Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-21 17:00

Allting är inte en politisk handling, hyckleri eller dubbelmoral

Det är i ett allt mer polariserat debattklimat allt vanligare att tolka allting en motpart gör som en politisk handling, för att så så vis måla ut hyckleri eller dubbelmoral. Men allting är faktiskt inte en politisk handling, utan beror på helt andra omständigheter och nedan har ni några exempel på varför.
Nej, inte helller svenska flaggan är politisk.
En del människor särskilt sk tangentbordstyckare på Internet lever och andas ingenting annat än politik. För dem är allt politik, åtminstone allt andra gör. Men i verkligheten är det annorlunda, utan styrs av helt andra omständigheter än politiska åsikter eller ställningstaganden.

1. Kärlekspartner

Det är inte en politisk handling att välja kärlekspartner, då kärlek för friska människor står över politik. En del kanske letar kärlekspartner och livskamrat utifrån politiska åsikter, men blir då lätt så kallade incels. För i verkligheten styrs inte kärleksval av politik, utan av andra attraktionskrafter.

Det är således inte ett politiskt ställningstagande vem man tillfälligt eller för livet går till sängs med. Det finns exempel i sociala medier på exempelvis en aktiv vänsterpartist och en aktiv kristdemokrat som inte bara blivit sambos, utan även gift sig och skaffat barn. Det finns många fler sådana exempel. Friska människor kan umgås rakt över partigränser och blockgränser. Bland vanliga icke-politiker finns det säkekrt miljontals par enbart i Sverige som inte delar varandras politiska åsikter till fullo, eller alls. Därför att för dem är det inte politik vems de delar säng med.

Man kanske inte ens behöver dela värderingar (t ex pengar kontra familj - en kanske vill jobba och göra karriär, och den andre ta hand om barnen), även om man antagligen åtminstone delvis delar värdegrund - men inte alltid.

Således var det förstås stor humor och en av få gånger som SVT faktiskt ställt en jobbig fråga till någon i regeringen när Isabella Lövin fick frågan om hennes sambos CO2-utsläppande tunga bil, och hon försökte försvara honom med sitt "väldigt tunga stenar"-svar. Faktum är att sambon kanske inte ens delar politiska åsikter med ministern. Faktiskt.

Vilket för oss över på nästa exempel.

2. Jobbet

Det är inte heller en politisk handling vad du har för jobb. De flesta hamnar i ett yrke och specifikt jobb mer eller mindre av en slump. Få har någon grandios medveten plan, och särskilt inte av politiska skäl.

Man går någon utbildning som verkar kul, eller inte. Och man söker de jobb man kan och tror sig kunna få eller vilja jobba med, utan politisk baktanke. Och det man får avgörs inte av den som söker jobbet, utan av arbetsgivaren så även om man sökt jobb av politiska skäl så kanske man fick nöja sig med "fel jobb", eftersom man vill gå vidare med sitt liv, få inkomst osv.

Således kan man vara vänsterpartist och egenföretagare. Det kanske slumpade sig så. Man kan vara sosse och driva företag och ha anställda där man bråkar med facket. Företagandet är inte en politisk handling, utan så som yrkeslivet utvecklat sig.

Så att Isabella Lövins sambo var stenhuggare var antagligen inte en politiskk handling det heller, utan bara så det blev.

3. Bostaden

Ett annat exempel på hyckleri som brukar dras upp är bostaden.

Men bostad väljer man nog aldrig av politiska skäl. 

Tvärt om spelar saker som 1. kärlekspartnern in, inklusive var vederbörande och du har 2. jobbet. Var du eller kärlekspartnern är födda, och har släkt, vänner och familj. Ni kanske ville bo i villa, och under den tidsperiod i livet som ni letade efter villa så råkade det ni fastnade för och lyckades vinna budgivningen på vara i något visst område, helt baserat på tillfället och inget annat.

Även om det är enkelt att om du har inkomst och saknar betalningsanmärkningar få en bostad i Sverige (ja, även en köpt bostad är en bostad, liksom 2:a hand) så är inte valet av bostad helt fritt, utan beroende av vad som finns ledigt vid tillfället. Att tro att det är en politiskk handling är således helt idiotiskt.

4. Klass

Man väljer faktiskt inte sina föräldrar. Men till viss del väljer man sina politiska åsikter. Således får man champagnesocialister, som t ex Olof Palme, som föddes in i överklassen. Men valde socialdemokratin. Att kunna göra andra livsval än de man föds in i är snarare ett tecken på att man är frisk och oberoende (inget motsatsförhållande om man håller sig till de livsval man föds in i) och det är alltså inget fel med det heller. Att bli socialdemokrat är en politisk handling, att födas av överklassföräldrar är inte det.

Och så fortsätter det. 

Du kan välja att ditt val av bil är ett politiskt ställningstagande, liksom hur du klär dig. Eller så väljer du en viss bil för att du gillar den eller för du ansåg att valet sammantaget var optimalt utifrån omständigheterna. Och klädstil och frisyr kan du också välja för att du tycker det ser snyggt ut, det behöver inte vara ett politiskt ställningstagande vare sig att ha slips eller dreads.

Acceptera att människor i första hand är människor och inte politiska varelser. Det gäller både politiker, offentliga personer och vanligt folk. Man kan naturligtvis driva med vad som ser ut att vara dubbelmoral eller hyckleri, men den som är utan synd får kasta första stenen. Så det blir bara tangentbordskrigarna som har en så trång världsbild, men så verkar de också identifiera sig med sina politiska åsikter. Inte ett friskt beteende.

Över huvud taget så är det kanske dålig tankeverksamhet att köpa in sig i en ideologi eller partiprogram, och vara så ofri i sin tankevverksamhet att man rakt av låter någon annan bestämma vad man ska tycka. Särskilt om det var en skäggig gubbe på 1800-talet eller några politruker instängda bakom en dörr när de formulerade partiprogrammet.

Nej, vad du äter till middag är inte heller en politisk handling, om du nu inte vill att det ska vara det.

43 kommentarer:

 1. Jag kollade vilken politisk majoritet som styrde i kommunen jag flyttade till, ville till varje pris undvika en cementerad (i dubbel bemärkelse) sosse kommun.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med och anser personligen att nästan ingenting är politik såvida man inte gör det till politik. Men om man anser att staten ska ha all makt och att vi alla lever på dess nåder så förstår jag att man anser att allt är politik. Alla exempel i blogginlägget, allt från vem man får älska till vad man får jobba med, har kontrollerats av staten historiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör din motpart eller staten "det" till en politisk handling, så finns den i en politiskt kontext oavsett om du vill eller ej.
   Så, nej du har ingen politisk frihet i det radikalpoliticerade samhället.

   Radera
  2. "såvida man inte gör det till politik" betyder väl det?

   Radera
 3. Om jag äter korv med bröd är jag väl Sosse iaf🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min farfar var nog så långt ut på den konservativa skalan man kan komma som Moderat, vägrade gå in i en konsumbutik osv. Han gillade trots det korv med bröd. Så nä en varmkorv är inte heller politik.

   Radera
  2. Din farfar kanske var smygsosse. Du vet en sådan som äter korv och sånt.

   Radera
 4. Mills hade inget skägg.
  Skoja ba!

  TACK !

  SvaraRadera
 5. Blogginlägget är lika ytligt korkat som "god ton"-greppet.

  Jag funderar/planerar att flytta p.g.a. politiskt strategiska skäl. Från en sosse-kommun med minst två no go-zoner. Just för att garantera mig framtida ökad frihet från politiskt och etniskt våld. Kommunens förda politik är en avgörande faktor i en tid då människovärde i allt större utsträckning mäts i melaninnivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var skrev jag att alla handlingar är opolitiska. Är du korkad?

   Radera
  2. Ja men enbart om du önskar att det skall vara så i en utopisk värld.
   På samma sätt kommer vi att få fred på jorden, bara Sverige blir totalt pasifistiskt.

   Principielt kan man nog göra om ickevåldsprincipen till ickepolitprincipen. Är gränsen kränkt, så är gränsen kränkt. Därmed är man inne på politisk terräng.
   Visst, det var inte du som startade politiceringen. Men det blir du ändå inte hjälpt av.

   Radera
 6. Man kanske inte ska välja partner utifrån dennes politiska åsikter, men jag tror det är illavarslande om ens partner står mer än två partier bort på det politiska spektrumet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog för två människor som försöker tvinga andra att se något som "rätt". Men annars kanske de skulle kunna se fler sidor och kunna ta pragmatiska beslut till gagn för en intressant framtid tillsammans.

   Radera
  2. Jag och min partner står nästan så långt ifrån varandra man kan göra politiskt, den ene långt ut till vänster och den andre rätt långt ut till höger, och det har fungerat utmärkt i 10+ år nu.

   Radera
 7. Ja, tråkigt, intelligens & resonemang har för längesen försvunnit ur debatten. Jag försöker att inte bry mig, och lyckas till 90% tror jag. Tur att jag inte påverkas så mkt. Samhällets upplösning har börjat nu, kommer bara att accelerera mer och mer.

  Media är mest intresserade av att diskutera om "Eskimå" är rasistiskt, eller kanske Biancas & Zlatans ilska, så där finns det inget hopp. Och med avsaknad av bra info så blir folk allt dummare med tiden.

  SvaraRadera
 8. I stort håller jag med. Om folk kunde chilla lite. jag har vänner som är sossar moderater sverigedemokrater, alla väldigt fina människor. Och jag uppskattar dem för sina personliga egenskaper.
  Dock har jag svårt för människor som inte lever som de lär. Då kanske man inte ska tvinga på andra sin lärdom...(politiker)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Är moderater". Medlemmar i partierna alltså? Att rösta på ett visst parti gör inte en person till det partiet. Man är bara en väljare om man röstar på t ex SD, inte en sverigedemokrat.

   Radera
  2. I praktiken sant.
   Men bland folk "är" man vad man röstar och döms/bedöms där efter.

   Radera
  3. Cornucopia: Ja men det var ju skönt att höra! Eftersom jag inte är medlem i något parti kan alltså ingen komma och beskylla mig för att vara sosse!

   Radera
  4. Chiefen, vi vet att du är såsse ut i fingerspetsarna så vi behöver inte tjata mer om det. Men du är en såsse som tänker själv, och det är mycket bättre än en moderat/liberal/x-demokrat/y-partist som inte tänker själv :)

   Alltid behållning av dina inlägg.

   Radera
  5. Chiefen är kvalitet. Oavsett åsikterna.

   Radera
  6. +1 på berömmet till Chiefen. Hen verkar besitta mycket visdom.

   Radera
 9. Hmm, jag gissar att ca 80% av artiklarna i Aftonbladet & Expressen är direkt skadliga för psyket och för din mentala hälsa, dom är designade för att skapa oro och tvivel, med flit. Det är direkt skadligt för Sverige, och påverkar andan i samhället. MSB borde stänga ned dom direkt !!

  SvaraRadera
 10. Jag bryr mig inte om vad andra röstar på men undviker diskussionen. I min familj röstar alla helt olika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som om ni inte pratar med varandra? I annat fall värderar man väl andras åsikter, och besvarar/diskuterar därefter.

   Radera
  2. Det gör vi och jag värderar deras åsikter. Ofta har man ett gott skäl och ett primärt skäl att rösta som man gör - jag kan se någon eller några rimliga saker i de flesta partierna. Om jag tycker att någon är vettig, klok, bra och godhjärtad så spelar det mindre roll för mig vilken av frågorna man zoomat in på. Min mamma som röstar på mp tyckte ex att det var hemskt att jag funderade på m. Sedan lättad när jag röstade på kd. Det är ju inte så att vi är osams men vi ser samma verklighet på olika sätt. Däremot diskuterar vi inte politiska frågor till vardags och då menar jag detaljfrågor. Vilken politiker som sagt vad osv.
   Jag tycker det är en sak vad politiker säger u riksdagsval och en helt annan vad de i verkligheten gör i kommuner och regioner - samma skrot och korn.

   Radera
  3. Det dras in på skola, vård och äldre oavsett styre i kommun ex och oavsett vad man säger i valtalen.

   Radera
  4. Ändå röstar du på KD som är ett högborgerligt parti. OK, inte direkt partiet som värnar om skolan, möjligtvis friskolan och kristna skolor. Privata skolor har ju floppat liksom udda pedagogik ala Waldorf etc eller religiösa skolor. Ifall du är av motsatt åsikt så söker jag exempel på lyckade exemplar. Ifall vi ändå bara kunde förstatliga skolan igen, så kanske Finland skulle börja snegla på oss igen (vilket de gjorde och inte längre bör och inte gör).

   Radera
  5. Jag tycker helt tvärtom, de värnar om skolan och är realister. Vågar prata om problem istället för att flumma bort. Fast vi tycker olika misstänker jag att både du och jag vill ha en bra skola i vårt land. Mina barn går i en kommunal skola.
   Finsk skola är mer strikt och har mer ro vilket underlättar arbetet (personlig uppfattning baserat på släkt där). Min gissning är att det gör det lättare för de flesta elever. Precis som det är lättare för mig att koncentrera mig på mitt jobb om det är lugnt och svårare när det inte är det.

   Radera
  6. Hur gör de det menar du, förutom tomma ord?

   Finland såg Sverige som en förebild förr. De kopierade modellen, och gjorde det väldigt väl. Sen när allt började spåra ut här med att göra den kommunal och flumma loss så fortsatte de sin egna väg. Facit nu;
   - Läraryrket där är populärt och har hög status (precis som i Sverige förr)
   - Bättre betalt än i Sverige (lärare här tjänade relativt bättre förr)
   - Pisa resultat - Vi är urkassa i jämförelse med Finland.
   - Etc

   Jag tror inte Ebba B och KD ser verkligheten på nåt sätt. Hoppas faktiskt de åker ut likt SD. Kanske de kan gå ihop med SD, de ligger trots allt väldigt nära varandra politiskt.

   Radera
  7. : ) du får gärna berätta vilket parti du röstar på? Vad de har gjort i kommunerna som förbättrat skolan. Ge lite positiva praktiska exempel. Har inte sett dig diskutera något partis framgång i frågan utan mest en vilja att kritisera andra i kommentarer generellt vilket inte ger mycket.

   Radera
  8. MP, så naiv är jag. Men jag gillar namnet ;). Lite kritik, men mest för att lyfta fram fakta på lyckad skola. Generellt tycker jag det är ett misslyckande i ett samhälle, där samhällsviktiga jobb står så lågt i status. Kanske blir det ändring post corona, men troligen inte.

   Radera
 11. I min släkt är/var det en salig blandning av (så långt jag kan bedöma) S, M, C och nog även L. Företagare, arbetare, bönder. Intressant till en början att lyssna på dem, men i längden också rätt tröttsamt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, vem pratar politik privat?

   Radera
  2. Varför skulle man inte kunna prata politik privat? Jag vill iallafall inte vara ett konflikträdd mähä. Men så är jag en INTJ och J:et står för dömmande;-)

   Radera
  3. Man brukar tycka bättre om personer som lyssnar istället för såna som bara pratar.

   När folk pratar politik så brukar det bli mer prat än lyssnande vilket kan upplevas som mindre trevligt, iallafall för omgivningen.

   Radera
  4. Nja vissa människor klarar faktiskt både och. Du kanske omgås i fel kretsar helt enkelt, eller så är du också en del av din issue, faktiskt.

   Radera
 12. Man kan väl säga att Twitter och andra sociala medier får oproportionerligt stort genomslag. Ett inlägg på sin höjd några hundra upprörda personangrepp istället för sakfrågan men oftast ett tiotal kommentarer. Det förstoras till opionsstormar som hela samhället ska rättas efter sig när det är 0.001 promille av befolkningen som överhuvudtaget läst. Detta gör att det är väldigt polariserat och laddat vilket får politiker och andra att böja sig istället för att stå upp.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det finns något väldigt sunt i att titta på vilka val folk gör snarar än att lyssna på allt deras struntprat. Det ger ofta en betydligt bättre bild av hur dom fungerar. Tyvärr når man nästan alltid slutsatsen att folk gör det som gynnar dom själva och säger det som är på modet för tillfället. För politiker kan jag dock tycka det är mer relevant att titta på deras politiska val snarare än deras privata.

  SvaraRadera
 14. Får intrycket att till viss del beror på vilken generation som man pratar om.
  Får ibland intrycket att bland en del yngre eller iaf yngre medelålder är det populärt med att försöka få det se ut som atta man lever efter sina värderingar - även ideologiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och även att det har blivit allt mer ängsligt vilket driver på att se ut som att man lever som man lär.

   Radera
 15. Eftersom religioner ju inte är annat än politiska ideologier med lite längre bakgrundshistoria, så kan man hävda att valet av partner visst är politiskt, så länge som religionstillhörigheten spelat roll.

  SvaraRadera