Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-13 08:55

Det blev inte mer kris än så - SEB:s boprisindikator rusar

Det är nästan så att man kan utropa coronakrisen som över. SEB:s psykologiska boprisindikator rekylerar nu extremt och med det kommerr bostadspriserna att fortsätta stiga. Den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet kunde knappt rubba de svenska bostadspriserna och får väl därmed anses vara något överdriven. En slutsats kan vara att inget kan rubba de svenska bostadspriserna. Utom en kvarvarande sak.
Sjöutsikt vid Hammarbysjön och Danvikstull.
SEB:s boprisindiikator stigerr alltså nästan rekordartat snabbt, eller i en hastighet som inte setts sedan finanskrisens slut. Det innebär att hushållen tror att bostadsprisernra ska stiga, och då kommer de också stiga. Den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet blev alltså bara en hickning.

Nu är centralbanksstimulanserna redan igång, och frågan är vad som kan rubba de svenska bostadspriserna, eller om det bara är att låna allt man kan för att köpa varenda låda som finns och har ett någorlunda vattentätt tak?
SEB:s boprisindikator.
Till en början ska priserna gå dåligt under sommaren, så säsongsmässigt kommer stigande priser vara dubbelt positiva nu. Men i augusti ska priserna normalt rusa, så en gissning blir att vi får se nya prisrekord (inte Stockholm) i bostadsprisindex till hösten - högre än innan coronakrisen.

Vad kan nu då rubba detta? En andra rekyl nedåt när arbetslösheten börjar skörda offer? Antagligen inte. Inte ens att de högavlönade inom IT har fått gå har kunnat påverka priserna nämnvärt.

Nej, det enda som kan rubba priserna nu är väl skattereformen, och då bara i våra storstäder. Utifrån gnället och skränandet från högerkanten kring skattereformens kraftiga sänkningar av inkomstskatten, och slopandet av fastighetsskatten till förmån för att betala av reavinsten på bostaden i förväg, så ser det väl tveksamt ut att den reformen går igenom. Dessutom har medelklassen i Stockholm råd med den så kallade fastighetsskatten även på lägenheterna. Och (fattig)pensionärer har ett tak som gör att de fortfarande blir vinnare om de så sitter i en villa på Djursholm. Men sådant hindrar inte den så kallade konservhögern att visa att de inte kan läsa en utredning korrekt.

Nä, det är nog antagligen bara att låna allt man kan och köpa bostäder. Glöm det där med att bospara till telningarna. Köp en  lägenhet med lånade pengar när de föds istället...

30 kommentarer:

 1. Successivt kommer VA/elnät/trängselavgofter/miljödiverseavgifter osv öka kraftigt och plocka av konsumption utrymmet, men det drabbar knappast bostadspriserna.

  Det som också lyfter priserna åtminstone i femårsplanen är begränsningarna i VA/elnät som hindrar större utbyggnader av antalet bostäder i attraktiva lägen.

  SvaraRadera
 2. Hur skulle bostadspriser kunna gå ned när riksbankerna trycker pengar?

  SvaraRadera
 3. Det man ser ute i Roslagen är att lägenhetspriserna gått ner och priserna på villor ökat kraftigt. I denna kris har fler och fler insett att sitta i innerstan är inte så "all that" när man inte har utbudet.

  Med det sagt så känns det som att smällen kommer när konstgjorda andningen för zombieföretag upphör med permitteringspeng. Då kommer en icke ringa del medarbetare bli arbetslösa.
  Det är även i höst det blir synligt när personer blir av med inkomsförsäkringen vilken effekt den minskade efterfrågan ger.

  På mitt arbete har man dock släppt en stor del av sparbetingen och även anställningsstoppet.

  SvaraRadera
 4. Sitt lugnt i båten, och behåll flytvästen på, det blir en spännande höst/vinter för ekonomin, och rörigare med vapenskrammel på flera fronter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har man hört många gånger dom senaste 10 åren i och med valet, införandet av högre kontantinsats, införandet av amortering, kris, Riksbankens varning för 5-7% iga bostadsräntor innan 2020, coronakrisen o.s.v. :) Under tiden har priserna fortsatt att stiga och om priserna faller med 20% efter att ha gått upp med 200% kommer dom som trott på bubblan gå bananas och skrika "vad var det jag sa och sagt i 25 år!?!?!? :)

   Radera
  2. Bra med vapenskrammel. Då kommer vi med världens bästa vapensystem sälja som smör.

   Radera
  3. Eller så blir eggen slö...

   Radera
 5. Politik går ut på att vinna val och det gäller att fånga marginalväljarna om man skall vinna, inte de som aldrig kommer att byta part/block oberoende vad som händer.

  Marginalväljarna består till stor del av en högbelånad medelklass med högt värderade bostadsrätter och villor i våra större städer så att ge sig på dessa är politiskt självmord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt, det parti som lovar att avskaffa en återinförd fastighetsskatt vinner många röster, en sådan reform bör man isåfall införa direkt efter en valvinst så folk hinner vänja sig och även då lockar det nog många i en valrörelse.

   Radera
 6. Största krisen sen 30 talet är ju tveksamt när den inte varade längre än man kunde hålla andan, hade den istället hållit i sig så hade jag varit beredd att hålla med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så att jag börjat använda begreppet ironiskt.

   Radera
  2. Va, är du ironisk? Herregud, här har jag totalt missuppfattat allt.

   Radera
  3. Tycker nog att bloggskribenten håller en väl avvägd analytisk nivå avseende neutralitet, ungefär som SVTs mål. Har inte märkt något ironiskt alls.

   Radera
 7. Kan det vara så att folk köper innan krisen?

  Med dagens låga räntor är inte problemet att betala dessa utan att få banken att låna ut. Om man tror det finns en risk att man kan få sparken och att banker stramar åt kreditgivning, så kan det vara bäst att köpa innan. Lägg därtill att man slipper amortera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta har jag upplevt anekdotiskt också, att man vill passa på att köpa medan man har en fast anställning kvar.

   Radera
  2. Intressant.

   Man kan tänka sig ett par där hälften går till räntor och hälften går till amortering. Om man nu slipper att amortera, så är det ju inget problem om en person får sparken. Det enda problemet är att få banken att låna ut när bara en person har fast anställning.

   Därför måste man köpa innan.

   Om inte banken kollar så noga, så kanske det tom. går som permitterad att få lån.

   Radera
 8. Jag tycker det är en förolämpning att jämnföra nuvarande läget med 30-tals krisen.... de människor som levde då lär haft det fruktansvärt mycket värre än vi har det nu ... börsen har ju knappt gått ner ens....

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade inte mycket till välfärdsstat att falla tillbaka på så nej, det är inte i närheten av 30 talet. För kapitalister ja, som ser vinsterna krympa men de är de första att få ögonbindel när revolutionen kommer så vem bryr sig??

   Radera
  2. 100% medhåll. Dessutom är i princip alla bekanta jätteglada över permitteringen och möjligheten att få ut nästan sin fulla lön samtidigt som man kan leka med sina barn hemma och förmodligen kommer majoriteten få behålla sina jobb och komma tillbaka lyckliga och utvilade. Värre är det för dom så kallade "high performers" som under denna tiden varit så ovärderliga för företagen att dom fått jobba ihop både sin egna lön och (via skatten) andras bidrag/permitteringar men det är inget nytt. Det har i Sverige aldrig lönat sig att jobba. Däremot ska man ha en anställning för då kan man låna pengar och bo sig rik och använda bostaden som bankomat för att öka köpkraften ytterligare under välsignelse av staten.

   Radera
  3. Ja, maximal belåning med maximal hävstång i förhållande till inkomst har varit receptet de senaste 20+ åren. Har man sedan "funnit" rätt bostadslägen att investera på, så har man tjänat miljoner på att bara bo bra. Jaja det är väl inte mer rätt än att man kan tjäna miljoner på aktier ifall man gör smarta köp/sälj. Vem trodde förresten vi skulle befinna oss här 2008? Som low performer inom IT, så har många bollats runt i uppsägningspaket och därmed suttit med dubbla löner för att till slut bli permitterade. Tveksamt ifall det lönar sig att slita ut sig i hyfsat ung ålder när man ska arbeta 20-30 år till, kanske bättre hoppa på ett välbetalt jobb vid bostadsbyten.

   Radera
  4. @Niklas: Yes så är det. Bostäder har ju varit en finansiell hävstångsprodukt men till skillnad från aktier kan politikerna i landet där man bor i påverka priserna. Därmed är risken lägre kontra aktier. Svenska politiker eller Riksbanken kan som bekant inte påverka börskursen för Apple. Det nya nu verkar vara att offra valutans värde till förmån för låntagare (exempel: USA och snart följer EU och Sverige) så även om bostaden kanske inte ger en realavkastning i framöver kanske det blir ett perfekt sätt att få något för pengarna man redan sparat ihop.
   Har man inga pengar sparade och lever från månad till månad har man ingenting att oroa sig för.
   Jag trodde inte att vi skulle befinna oss i det här läget 2008 men jag hade fel. Nu känns det i och för sig lika konstigt om priserna skulle fortsätta stiga i liknande takt till 2030-2035 men nominellt skulle det ju kunna ske. Vem trodde för 100 år sen att länder kunde ha över 100% i skuldsättning och att det skulle fungera bra? Vi har kommit till ett läge där alla tycks ha accepterat att skulderna inte kan återbetalas och då finns det egentligen bara 2 sätt att lösa det på: Trycka pengar eller Skuldavskrivning. Förlorarna blir långivare d.v.s. cash holders då valuta är skuldpapper.

   Btw...lönar sig aldrig att slita ut sig på och för jobbet. Inte i ett land där offentligvården inte fungerar och där man måste vara fullt arbetsför för att kunna erbjudas en vårdförsäkring som tillhandahåller vård som fungerar.

   Radera
 9. Wow. Det blev som jag förutspått: Corona var bara en fluga, precis som TV eller Internet. Otippat...
  Folk måste bo och än så länge kan man köpa sig från pack och kriminella till stor del, när den vågskålen rinner över och white flight inte fungerar längre kommer marknaderna att rasa, inte innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja nån fluga är det verkligen inte. Angående White flight så fortsätter det i den riktningen, med större prisskillnader. Vänder det? ja man kan ju hoppas så. Men det går antagligen i symbios med mindre löneskillnader etc.

   Radera
  2. Nej det höll inte ens i några månader innan folk tröttnat. Har själv testats positivt för Corona och ja... Jag var snuvig i en dag och mådde lite halvdåligt. Inte ens i paritet med mancold, så jag har rätt att uttala mig. Känner ingen som varit allvarligt sjuk utan snarare mängder med folk som knappt känt av det.

   Ja mer skatt och högre bidrag brukar ju leta till blomstrande samhällen..? Tur man kan lämna sitt land även om man kan tycka att man inte skall behöva det utan rysk pipa mot tinningen... Nu blir det en vänsterpipa istället för oss som ansträngt oss lite extra...

   Hoppas inte white flight vänder, då är det ju över. Det är illa nog att förortskids lagligen kan ta sig mot fina områden subventionerade med skattepengar i form av kollektivtrafik. Inte för att dom bryr sig om parkeringsregler, så deras för pengar leasade bilar kan stå ivägen överallt vilket uppmuntrar automobilanvändande, helt i Mps regi.

   Radera
  3. Me, myself and I. Ja några hundra tusen som dör berör väl inte dig som har rätt att uttala sig. Lycka till med flytten, hoppas du blir mindre namne med den än nu.

   Radera
  4. Ska du svara på dina frågor eller? För jag har verkligen ingen aning vem du ställer dem till, så jag kan inget annat än att gissa att de är retoriska. Vilket känns som meningslöst svammel här. Till var flyttlasset?

   Radera
  5. Man får faktiskt uttala sig även om man inte dött. Den absoluta majoriteten, även av IVA-patienter, överlever.

   Vidare; Sarkasmen was strong with this one men det flög tydligen över ditt huvud... Har du följt utvecklingen med Hornsbegsstrand i Stockholm? Fint folk med dyra lägenheter gnäller på att folk besöker området vilket ju är ganska skitnödigt medan många av besökarna är just adidasriddare med skrytbilar som ingen lagligt arbetande har råd med dom parkerar hur som helst men kaos som följd. Två extremer som möts och det verkar ju genomsyra samhället mer och mer vilket i slutändan kommer leda till att skattebasen tröttnar då man inte får det stöd man förtjänar som skattebetalare. Det är iaf min teori.

   Vart skall man flytta? Ingenstans tycker jag. Är man född och uppvuxen i Sverige och sköter sig och betalar skatt skall man inte behöva fly landet som politisk flykting, men samhällsklimatet (läs skattepolitiken) jagar ju redan folk ut i världen för att det helt enkelt inte går att jobba ihop till en bra tillvaro i Sverige. När white flight inte fungerar bättre än det gör (Hornsbergsstrand som exempel), motarbetande av gated communities etc, så kommer ännu fler tröttna.

   Radera
  6. Du förstod förstås inte att jag spelade kränkt heller :). Hursomhelst är du lättkränkt kanske du ska flytta, så var föreslår du man har det så mycket bättre?

   Radera
 10. Vi lägger väl oss i läge för Maggans kraftigt höjda fastighetsskatt och höjda kapitalskatter.

  Då gäller det ju att få upp värdena ordentligt så att kommande skattebas är rejäl.

  SvaraRadera