Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2020-06-07 17:17

Starkare krona och urstark börs - Stockholmsbörsen snart på plus i år

Ännu en positiv börsvecka är avklarad och Stockholmsbörsen stängde på högstanotering för veckan, bara 1.32% ner sedan årsskiftet. Om inte uppgången bryts nästa vecka kommer börsen alltså ligga på plus i år. Samtidigt har kronan stärkts rejält under veckan mot framför allt dollarn.
Veckochart OMXSPI.
Stockholmsbörsen stängde på högsta notering, både avslut och intradag och OMXSPI gick +6.15% under  veckkan. Amerikanska S&P-500 gick bara +4.91%, samtidigt som dollarn rasade hårt och föll 3.37% på en vecka.

På tolv månader är Stockholmsbörsen nu +14.33% utan utdelningar och har därmed avkastat mycket bra trots coronakrisens börskrasch. Nedgången i år är bara -1.32% och med en veckas uppgång till kommer börsen ligga på på plus sedan årsskiftet. En vecka till i den takten och via har nytt börsrekord. Detta har förstås ingenting med bolagens lönsamhet att göra, då många blöder på grund av coronakrisen och många har även dragit in utdelningarna, om än tillfälligt av permitteringslagsskäl - sannolikt ger man istället dubbel utdelning nästa år om pengarna bara ligger kvar i kassan. Här finns också en risk att svenska bolags eventuella kassor leder till uppköp.

Men svenska kronan är urstark och stärktes även EUR som föll 1.11%. Enda som är starkare är kanske den norska kronan som nu är på 0:977 mot SEK trots oljepriset.

Det eventuella tekniska motstånd som MA200 (röd linje ovan) utghorde föll i vekcan och någon vecka till på det här viset så får i en teknisk köpsignal i form av ett himmelskors där MA50 bryter upp genom MA200.

Samtidigt är allt fler bolag sanslöst övervärderade på börsen, vilket bara bevisar att det som driver börsen är penningpolitik och stödköp, och inte fundamenta. Investmentbolag handlas över substansvärdet, liksom flera fastighetsbolag - dvs deras tillgångar är lägre än börsvärdet. Man köper t ex en hundralapp för 120:-, vilket bara visar på vansinnet.

Handeln verkar dock ha allt ljusare dagar, även om det garanterat sker sektorrotation, dvs det finns vinnare och förlorare, men beroendet av den utländska turismen lär fortfarande vara ett sänke för flygbolag, hotell och restauranger. Rätt lite av börsen påverkas dock av dessa.

Frågan förblir finns det något som faktiskt kan krascha finansmarknaderna? Centralbankerna köper bara upp tillgångar när det sker. Kan ens ett nytt coronautbrott rubba marknaderna? Det känns bara trist att delta i ett spel som bygger på greater fool och fomo - för fudnamental analys har inte längre med saken att göra. Men någon kommer få betala. Sannolikt framtida pensionärer, när obligationsräntorna är negativa, men också ungdomar som är de som ska betala via skyhöga bostadspriser.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Ja, man undrar ju om det kommer bli standard med ett P/E 100 i snitt framöver, även efter återhämtningen.

  SvaraRadera
 2. Jag känner flera som stå bredvid börsen och vet precis som bloggaren inte om dom skulle investera i dyrt marknad. Tyska obligation med negativ ränta ?
  Jag undrar om det finns för mycket pengar i verkliga marknad. Alla som inte har sin pengar investerad ska konsumera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Creades och Latour handlas även med 40% premie. Jag undrar om det är pga fonder som Spiltans som köper bara Investmentbolag. Men Investor har 20% rabatt, kanske för stor för spekulativ manipulation?

   Radera
 3. Så är det med det. En möjlig förklaring är att man helt diskonterar det som sker som ett transient fenomen som inte påverkar de stora börsbolagens långsiktiga vinstutsikter, dvs vinsten för Atlas Copco 2030 är ungefär vad den hade varit även om vi inte haft en pandemi.

  SvaraRadera
 4. Många bolag har också blivit brutalt slaktade utan att deras ekonomiska verklighet påverkas nämnvärt av coronakrisen. Företag som förlorat 50-70% i sitt börsvärde när deras intäkter reducerats med betydligt lägre.

  SvaraRadera
 5. Hela världsekonomin verkar vara ett pyramidspel. Penningmängden skenar. Sätter man pengarna på börsen kanske man får behålla något av det reella värdet. Return of capital viktigare än return on capital, liksom.

  SvaraRadera
 6. Jag är helt säker på att det inom en snar framtid kommer ett börsfall till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snar framtid? Definiera snar framtid. Inom 10 år tror jag också vi får se en dipp.

   Radera
  2. Nästa dipp kanske kommer till hösten om det visar sig att Covid-19 då kommer tillbaka med kraft. Om detta vet vi i dagsläget inget. Efterklok ångrar att hon inte investerade i mars då det var som mörkast och nu är det ju dyrt. *suckar*

   Radera
  3. Denna eller nästa vecka börjar ny nedgång med en djupare botten, botten bör vara nådd innan sommaren är slut.

   Radera