Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-08 14:10

Undersökning: De svenska hushållen har klarat coronakrisen tredje bäst i Europa

Enligt Eurofounds stora undersökning om hur EU-ländernas hushåll har klarat de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen, så är Sverige tredje bäst i Europa från februari till april, och är fjärde minst negativa över framtiden.
Klarat sig tredje bäst i EU genom krisen.
Den ekonomiska krisen i spåren av coronapandemin har inte slagit särskilt hårt mot de svenska hushållen. Endast 21.5% av hushållen uppger att de i april fått det sämre ekonomiskt sedan tre månader tidigare, i jämförelse med EU-snittet på 38.2%, som fått det sämre. Allra värst har det varit i Bulgarien där 60.0% fått det sämre, följt av 51.9% i Polen, 50.0% på Cypern och 48.9% i Orbans Ungern.

De enda länderna där hushållens ekonomi påverkats mindre negativt än Sverige är Luxemburg och Danmark.
Hur har ditt hushålls finansiella situation ändrats sedan tre månader? Källa: Eurofound (2020), Living, working and COVID-19: First findings – April 2020, Dublin.
När det gäller framtidstron ser det likartat ut, och även där hittas Sverige bland de där man är minst negativa om framtiden. Här tror 38.3% av EU-hushållen att de får det sämre de kommande tre månaderna, mot 21.3% av svenskarna. De som är ännu mindre negativa är Luxemburg och våra grannländer Danmark och Finland.
Hur kommer ditt hushålls finansiella situation vara om tre månader? Källa: Eurofound (2020), Living, working and COVID-19: First findings – April 2020, Dublin.
Uppenbarligen gör Sverige rätt vad gäller de ekonomiska konsekvenserna, och svensk ekonomi och hushållen har påverkats mindre än EU generellt. I kontrast mot exempelvis hushållen i den haverarande fd demokratin Ungern, och de som framhäver Ungern som ett drömland, är skillnaden enorm.

Även om arbetslösheten ökar så har ännu inte de tidigare nattsvarta prognoserna infunnit sig för åtminstone svensk del.

Eurofounds studie hittas här.

29 kommentarer:

 1. Inb4 "vi borde haft en lockdown".

  Minns ni Neal Ferguson förresten? Den brittisk professorn som gjorde en beräkning som visade att vi skulle behöva 10 000 respiratorer och en massa annan dum skit som t ex en viss väldigt kort iranskättad twittrare gjorde bort sig grundligt med? Som sen visade sig ha byggt sin matematiska modell på ett par utrangerade och nerspydda Jack Vegasmaskiner från Ellstorps pizzeria?

  Anyaway, han framträdde nyligen i The Sun och tyckte Sverige hade gjort ett rätt hyfsat jobb utan lockdown. Konstigt nog är den där iranskättade twittraren inte alls lika intresserad av att föra fram DEN synpunkten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många respiratorer menar du då att de skulle behöva med business as usual?

   Radera
 2. Kan tänka mig att en del av ungrarnas pessimism kommer av att de i mycket högre utsträckning än svenskar, danskar och finländare är kringresande billig arbetskraft som fått sin rörlighet begränsad av coronan. Nordiska länderna i allmänhet är ju högteknologiska länder där det digitala arbetet snurrar på någorlunda som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta hemmajobbare är inte så heta på att sitta 2h i köer för att häcka på ett kontor med dåligt kaffe och tråkiga fika och äta överprisad asiatisk röra på valfri lunchrestaurang.

   Speciellt som det visade sig att om man inte är fysiskt på mötet kan man göra nytta de fem minuter man är berörd, resterande 55 kan man göra annat vid sidan av.

   Jag har märkt att det redan spritt sig till fysiska möten.

   Folk sitter och gör annat om de inte har något att bidra med.

   Antar svenska konsensusmöteskulturen står inför ett paradigmskifte
   ..

   Radera
 3. 3:e plats, det är ju inte ens first loser! /s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har du ju redan occuperat till universums ände!

   Radera
 4. Intressant att Danmark klarat sig bättre än Sverige även ekonomiskt. De har ju också bedyligt lägre dödstal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt kanske. Deras största exportvaror är läkemedel och livsmedel. Antagligen lite mer lättsålt än (last)bilar.

   Radera
  2. Även Malmö, måste vara det danska bajsvattnet som gör susen.

   "Dödsfallen på äldreboenden i Malmö har gått ner under coronapandemin. Det visar nya siffror som SVT:s researchavdelning har tagit fram. Nedgången är på drygt 14 procent jämfört med åren 2017-2019."

   Radera
  3. Bajs vattnet blev ju tyvärr inställt.

   I övrigt har Skåne betydligt lägre dödstal än den s k "hovedstadsregionen".

   Så det vi i de båda länderna har gemensamt är väl att folk i vår huvudstad är så efterblivna att de inte kan tvätta händerna ordentligt eller nåt.

   Radera
  4. Inställt? De har ju Frodigt släppt ut 35 miljarder liter dansk skit mellan - 14 och - 18.

   Den store skalden sa det bäst-det är något ruttet i Danmarks rike.

   Radera
  5. "- Tack, ni svenska vakttorn. Med plutonium tvingar vi dansken på knä. Här: Danmark, utskitet av kalk och vatten. Och där: Sverige, hugget i granit. Danskjävlar. Danskjävlar!"

   Radera
  6. Ok, den extra dubbeldosen av bajsvatten blev inställd. Vilket så klart är trist, man vill ju ha den extra luxuösa dubbelbajsburgaren liksom.

   Radera
  7. Du är något på spåret där efterblivna med i huvudstadsregionerna. Den gemensamma nämnaren verkar vara lågt stöd för DF respektive SD. Medan stödet är stort för SD i region Skåne.

   Radera
  8. Danmark har gått ut hårdare och stöttat H&R-branschen.

   Radera
 5. Spelar inte så jättestor roll i sammanhanget eftersom Sverige är en flugviktare i världsekonomin.
  Men hade världen lyssnat på Tegnell : " Ansiktsmasker passar inte in i Sveriges strategi" Så hade vi haft en ekonomisk blomstrande omgiving, givet då att omvärlden hade anpassat sig efter pompösa myndighetspersoner made in Sweden.
  Nä, tyvärr , det finns inget att vara stolt över. Sverige har redan ryktbarhet att vara ytterst senfärdiga när det gäller smidigheten att inte göra som EU-familjen vill, trots att man betalar överpris för att inte tappa inflytande.
  Den här gången har Sverige gjort sig till åtlöje, inte minst genom den salongsfulle statsmimnistern Anders Tegnell´s fanastifulla bortförklaringar. Kom igen. Man måste skämmas för en sådan samhällsviktig ämbetsperson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gnäller du för? Strategin fungerar bevisligen alldeles utmärkt. Vad gäller Tegnell så tycker jag att han är riktigt underhållande som lätt klarar att killgissa prognoser under press, och lika lätt förklara bort dem när de inte slår in. En konst i sig. Den biten är dock inte sakligt viktig, utan det är rekommendationerna som är viktiga.

   Radera
  2. Javisst, om antalet döda inte är en faktot så fungerar ju strategin utmärkt. Dock så var det ju inte meningen att strategin skulle få det här utfallet, så enligt strategimakarna själva har Sverige faktiskt misslyckats. Sedan vet jag inte om de som ligger bakom strategin ens vet vad ordet betyder...

   Radera
  3. Det är en pandemi. Man kan förvänta sig att folk dör. Är man för duktig på att förhindra det får man döda lite senare när man öppnar upp.

   Just nu är det inte längre någon överdödlighet jämfört med referensår, trots att något 50-tal dör varje dag av Covid19. Det kan bara betyda att många av de som dog i puckeln ändå skulle ha dött rätt snart, annars skulle vi fortfarande ha överdödlighet.

   Att äldreboende misslyckades kapitalt kan man bara lasta kommun/regionpolitikerna för som inte har gett dem möjlighet att lyckas.

   Strategin är fortfarande sund.

   Radera
  4. "Det kan bara betyda att många av de som dog i puckeln ändå skulle ha dött rätt snart, annars skulle vi fortfarande ha överdödlighet."

   Det finns en eftersläpning i rapporteringen av överdödlighet som är större än eftersläpningen av rapporteringen av Covid19-dödsfallen, så det är inte helt säkert.

   Om det är så att de som dött hitills i Covid-19 i Sverige till större delen utgörs av människor som ändå snart skulle ha dött kommer vi väl få se en underdödlighet i statistiken snart när Covid-19-fallen avtar?

   Radera
  5. Hur svårt ska det vara? Sveriges strategi är en långsiktig sådan till skillnad från alla andras kortsiktiga paniknedstängning. Ja, det ser inte så bra ut just nu om man jämför den med restens men det kan man inte, rättvist, göra förrän pandemin är över.

   Radera
 6. Sverige lever av transfereringar mer än av eget arbete. Det är klart att man kommer högre upp då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen en stor del av förklaringen, a-kassa (förstärkt och förbättrad) samt permitteringar, slopade amorteringskrav etc gör ju att väldigt många hushåll inte påverkas direkt, staten tar ju notan. Många länder har inte råd med sådant.

   En hård 4-veckors lock-down med kreativa lösningar där staten kan gå in och rädda företag och verksamheter från konkurs med diverse tillfälliga bidrag, uppskov, hyresbidrag etc. hade passat som hand i handsken för Sverige. Det hade ju förvisso krävts en pandemiberedskap för att genomföra något sådant och den fanns ju inte...

   Nu är förloppet väldigt utdraget och man vet inte när det slutar (till skillnad mot länder med tidsbestämda hårda lockdowns).

   Det måste vända ordentligt snart men kommer det en andra våg som är lika lång i vinter blir det nog tuffare för Sverige om man inte är bättre förberedd med testorganisationer och en äldrevård där rutiner, kompetens och tillgång till skyddsmateriel & mediciner fungerar klanderfritt i varenda kommun. Jag har inte riktigt sett några tecken på att vi är på väg dit, men jag kan ha fel.

   Radera
  2. Jag tycker sverige gör det bra, Singapur, Korea kanske även Finnland har i framdid ett limboläge för nya våg. Klar lockdown betyder lockdown igen och igen.

   Radera
 7. Intressant att Trump kritiserar Sveriges strategi medan hans bas (den vita medelklassen) hyllar Sveriges antilockdownstrategi.

  SvaraRadera
 8. Vilken vidrig människosyn som framkommer i kommentarsfält här
  Tänk om Covid19 främst hade drabbat barn och ungdomar istället för äldre personer?
  Hade ni slagit er för bröstet och stolt framhållit att Sverige minsann inte har gjort allt man kunnat för att stoppa smittan på den heliga börsens bekostnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tycker du senaste vintern var? Kall?

   Radera
  2. Jag tror våren blir kallare än sommaren. Just ja, sannolikheter handlar det till viss del om. Inte krass människosyn.

   @Fortuneteller, vore det bättre ifall Sverige stängt skolan (som nu visat sig vara ett korrekt val att inte göra). Är det bättre ifall barn dör än 85 plussare, vars årsdödlighet ändå är väldigt hög (extremt mycket högre). Hur tror du att arbetslöshet, fattigdom och social isolering påverkar återstående levnadsår och kvalitet. Du känns väldigt naiv, faktisk. Sitter du på svaren, så vad har du gjort?

   Radera
  3. Kanske blir det så att ifrån Juni och framöver i två år så får vi en underdödlighet. Vi får se helt enkelt hur det blir i krigszonen framöver. Kvinnor och barn verkar iaf klara sig väldigt bra.

   Radera