Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-21 15:36

Vem skulle ha chansen att bli Sveriges första kvinnliga president

Låt oss säga att Sverige skulle bli en republik med en folkvald president som statscher med liten eller ingen formell makt. Vem som skulle bli den manliga kandidaten är rätt uppenbart, men vem skulle ha en chans att bli Sveriges första kvinnliga president?
Högvakt utanför slo... presidentpalatset.
Om Sverige skulle avskaffa monarkin och byta till republik med en folkvald president som statschef (kan iofs kallas monark istället), så verkar konsultationer med experter över midsommarhelgen producera långa listor med självklara manliga kandidater, varav en som ingen har något att invända mot och därmed är extremt stark. Men det är svårare att producera listor med lika självklara kvinnliga kandidater.

Presidenten skulle förstås behöva vara opolitisk och folkkär. 

Bland manliga kandidater listades förstås Hans Bernadotte (som Hans Majestät Carl Gustaf Bernadotte), Göran Persson, Carl Bildt och Gunde Svan. Hans går bort eftersom vi inte ska köra vidare med monarki, även om han hade varit en mycket stark kandidat av hävd. Göran och Calle går också bort, pga att de inte bara är drygast i Sverige, utan att de också är för politiska. Återstår Gunde Svan, vilket blir den svenske presidentkandidat som alla andra kandidater måste vägas mot. Alternativen Björn Borg, Björn Ulvaeus och Ingemar Stenmark klarar inte av att stå sig mot Gunde.

Det svåra är dock att i det historiskt mansdominerade Sverige hitta lika självklara kvinnliga kandidater, vilket således är ett bra diskussionsunderlag till skillnad mot den självklare Gunde.

Bland förslagen finns Renate Klumska och Robyn, men den i mitt tycke starkaste kvinnliga presidentkandidaten kvalar dock in trots dryghet i klass med Göran och Calle ovan och trots att hon egentligen är politisk. Nämligen Gudrun Schyman. Hennes politiska parti är dock så litet att ingen kan bli kränkt och tycka att något riksdagsparti skulle knipa presidentposten, och hon skulle antagligen hantera presidentposten med värdighet (och viss syrlighet) som skulle krävas. Nej, Victoria Bernadotte går bort pga att vi ska kliva bort från arvsmonarkin, annars hade hon förstås varit den starkaste kvinnliga kandidaten till presidentposten.

Frågan är dock om Gudrun eller Gunde skulle vinna valet? Det är svårt att klå Gunde.

Men finns det några självklara och Gunde-starka kvinnliga svenska presidentkandidater (ej Victoria Bernadotte) för Republiken Sverige? Låt höra vad expertisen har att säga i frågan!

65 kommentarer:

 1. Enkel fråga självklart Carola!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frikyrklig går bort i det agnostiska/ateistiska Sverige.

   Radera
  2. Åh, du tänker så, isåfall en person med respekt i alla läger, en enande gestalt för både gamla och unga, som står över politiskt käbbel, Gry Forsell.

   Radera
  3. Lindberg har dock en poäng - Carola är ju numera "portad" från Mello eftersom hon bara behöver ställa ut skorna för att mobilisera en miljon röstande och vinner oavsett om låten är bra eller inte. Om valet gällde kulturminister skulle hon vinna på knock-out.

   Radera
  4. Lotta Engberg kanske?

   Radera
 2. Rör inte mornakin. I utlandsrelationer vem tror ni då gör mest intryck, Stefan eller Kungen (i egenskap av monarki)?

  Dessutom är ju monarkin enda garanten att vi får en kvinnlig statschef vilket jag jämför med president. Med republik finns inga garanter för kvinnor kan ta hundra år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag att det är rätt sjukt att ett modernt progressivt land år 2020 fortfarande tvångsindoktrinerar folk in i statens tjänst, bara för att de råkar vara födda av fel föräldrar.

   Att resultatet blir bra är ett ganska dåligt argument, för i så fall bör vi väl sträva efter Soviets modell att tvångsträna lovande barn till att bli framtida olympiska guldmedaljörer.

   Men jag och mina åsikter är i minoritet, det är jag medveten om.

   Radera
  2. Anders Karlsson: Sannolikt som Du säger i minoritet i den aktuella frågan ... Dock ej helt ensam!

   Radera
  3. Vad sägs om en valmonarki med en pampig val-ceremoni och rätt att bo i slott? Tänk påvevalets glans. Kanske det bästa av två världar?

   Radera
 3. Tyvärr, har tänkt efter en lång stund nu, kommer inte på någon som jag har respekt för och som skulle passa -- Hmm Pia Sundhage kanske ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia Sundhage - intressant förslag - tillräckligt vänster för att få hela gammelmedia bakom sig, tillräckligt idrottsmeriterad för att tilltala hela den meritokratiska delen av högern. Jag tror BiQ hittat den optimala kandidaten.

   Med Björn Ferry som vicepresidentkandiat (öppen miljöpartist enligt hans egen bok, och samtidigt egen företagare samt skogs/markägare) vinner hon överlägset.

   Radera
  2. Är inte hon med i komunistiska partiet?
   De är kanske mainstream, vad vet jag...

   Radera
  3. Många av våra socialdemokratiska ministrar startade sina karriärer i kommunistpartiet, men switchade för att få chansen att utöva lite riktig makt. Är väl därför allting funkar så illa som det gör numera. Och t.ex Ylva Johansson sitter ju t.o.m i EU-parlamentet. Efter Palme har man inte hållit rent åt vänster.

   Radera
  4. Fräscht.
   Ibland är det väldigt viktigt med historia, ibland inte...

   Radera
 4. Varför en president överhuvudtaget? Om det är en position med ceremoniella och opolitiska uppgifter så kan vi fortsätta med monarkin. Ska presidenten ha reell makt så för vi in ytterligare en faktor i politiken som försvårar och blockerar utvecklingen och ger grogrund för framtida konflikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med en president (med makt) är att den kan komma in från sidan och montera ner all korruption som byggts upp genom åren.

   Som det är idag måste du gått med i SSU eller MUF när du var 14 år för att ha en chans. Glöm att sittande politiker självmant kommer minska antal riksdagsledamöter, avskaffa fyraprocentsspärr eller dra in på partibidrag.

   Lagförslag måste fortfarande passera genom riksdagen, men en president kan sätta press på ett helt annat sätt.   Radera
  2. Precis. Sveriges politiska system är gravt inavlat och måste monteras ner totalt.

   Radera
  3. "Sveriges politiska system är gravt inavlat"

   Det är så inavlat att det är ett av de bästa i världen. Vi ser ju i realtid hur bra det går med presidenter som kommer "in från sidan".

   Radera
 5. En svensk president kommer vara lika oduglig som en genomsnittlig politiker. Så typ Mona Sahlin eller Ann Linde. Vårt system gynnar inte kompetens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati är en uppfinning från en tidsålder när alla vuxna hade insikt i hur alla andras yrken fungerade - eftersom det inte fanns mer än i princip jordbrukare, handelsmän, vakt/militär, präster, hemmafru och på den kvinnliga sidan även det där som kallas för världens äldsta yrke.

   Sedan råkade det fungera väldigt bra i industriåldern också - men det är ju ingen garanti för att det alltid kommer att förbli så. Finns tvärtom ganska många tecken på motsatsen. Säger inte att jag har något alternativ, noterar bara att politiker man kan respektera för deras omnikompentens inte längre verkar existera.

   Radera
 6. Jag har aldrig förstått varför man måste ha en republik bara för att man avskaffar monarkin? Vi kan väl ha exakt samma system som vi redan har, fast utan kung?

  Om vi behöver representanter för att klippa band och skaka hand kan det upphandlas som allting annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt om det nu är så viktigt att avskaffa monarkin varför ska vi då ha en president? Den stora delen av apanaget blir vi ju inte av med så länge vi inte river slott och gods och kör kulturarv i flistuggen, oavestt blir det ju åtmintåne en engångskostnad för rivningsarbete. Dessutom ska det hållas val för nån grå person som absolut ingen kommer att bry sig om i hela världen.

   Radera
  2. Nu handlade inte inlägget om det.

   Radera
  3. Precis, kulturarven bör bevaras oavsett. Kungen får gärna kalla sig kung också, även om monarkin avskaffas, det är ingen skyddad titel och han har ju CV för det. Han eller hon kan dessutom erbjuda sina tjänster och fakturera som vem som helst, så har vi det ungefär som idag.

   Radera
  4. Sorry Lars. Mitt svar på vad inlägget handlar om är alltså "Ingen".

   Radera
 7. Vad hände med att Ernst inte är med som toppkandidat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torp-Ernst? Jag röstar på Gunde, vi döpte t o m vår hund efter honom, en väldigt glad och trevlig hund.

   Radera
  2. Min katt heter Gunde, döpt efter Gunde. Underbar katt.

   Men jag tror Pewdiepie blir den manliga presidenten. Ni måste tänka på att nästan samtliga som läser detta är fossiler och därmed ser världen ur en fossils ögon.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn under 18 år refereras aldrig till här.

   Radera
 9. Lottdragning bland alla över 65?
  Lite guldkant på tillvaron för en pensionär med resor och sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ide´n är inte helt fel.
   Dom som har makten borde inte ha den och dom som borde ha makten vill inte ha den.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn under 18 år refereras aldrig till här.

   Radera
 11. Känns det inte lite mopedåldern att ha ett statsskick uppkallat efter en cykelfabrik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ganska nördigt att döpa det efter statsskicket i star wars 🚀

   Radera
 12. Kan vi inte bara köra äldst, då blir det ju lite omsättning också..

  SvaraRadera
 13. Frågan tycks mig något irrelevant. Snart har vi väl anarki i landet? Men det är mina farhågor.

  SvaraRadera
 14. Inga Britt Ahlenius - om vi vill ha någon med integritet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag. Sämre men troliga förslag är Sanna Nielsen, Charlotte Kalla, Kajsa Bergqvist, Agneta Sjödin, Eva Dahlgren.

   Radera
 15. Ja, det var ju ett klockrent förslag! Med Heidi Andersson-Ferry som vicepresident. Hon kan nog bryta ned även Trumpnissen.

  SvaraRadera
 16. Bortsett från det faktum att vi i Sverige faktiskt allaredan har och sedan länge haft en President ... nämligen Riksdagens Talman ... så i mer traditionell mening att i alla fall under en överskådlig övergångsperiod Victoria Bernadotte skulle lämpa sig utomordentligt väl på sådan post.

  SvaraRadera
 17. Gick det åt några flaskor vin under skrivandet av detta inlägg? Både resonemanget men även stavfel avslöjar. Det hela styrs givetvis av vilket statsskick vi väljer, om vi gör som i Tyskland där statschefen är vald men högst symbolisk, i vilket fall det inte spelar någon roll. Kanske någon föredetting inom S. Eller som i USA, där statschef och regeringschef är samma person, i vilket fall en kvinnlig partiledare för det block som vann valet skulle bli president.

  SvaraRadera
 18. Svar
  1. Precis samma som jag tänkte på. Kul att vi är minst två då

   Radera
 19. Om Gunde Svan är det manliga alternativet skulle jag placera Magdalena Forsberg som det kvinnliga alternativet.

  SvaraRadera
 20. Under några år i slutet av 1400 talet var Mark och Kinda i praktiken bonderepubliker. Finns det någon kvinna som kan ta upp upprorsfanan igen i dessa socknar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bönderna köpte väl Kinnastens fästning och rev den, för att slippa att dansken skulle komma och kriga hela tiden? Revs och stenen forslades bort till annat - kan rent av ha sten därifrån i grunden på mitt hus. Den raderades så effektivt att den inte ens har en artikel på Wikipedia.

   Radera
  2. Eller nej, den hette visst Öresten.

   Radera
  3. Låter billigare än Mark i alla fall ... :p

   Radera
  4. Ja D-Mark är ganska billigt nu.

   Radera
 21. Skulle gissa att vänsterkollektivet lyfter fram Gudryn Schyman eller någon med liknande profil och så går maktdelningen mellan riksdag/president hand-i-hand för överskådlig framtid.

  SvaraRadera
 22. Lottie Knutsson?
  Wetterstrand? Litet parti och fd politiker men mycket sunt förnuft

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wetterstrand har ju en likartad personlighet (jag har träffat henne några ggr) som Calle Bildt och Gudrun Schyman, skulle säkert fungera, men är kanske inte direkt folklig.

   Radera
  2. Shoe-in i så fall!
   Käck böna. Men har hon kvar sitt medborgarskap?

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. Driver du med oss? Gudrun - värdighet...??

  Kan vi inte leta upp någon med sunt förnuft om vi ändå ska leka såhär?

  Gunde kan jag köpa som ytterst folklig och han VILL lite mer än de flesta. En tävlingsmänniska på tronen - ja tack!

  Jag föreslår Åsa Bergman (första som slog mig, finns säkert fler/bättre) eller någon annan riktig människa som det kvinnliga ditot. Kanske inte så folklig, men med
  Kompetens, stil och finess.

  SvaraRadera
 25. Inga-Britt Ahlenius (f.d. undergeneralsekreterare för FN:s internrevision), om hon var några år yngre.
  Annars Agnes Wold som tänker vettigare tankar än de flesta.

  SvaraRadera
 26. Måste det vara en svensk? Annars borde vi åka till Frankrike för att hitta en duglig ledare.

  SvaraRadera
 27. Victoria Bernadotte kanske. Eller är hon diskvalificerad pga sitt efternamn.

  SvaraRadera