Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2020-06-05 08:49

Svagt på börsen igår - kronan rusar - starkast på ett år mot dollar och euro

Börserna bjöd på en svag rekyl under gårdagen, men den svenska kronan fortsätter att stärkas kraftigt. Växelkursen för kronan mot världsvalutorna EUR och USD är den starkaste på ett år, vilket kanske är passande med när reserestriktioner börjar lyftas.
Dagschart OMXSPI.
Börserna rekylerade svagt igår, men det är upp i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. OMXSPI gick -0.28%, storbolagsindexet OMXS30 gick -0.55% och i USA gick S&P-500 -0.34%. För svenskar är dock sättningen hårdare än så i USA. Idag är dollarn ner enorma 1.52% mot den svenska kronan, pundet faller 0.94% mot kronan och euron 0.33%. En dollar är nu nere på 9:31 SEK och EUR ligger på 10:43 SEK. Svenska kronan är på sin starkaste nivå på ungefär ett år mot både USD och EUR.

Guldpriset ligger nu på cirka 503:- SEK per gram, och fortsätter dollarn att rasa mot svenska kronan så kommer guldpriset trilla genom 500:- SEK.

Terminen för S&P-500 pekar uppåt, men justerat för valutan är det ändå nedåt ur svenskt perspektiv. I de asiatiska tidzonserna är det plus som gäller. ASX 200 går +0.12%, Hang Seng +0.79%, och Nikkei 225 går +0.74%.

Ute har sommaren börjat med ett ordentligt regn.

God morgon!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. God morgon!
  Vet inte om min leverantör löper amok men jag har USD i 9.15 och EUR i 10.40

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt, kan bara gå på min leverantör.

   Radera
  2. Ja, ungefär så. Ganska intressant. Nu är snart börsen plus för i år, och kronan är något starkare än den var vid årsskiftet.

   Radera
  3. Kanske det skulle vara möjligt at har ISK i andra valuta, jag funderar om många hämta tillbaka sina tillgånger, sen jag börja läsa här undrar jag om alla svenska har 50% av sina finansiella tillgånger utomlands...

   Radera
  4. Yaku
   AP7SÅFA är en globalfond så svenska folket ligger tungt i utlandet.
   Privata sparandet tror jag är en annan femma, där tror jag fokus ligger på svenska börsen.

   Radera
  5. AP7SÅFA har snittat 13.8% de senaste tio åren vilket är avsevärt bättre avkastning än vad den svenska börsen har mäktat med.
   Hävstång samt starka amerikanska marknader är orsaken till det.
   OMXS30 inklusive utdelningar har gett 145% i total avkastning på 10 år.

   Radera
 2. Så här verkar det för mig:
  Staternas skulder växer.
  Det måste betyda att någons banktillgodohavanden och obligationsinnehav växer.
  Delvis riksbankernas så klart, men räcker det?
  Om staterna sätter sprätt på en massa pengar som inte tas in i skatt måste väl stålarna samlas upp på några bankkonton på något sätt?
  Vilka?
  Kan någon snäll person förklara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del kanske hamnar på börsen?

   Radera
  2. Stater och centralbanker både köper och säljer obligationer. Tillgångar samt skulder ökar därmed.
   Sen finns det stater som Japan och Schweiz som även köper aktier vilket inte sker i Sverige.

   Radera
  3. Jag googlade på M3 och den stiger brutalt som bloggen konstaterat.
   Kanske så enkelt som att det är på våra lönekonton pengarna hamnar?
   Staten skickar ut permiteringsstödepengar som vi inte vågar/vill/kan sätta spätt på.

   Radera
  4. Delvis är det så.
   Det är ju inte så att pengarna går upp i rök.
   När väl pengarna spenderas går de återigen in i systemet.
   Never ending story.

   Radera
 3. Kronan stärkning, iaf mot Euron, beror väl på ECB:s stödköp.

  SvaraRadera
 4. Så man maskerar dom dåliga tiderna med att trycka pengar å det lyckades denna gången med. Antar att guldet tid ej är ännu. Men det kommer var så säker, frågan är bara hur mycket det går att blåsa upp ekonomin Inna förtroendet försvinner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antal enheter i en valuta är irrelevant, annat än att det är opraktiskt med höga nominella priser. Det stora problemet, beroende på perspektiv, är ju omfördelningseffekten av hur nya pengar i praktiken fördelas.

   Radera
  2. Det är inte irrelevant ur ett psykologiskt perspektiv med en utspädd valuta. Inte om man ser hur positivt det hittills tagit emot

   Radera