Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-07-16 13:37

Avstämning aktiefonder - Robur bäst totalt

Dags för en liten avstämning av hur mitt insteg på aktiemarknaderna igen har artat sig i de olika portföljerna bland framför allt sjuttioelva olika tjänstepensioner. Det är bara att konstatera att det är skillnad på lågavvgifts indexfond och lågavgifts indexfond, och att Swedbank Robur är bäst totalt.
Bäst
Strategin har som tidigare redovisats varit att gå in med 10% av kapitalet på börserna igen varje månad i de olika tjänstepensioner och PPM som jag har. I denna jämförelse tittar jag inte på någon portfölj där det sker månadssparande, utan bara på de fixerade portföljerna där inget sparande sker längre, t ex gamla tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare.

Generellt har den starka svenska kronan gjort att Sverigefonderna nu gått om globalfonderna, och uppgångarna i tillväxtmarknaderna har drivit upp de fonderna som nu gått bättre än både globalt och Eiropa-fonderna. Generellt ska det gå både fortast nedåt och uppåt där...

Jämförelseportföljen hos Avanza ligger nu på +8.20% och Robur +8.37%. PPM med Länsförsäkringar och SEB går inte att jämföra rakt av med Robur och Avanza, eftersom varje omplacering nollställer siffrorna. 

Den aktuella ackumulerade avkastningen hos Robur är som följer:

Robur Access Emerging Markets +8.99%
Robur Access Europa +6.48%
Robur Access Global +4.28%
Robur Access Sverige +17.85%

Hos Avanza:

Avanza Emerging Markets +9.70%
Avanza Europa +6.57%
Avanza Global +6.08%
Avanza Zero (Sverige) +12.57%

Här ser man att Avanzas lågavgifts indexfonder gått bättre än Roburs, utom för nollavgiftsfonden Avanza Zero, vilket är orsaken till att totalen dras ner.

Vad beror då detta på? Svaret är förstås att Robur Access Sverige och Avanza Zero inte följer samma svenska index. Avanza Zero följer OMXS30RX medan Robur följer OMXSBGI.

Länsförsäkringarportföljen i PPM är på aktiesidan +4.91% sedan senaste omfördelningen för en halv månad sedan och SEB kommer in på +3.43% på samma tid. Även här skiljer sig alltså indexfonderna rejält.

Aktuell grundfördelning just nu är 40% aktiefonder, plus den ackumulerade ökningen, som är större hos Robur och Avanza, då det sker tillköp där och inte omfördelning.

5 kommentarer:

 1. Har av anledningen som du nämner ovan varken med Avanza Zero eller Nordnets gratisfond i någon av mina portföljer.
  Har valt bort dessa till förmån för SEB Sverige Indexfond. Jag väljer den trots kostnaden på 0,25% då den ger en bredare svensk exponering där även lite mindre bolag följer med.

  SvaraRadera
 2. Gick in på ISK igen efter att ha legat kontant sedan Mars.

  SvaraRadera
 3. Allting handlar väl om det kommer en utbredd andra-våg av Corona. konjunkturmodellen står sig slätt mot det. Just nu är väl inte någon större andra-våg eller vaccin inräknat i börskurserna och att värden återhämtar sig relativt snabbt.
  Själv tror jag att det är alldeles för optimistiskt och är i stället påväg att ta mig ur börsen igen med min ca 50% exponering. Inte så många år kvar till pension och att sitta på händerna och se på tror jag kan vara rätt skönt under sensommar och höst.
  Har gjort rätt så rätt hitintills i år och ligger ca 10% bättre än index.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det kanske vore på plats med ett nytt typ av barometer. Kallsinne-index/skräck-barometer. Hur girighet, vällust kontra skräck och panik styr börsen och när det är läge att gå in eller gå ur börsen. Faktiskt en metod jag använder mig av.

  SvaraRadera