Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-03 10:00

Vem tror respektive vill du vinner amerikanska presidentvalet?

Dags för en liten enkät för att stämma av om läsarnas ställningstaganden ändrats över tiden. Vem tror respektive vill du vinner amerikanska presidentvalet? Svara nedan.
Amerikanska ambassadens banderoller.
Enkäten följer. Jag har ingen möjlighet att se vem du är eller ens vad du har för IP-adress när du svarar.

50 kommentarer:

 1. Tror Trump, vill varken eller?

  Känns som att bäst före-datumet gått ut för båda kandidaterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokraterna (DMC) verkar också lite osäkra på Biden. Han är ju inte vald kandidat ännu...

   Radera
  2. Ja, det är väl inte Trump heller om man skall vara petig...

   Radera
  3. Jag saknade också det alternativet.

   Radera
  4. Instämmer. Biden är för fasen dement, men hoppas ändå lite lite på honom för att få slut på splittrandet, attackerna på medier, förolämpningar och allmän fullblodsnarcissism. Men rent sakpolitiskt är det endast marginell skillnad i mina ögon, och skillnaden som finns är mest en återgång till en föråldrad politik som inte funkar längre och delvis lett till dagens situation.

   Radera
 2. Jag tror att Trump vinner. Hade han drivit mer av den politik som han gick till val på inför förra valet så hade jag kanske velat att han skulle vinna också.

  Biden är inget vettigt alternativ. Jag tror att han blir utbytt mot en annan kandidat.

  Oavsett vem som vinner, om man ens kommer hålla något val, så är USA i en allvarlig situation ekonomiskt. Men nu har man sällskap av resten av världen. Vet inte riktigt vilket trick man får ta till. Men jag har svårt att de hur någon som är närmar 80 år gammal ska ha energin att klara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, Biden kommer att bli utbytt, det råder ingen tvekan om det. Han var en figur som skulle slå ut Sanders, han har gjort sitt. Det blir officiellt senast i juli.

   Radera
 3. Om Biden vinner så blir det troligen inbördeskrig på riktigt när republikanerna tvingas försvara sig mot alla hämndutrensningar som utlovats. Om Trump vinner så fortsätter kravallerna, men demokraterna tvingas äntligen genomföra sitt overdue generationsskifte. Pest eller Kolera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump verkar ha missuppfattat det där med "Conflict Management" och kör istället "Management by Conflict", d.v.s. en ny variant av söndra och härska. "Se till att alla är arga på alla" skulle devisen kunna vara.

   Radera
  2. Det är en medveten strategi som stärker Trumps kärnväljare vilja att rösta på honom, det är öppna dörrar för dessa gruppers fördomar som gör dom ännu mer övertygade.

   Radera
  3. Nu tror jag ni förväxlar Trump med CNN. ;-)

   Radera
  4. Inbördeskrig på riktigt låter trevligt.

   Radera
 4. Jag tror att Biden är mer senil än Trump...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men inte lika grinig.

   Radera
  2. Enligt demensförbundet:

   Tidiga tecken på en demenssjukdom kan vara att den sjuke:

   * Inte verkar bry sig om sin omvärld, sina anhöriga eller vad som händer.
   * Blir allt mindre intresserad av olika sysselsättningar som funnits tidigare.
   * Får svårt att anpassa sig till förändringar.
   * Blir alltmer oförmögen att fatta beslut som till exempel att handla, betala räkningar, och så vidare.
   * Får ett dåligt minne för vad som nyligen hänt, vad som sagts och avtalats.
   * Blir mindre intresserad av andra människor och deras känslor.
   * Kan glömma bort ord eller tappar tråden i samtalet.
   * Blir förvirrad om det händer för mycket runt omkring.
   * Kan bli lätt irriterad och nervös vid motgångar.
   * Får svårt att hitta i välkända miljöer, till exempel går fel väg hem från affären.

   Radera
  3. Enligt den listan är jag dement

   Radera
  4. Re. Svinto

   Ja, stämmer väldigt väl in på Biden. Dessutom har han alltid varit en nolla, redan på 80-talet var det en pinsam historia där det kom fram att han kopierat stora delar av sina tal från andra kända politiker såsom Neil Kinnock och JF Kennedy.

   Radera
  5. Han har säkert varit dement sen 80-talet också.

   Radera
 5. Tyvärr har det politiska livet i USA polariserats med uttryck för närmast besinningslöst hat mellan partierna och deras stödtrupper där hot om väpnat våld inte är alldeles ovanligt. Biden vore åtminstone mindre splittrande än Trump.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske mindre splittrande, men ingen av dem ser ut att vara den som har svaret på hur framtidens system ska byggas.

   En del tyder på att USA, och många andra, har nått vägs ände med nuvarande system. T ex ser det finansiella systemet ut att ha allvarliga problem, vilka började på nytt i september -19 efter några års lugn. Det måste ersättas av något nytt som ska fungera i minst 40 år. En stor uppgift.

   Radera
 6. Tror också Trump men kan inte säga att jag föredrar någon av dem. Även Obama sade i en intervju att han kunde konstatera att landet var mera splittrat efter honom. Svårt att se att någon av kandidaterna kommer göra ett bättre jobb där.

  SvaraRadera
 7. Problemet med USA och även med Sverige och en hel del andra länder är att det är extremisterna som "styr" eller har för stor makt och påverkan utifrån hur få de faktiskt är. De våldsamma demonstrationerna och plundringarna i USA utförs av en liten bråkdel av de som vill ha förändring. Ändå är det dessa bråkstakar som nu sätter agendan och som samhället anpassar sin strategi efter. I Sverige är det MP och C som har enorm påverkan på samhället utifrån sin demokratiska storlek.

  Lägg därtill att de flesta journalister är aktivister och har en egen agenda som de vill framföra och du får det samhälle som vi idag har med "upplevd" enorm splittring. Gäller både USA och Sverige.

  SvaraRadera
 8. Jag saknar alternativet: Vore jag amerikan skulle jag sitta i ett hörn och gråta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite så jag känner varje gång det är val i Sverige!

   Radera
 9. Får man tro "folket" så tycks man vilja ha Anarki ... No Masters No slaves

  SvaraRadera
 10. Helt sanslöst att dom inte kunde hitta en bättre kandidat... hur tänker demokraterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två gånger i rad dessutom. Inte bara USA heller, utan det syns lite överallt tycker jag.

   Jag tror på denna teorin: The Engine of Cyclical History

   Radera
 11. Man kan undrar hur demokratin mår i ett land med över 300 miljoner invånare men systemet ändå inte förmår att skaka fram bättre kandidater än de vi nu ser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är demokrati mycket mera än så, men jag delar din förundran. Trump valdes delvis enligt principen "ABH" (Anybody But Hillary) och man kan möjligen säga att han valdes därför att ännu flera avskydde Hillary i de avgörande delstaterna. Biden uppammar i alla fall inte sådan avsky som HRC gjorde.

   Radera
  2. Har alltid undrat varför de flesta kandidater är halvvägs i graven.

   Demokraterna hade ju flera spännande kandidater som var i en mer rimlig ålder ~50. Men valde istället mellan Biden och Sanders som båda är så gamla att de kan skita i hur de sköter sig för det ändå är dags att inta permanent horisontalläge kort efter presidentperioden gått till fullo.

   Radera
  3. Svaret är att demokratin mår väldigt bra om kandidater som Trump och Biden kan styra. Ju mer demokratiskt samhälle desto mindre viktigt är det med bra politiker. På grund av att den mesta makten ligger hos individen och i dennes närhet i en riktig demokrati

   Radera
  4. Du tänker nog på anarki. I ett mer demokratiskt samhälle så får man rösta på vilka maträtter man ska äta och sen skjuts alla som lagar andra maträtter till döds.

   Radera
  5. Det är så det går med enmansvalkretsar. Odemokratiskt skit som förstör samhället med tiden. Uppstod pga att idén om folkvalda i en tid med enbart autokrati, där makt gav rätt, ansågs så omstörtande, typ som total anarki, att man körde på det som ett sätt att säkerställa ett "starkt" sttyre och få med sig autokraterna på allmän rösträtt-tåget.

   Radera
  6. Vad är det du gaggar om? Det är ju Sveriges system med enväldig riksdag som skapar sunkigt styre där ett helt land styrs som en statsstat.

   Radera
 12. Trump kommer sopa banan fullständigt mot Joe Biden.

  SvaraRadera
 13. Tror Trump, önskar Biden. Två svaga kandidater som knappast inspirerar någon.

  SvaraRadera
 14. Ronald Reagan var den bästa presidenten som USA någonsin har haft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, men det tyckte inte Svenska medier. De verkar ha en otrolig precision i att utse dåliga amerikanska presidenter som sedan visar sig vara några av de bästa...

   Radera
  2. Ja, den gode Sankt Reagan, B-skådisen som lyckades göra sig till någon sorts helgon för det republikanska partiet.

   Mannen som lyckades sälja in att en kraftig ökning av statens utgifter, kombinerat med sänkta skatter och obegränsade bidrag för höginkomsttagare är klassisk konservativ politik. Att det orsakade ett enormt budgetunderskott och lägre tillväxt än både föregående och efterföljande perioder pratat man inte gärna högt om. Misslyckandet att hantera smittsamma sjukdomar (AIDS för Reagan) och rasmotsättningar påminner också väldigt mycket en annan president...

   Men, visst. Han lyckades hålla sig från att starta krig (utom med Granada då). Och han gjorde sig bra på bild. Det är kanske inte högre krav än så man skall ha på en president?

   Radera
 15. Vill ses Trump slita Biden i stycken i en debatt, Biden kommer inte ha en chans och bara stå och stamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trumps vanliga arrogans i en sådan situation kan ge "the underdog" Biden många sympatiröster. Jag tror att en stressad Trump som ligger efter i opinionsundersökningarna kan bli sin egen värsta fiende med sina hot och andra omdömeslösheter.

   Radera
  2. Jag skrev om debatten har sett fram emot detta och hoppas att Biden skulle få nominering, sedan hoppades jag att Republikanerna skulle dra ut på riksrätten i senaten. Tvinga alla president kandidater att sitta som opartiska domare, men demokraterna hade lite bevis/vittnen som kunde förhöras.

   Men har väntat och hoppas på denna debatt i 2 år, Trump kommer krypa under skinnet på Biden. Kanske Tara Reade eller någon av hans barnbarn som han inte vill veta av längst fram men det lär inte bli av pga "corona" om en debatten blir av. Men Trump kommer gå runt Biden som en haj medans Biden stammar och försöker fundera vart han är.

   Ville demokraterna ha en chans att vinna så hade de kört med Botigige, Trump gör bra grejer också inte bara dåligt som man hör i opartiska svensk media.

   Radera
 16. Om jag måste välja mellan en twittrande clown och en senildement peddo, så blir det clownen. Varje dag i veckan.

  SvaraRadera
 17. Jag tror att Trump vinner men vill att ingen vinner och att hela USA kollapsar och att de nuvarande delstaterna därmed blir suveräna stater.

  SvaraRadera
 18. Tror egentligen ingenting. Vi har inte kollen här i SE och vi behöver inte bry oss i ruta ett, vi är inte amerikaner.

  Visst i ruta 2 finns en påverkan på oss och världen, men fokusera på det och se inte amerikanska händelser som "inrikesnyheter" eller "engagera" sig hit eller dit i det. Vi har egna möjligheter och problem.

  SvaraRadera
 19. Nu är det visserligen långt till valet, men Biden leder stort i de valundersökningar som kommer ut. Så om jag skulle sätta pengar så skulle det vara på Biden. Han är visserligen en tråkig mittenkandidat, men han står mot en enormt polariserande president som blivit tvungen att lägga i princip all sin politiska makt på att rädda sitt, och sina nära allierades, skinn...

  Men det som jag tycker är mer intressant är hur det går i senatsvalet. Om det blir Trump med Republikansk senat så kommer det leda till en omfattande omvandling av hela amerikanska rättssystemet de närmaste 50 åren, då han kommer få tillsätta flera kandidater i högsta domstolen på livstid. Om det blir Trump + Demokratisk senat eller Biden + Republikansk senat så kommer man få någon sorts balans. Om det blir Biden + Demokratisk senat så kommer rättssystemet nog få whiplash när demokraterna skall försöka kompensera för den stora mängden tveksamma domare som tillsats av Trump. Räkna med högar med 30-åriga vänsteraktivister (med amerikanska mått mätt) för att kompensera för Kavanaugh och Gorsuch i högsta domstolen och alla 30-åriga federalister som Trump stoppat in i de federala domstolarna...

  SvaraRadera
 20. Otroligt att ett land som USA kan ha så usla kandidater.

  SvaraRadera