Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2020-07-20 11:01

Bostadspriserna säsongsmässigt kraftigt upp i Göteborg i juni

Som väntat via SEB:s boprisindikator rusade bostadspriserna i juni. I Göteborg steg priserna kraftigt trots attt juni normalt är en månad med fallande priser.
Lägenheter på Eriksberg, Göteborg.
Lägenhetspriserna steg med +0.90% i Göteborg under juni månad, mot i snitt -0.69% för månaden under åren sedan 2005 enligt Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik. 
Prisindex för lägenheter i Göteborg per månad sedan 2015, samt medel sedan 2005.

På villafronten såg det likartat ut.

Snittet 2005 - 2020 är ett fall på -0.44% i juni, men i år steg priserna med hela +0.37%. Inte en lika kraftig rusning som föregående månad, men likväl en fortsatt uppgång tvärt emot det normala för säsongen.

Prisindex för villor i Göteborg per månad sedan 2015, samt medel sedan 2005.

Tydligt är att prisnedgångarna blev högst kortvariga och att coronakrisen inklusive hoten om arbetslöshet är som bortblåsta i den annars hårt drabbade fordonsstaden Göteborg. Allt mer talar för att coronakrisen varit kraftigt överdriven, vilket också gör att man kan ifrågasätta eventuella räddningspaket inom EU. Vi får se vad BNP-siffrorna landar på i verkligheten, i kontrast mot experternas killgissningar.
Villor i Göteborgs svar på Djursholm, Långedrag. Att Göteborg får vara först ut med Valueguards statistik beror på att jag har massa nya foton jag vill använda.

Juni månad ska normalt vara årets näst sämsta månad för lägenheter och fjärde sämsta för villor i Göteborg, men nu var den rent av positiv för bägge. Sveriges bostadsmarknad är helt enkelt orubblig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Folk i Göteborg känner väl att dom har mer pengar kvar i plånboken nu när dom är permitterade och hemma och slipper lägga pengar på transport och äta lunch ute. Dessutom räknar allt fler med att amorteringsfriheten, lågräntemiljön och centralbanksräddningspaketen är permanentade och att cash is trash så varför inte köpa sig ett fint boende. Det är ju det enda som är säkert numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja börsen går bra, pengarna ska vi ta vägen någonstans. Kalkylräntan börjar nu normaliseras på 6% och inte som tidigare 7,5%. Med allt annat lika, så är det en lämplig övning till att förstå varför priserna fortsätter upp ihop med kostnad för en HR

   Radera
  2. Nu kanske barnfamiljerna kan börja snegla på köp av boende i Göteborgs Manhattan:

   https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-4rum-lindholmshamnen-goteborgs-kommun-lindholmshamnen-19-16351436

   Radera
  3. Inte så farligt egentligen. 1 miljon i kontantinsats och en hushållsinkomst på ca. 90 000 bör ju räcka.
   Om man antar att boendet ökar med ca. 2% år som är i paritet med inflationsmålet så har man inom loppet av 10 år gjort en årsmedelavkastning på ca. 10% på eget kapital och dessutom bott extremt lyxigt på kuppen.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera