Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-07-28 17:10

Bostadspriserna kraftigt upp säsongsmässig i Stockholm - största juniuppgångarna på länge

Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex, både villor och lägenheter, steg kraftigt i Stockholm under juni månad när man tar hänsyn till den normala säsongsbaserade utvecklingen. Det normala är annars fallande bostadspriser i juni, men nu steg istället priserna. 
Hammarbysjön.
De kvalitetsjusterade lägenhetspriserna steg med +0.85% i Stockholm under juni månad, som annars normalt är en av årets tre svagaste månader, med en medelprisutveckkling åren 2005 - 2020 på -0.68%. för att vara juni var uppgången alltså kraftig, och har endast varit större år 2013 när priserna vände upp igen efter dippen på skuldkrisen.
Säsongsmässig förändring prisindex lägenheter Stockholm. Data: Valueguard

För villor såg det likartat ut, men kanske inte lika extremt. Uppgången var +0.21% mot snittet -0.90%. Juni månad är normalt årets sämsta månad för villor i Stockholm. 
Säsongsmässig förändring prisindex lägenheter Stockholm. Data: Valueguard

Endast juni 2007 har bjudit på en högre uppgång i villapriser i juni månad än vad det blev i år.

Det är väl bara att konstatera att inget kan stoppa de svenska bostadspriserna, inte ens den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Dock är fortfarande inte priserna i Stockholm fullt återhämtade efter kraschen 2017-2018.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Jag tänker att det kommer att vara lite skakigt framöver. Tror att vi kommer att landa runt +-0 för helåret.

  SvaraRadera
 2. Finanskrisen var en kris. Då förlorade folk jobbet, börsen föll kraftigt och bostads & bilmarknaden var i princip döda. Detta är ingen kris. Volvo PV rekordsäljer bilar, folk går på onlinevisningar och budar till nya ATH, bankernas kalkylräntor har minskat och numera kan man låna ännu mer, SEK har stärkts och bäst av allt är att folk älskar denna "krisen" då man får några månader betald ledighet från jobbet för att komma tillbaka utvilad när man renoverad sitt hus och höjt värderingen ännu mer. En av få tidsepoker som svensken har haft det så himla bra som nu. Det lär vi få svårt att återupprepa.

  SvaraRadera
 3. Fast är det inte intressant hur det blir precis framöver, för där borde det stiga i de flesta fall om man skall tro graferna.
  Det vore förvisso ändå lite märkligt om detta år bostadsmässigt blir förvillande likt en normalt år.

  SvaraRadera
 4. Hur är det med volymerna under den här perioden, hur skiljer dom sig mot tidigare?

  SvaraRadera
 5. Ska bli väldigt intressant att se hur höstens arbetsmarknad blir, i synnerhet för den ca halva miljonen som är permitterade. Med det sagt, svenska bostadspriserna visa verkligen upp en sjukt stark motståndskraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar på en förlängning av permitteringarna och en trög arbetsmarknad. Ingen byter jobb då säkerheten går före en potentiell löneökning vid byte av arbetsgivare på 5-6%. Detta resulterar i normal löneökningstakt på 1-2% och en sund prisuppgång på 2% på ett år.

   Radera
  2. Ja det kryper väl nedåt 10%/år i avkastning på det egna kapitalet i bostaden tyvärr. Ungefär lika kasst som börsen alltså. Hoppas det snart återgår till det normala på 20-40%/år ;-) när Ingves ska höja inflationen 2021 iom med NAIRU och övrigt arbetslöshet som sänker. (Innehåller spår av ironi)

   Radera
 6. En kris blir nåt positivt. Det går inte tolka det på annat sätt.

  SvaraRadera