Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-06-08 07:47

Veckan öppnar uppåt i Asien - men varningar för börsen från svenska banker

Börsveckan öppnar uppåt i de asiatiska tidszonerna, och med en relativt oförändrad svensk krona. Antagligen öppnar även Stockholmsbörsen positivt idag, även om Nordeas chefsekonom och Danskes aktiestrateg är ute och varnar för börsen i SvD.
Nordeas och Danske Banks kontor i Stockholm.
I Asien stiger alltså börserna. Australiens ASX 200 går +0.12%, Nikkei 225 +1.11%, Straits Times +1.12% och SSE Composite +0.18%. Hong Kongs Hang Seng faller dock efter upprekylen förra veckan och går -0.16%.

Hos SvD varnar Nordeas chefsekonom samt Danske Banks aktiestrateg för börsen, men förklarar logiken bakom uppgången - centralbanksköpen och att man därtill prisar in företagens intjäning längre fram och inte just nu. Därför är aktierna dyra just nu, men inte på några års sikt, vilket dock innebär att man således inte förväntar sig någon vidare avkastning de kommande åren. Även tina - there is no alternative - nämns som förklaring, men bägge nämner att det kan komma en andra smäll nedåt på minsta bakslag. Danske Banks aktiestrateg menar att det när som helst kan sjunka tio procent, medan Nordeas chefsekonom inte är så specifik.

Den svenska kronan är relativt oförändrad idag, vilket tillsammans med uppgångar i Asien gör det sannolikt att Stockholmsbörsen öppnar på plus, men bollen är oval i amerikansk fotboll, så man vet aldrig.

Guldpriset är nu under 500:- SEK per gram, närmare bestämt drygt 498:- SEK.

2 kommentarer:

  1. Falla kan det alltid göra. När Q2 trillar in i juli blir det läskigt. När bolagen sedan försöker ge en bild av "new normal" framåt så blir det än värre.

    Logiskt att det går upp nu så att allmänheten lockas in igen från räntefonder etc. medan de stora aktörerna börjar sälja av efter midsommar. När Q2 rapporterna trillar in så är det som upplagt för breda fall när storföretagen meddelar att prognoserna justeras kraftigt.

    SvaraRadera
  2. Min högst personliga strategi är att vi ska upp och tangera nivåerna strax innan det rasade åtminstone. Som Abbe skrev ovan så blir Q2 rapporterna en viktig pekare för sentimentet. Själv känner jag att jag har inte nerver nog att ligga på börsen i början av Juli. Fast förnuftet säger att DÅ kommer turistindustrin tillbaka på allvar, och kanske vi människor som har kort minne adopterat ett helt annat senitment

    SvaraRadera