Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-15 15:16

Bloggläsarna tror på falsk återhämtning av ekonomin

Utifrån svaren på gårdagens enkät om hur ekonomin kommer utvecklas efter coronakrisen, så tror en överväldigande majoritet att de pågående signalerna om återhämtning i ekonomin är falska. Endast 21% tror på en J- eller V-formad ekonomisk återhämtning, medan ett W är det vanligaste svaret med 40% och  39% tror på ännu värre scenarion.
Så kommer ekonomin utvecklas efter coronakrisen. 948 respondenter.
Hela 78.7% av bloggläsarna tror att de nuvarande signalerna om återhämtning i ekonomin antingen är falska eller att ekonomin kommer dyka ner igen. Endast 21.3% är positiva och tror på ett V eller J:ets ännu starkare återhämtning.

Man tror helt enkelt inte på den nuvarande utvecklingen eller så misstror man siffrorna. 

Det går åtminstone inte att anklaga bloggläsarna för önsketänkande, om de nu inte är nihililster. Å andra sidan finns det den ständigt närvarande drömmen om att en kris kommer nollställa alla problem man själv fokuserar på, men det är som tidigare bloggat om en naiv drömvärld. Inget av de fel du anser finns i samhället kommer åtgärdas av coronakrisen, du lever i en fantasivärld. Misär löser inte problem. Misär skapar problem. Det är välstånd som löser problem. 

15 kommentarer:

 1. Välstånd skapar andra sorters problem.

  SvaraRadera
 2. Bloggläsarna är ännu större misantroper än bloggaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar vara fel men betyder W inte uppgång? Och siktar börs inte på vad man tror på lång sikt?

   Radera
  2. Börsen är väl 6 månader i förväg. W är väl dubbeldipp snabbt ned/upp/ned/upp, därefter det "normala". Med tanke på det låga prognos värdet hos läsarna, så blir antagligen utfallet nåt helt annat som kräver en hel bokstavskombination. Se https://cornucopia.cornubot.se/2020/02/lasarna-inte-oroliga-over-coronaviruset.html för ett exempel på hur fel det kan bli när man sitter på för lite information/data.

   Radera
  3. Det är bara 12% av svensk aktier som tillhör privatperson, och svenska visada vid krisen också sin ice oro och sverige fick sin unika ställning i världen 🤣

   https://www.euroclear.com/dam/ESw/Brochures/Documents_in_Swedish/Euroclear_aktieagarrapport_2019.pdf

   Radera
 3. Egentligen tror jag mest på ett "v-" scenario. D.v.s. ett v som inte riktigt når upp till ursprunglig nivå. Att vi kommer hamna i det som Stefan Fölster 2009 kallade konjunkturell slakmota.

  Länder, personer och företag kommer vara mer skuldsatta. Påskyndad strukturomvandling och ändrade vanor kommer slå ut många jobb och det dröjer innan nya skapas. Frikostiga statliga bidrag gör att nödvändiga omställningar av drabbade sektorer försenas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poäng på detta! Tror själv att vi kommer få se många förändringar som inte är förutsägbara i nuläget. Tyvärr kommer alla bidrag leda till att många ej livskraftiga bolag fortsätter ett tag till, samtidigt som många småföretagare som borde finnas kvar försvinner pga orimliga förutsättningar för stöd.

   Radera
  2. Ja ifall socialistpartiet moderaterna får bestämmer så sprids skattepengarna även på ej livskraftiga företag.

   Radera
 4. Varför skulle nihilister önskedrömma om negativa scenarion?

  SvaraRadera
 5. Beror väl på ifall man syftar på börsen eller den reala ekonomin. Centralbankerna och politikerna har ju helt fuckat upp kopplingen dem emellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit unikt, frysa hela ekonomi. Och dippen i mars har mins varit 10% mindre om alla hade haft tillgång till sina tillgånger.

   Radera
  2. @Yaku: Vad menar du?

   Radera
  3. I mars fanns ingen bra tillgång till räntefonder och likvider. Det har varit samhälle som stängde ner, många gå i konkurs senare, just nu kan mycket bokföras som pga korona och det finns mycket bra tillgång till stöd, själva stöd från centralbankerna har varit riktigt men nu finns för mycket stödpengar som gå till bolag som lönar sig bara för att man har ett AB.

   Jag menar det har varit ok dock finns för lite focus på stöd inte bara italien, också här i sverige och tyskland har haft många offentliga skandal redan nu med bolagens ID stöld och 70kkr x tusendals bolag rakt i kassan av kriminella kretsar.

   Radera
 6. Sveriges export har ju stannat av kraftigt läste jag i någon tidning.

  SvaraRadera