Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-16 11:40

Tre indiska militärer dödade i strider med Kina i Kashmir

Indien bekräftar att två indiska soldater och en officer har dödats i strider med Kina i de omstridda gränsområdena mellan diktaturen Kina och demokratin Indien i Kashmirs berg. Det finns ett antal rykten om händelsen och indier är milt sagt lite upprörda över saken.
Kinesiska konsulatet på Gui Minhais plats i Göteborg
Kina ger inga uppgifter om kinesiska förluster, men Indiens armé bekräftar de egna förlusterna och hävdar att även Kina tog förluster. Rykten gör gällande att det ska ha handlat om eldstrid, och inte bara de tidigare sammandrabbningarna med stenkastningar och tillhyggen. BBC hävdar dock att Indiens armé hävdar att inga skott ska ha avlossats och mediauppgifter hävdar att de tre indiska militärerna klubbades ihjäl av kineserna. Möjligt att de två kärnvapenmakterna Indien och Kina har valt att hoppa tillbaka vapennivån till stenåldersnivå för att undvika kärnvapenkrig.

Helt utan ironi har situationen kallats för de-eskalering, vilket är vad den segrande sidan brukar kalla en avgörande strid, t ex slaget om Berlin vid andra världskrigets slut eller de-eskaleringen av kriget i Stilla Havet via atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki. Eller för den delen den nuvarande ryska kärnvapendoktrinen att använda kärnvapen för de-eskalering, dvs för att vinna en konflikt.

Enligt uppgifter till bloggen från personer med kontakter i Indien ropar många indier nu efter blod efter mediarapporterna om förlusterna. Faktisk de-eskalering verkar inte ligga i korten, om nu inte Indien backar på grund av förlusterna.

15 kommentarer:

 1. Känner kineserna Indien på pulsen tro? Viruset härjar allt värre i Indien och vid något läge blir väl krigföringen lidande mer än för kineserna som har det mer under kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kineserna har det inte under kontroll. De påstår att de har det, men de har det inte.

   Radera
  2. Operation Sikh & Destroy?

   Radera
  3. Nej, men mer under kontroll.

   Radera
  4. Enl Epoch Times så avslutades 22miljoner mobilabbonemang i Kina under våren. Så det verkar lite låga dödstal.

   Radera
 2. Om Kina kan störa Indien, skapa lite instabilitet, lite vapenskrammel osv. så kan det alltid få något av de många multinationella bolag som har verksamhet i Kina och just nu utvärderar att flytta ut till tex. Indien att tveka. Dyr omställning och så hamna i något instabilt vapenskramlande när man ville ut ur handelskrigets Kina, Bättre att avvakta lite hoppas väl Kina att storbolagen skall tänka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det mest cyniska jag någonsin har hört! Tvivlar således inte en sekund på att du har rätt!

   Radera
 3. Ibland känns det som om jag läser textversionen av SVT nyheter på lätt svenska när jag läser denna blogg. Men det är väl inte alla som inser att Kina är en diktatur kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligheten behövs. Alla är inte bildade nog att analysera världen. Det är ju också ett litet ställningstagande. Jag vill gå ännu längre och kalla Kina för ett totalitärt fascistland varje gång.

   Radera
 4. Tycker att det är bra att påminna om, media tenderar att normalisera diktaturer

  SvaraRadera
 5. Är det bara tre döda? Rapporter talar om 20. Alltså en liten pluton, typ.


  Tre döda kan man förklara med att en indisk spaningapatrull med tre indier öppnade eld mot en större kinesisk styrka, men tjugo döda tyder på en mera omfattande eldstrid som varade en stund, kanske så länge att (eld) understöd kallats på.
  Skall de börja lobba artilleri mot varandra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har eskalerat. 20 döda indier nu, antagligen 50-100 sårade.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. När Trump stoppade bidragen till Pakistan så har Kina gått in med pengar och det verkar som att Kina inte bara krigar åt sig själva utan även åt Pakistan för det är väl Kashmir det handlar om!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina krigar alltid åt sig själva, Kinesisk-indiska kriget 1962 handlade också om det här området.

   Radera