vara så att kronan stärks just för att riksbanken INTE gör något relativt andra valutor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du är inne på rätt spår, Joakim.

   Radera
 12. Bitcoin har också gått upp kraftigt men den kommer att falla som en sten snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog bitcoin kommer att fortsätta uppåt så länge sedelpressarna går varma. Har inte bitcoin, funderar inte på att köpa.

   ... federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

   Radera
 13. Bara en tidsfråga innan 2000 USD ryker.

  Man kan ju alltid spekulera var detta slutar på lång sikt, mest troligt över 3000 när "mannen på gatan" (män tar faktiskt högre risk med sina placeringar) börjar köpa guld och silver.

  Guld och ffa silver skulle behöva kylas av, för att inte tala om de spekulativa silverjuniorerna.

  Jag är tungt investerad i guld och dess aktier men längtar inte till en värld där valutor kollapsar, obligationer blir värdelösa och guldet kostar 8000 USD, eller ens 4000 USD. Men man får påverka det man kan när vi står på randen till en verklighet som kräver god finansiell prepping.

  SvaraRadera
 14. Inflationsanpassat värde var guld på all-time-low 2018.

  twitter.com/ercwl/status/1288122159307489282

  SvaraRadera