Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-06-30 17:17

Spaning: Gnäll- och förbudssommaren är här!

Med sommar och semester för allt fler (som inte blivit av med jobben än) har även gnällsommaren och förbudssommaren anlänt i media. En spaning med tre exempel följer.
Utövar min manliga dominans genom att ha backat in den femton år gamla rishögen. Notera att en av redaktionsmedarbetarna har lagt sig att sova i den svala skuggan under bilen.
Det är ju inte riktigt sommar förrän midsommar är avklarad och gnället och förbudsropen skallrar i media, ofta när Stockholmsmedias journalister lämnar sin lilla storstadsbubbla och upptäcker att riket Sverige inte är tomt, öde och bebott av fattiga banjospelare med gälar. Här tänkte de stackars storstadsborna få möta lugnet och tystnaden i de övergivna skogarna, möjligen snubbla på en backstugesittare på någon norrsluttning någonstans. Och förstås undantaget pigan som ska städa sommarhuset.

Så med sommaren kommer gnället. Tre exempel blir en spaning.

En stod så kallad ... eh ... tabloid (då beskedet också kom att man ska göra sig av med hela sin samhällsredaktion, så kvar kommer kändisar, "kultur" och sport finnas) kan vi kalla det började med att avkräva alla svenskar (utom de anställda på tidningen, förstås) ett poolförbud. Det går ju inte för sig att få beskedet att man måste spara på vattnet och bevattningsförbud när stockholmaren kommer till sommarhuset. Och tänk på barnen i Afrika. Om vi inte fyller poolerna här i Sverige kommer brunnarna, sjöarna och floderna i Afrika fyllas med vatten. Det är sen gammalt. Att de som har stora pooler beställer in en tankbil med vatten och inte tar kranvatten kanske kräver att man läser på lite om verkligheten, men sådant sysslar man inte med på tabloider.

En annan oftast lite mer seriös skrift menade något i stil med att det är män som vill visa sin dominans som envisas med att backa in på parkeringsplatser och kanske att det också borde förbjudas. Fast backa ut från en parkeringsplats är farligare, och blockerar trafiken minst lika mycket. Nåja, gnäll och förbud. Nej, det var faktiskt en normalt rätt högt ansedd man som inte gillade denna manliga dominans backandet innebär. Backningsförbud!

Slutligen så avkrävde tidigare nämnda tabloid senast typ idag ett förbud för vattenskotrar, eftersom dessa störde stockholmarnas upplevelse av badidyllen ute i provinserna (låt oss ignorera att det nog var stockholmare som körde vattenskoter också). Tydligen är det män som inte har storkukslugn som kör vattenskoter. Vad nu personers könsorgan eller anatomiska utformning har med saken att göra. Gnäll och förbud i alla fall. En stor käft är en klen tröst när du jobbar på en fattig (=uppsägningar) tabloid, som det heter. Oavsett så avkrävdes vattenskoterförbud. Som att inte Darwin löser den frågan?

Naturligtvis tillhör även denna text sommargnället, i form av gnäll på stockholmare. Själv backar jag förstås alltid in, man vet aldrig hur fort man måste komma iväg. Det kan ju dyka upp en stockholmare. Jag har pool också (nåja, spabad), som dubblar som preppinghygienvattenreserv. Med vatten från egen brunn, som när det töms ut igen hamnar tillbaka där det togs och därmed i torkans Afrika om man ska tro tabloiderna. Preparatus supervivet!

Nog med mina tre spaningar - vad har du själv sett för sommargnäll i media på sistone?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Samma tabloid som propagerade för pool-förbud har idag artikeln ”Guide till 8 nya ovan-mark pooler.”

  SvaraRadera
 2. Det råder torka i hela landet. Nyhetstorka.

  SvaraRadera
 3. Samma tabloid följer även upp med artikeln ”15 spabad: allt du behöver veta”........

  SvaraRadera
 4. Förbud mot Stockholmare och Göteborgare har jag hört ute i stugorna om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blanda inte in göteborgare i det här nu när vi hade det så mysigt tillsammans.

   Radera
 5. Kan man inte förbjuda Stockholmare istället.

  SvaraRadera
 6. Flera personer har hört av sig till Öckerö kommun på Västkusten och klagat. ”Det saknas vatten på badplatsen”, säger de. Nu har kommunen svarat. På sociala medier skriver Öckerö: ”Det ligger tyvärr utanför kommunens makt att påverka detta”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om det här inte är människor som testar gränserna vad tidningarna kommer publicera. Likt artikeln om den förskräckta kvinnan som anmälde kommunen för hon såg en död kråka förra sommaren.

   Radera
  2. När det var cirkus i den lilla stan hade ett av djuren kommit loss. En dam ringde upprört till polisen:
   "Hjälp! Det står ett hiskeligt odjur i min köksträdgård och drar upp morötter med svansen!"
   "Jaså. Vad gör det med dem då?"
   "Ja se det skulle konstapeln aldrig tro om jag berättade!"

   Radera
  3. Det där skulle kommunen gått till botten med men de slipper vatten i knänan, eller som kapten sa när han tog en kallsup, botten upp!

   Radera
  4. Är det inte en nyhet från 2018 som ploppat upp eller har det hänt igen https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/badgaster-klagar-till-kommunen-for-lite-vatten-i-havet

   Den ultimata nyhetstorkan t o m nyhetstorkan artiklarna återanvänds

   Radera
  5. @Lessmog en klassiker av Povel Ramel från 60-talet. :D www.povelramelsallskapet.se/index.php?action=m2&id=1&tema1=OmSallskapet&tema2=TexterHarNiHortDenForut

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Precis som... ett tiotal andra typer av fordon.

   Radera
 8. Den här kommentaren blev förbjuden av Lena Mellin.

  SvaraRadera
 9. Alltid samma krock mellan ortsbor och sommargäster. Vi som bor i skärgården vill gärna ha deras pengar men inte personerna som spenderar dem.
  En hel del av ortsborna stod med stora skyltar och välkomnade migranter 2015, men när storstadsborna flyr undan en pandemi till sina semesterboenden är de inte välkomna,vart to solidariteten vägen??

  SvaraRadera
 10. Förbudet mot vattenskotrar rörde väl framförallt i sthlm innerstad. Jag bor själv nära ett av de mest frekvent besökta området här och det är minst sagt olidligt att se dom bränna upp och ner, fram och tillbaka framför badande och kanoter. Senaste veckorna har det varit både krockar i kanal, drunkningstillbud samt ett stort antal rapporteringar/anmälningar från badgäster och kanotpaddlare som blivit trakasserade. Kustbevakningen har en båt som ofta står här. Allt detta kostar massa skattepengar, stör otroligt många och gynnar några få... jag hade gärna ställt mig bakom ett förbud i stadsmiljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag hade gärna ställt mig bakom ett förbud mot vattenskotrar i naturmiljö. De stör och förstör, och är ett slöseri med resurser.

   Radera
  2. Här verkar det som vi har hittat något som stad och landsort kan komma överens om.

   Radera
  3. Håller med Mudden, även där förstör de för väldigt många. Framförallt då de kör på "samma ställe" runt runt.. Hade de bara "åkt förbi" likt en motorbåt hade det inte varit lika jobbigt IMO.

   Radera
  4. Vattenskotrar är väl lite som havets MC.

   Stör alltid någon

   Radera
 11. Läser inte såna tidningar så saknar insikt i artikeln som refereras.
  Men vattenskoter i våra sjöar är ett växande relativt allvarligt problem. Jetmotorerna säger upp botten med lagrade gifter, sjöarna blir direkt grumliga, mindre solljus går igenom, fisk och fåglar får sämre tillgång till mat.
  Övergödningen som är ett gigantiskt problem i Sverige går åt rätt håll annars, men vattenskoterintensiva sjöar gör det inte.
  Mycket högre och intensivare ljud än t.ex. båtar stressar häckande fåglar så pass att fågelungar överges. Ljudnivån är så pass hög att det för människan motsvarar att bo intill en motorväg.
  Vattenskotern används nästan uteslutande som en leksak intill kust/strand och ofta badplats eller trädgård. Olyckor är exttent vanliga (andra blir påkörda så Darwins lag är inte rättvis här) men bara miljöskadan och bullernivån borde räcka för att folk kan tänka till lite. Ut och kör på öppna havet, men aldrig i sjöar eller vid bebyggelse/badplats i hav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men att köra stor MC typ HD i stora gäng ute på landet är helt ok.?
   Om det är något som låter mycket och stör djurlivet så är det dessa massor av bullrande motorcyklar som är ute och nöjeskör från tidig vår till sen höst.

   Radera
  2. Vad skönt det skall bli när den sista bullrande motorcykeln försvinner och blir elektrifierad.

   Radera
  3. Blir nog vattenskotrarna som blir elektrifierade först, inte samma räckviddsångest och klarar den extra vikten från batterierna bättre.

   Radera
  4. Jag har stuga intill en av Sveriges mest använda hoj-vägar, stör mig inte det minsta. De kör förbi på sin runda och sen är det klart, även om ett HD-gäng på 50 hojar får huset att skaka.
   Vattenskotrar på andra sidan stugan mot sjön(dessutom vattentäkt) kör i cirklar med högsta gaspådrag var 10e sekund under 1-2 timmar åt gången. Är radikal skillnad i bullerstörning.

   Gärna hoj, gärna vattenskoter, men på rätt sätt och på rätt plats. Inte där det är orsakar enorm miljöförstöring, bullerskador och farligt för allmänheten.

   Radera
  5. Håller med Dan N. Vattenskotrarna ligger ju och rundkör hela tiden. Som att 5 st HD-motorcyklar skulle ligga och köra rundor på en parkeringsplats...

   Sedan finns det alldeles för många motorcyklar som låter alldeles för mycket.

   Radera
  6. Bor på ö med färjeförbindelse till fastlandet och hör både vattenskotrar och motorcykelgängen som kör över ön
   Det kommer sällan fler än 5-6 vattenskotrar på samma gång, men ofta fler än 10 motorcyklar. Har noterat att motorcyklisterna också kör rundor om än lite större. Det har gått så långt att man lagt särskild vägbeläggning på en del av de mest populära MC rundorna för att ortsbefolkningen ska våga sig ut på vägen.

   Radera
  7. Emigrera jag har svårt att tro på det du skriver utan att du förtydligar. "ofta fler än 10 motorcyklar som kör rundor (om än lite större, hur stort är lite större?) och att man belagt vägen (med vad ?) för att ortsbefolkningen sak "våga sig ut"" ?" Jag är själv i "MC svängen och har i väldigt få och begränsade fall tro på det du beskriver.

   Radera
  8. Kolla på den här (inte en länk)angående vägbeläggning för MC
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=3806241
   Det här är några rundor som MC brukar köra
   https://www.fastbikes.se/index.php/sv/reportage/touring/10885-touring-vaegtips-i-sverige

   Radera
  9. ok, det var Bogesundsvägen och Slingerbulten jag tänkte som kunde falla under din beskrivning. Antar att du bor vid Bogesundsvägen och då förstår jag ditt problem med 100%.

   Radera
 12. Tänker bloggaren börja konkurrera med...

  ickelänk: www.lokaltidningsbesvikelse.se

  SvaraRadera
 13. Någon som kan hinta om var jag kan läsa mer om detta backningsförbud? Ming google-fu sviker mig.

  SvaraRadera
 14. Jag är visserligen ganska välhängd men jag har aldrig reflekterat över att det är anledningen till att jag nästan alltid backar upp med bilen.

  I min enfald trodde jag det var för att just kunna komma iväg snabbt, säkert och bekvämt. Eftersom jag har en fossilbil besparar jag även övriga trafikanter kalla avgaser vid start.

  Nu vet jag att det handlar om min grisiga manlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är väl krabbigt att lasta in alla varor från kundvagnen vid stormarknaden om man backar in, välhängd eller ej.

   Radera
  2. Inte om du backar igenom första rutan så du får bakluckan i höjd med nästa vägbana på parkeringen. #lifehack

   Radera